Ook cruciale rol voor VAR in uitzege FC Utrecht op Sparta Rotterdam

FC Utrecht heeft zondagmiddag met 1-2 gewonnen van Sparta Rotterdam en net als bij het duel tussen SC Heerenveen en FC Groningen drukte de VAR een belangrijke stempel op de einduitslag. In de eerste helft mochten de bezoekers een strafschop overnemen nadat Sparta-doelman Ariel Harush te vroeg van zijn lijn kwam bij de gestopte inzet van Jean-Christophe Bahebeck. Adam Maher was in de herkansing wel trefzeker. Sparta kwam deze klap in de tweede helft niet meer te boven.

De debuterende Arush kende een uitermate slechte start van het duel op Het Kasteel, want de sluitpost haalde Bahebeck onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Sander van der Eijk kende geen genade en legde de bal op de stip. Bahebeck nam zijn verantwoording en bracht Utrecht al in de zevende minuut op voorsprong. Sparta rechtte echter de rug en kwam via een fraaie kopbal van Ragnar Ache op gelijke hoogte. De 1.92 m lange doelman Maarten Paes had geen antwoord op het geplaatste balletje van de Sparta-aanvaller.

Utrecht herstelde de voorsprong in de slotfase van de eerste helft, al was daar wel de hulp van de VAR voor nodig. Een vrije trap van Maher kwam op ongelukkige wijze op de hand van Mohamed Rayhi. Van der Eijk checkte het voorval op advies van de VAR op het televisiescherm naast het veld en gaf een strafschop aan de Domstedelingen. Trainer John van den Brom, die stiekem meekeek met de arbiter, kreeg tot zijn verbazing een gele kaart van de vierde official. Bahebeck faalde met zijn inzet, maar de Utrecht-aanvaller had geluk dat Harush te ver naar voren stond. Maher nam de herkansing voor zijn rekening, met als resultaat dat Utrecht met een 1-2 voorsprong ging rusten.

In de tweede helft ging Sparta op zoek naar de gelijkmaker, maar grote kansen bleven uit voor de formatie van trainer Henk Fraser. Ache, eerder wel trefzeker met een kopbal, was nu minder succesvol, terwijl ook Jurgen Mattheij een kopkans in rook zag opgaan. Utrecht, waar Bart Ramselaar een kwartier voor tijd werd afgelost door Patrick Joosten, leunde op de verdediging en loerde op de counter. Mark van der Maarel en Sander van de Streek slaagden er echter niet in om in kansrijke positie voor de derde Utrechtse treffer te zorgen. De ingevallen Lars Veldwijk schoot nog in het zijnet, maar Sparta wist een nederlaag niet af te wenden, ook niet toen Van de Streek hands leek te maken in het strafschopgebied. Van der Eijk weigerde echter om naar de penaltystip te wijzen, ondanks hevige protesten van de Sparta-spelers. Het elftal van Van den Brom stijgt naar de vijfde plaats in de Eredivisie, terwijl de Rotterdammers op de tiende plek blijven steken.

Terechte overwinning van FC Utrecht?

1
2

Al met al een verdiende overwinning al was het nog even riskant op het einde. Bij vlagen zeer goed combinatievoetbal gespeeld maar moet echt vaker worden omgezet in kansen. Het feit dat je wint door twee penalties zegt eigenlijk voldoende. Natuurlijk had je te maken met een tegenstander die zeer compact stond maar kwaliteit moet dan de doorslag geven zeker tegen een matige ploeg als Sparta. Ik kijk niet zo vaak naar duels van Sparta maar wat een matig elftal. Wellicht hadden ze een off day maar als dit de norm is dan verbaast het me dat ze zo hoog staan. Die Harush was ook niet al te best. Natuurlijk ben ik gelukkig met de VAR vandaag maar vind er niet zo veel op aan te merken. Alle beslissingen waren naar mijn mening prima en gewoon dik terecht. Gelukkig toch gewoon de drie punten mee naar huis!

27 oktober 2019 om 17:22

Een tegenstander die compact stond? Utrecht stond na 60 minuten al met 6 verdedigers. Niks op de scheids aan te merken. Als de handsbal van rayhi al een penalty was (wat het niet was) was de handsbal in de blessuretijd van de utrecht speler ook een penalty. En laat me niet beginnen over het overnieuw nemen. Ik heb nog nooit een keeper niet die 10 centimeter van zijn lijn zien komen. Gestolen overwinning!

27 oktober 2019 om 17:47

Nou nou nou dit is wel een beetje zuur. Op welk moment heeft Sparta dan iets laten zien? Eerste 75 minuten een keer van de eigen helft af geweest en meteen een doelpunt wat op zich wel knap is.maar als je gaat ontkennen dat Sparta compact stond heb je de pot niet goed gekeken.rayhi stak zijn arm op een onnatuurlijke wijze uit daar waar VD Streek dat niet deed dus dat is in mijn ogen volledig terecht. En Harush was echt flink van zijn lijn. Je hebt gelijk dat meerdere keepers dit doen maar dit was toch wel echt overduidelijk zeg. Ik herhaal: Sparta verdiende hier helemaal niks en Utrecht gaat terecht met de volle buit naar huis

27 oktober 2019 om 18:33

Ik vond de handsbal van Rayhi ook geen hands je springt op in zo muur en dan is het lastig om je arm.helemaal achter je rug te houden je ziet wel dat die hem ietsjes uitstrekt maar vond het ook zwaar gestraft net als dat de penalty opnieuw mag. als supporter van Sparta zal ik daar ook ontzettend kwaad om zijn. De 1e penalty vond ik wel terecht keeper had er niks te zoeken en het penalty moment van Sparta was 10000% geen penalty. Uit eindelijk staan we gewoon keurig 5e met 3 punten onder Vitesse Az en psv wat het enorm jammer maakt dat je tegen clubs als VVV en Twente punten heb laten liggen.

27 oktober 2019 om 19:05

Tuurlijk spelen we compact. We spelen a la atletico madrid (alleen dan vele malen slechter) maar er is ook nog een balletje van de lijn gehaald door jullie wat ik zo nog voor me kan halen. Als je arm naast je houden voor jou onnatuurlijk is ben ik benieuwd hoe jij door je dagelijks leven heengaat. Dat we over flink van de lijn af verschelen is gwn een mening, maar dat het nooit wordt afgefloten en nu ineens wel is pure willekeur. Dus om te zeggen dat sparta niks verdiende maar utrecht alles vind ik onterecht want zo veel kansen van utrecht kan ik ook niet herinneren.

Sparta heeft maar een minuut of 20 redelijk gespeeld. Was erg slordig, met name de opbouw vanuit achterin was drama. FCU was ook schraal btw. Leek op het spel van Ajax onder de Boer: risicoloos, traag en amper kansen. Persoonlijk vond ik dat Sparta wel een gelijkmaker verdiende..

27 oktober 2019 om 17:29

Het spel is ondertussen onrelevant geworden met de scheidsrechters die de hoofdrol willen eisen. Wel gelijk, beide kanten slordig maar tegen de knvb voetbal je sws niet op.

Het was met vlagen frivool bij Utrecht alleen zegt het wel genoeg dat je alleen twee keer uit een strafschop scoort. Als we nu eens de dreiging om kunnen zetten in kansen en goals dan kan het een leuk seizoen worden.

Al met al een verdiende maar magere zege.

De VAR begint een grote grap te worden in de Eredivisie. Men is gewoon niet meer objectief bij de VAR. Misschien een idee om buitenlandse scheidsrechter bij de VAR neer te zetten.

27 oktober 2019 om 18:35

Vond ik ook maar na vorige week en vandaag(bij fcu) begin ik de Var steeds meer te waarderen 😂😋

Het zit ons goed mee de afgelopen 2 wedstrijden met de Var. Dit is wel eens anders geweest. Ben blij met de 3 punten maar niet met de manier waarop. VAR verpest de emotie in het spel. Die gele kaart voor van de Brom ook! ðÿ˜‚