Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Nieuw' bewijs om Oranje-opponent WK-ticket te ontnemen; advocaat lacht

Laatste update:

Slechts enkele dagen voordat de beroepszaak van Chili inzake de valse identiteit van Byron Castillo voorkomt, heeft het land nieuw bewijs gevonden. De Chileense voetbalbond beweert dat de back – die zijn wedstrijden voor Ecuador speelt – geboren is in Colombia, maar zag die claim in eerste instantie afgewezen worden door de FIFA. De Daily Mail publiceert zondag echter een audiofragment waarin Castillo toegeeft over een andere identiteit te beschikken. Zijn advocaat bracht de gemoederen alleen al snel tot bedaren: het fragment zou al lang en breed bekend zijn bij de FIFA.

De Chileense bond diende begin mei een klacht in bij de FIFA over het meespelen van Castillo in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks. Er werd beweerd dat de verdediger van Léon in Colombia was geboren en tevens drie jaar ouder was dan op zijn paspoort vermeld stond. Chili verlangde dat de wedstrijden waarin Castillo meespeelde ongeldig zouden worden verklaard en wilde zo het WK-ticket van Ecuador overnemen.

De FIFA wees de aanklacht in eerste instantie af, waarop de Chileense bond besloot in beroep te gaan. Donderdag komt de zaak voor de beroepscommissie van de FIFA. Met nog een schamel aantal uren op de klok kwam het Chili daarom allesbehalve slecht uit dat er nog een ogenschijnlijk cruciaal bewijsstuk werd gevonden. In een audiofragment, gepubliceerd door de Daily Mail, gaf Castillo onder meer toe in 1995 geboren te zijn in plaats van 1998. Ook liet de tienvoudig Ecuadoraans international zijn naam optekenen als Bayron Javier Castillo Segura, overeenkomend met de gegevens in zijn Colombiaanse geboortecertificaat.

Het zou om een opname gaan van een interview tussen de onderzoekscommissie van de Ecuadoraanse bond (FEF) en Castillo. Daarbij rakelt de Daily Mail ook een brief op van de conclusies van de FEF, waarin bevestigd word dat Castillo geboren is in Tumaco, een havenstad in Colombia. De Chileense bond beweert dat de FEF de documenten heeft geprobeerd te verduisteren. Andrés Holguín, Castillo's advocaat, verwacht echter geen problemen nu het 'nieuwe' bewijs openbaar is geworden.

Volgens Holguín zijn de tapes namelijk al bekend bij de FIFA. "Het is niets nieuws", vertelt de advocaat maandag in een interview. "Daarbij komt dat de rechter het niet als bewijs beschouwde, daar er niet achterhaald kon worden of het van Castillo afkomstig is. Dat land (Chili, red.) wil gewoon via de achterdeur naar het WK."

Ecuador werd uiteindelijk vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor het WK, waar Oranje tegenstander is in de groepsfase. Als de wedstrijden waaraan Castillo meedeed worden omgezet in reglementaire 0-3 nederlagen, zou Chili – dat als zevende eindigde in de poule – vijf punten mogen bijschrijven aan het totaal. Daarmee zou het land van de zevende naar de vierde plek gaan en de stek van Ecuador op het WK in Qatar overnemen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kansloos als je zo een plek op het WK wilt afdwingen.

14 september 2022 om 09:20

Het is minstens zo kansloos om vals te spelen door spelers met een andere nationaliteit in te zetten.

14 september 2022 om 10:11

Eens. Ik vind het alleen jammer dat een Chili zelf een belang heeft bij de uitkomst van de zaak. Dat haalt voor mij een beetje de geloofwaardigheid weg.

14 september 2022 om 10:59

Maar het is niet dat ze zich de Colombiaanse Messi hebben toegeëigend of zo.

14 september 2022 om 12:41

Vals spelen is vals spelen of die nou wel of kan voetballen

14 september 2022 om 13:36

Tot dusver is er nog niks bewezen, dus laten we maar even afwachten. Maar ik zou me als land kapot schamen als ik op deze manier een plek moest afdwingen.

14 september 2022 om 09:41

Maar je moet het toch op 1 of andere manier bestraffen?

14 september 2022 om 09:48

Ik snap dat Chili wanhopig is omdat ze nu 2 keer op rij niet zijn geplaatst en de grote sterren hebben bedankt ( Vidal en Sanchez ( maar om zo naar een WK te willen gaan is schaamteloos. Kan iemand mij dat misschien uitleggen maar Colombia hoort dat plekkie dan toch te krijgen of Peru ? Geen idee hoe Chili er recht op heeft.

14 september 2022 om 09:59

Antony,

Volgens mij zijn alle wedstrijden met deze speler een 0-3 nederlaag voor Ecuador, waardoor Chili het meest hiervan kan profiteren.

Als de FIFA hiermee akkoord gaat zou dat wel een schande zijn. Niet goed genoeg zijn dus maar via deze smerige manier hun plek afdwingen. Hoe diep kun je zinken.

14 september 2022 om 10:14

Maar wat nou als ze wel gelijk hebben? Wat als blijkt dat Castillo wel een Colombiaan is? Is Ecuador dan een smerige ploeg? Weer gemakkelijke oordelen.

14 september 2022 om 11:44

Dan moet je de speler in kwestie straffen en niet een heel land. Zo'n land vind het geweldig (net als elk land natuurlijk) om aan dit toernooi mee te doen. Weet niet hoeveel invloed deze speler had op de overwinningen van Ecuador maar het lijkt me apart dat een individu het verpest voor zo'n land. Als ze ervan af wisten dan is het een ander verhaal, in dat geval zou het wel een passende straf zijn

14 september 2022 om 11:56

Het is volgens mij een regel, dat wanneer een niet-speelgerechtigde speler meegespeeld heeft (en dan maakt zijn invloed niet uit, al maakte hij de winnende of speelde hij 10 seconden), de wedstrijd omgezet wordt in een reglementaire 3-0 overwinning. In dit geval (volgens de opnames, mochten die authentiek zijn), zou de voetbalbond er vanaf geweten hebben.

14 september 2022 om 12:44

Waarom alleen de speler straffen als dit klopt? De bondscoach stelt hem op

Waar rook is,is vuur. Er is nu al zoveel bewijs naar buiten toe gekomen, wat schadelijk is voor het voetbal, het WK (wat al omringd is door corruptie/Blatter/Platini) en ook het Ecuadoriaans elftal, dat de FIFA het beste gewoon haar conclusies trekt en Chili gelijk geeft.

14 september 2022 om 10:02

Chili heeft gewoon gelijk en Ecuador zal moet bezinnen. Stel je voor dat wij stiekem een Belg achterin opstellen. Als we zo los gaan omspringen met de regelementen wil ik op het WK graag De Bruyne op 10.

14 september 2022 om 10:04

Beetje rare conclusie dit. Omdat er wat "bewijzen" zijn, moet de FIFA maar een conclusie trekken? Dat zou wat zijn, we gaan straffen zonder hoor en wederhoor, enkel op een paar onbetrouwbare "bewijzen".

14 september 2022 om 10:36

Zolang die jongen maar een paspoort heeft met de goede nationaliteit maken al deze bewijzen toch niet uit?
Op het vorige WK waar Nederland actief was zaten er geloof ik 14 nationaliteiten in de Nederlandse selectie waarvan er een paar niet in Nederland en niet als Nederlander geboren waren.

14 september 2022 om 12:04

Maar hoe je dat paspoort krijgt is wel degelijk van belang. Als de enige basis is dat jij in Ecuador geboren bent, maar dat blijkt niet waar, dan had je dus geen recht op het paspoort en dus ook geen recht om mee te spelen.

14 september 2022 om 13:06

Maar dan is het toch nog altijd aan Ecuador om hem dat paspoort eventueel af te pakken?
Als hij bijvoorbeeld heeft gelogen bij zijn aanvraag, dan zal hij niet de eerste of de laatste zijn, maar dan heeft hij hem alsnog gekregen.

En zelfs het afpakken kan alleen als hij nog een dubbele nationaliteit heeft, je mag iemand immers niet statenloos maken, zelfs als hij recht heeft op een andere nationaliteit.

14 september 2022 om 18:17

" Als de enige basis is dat jij in Ecuador geboren bent, maar dat blijkt niet waar, dan had je dus geen recht op het paspoort "

Dat is volledig afhankelijk van de wetgeving in Eucador op dat gebied. Of anders gezegd, wij als Nederland bepalen zelf wie Nederlander is en wie niet. Dat is in het geval Ecuador exact hetzelfde. Elk land bepaalt altijd zelf wie haar onderdanen zijn.

14 september 2022 om 18:15

Ercan

Conclusies trekken (en, zeg jij, Chili gelijk geven)? Op basis van 'waar rook is, is vuur'?? Jeetje, dat is wel kort door een hele scherpe bocht.

Is het niet gewoon beter dat de FiFa beroepscommissie (want dit is al in eerste aanleg door FiFa uitgezocht waarbij is geoordeeld dat Chili geen bewijs had voor haar stellingen) de zaak nogmaals helemaal uitzoekt en dat doet op juridische gronden en niet op het 'waar rook is, is vuur'-principe?

Ja en dan nog als hij in Colombia zou zijn geboren. Dat gebeurt toch zo vaak dat een speler die in een ander land is geboren meespeelt bij een land waarin hij woont, mits geen wedstrijden voor zijn geboorte land gespeeld.
Zie bijvoorbeeld spelers geboren in Suriname die voor Nederland spelen of in Nederland geboren spelers die voor Marokko spelen.
Dan een duidelijke regel instellen, land waar je geboren bent mag je voor spelen en niet anders.

14 september 2022 om 10:34

Het punt is, wanneer hij in Colombia is geboren, is hij (volgens internationaal recht) een Colombiaan. Wanneer hij bijvoorbeeld geen Ecuadoraanse ouders heeft, is het dan raar dat hij de Ecuadoraanse nationaliteit zou hebben. Wanneer die NIET speciaal is aangevraagd, dan zou hij geen Ecuadoraan zijn en dus niet mee mogen spelen.

Die duidelijke regels zijn er wel, maar het is in deze zaak gewoon niet 100% duidelijk waar hij geboren is.

14 september 2022 om 11:55

Het gaat er toch om welk paspoort hij heeft. Niet waar hij geboren is of welke nationaliteit hij bij zijn geboorte had, zolang hij nu in ieder geval, naast eventuele andere nationaliteiten ook maar de ecuadoriaanse heeft.

Overigens heb je helemaal niet volgens het (internationaal) recht automatisch de nationaliteit waar je geboren bent. Dat is afhankelijk van het land waar je geboren wordt. In veel landen, zoals Nederland, zitten daar restricties aan en is het o.a. afhankelijk van de nationaliteit van je ouders.

14 september 2022 om 12:01

@london Calling, De zaak die Chili maakt, is dat hij helemaal geen recht zou hebben op dat Ecuadoraanse paspoort, omdat hij er (allegedly) niet geboren zou zijn. Als zijn ouders ook niet Ecuadoraans zijn, zou er geen reden zijn waarom hij een Ecuadoraans paspoort zou moeten hebben.

Je hebt trouwens gelijk over de automatische nationaliteit.

14 september 2022 om 12:59

@fcg95 Ik begrijp dat dat hun punt is, maar zolang die jongen ook ooit maar een keer een Ecuadoraans paspoort heeft gekregen zou dat niet uit mogen maken waar hij geboren is.

We hebben bijvoorbeeld in 2014 een wk gespeeld met Martins Indi, geboren in Portugal met ik meen ouders uit Guinea, maar opgegroeid in Nederland, en de Guzman, Canadees geboren in Canada, die als tiener bij Feyenoord kwam en zich heeft laten naturalizeren (ik meen dat zijn broer(tje) zelfs voor canada uit is gekomen).

Misschien zie ik het wel te simpel, maar in mijn ogen kan die jongen gewoon een kopie van zijn paspoort opsturen en dan is de zaak klaar. En hoe hij dat paspoort gekregen heeft zou ook niet uit moeten maken. Meer landen die uitzonderingsregels hebben voor sporters. En mocht hij dat paspoort niet helemaal terecht hebben gekregen dan lijkt het me nog altijd aan Ecuador om hem dat eventueel te ontnemen.

14 september 2022 om 18:20

"het punt is, wanneer hij in Colombia is geboren, is hij (volgens internationaal recht) een Colombiaan. Wanneer hij bijvoorbeeld geen Ecuadoraanse ouders heeft, is het dan raar dat hij de Ecuadoraanse nationaliteit zou hebben."

Dit verhaal klopt niet. Internationaal recht?? Welke bepaling van internationaal recht bepaalt dan volgens jou dat iemand die in een land is geboren ook de nationaliteit van dat land krijgt? Voorbeeld, iemand die in Nederland wordt geboren krijgt niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Dat is alleen zo als één van beide ouders Nederlands is. In de VS ben je inderdaad door geboorte automatisch burger van de VS. Maar dat is dus niet automatisch en niet op grond van 'internationaal recht'.

Kort en goed, niet Internationaal recht maar elk land afzonderlijk bepaalt zelf wie haar onderdanen zijn. Vandaar dus ook dat dubbele nationaliteiten kunnen ontstaan. En dus kan het zomaar zijn dat Ecuador, zoals Nederlandse recht, iemand kan naturaliseren ook als die niet in dat land geboren zou zijn.

14 september 2022 om 18:22

"als zijn ouders ook niet Ecuadoraans zijn, zou er geen reden zijn waarom hij een Ecuadoraans paspoort zou moeten hebben."

Zou er geen reden zijn? Ken jij Ecuadoriaans recht op dit vlak? In Nederland mogen mensen die hier enige tijd wonen toch ook gewoon een Nederlands paspoort aanvragen? Ook als zij niet in Nederland waren geboren toch?

14 september 2022 om 18:24

"en mocht hij dat paspoort niet helemaal terecht hebben gekregen dan lijkt het me nog altijd aan Ecuador om hem dat eventueel te ontnemen."

Hier is de kern van de zaak ongeveer.
Ecuador heeft hem een paspoort gegeven. Het is niet aan Chili of FiFa om te bepalen welke regels Ecuador moet stellen aan wie haar onderdanen zijn. FiFa heeft sowieso al geen enkele rol hierin. Zodra een geldig paspoort is geleverd en dat niet vals is, heeft FiFa niets daarover te zeggen. Zoals dat ook straks gaat met die Brazilianen die voor Quatar uitkomen. Naturalisatie mag gewoon, kan gewoon en dat is een zaak voor de Ecuadoriaanse overheid en niet voor Chili of Fifa.

Dit is een strohalm waar men zich in Chili wanhopig aan vasthoudt.

14 september 2022 om 13:13

Dus Haaland moet voor Engeland spelen? Aparte redenatie heb je in deze.

14 september 2022 om 20:00

Alleen voor je geboorteland uitkomen is een beetje raar wanneer je daar niets mee hebt.
Zelfs een oer Hollandse jongen als Luuk de Jong is bijvoorbeeld in Zwitserland geboren.
Vrijwel alle kinderen van Nederlandse oud internationals zouden dan niet voor hetzelfde land als hun vader uit kunnen komen want die worden in de regel in het buitenland geboren.

Het feit dat dit de dag voor de rechtszaak uitlekt zegt mij dat Chili weinig vertrouwen heeft in een goede afloop en nu uit zijn om een publiciteitsoorlog te voeren. Kansloze actie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren