Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ook Feyenoord presenteert jaarcijfers: ‘Sportief succes betaalt zich uit’

Laatste update:

Feyenoord heeft over het afgelopen seizoen een nettowinst van 6,6 miljoen euro geboekt, zo blijkt uit het jaarverslag 2022/23 dat dinsdagochtend gepubliceerd is.

De Rotterdammers bereikten de kwartfinale van de Europa League, de halve finale van de TOTO KNVB Beker en voor het eerst in zes jaar tijd werd de landstitel gegrepen. Door dit sportieve succes zag Feyenoord in het boekjaar 2022/23 de omzet groeien met 13,6% ten opzichte van het seizoen 2021/22, tot 99 miljoen euro. "Sportief succes betaalt uit", schrijft de Eredivisionist dan ook op de clubsite.

Het operationeel resultaat kwam uit op 7 miljoen euro negatief, een achteruitgang van 8 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door verdere investeringen in de selectie en staf van het eerste elftal, uitbreiding van personeel in de rest van de organisatie, premies voor het behalen van het landskampioenschap en de kosten van de huldiging.

Met de verkopen van onder meer Tyrell Malacia (Manchester United), Luis Sinisterra (Leeds United), Marcos Senesi (Bournemouth) en Fredrik Aursnes (Benfica) wist Feyenoord in de zomer van 2022 circa 69 miljoen euro aan transferopbrengsten te realiseren. Vrijwel de volledige netto-transferopbrengst is geherinvesteerd in de selectie, die daarmee kwantitatief en kwalitatief is versterkt, zo schrijft Feyenoord. Rekening houdend met de afschrijvingen op inkomende transfers heeft het een spelersresultaat van 16,5 miljoen euro gerealiseerd. Na rente en belastingen stond onderaan de streep een nettowinst van 6,6 miljoen euro.

Financieel directeur Pieter Smorenburg is tevreden met de door Feyenoord gepresenteerde cijfers: “Het seizoen 2022/23 is te beschouwen als een trendbreuk: het voortgezette sportieve succes leidt tot financieel succes, zowel in de groei van operationele inkomsten als transferinkomsten. Dat willen we graag voortzetten. Daarom hebben we ook in de afgelopen zomer verder geïnvesteerd in de selectie en een aantal gehuurde spelers vervangen door eigen spelers, zowel uit de eigen jeugd als inkomende transfers. Dit alles is gericht op waardecreatie. En we zijn uiteraard heel blij dat Arne Slot zijn contract heeft verlengd tot 2026.”

Het nieuwe financiële boekjaar is ondertussen veelbelovend voor Feyenoord begonnen, waardoor het vooruitzicht eveneens goed is. Met het behalen van het landskampioenschap is Feyenoord direct gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League in seizoen 2023/24.

“Door de hogere inkomsten uit de Champions League, maar ook een stijging van recettes en partnershipinkomsten zal de omzet verder stijgen tot ruim boven de 100 miljoen euro. Het nettoresultaat zal naar verwachting opnieuw positief zijn”, aldus Smorenburg.

Ajax en PSV
Ajax en PSV presenteerden hun jaarcijfers afgelopen vrijdag al. De Eindhovenaren boekten over het afgelopen seizoen een nettowinst van 13 miljoen euro, de Amsterdammers ondanks teleurstellende sportieve resultaten zelfs een nettowinst van 39 miljoen euro. De flinke winststijging heeft volgens de club te maken met uitgaande transfers. Antony en Lisandro Martínez vertrokken samen voor 160 miljoen euro naar Manchester United en Sébastien Haller werd voor 31 miljoen euro aan Borussia Dortmund verkocht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

HIer lopen we nog wel flink achter op PSV en Ajax, maar het gaat langzaam de goed kant op. Gelukkig is er een hoop waarde gecreeerd op het veld. Met de eventuele CL de komende jaren kunnen we flinke stappen maken.

3 oktober 2023 om 12:23

Anthony achtige bedragen gaan er niet komen voor het huidige Ajax. Zou mij niets verbazen als je volgend jaar een verlies van tientallen miljoenen op hun balans ziet

3 oktober 2023 om 12:29

Zeg nooit nooit, wie weet gaat Mislintat ergens aan de slag en “rooft” hij Ajax leeg van al hun topaankopen.

3 oktober 2023 om 12:31

Je kan Ajax en Feyenoord hierin niet vergelijken, ook niet na dit jaar. Feyenoord heeft een balanstotaal van 102 miljoen met 6 miljoen Eigen Vermogen en bij Ajax is dit 548 miljoen balanstotaal op een Eigen Vermogen van 236 miljoen. Eigen Vermogen is geen geld, maar geeft wel een indicatie hoeveel waarde van de club van 'jou' is (en daar makkelijker of moeilijker geld voor kan lenen als het nodig is).

3 oktober 2023 om 12:47

@4ever4ajax - Op zich is het allemaal niet zo relevant. Er komen veel factoren om de hoek kijken 'onder de motorkap' die heel wat relevanter zijn als je de clubs zou willen vergelijken.

3 oktober 2023 om 12:55

@sirius: Uiteraard is dat zo. Mijn opmerking was alleen een reactie op Jorisdijk. Als je een echt financieel vergelijk wil maken, moet je nog veel dieper graven. Maar dat leek me niet nodig.

3 oktober 2023 om 17:39

@jorisdijk Ajax heeft al een winstverwachting uitgesproken voor dit jaar. Ongetwijfeld ook gedragen door de transfers die gedaan zijn na het einde van het boekjaar hebben ze in de jaarrekening aangegeven dat ze ook volgend jaar (dus over het seizoen 2023-2024) winst zullen maken. Als beursgenoteerde onderneming mogen ze hier geen verkeerde verwachtingen in scheppen dus daar zullen ze zelfs een behoorlijk foutmarge in hebben meegenomen. In het verleden hebben ze immers ook vaak genoeg negatieve verwachtingen uitgesproken.

Mislintat heeft ongetwijfeld een heleboel fouten gemaakt. Waaronder misschien wel alle langdurige contracten. Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Door die langdurige contracten hebben ze ook de afschrijvingen behoorlijk terug gebracht (transfersommen worden immers gelijkmatig afgeschreven over de looptijd van een contract).
Operationeel zijn, als je de verhalen mag geloven, de kosten behoorlijk terug gebracht en zit er, zoals vroeger, in alle nieuwe contracten weer een flinke salaris component voor het wel of niet spelen van de CL waardoor ze niet direct een enorm verlies gaan maken bij het mislopen van de Cl.

Hoe dat zich gaat vertalen naar 2024-2025 zullen we moeten afwachten. Sowieso zijn we dan 2 jaar verder en moeten ze eerste deze competitie maar eens uit spelen en volgend seizoen ook (ik zie het niet snel gebeuren maar Ajax kan ook nog gewoon 3e worden en zich alsnog voor de CL plaatsen bijvoorbeeld). En als ze inderdaad operationeel de kosten hebben weten te drukken zal dat verlies van tientallen miljoenen wel mee vallen doordat ze de afschrijvingslast op transfers door al die lange contracten ongeveer gehalveerd hebben. (die was afgelopen jaar bijna 60 miljoen, van de spelers die er al waren zijn alleen Bergwijn, Brobbey en Kaplan over waar fors voor betaald is en dit jaar hebben ze 100 miljoen uitgegeven. over 5 jaar kom je dan op ongeveer 30 miljoen per jaar)

3 oktober 2023 om 12:26

@fr010frdam: Ik heb net de jaarcijfers bekeken. Feyenoord is wel echt aan het groeien. Waarde van de selectie is fors gegroeid, daarmee ook het balanstotaal, terwijl de financieringen niet zijn toegenomen (wel de transfersommen die nog betaald moeten worden van gehaalde spelers, betalingsregelingen). Balanstechnisch is het nog wel wankel als het om Eigen Vermogen gaat (zit nu op 6,2 procent Eigen Vermogen op een balanstotaal van 102 miljoen), maar met dit jaar CL-inkomsten en hoogstwaarschijnlijk komend jaar ook, is de stijging die ingezet is afgelopen seizoen prima verder door te trekken zolang je maar niet ineens gekke dingen op de transfermarkt gaat doen. De afschrijvingen op spelers neemt nu ook fors toe door de aankopen die gedaan zijn, wat betekent dat je ook steeds meer moet verkopen (zoals PSV en Ajax ook al moeten) om te zorgen dat je elk jaar een positief resultaat uit transfersommen haalt. Kritische kanttekening daarin is wel de CL-inkomsten van komend jaar die op minimaal 70 miljoen dacht ik werden geschat. Als dat echt waar is, moet je alleen zorgen dat je geen hele gekke dingen doet. Al met al lijkt me dit een positieve ontwikkeling met veel potentie in de toekomst.

3 oktober 2023 om 12:39

4ever4ajax daar gaat het inderdaad om. Feyenoord komt van heel ver. Ze zitten natuurlijk nog ver van de andere topclubs, maar dat is niet zo belangrijk. Belangrijkste is dat de verschillen kleiner worden.
Zolang ze een stijgende lijn vast weten te houden, en af en toe sportief succes(je), doen ze het supergoed.

3 oktober 2023 om 16:51

Mooiste is natuurlijk dat ze op andere gebieden flink hebben geinvesteerd en je niet in de huidige selectie zit terugkomen. Denk aan de nieuwe accomodatie en het uitkopen van de vrienden van Feyenoord. En dat zonder op het veld in te leveren, integendeel.
De gehele basis 11 wat er nu staat vertegenwoordig ook nog eens veel geld. Van de zomer kan je flink cashen met zowel inkomsten uit de CL evenals transfers. Pedersen komt er dan ook nog bij terwijl hij al weg is.
Mooie tijden en dan te bedenken dat je op de bank met een Beelen, Zerrouki en Lingr kwaliteiten hebt zitten dat volgend seizoen kan doorstromen en de toptalenten met een Sauer en Zechiel.

3 oktober 2023 om 13:17

Dat is opzicht wel logisch.

Ajax heeft laatste jaren goed succes gehad in Europa en heeft aardig wat transferbedragen binnengekregen.

PSV verkoopt altijd wel eens een aanvaller voor veel geld, regelmatig. Europees zijn ze niet slecht maar ook niet geweldig.

Feyenoord deed het Europees niet zo goed. Spelers werden nooit een voor een bedrag verkocht. Dan zit je in die negatieve spiraal. Daar lijken ze nu uit te komen met huidige beleid.

Zelfs AZ heeft na die hele schandaal het beter opgepakt en stond er goed voor.

Dit zijn hopelijk de eerste stappen, daarom is het belangrijk om het beleid zo te houden en deze langer vast te houden. Zoals te Kloese en Slot en natuurlijk de team die daar achter zit.

Nou, zet dat nieuwe stadion maar neer! Zonder gekheid, als je maar wat achter de hand hebt hoef je in feite geen winst te maken als voetbalclub. Je geeft het beter uit aan spelers en andere zaken die bijdragen aan het succes.

We zijn goed bezig. nu zorgen dat we deze lijn vasthouden en meer vet op de botten krijgen. CL halen spelen is wel erg belangrijk!

Een paar jaartjes geleden was het nog fc Berghuis.
De combi Kloesse-Slot is wel een gigantisch succes geworden, ongeacht bijv Diessen suggereerde dat Feyenoord bergafwaarts ging.
Nog ff en die 2 verdienen een standbeeld!
Ik vraag mezelf af wat Berghuis nu denkt van zijn gewaagde overstap. Lekker voor hem!

3 oktober 2023 om 13:10

Het gaat goed met onze prachtige club, laten we ons aub niet bezig houden met Berghuis.

Ik maak me wel een beetje zorgen over de periode na slot. Maar te kloese gaf aan daar nu al mee bezig te zijn en zolang DTK er zit heb ik sowieso een hele positieve kijk en veel vertrouwen.

3 oktober 2023 om 15:08

Laat de opvolger vooral kaal zijn als het een Nederlander wordt. Kale Nederlandse coaches doen het de laatste tijd goed voor Nederlandse clubs (slot, Ten Hag, Bosz)

3 oktober 2023 om 15:51

Schreuder, Keizer en Stam melden zich

Ik heb het snel doorgebladerd en ik ben niet zo enthousiast. Natuurlijk staan er veel waarde op het veld maar veel kosten zijn explosief gestegen, met name de lonen. Denk mede door het dames elftal. Je ziet dat ook terug met een operationeel resultaat € 7 miljoen negatief. Betekent dat je altijd spelers moet verkopen en/of Europees voetbal moet behalen anders kom je in de problemen.

3 oktober 2023 om 14:44

Overigens komt het ook door de kampioenspremie maar je ziet in alles dat er meer personeel erbij gekomen is, hogere kosten. Ongetwijfeld zal het antwoord zijn dat het noodzakelijk is om met de top mee te kunnen blijven spelen. Dat zal ook wel maar dan loop je als club een risico als je een keer niet Europees speelt of transfers uitblijven.

3 oktober 2023 om 15:11

Ik denk dat het risico van uitblijvende transfers enorm goed aangepakt is de afgelopen tijd door Feyenoord. Voorbeeld is Geertruida die niet voor minder dan Timber verkocht wordt (wat overigens zwaar terecht is).

Daarnaast is de constructie met FC Dordrecht voor talenten ook een interessante gok. Pakt dit goed uit heeft Feyenoord eindelijk een pijplijn opgebouwd voor toekomstige elftalspelers te verbeteren door ze naar de eerste divisie te sturen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren