Primeur in 121-jarig bestaan van MVV met aanstelling vrouwelijke directeur

Maandag, 22 mei 2023 om 20:02Rian Rosendaal

Laura van Leeuwen (37) is de nieuwe algemeen directeur van MVV Maastricht, zo maakt de club uit de Keuken Kampioen Divisie maandag officieel wereldkundig. De Limburgers hebben daarmee een primeur te pakken, want in de 121-jarige historie van de club bekleedde geen enkele vrouw een dergelijke functie. Van Leeuwen, die per 1 juli Erik Noor opvolgt, is daarnaast de enige vrouw in het betaald voetbal die de leiding krijgt over een club.

Van Leeuwen heeft de nodige ervaring opgedaan in de voetbalwereld. De voormalig international speelde in de top van het voetbal in Nederland en de Verenigde Staten en werkt sinds 2017 bij Ajax, momenteel als manager multi-club network. Daarnaast was Van Leeuwen namens Ajax anderhalf jaar directeur van de jeugd-Academy voor Sharjah FC in de Verenigde Arabische Emiraten en bekleedde de nieuwe MVV-directeur diverse functies binnen de KNVB.

"Wij zijn gelukkig dat MVV met Laura een directeur krijgt die in de voetbalwereld thuis is en op enthousiaste en originele wijze leiding zal gaan geven aan de club”, aldus Hans Verwijlen, voorzitter van de RvC van MVV, in een reactie op de clubsite. "Wij zijn ervan overtuigd dat met haar, de positieve golf waarop MVV zich bevindt in de komende jaren zich verder zal ontwikkelen." Van Leeuwen kijkt reikhalzend uit naar de uitdaging in Maastricht. "MVV Maastricht is een prachtige club met een mooie historie. Een club met veel uitdagingen. De lijn naar boven is duidelijk ingezet, mijn taak om die door te trekken." MVV eindigde als vijfde en plaatste zich voor de Keuken Kampioen Play-Offs, waarin een tweeluik met NAC Breda wacht.

Van Leeuwen is overigens niet de eerste vrouwelijke algemeen directeur in het betaald voetbal. Nicole Edelenbos had die primeur in de jaren negentig bij Feyenoord. Bij de KNVB staat sinds medio 2021 Marianne van Leeuwen aan het roer als directeur betaald voetbal. Zij volgde destijds Eric Gudde op in Zeist.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door gofcte)

Als ze maar op basis van haar kwaliteiten directeur is geworden.

22 mei 2023 om 20:07

Precies. Zou niet heel spannend moeten zijn dat een vrouw dit doet. En als ze er niks van bakt, boeit t net zo weinig

22 mei 2023 om 20:31

Waarom zou je daar aan twijfelen?

22 mei 2023 om 20:34

Onlangs op aarde geweest?

22 mei 2023 om 20:40

Is dat die plek waar tot voor kort alleen maar mannen directeur bij een BVO waren en wanneer zodra er een vrouw om de hoek komt kijken er vraagtekens worden gezet om welke reden ze aangesteld zou zijn?

22 mei 2023 om 23:56

Gofcte Dat komt omdat er tegenwoordig vrouwen op posities worden aangesteld omdat men een vrouw wil aanstellen, en de mate van geschiktheid dan minder van belang is.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je dat nog niet had meegekregen. Halsema is geen burgemeester van Amsterdam omdat ze de meest geschikte persoon voor die plek was bijvoorbeeld.

23 mei 2023 om 05:57

Ik snap je hele punt wel, maar we zijn over het punt heen dat er naar kwaliteit gekeken wordt. Er moet diversiteit komen in de top en soms overstijgt dat het punt dat iemand er geschikt voor is, maar gaat het er vooral om dat iemand pak m beet vrouw of gekleurd is. Het is totale onzin dat iemand in een dergelijke functie een man moet zijn. Het zou alleen om iemands kwaliteiten moeten gaan en op planeet aarde is dat soms niet aan de orde.

23 mei 2023 om 08:50

@gofcte Of lijkt het zo aangezien ik mensen op de site over elke aanstelling wel twijfels uitten? Over van de Sar, die nieuwe Td van Ajax, Heitinga etc overal worden twijfels geuit maar mag het nu niet omdat het een vrouw is? Daarnaast leven we in een tijd waarin trans vrouwen reclame maken voor tampons, Miss verkiezingen winnen en vrouw van het jaar worden dus het is een logische vraag toch? Bij Ajax zit er ook een vrouw met invloed en kijk hoe het gaat..

23 mei 2023 om 12:12

@goregrind Wellicht dat dat zo is. Maar je kan je ook afvragen in hoeverre kwaliteit in het algemeen leidend is, ook bij mannen onderling. Er is een tijd geleden door de Guardian een onderzoek gedaan, statistisch met name, dat laat zien dat de meeste trainers middelmaat zijn. En dat er dus vaak middelmaat wordt aangesteld, ook als die middelmaat het ergens anders hooguit middelmatig heeft gedaan. Dit zie je in het bedrijfsleven ook vaak genoeg terug, altijd maar dezelfde (soort) poppetjes op dezelfde plek.

Dus zelfs als deze vrouw middelmatig blijkt te zijn, dan betekent dat waarschijnlijk dat ze dat is ten koste van iemand anders die het, statistisch eerder wel dan niet, ook middelmatig zou hebben gedaan.

23 mei 2023 om 12:46

Wanneer je bij een nieuwe aanstelling leest dat er vraagtekens bij gezet worden omdat het een man betreft kun je me een berichtje sturen Fcvoetbal23.

23 mei 2023 om 17:22

gofcte Je draait het nu een beetje om. Wanneer zie je bij een bericht van de aanstelling van een man dat de belangrijkste boodschap in het artikel is dat hij een man is?

Als er zo prominent op het geslacht wordt gewezen in een artikel, moet je niet verbaasd zijn dat de reacties daar ook over gaan.

23 mei 2023 om 17:54

Ik vind niet dat ik het omdraai, maar dat je dat vanuit jouw standpunt ziet kan ik me voorstellen. In een ideale wereld is het geen uitzondering dat een vrouw ergens op een hooggeplaatste functie terecht komt omdat die verdeling man/vrouw op een normale manier gaat. De voetbalwereld is alleen een verre van ideale wereld, waarin dit niet alleen een uitzondering is, maar zelfs een primeur. Dat het dan ook als primeur benoemd wordt kun je niemand kwalijk nemen. Bij gelijk vraagtekens bij de reden van de aanstelling omdat het een vrouw is (wat heide040 doet, en voor alle duidelijkheid niet de aanstelling zelf maar de reden ervan) kun je dat wel.

23 mei 2023 om 19:02

Ik snap je punt, maar ik snap de opmerking van heide040 in zoverre wel, dat er vaak vrouwen gekozen worden voor een topfunctie omdat ze graag een vrouw willen hebben (zie mijn eerdere voorbeeld van Halsema).


Dan is het niet vreemd dat men vraagtekens gaat zetten bij de keuze voor iemand.

Ik ben wel met je eens dat de voetbalwereld achter loopt op dit gebied, maar een primeur is het niet in het betaald voetbal. Wel voor MVV, maar dat de nadruk van de aanstelling daarop ligt, roept ook gerelateerde reacties op natuurlijk.

23 mei 2023 om 19:19

Ik denk juist dat een hoop mensen dat gevoel hebben, maar dat er in de praktijk niks van klopt. Halsema is immers ook al een voorbeeld van een paar jaar oud en sowieso over te discussieren. Een linkse stad als Amsterdam en een voormalig GL-lijsttrekker komen in veel punten goed overeen. Die vraagtekens bij de start van iemands dienstverband al zetten is oneerlijk tegen iedereen die aan zo'n dienstverband begint en een populistische manier van een discussie willen winnen.

23 mei 2023 om 19:43

Halsema was een voorbe ld, en het gaat me niet om haar als persoon. Het was geen geheim dat Amsterdam met alle geweld een vrouw als burgemeester wilde, anders was Halsema zeker niet de topkandidaat geweest, ondanks dat je best zou kunnen verdedigen waarom ze er wel had kunnen passen.

Dit soort constructies zorgt ervoor dat mensen wantrouwend zijn over de motivatie voor een bepaalde keuze, en ik vind niet dat je ze dat kwalijk kunt nemen.

23 mei 2023 om 19:50

Als dat wantrouwen richting de persoon gaat omdat ze een vrouw is hebben we wel een probleem. Maar nu gaat het gewoon om een andere invulling die we geven aan een eerdere reactie, dus daar kunnen we eindeloos over blijven praten.

23 mei 2023 om 20:28

Klopt, maar wat ik wilde aangeven is dat je eerste vraag waarom er getwijfeld wordt aan de reden van aanstelling, dus komt omdat er vaker vrouwen aangesteld moesten worden omdat ze vrouw zijn.

En je reactie daarop dus ietwat overdreven was, omdat die vraagtekens niet uit de lucht komen vallen.

Het was meer bedoeld om uit te leggen waarom er zo gereageerd wordt op een dergelijk bericht als dit.

23 mei 2023 om 20:40

Dat had ik begrepen, maar ik vind dat onterecht omdat het vooral voorkomt uit onderbuikgevoelens die (zeker in de voetbalwereld) totaal niet kloppen. En het is niet fair tegenover de nieuwe directeur in kwestie, wiens cv schijnbaar niet voor zich spreekt dat ze kwaliteiten heeft.

22 mei 2023 om 20:56

Dat lees je nou nooit als de zoveelste ongeschikte bobo wordt aangesteld uit een totaal ongeralateerde bedrijfstak. Vreemd zeg.

22 mei 2023 om 21:35

Ooh zeker. Dan lees je het ook hoor.

22 mei 2023 om 23:58

Ik las een soortgelijke opmerking vandaag nog onder het artikel van de nieuwe scout van Ajax. Dus dat er nooit kritisch gekeken wordt naar de trackrecord of mate van geschiktheid als het om een man gaat is echt onzin.

23 mei 2023 om 15:52

Eerste gedachte hier ook. Want ik hoop dat de MVV de huidige stijgende lijn kan doortrekken. Om volgend jaar weer Fortuna - MVV op ED niveau te kunnen spelen. Niet dat ze nu weer terugvallen alleen 'omdat het een vrouw in deze positie is'. Kwaliteit moet leidend zijn. En hopelijk heeft deze jongedame dat in overvloed.

Je hebt kakkers en je hebt kakkers . Een mooie aanwinst even los van de primeur. Volop ervaring opgedaan. Eens kijken of ze MVV naar een hoger niveau kan tillen.

Er is nog een directeurtje die zittend plast!
Dit is iemand die zo’n plek verdiend, en niet een ex-prof die een club de vernieling in delegeert.

Top dit. Altijd leuk om te zien dat vrouwen zulke kansen krijgen. Hopelijk gaat ze het goed doen

Jammer dat de reacties vooral over het feit gaan dat ze een vrouw is. Kijkend naar haar CV lijkt het mij gewoon een goede kandidaat. Daar heeft haar geslacht niks mee te maken.

22 mei 2023 om 22:07

Misschien komt dat omdat haar geslacht nogal prominent wordt aangestipt in het artikel.

22 mei 2023 om 22:49

En wat staat er dan op haar CV wat haar geschikt maakt. Manager, directeur jeugd in de WOESTIJN en een paar jaar voetbal gespeeld op het niveau 98ste klasse.

22 mei 2023 om 23:40

Op welk niveau je voetbal hebt gespeeld lijkt mij de minst relevante eigenschap. Dat je ooit goed tegen een bal kon schoppen heeft dus nui komma nul te maken met hoe je leiding geeft aan een organisatie. Verder is duidelijk te lezen dat ze verschillende management rollen heeft gehad. En wat maakt het uit waar die rollen waren? Laat juist zien dat ze goed met mensen kan werken, want ze heeft het in verschillende landen/culturen laten zien.

23 mei 2023 om 14:11

Ik noem puur op wat in het artikel staat. Management is niet management. Indien je manager in een supermarkt bent geweest, dan betekend dit niet dat je direct CEO van een groot bedrijf kunt worden. Wat ik wil zeggen dat haar CV niet duidelijk laat zien dat ze geschikt is. Ik zeg ook niet dat ze ongeschikt is, maar op basis van haar CV kan je hiervoor geen oordeel volgen. Je zou dit op basis van een gesprek wel goed kunnen inschatten.

23 mei 2023 om 12:05

Zolang we geen idee hebben wat de inhoudelijke kant van de werkervaring is op haar CV is er helemaal niks over te zeggen. Weinig is zeker, wat wel zeker is dat men altijd een manager van iets is op het CV. Afgaande op de omschrijvingen als multi-club en jeugd-academy zegt dat mij weinig om een goede kandidaat te zijn voor de functie algemeen directeur.

23 mei 2023 om 12:36

Klopt dat we inhoudelijk weinig weten, dus moeten we afgaan op wat haar CV wél vermeld. Het lijkt mij dat MVV niet over een nacht ijs gegaan voor het invullen van deze functie. En zo'n CV is toch veel beter dan bijv. Van de Sar die net afgestudeerd al bijna de AD was van ajax? Of de hoeveelheid Td's en trainers die worden aangesteld zonder noemswaardige ervaring?

Wel aardige cv, mooie kans succes daar!

Ik vind dit wel mooi. De club waar ik, zij het een heel stuk minder dan voor Newcastle maar toch, warme en diepe gevoelens voor heb, heeft hiermee een primeur te pakken en ze verdient gewoon een kans! Man of vrouw maakt niet uit, ze verdient een kans en mensen moeten het gewoon objectief bekijken. Doet ze het straks prima dan is het prima. Doet ze het niet goed, dan gewoon, op den duur, een ander op die plek zetten. Maar je moet het wel een kans geven, en niet van te voren al zeggen, het is een vrouw het wordt niks. Ik ben heel benieuwd of MVV nog meer stappen gaat maken met haar als de Directrice. Het zou mooi zijn als deze club weer eens in de ED zou uitkomen.Off-topic; ze scheelt trouwens maar 2/3 jaar met mij en ze ziet er echt leuk uit misschien eens bij haar op kantoor binnenlopen, als ik bij het stadion ben, en vragen of ze zin heeft in een etentje. Nee heb ik en Nee zal ik krijgen, of niet dan? Lol

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

MVV Maastricht

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
4.Willem II6828
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
S. BlummelAanvaller374
K. KostonsAanvaller369
M. RemansAanvaller295
D. LivramentoAanvaller284
R. MatthysKeeper380
J. VijgenAanvaller20
C. EssersVerdediger201
Voor de complete selectie: Clubpagina MVV Maastricht.

In de wandelgangen

Donderdag 1 juni
Vangelis Pavlidis op het lijstje van Roger Schmidt Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren