Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Oranje-drietal baalt van kunstgras: 'Vreemd, raar en vervelend'

Laatste update:

Nederland staat voor zijn laatste twee wedstrijden in Groep A van de EK-kwalificatiereeks. Zaterdag is Kazachstan in Astana de tegenstander en drie dagen later sluit Oranje de plaatsingsreeks af met een thuiswedstrijd tegen Tsjechië. De eerste ontmoeting wordt gespeeld op kunstgras en daar zijn een paar van de internationals geen fan van.

/

Het wordt de allereerste keer dat Nederland een interland op een ‘neppe’ ondergrond speelt en in gesprek met Metro zegt Karim Rekik dat het nooit lekker is om op kunstgras te moeten spelen. “Iedereen van ons heeft wel eens op kunstgras gespeeld, maar het is natuurlijk wel een beetje vreemd. Maar het is nu eenmaal zo. We zullen er mee moeten omgaan. Het is niet anders.”

Bas Dost zegt verbaasd te zijn dat Nederland op kunstgras aan de bak moet tegen de Kazakken. “Het is heel raar, maar daar heb je soms nu eenmaal mee te maken”, vindt de spits. Georginio Wijnaldum speelde vorig seizoen in de Eredivisie wat wedstrijden op kunstgras, maar in Engeland niet meer. Voor hem wordt het dus even wennen.

“Het is vervelend. Als voetballer wil je het liefst altijd op gewoon gras spelen”, geeft de middenvelder van Newcastle United aan. Eljero Elia maakt er niet zo’n punt van en zegt dat hij niet denkt dat het in het nadeel van Oranje zal werken. De meeste voetballers van Nederland zijn technisch en willen de bal snel rond laten gaan: dat kan prima op een kunstmatige ondergrond.

Vind jij het goed dat er in de EK-kwalificatiereeks op kunstgras wordt gevoetbald?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik dacht dat kunstgras verboden was voor interlands, cl, el etc.? Eigenlijk alles en overal behalve de ED (kijkend naar eerste competities per land?) hybride mocht volgens mij wel maar volledig kunstgras... Los van dat het sws te gek is voor woorden maakt het ook nog het hele spel kapot op van die halve velden. Heel voetbal is een grap aan het worden...

5 oktober 2015 om 16:18

Dan heb je vorige week niet goed opgelet. Ajax speelde namelijk op kunstgras tegen Molde. PSV speelde ook op kunstgras in Moskou.

Wen er maar aan. Dat wordt toch de standaard.

Daarbij kunnen ze beter op een vlak kunstgrasveld spelen, dan op een toendra in Kazachstan.

5 oktober 2015 om 18:51

PSV speelde niet op kunstgras tegen Moskou?

5 oktober 2015 om 16:40

Nee, sterker nog: dat kunnen ze vrijwel niet verbieden omdat het dan voor sommige landen en/of clubs zeer lastig wordt om interlands of internationaal voetbal te spelen.

Dit veld in Astana heeft afgelopen week bovendien zelfs nog Champions League-voetbal mogen ontvangen (FC Astana - Galatasaray).

In de EK-kwalificatie zijn ook al meer dan genoeg duels op kunstgras gespeeld. Uiteraard Kazachstan zelf, maar ook de Scandinavische landen, en nog meer van de voormalige Sovjet-landen spelen er geregeld op.

Voor Kazachstan is het lastig om in dat klimaat een goede grasmat te onderhouden. Velden daar waren vaak zeer slecht.

Dat het het spel kapot maakt is ook onzin. Onderzoeken hebben allang aangetoond dat een modern kunstgrasveld vrijwel hetzelfde voetballende effect heeft als een egaal en kortgemaaid natuurgrasveldje. Het grootste verschil wordt niet gemaakt door het veld, maar door de spelers die dénken dat het veld zich anders gedraagt en daardoor anders gaan spelen (het placebo-effect).

Het hele spel was juist kapot gemaakt als Kazachstan op een natuurgrasveld had moeten spelen, want dan had je nu op een knollenveld mogen spelen en daar is geen goed spel op mogelijk.

5 oktober 2015 om 17:17

Die onzin dat het bijna hetzelfde is als echt gras blijft de grootste onzin, zo ver zijn ze gewoon nog niet vraag het elke prof en ze zullen nog steeds allemaal gras als fijnst bestempelen. Dat het daar onmogelijk is een normale grasmat te behouden zou een geldig argument zijn dat vind ik wel want dan kan het beter zijn dan een kapot gras veld. Maar blijven aanhalen dat het bijna hetzelfde is en net zo goed als gras is these days is echt nog onzin en klopt gewoon niet. De dag dat kunstgras echt 1op1 met gras is mag van mij alles overstappen maar tot die tijd is het nog steeds schandalig dat er veel clubs zijn die kunstgras gebruiken omdat het goedkoper en makkelijker te onderhouden is!

als je de tegenstanders hoort zou er alleen in nederland op kunstgras gespeeld worden ? zweden , kazachstan , italië , het worden er steeds meer . wen er maar aan .

Snap de ophef niet echt. Een goede kunstgras veld doet niet veel onder dan een echte grasveld. Het is heel wat anders dan het goedkope kunstgras waar amateurs op spelen.

5 oktober 2015 om 16:08

Toch is zelf het beste kunstgras duidelijk anders dan echt gras. Het blijft plastic.

5 oktober 2015 om 16:08

er hoort ook geen ophef te zijn. kunstgras is de toekomst verwacht ik zo. en juist de top ploegen zouden er blij mee moeten zijn omdat het spel op kunstgras een stuk sneller is dan op normaal gras. en voor jou informatie de kunstgras waar menig amateur op speelt is net zo goed of misschien zelfs wel beter dan het kunstgras dat op het moment in de eredivisie word gebruikt want dat is al wel weer redelijk verouderd. maar naar mijn mening gaat er niks boven voetballen op nat net gemaaid gras. maar daar in tegen is kunst gras wel een stuk beter voor de spelers die last hebben van hooikoorts omdat die er vanwege het kunst gras minder last van hebben

5 oktober 2015 om 16:13

Als dat zo zou zijn zou dat ook blijken uit de veldencompetitie. De tussenstand was laatst bekend gemaakt, alle kunstgrasvelden in de Eredivisie stonden helemaal onderaan.

Of maken we in de Eredivisie gebruik van dat goedkope kunstgras?

5 oktober 2015 om 16:29

De velden van de meeste clubs zijn al wel wat ouder geloof ik. En vaak hebben de Nederlandse clubs ook een lage begroting. Zelf verwacht ik dat over tien jaar kunstgras de standaard is en dat het op den duur amper te onderscheiden is van echt gras. Zeker als de grote clubs zich er mee gaan bemoeien en bereid zijn om te investeren in de ontwikkeling van kunstgras.

5 oktober 2015 om 16:42

Dat zijn dan ook geen objectieve metingen (hoe is het werkelijk), maar subjectieve (wat vind jij).

5 oktober 2015 om 16:49

@superghost

Zo kan het nooit een objectieve meting zijn, want bij de beoordeling van kunstgras zal altijd de mening van een mens worden gevraagd.

5 oktober 2015 om 17:22

Haha ach dat alle echte goede voetballers nog steeds aanhalen dat gras nog steeds beter is zegt genoeg. Daarnaast zie je toch zelf ook wel dat die ballen soms onmogelijk door rollen en reiken of kijk je alleen teletekst? Het spel op kunstgras is anders dus het is gewoon nog geen gras en ook niet een goede vervanger want het veranderd het spel klaar. Zodra het 1op1 is en de bal precies hetzelfde reageert, de spelers hetzelfde kunnen spelen, geen lst van gewrichten en spieren naderhand pas DAN mag het allemaal 1op1 over en hoor je ook echt geen commentaar. Nu veranderd het spel en houden spelers in omdat ze niet gebless. Willen raken.... Nee lekker roepen dat kunstgras al van hetzelfde niveau is joh

5 oktober 2015 om 16:14

Het nadeel je kan makkelijker gebleseerd raken op kunstgras volgens mij.

5 oktober 2015 om 17:46

Dat wordt ook steeds minder

5 oktober 2015 om 18:26

Ik snap mensen zoals jij niet. Profs klagen over kunstgrasvelden, en dan kom jij met amateurvelden. Weet jij het soms beter dan iemand die elke dag traint en speelt op gras? Hij zal het verschil toch ook wel weten? Of voetbal jij voor je beroep? In dat geval ben ik oprecht jaloers op je, want dat wil ik ook XD, maar ik ga uit van niet.
Maar goed jij begrijpt denk ik wat ik bedoel. Profs hebben beide ondergronden meegemaakt en kunstgras, hoe geavanceerd ook, worden tot op heden zwaar afgekeurd. Niet voor niets worden die clubs die standaard op kunstgras spelen beticht van vals spel (voordeel door gewenning).

Persoonlijk vind ik het ook afschuwelijk, kunstgras. Hier in de buurt lig zo'n nieuwe en ik ga constant door mn enkels en mn knieëen doen constant zeer (huilie huilie ik weet XD)

5 oktober 2015 om 18:56

Dan is dat geen nieuwste kunstgras, of geen kunstgras van de hoogste klasse. Heb vorig jaar op het beste nieuwe kunstgras gespeeld en het was echt te vergelijken met normaal gras. De stuiter van de bal was normaal, de bal rolde niet echt harder door, ondergrond niet te hard en geen schaafwonden na tackles. Maar op ander kunstgras dat iets ouder is heb ik ook last van knieën, ballen die hoog stuiteren of doorglijden en schaafplekken. Die profs hebben het beste van het beste dus dat valt opzich nog mee.

5 oktober 2015 om 19:26

Maar okay, ik ga met jouw hypothese mee. Stel dat de kunstgras in mijn buurt niet de nieuwste is. Dan nog ga jij tegen de mening van een prof in.

-Iemand die dagelijks traint en speelt.
-Iemand die dagelijks al dan niet zijn gewricht slijt op zo'n veld.
-Iemand die al dan niet merkt dat de bal beinvloed wordt door zo'n veld.

JIj vindt het "opzich meevallen". Bepaal jij dat voor de profs? Als zij kunstgrasvelden de laagste score geven, dan is dat toch niet voor niets? Nieuw kunstgras en al.

Excuses als ik denigrerend over kom, maar ik vind het vreemd dat jij zo stellig kan zeggen dat ik niet op de "nieuwste" kunstgras speel terwijl je niet weet waar ik woon en dus er nooit op hebt gespeeld. Je bent er, zo blijkt, heilig van overtuigd dat de nieuwste kunstgrasvelden "all that" zijn, terwijl professioneel voetballers, let op het woord "professioneel", aangeven dat het scheisse is. Maar dan toch nog koppig willen aangeven dat profs het eigenlijk niet erg moeten vinden :s

PSV speelde toch van de week niet op kunstgras? Waarom zou Dost tegen CSKA wel op kunstgras spelen dan?

5 oktober 2015 om 16:33

Er staat toch niet wanneer ?

5 oktober 2015 om 16:51

Goed opgemerkt! Russische clubs spelen europees niet op kunstgras, zowel CSKA als Zenit spelen gewoon op natuurgras

5 oktober 2015 om 17:31

Nou ja niet helemaal dan, want Dost noemt nu dat hij bij CSKA uit wel op kunstgras moet spelen. Heeft misschien meer met moment van spelen te maken.

5 oktober 2015 om 18:58

Wolfsburg zit in dezelfde poule in ieder geval als CSKA

Ik denk dat kunstgras toch nog altijd beter is dan het type knollenveld dat ze vroeger in die streek hadden. Je breekt in ieder geval minder snel je enkels. Ik ben overigens geen voorstander van kunstgras, maar alles liever dan een knollenveld.

hoezo eerste keer op kunstgras? moesten ze daar uit bij ijsland toen ook niet op voetballen?

Eerder was ik een groot tegenstander van kunstgras. De kwaliteit van de velden word echter steeds beter. We hebben bij mijn eigen voetbalclub sinds vorig jaar kunstgras en het veld doet weinig onder voor een gewoon grasveld. Het veld is nu altijd goed te bespelen wat voor in de winter toch wel fijn is. Soms kom je bij clubs op een knollenveld te spelen waar de bal alle kanten op stuit. Als mijn plaatselijke voetbalclub een goed kunstgrasveld kan betalen moeten professionele clubs toch minstens een kunstgrasveld kunnen kopen van nog betere kwaliteit.

Zolang wij in NL zoveel clubs hebben op kunstgras hebben we ook 0 recht van spreken om hierover te klagen. Begin dan eerst hier beklag over te doen, en zorg dat we het in eigen land weer op orde krijgen. De trend is namelijk gezet...het wordt elk jaar weer meer clubs die ervoor kiezen. Dan moeten we ook niet klagen als we een keer een interland op kunstgras hebben.doel dan met name op Bas Dost, die is doorgebroken op kunstgras (bij Heracles).

Er is nog zo'n duidelijk verschil tussen echt en nep gras. Maar wij Nederlanders mogen niet klagen. Er spelen bij ons in de competitie meer teams op kunstgras dan op echt gras. Dat is ook niet zo gek, want ons hele land traint op kunstgrasvelden. Ik heb nog nooit getraind op echt gras, op een paar keren in de zomervakantie na. Het hele voetbal in Nederland wordt gespeeld op kunstgras. Er moeten afspraken gemaakt worden: of allemaal op gras, of allemaal op kunstgras.
Wat ook een optie kan zijn: verbeter de kwaliteit van de kunstgrasvelden.

Ideaal vind ik kunstgras nog steeds niet, omdat je toch een ander soort voetbal krijgt. Maar voor jongens met een straatvoetbal of zaalvoetbalachtergrond kan het ook juist heerlijk voetballen zijn. Kijk naar Heracles. Daar lopen genoeg spelers rond die op een kunstgrasveld beter zijn dan op een traditioneel grasveld.

Blind zal hier ook rekening mee houden neem ik aan. Ik persoonlijk zou bijvoorbeeld nooit kiezen voor een speler als Huntelaar op kunstgras. Dan heb je veel meer aan technische vaardige jongen als Van Persie.

Sowieso maak ik mij niet echt druk om Kazachstan. Zelfs met een zwak Nederlands elftal moet je gewoon kunnen winnen van dit land. Tsjechië zal een veel moeilijkere opgave zijn. Maar al winnen we beide wedstrijden denk ik dat het over en uit is. Turkije gaat dit niet meer weggeven ben ik bang.

Weet niet bij welke wedstrijd Dost was, maar op Arena Khimki wordt gewoon op gras gespeeld hoor.

Vraag me af waarom men daar geen duidelijkheid over schept. Is het niet zo dat de Fifa hierover besluit? Heb volgens mij nog nooit mee gemaakt dat het Nederlands elftal op kunstgras moet spelen

Alvast gaan trainen op kunstgras dan....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren