Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nederlander revancheert zich in Roemenië: ‘Ik heb de wil om te slagen’

Laatste update:

BOEKAREST - Nicandro Breeveld speelde nooit in de Eredivisie, maar heeft via een omweg alsnog de top weten te bereiken. De verdedigend ingestelde middenvelder maakte in augustus de transfer naar Steaua Boekarest, 25-voudig kampioen van Roemenië en winnaar van de Europa Cup I in 1986. Breeveld bewandelde in de weg naar zijn grote revanche bepaald geen standaard carrièrepad.

/

Door Gijs Freriks

Reigersbos
De geboren Surinamer leerde zoals zoveel profs voetballen op straat. Hij werd gehard in de wijk Reigerbos, alwaar hij zich op de veldjes en pleintjes staande moest zien te houden en waar er vaak partijtjes van drie tegen drie of vier tegen vier werden gespeeld. “We speelden altijd tot het eerste doelpunt viel en de winnaar bleef staan. Een wedstrijd kon heel lang duren of je vloog er snel uit. Niemand wilde er snel uit en dus zorgde je ervoor dat je een goed team had”, zegt Breeveld in een interview met Voetbalzone.

/

Breeveld woonde vlak bij de huidige Go Ahead Eagles-aanvaller Glynor Plet. Ze groeiden samen op in Amsterdam-Zuidoost en kwamen elkaar later weer tegen bij Telstar. Het contract van Breeveld bij de Velsense eerstedivisionist werd na twee jaar echter niet verlengd, nadat hij een scheurtje had opgelopen in zijn middenvoetsbeentje. Hij mocht echter wel op amateurbasis blijven, maar op het trainingsveld kwam het in maart 2010 tot een aanvaring met de toenmalige trainer Marcel Bout. De trouwe vazal van Louis van Gaal zette de controleur wegens een gebrekkige instelling uit de selectie.

‘Mentaal ongeschikt’
Breeveld was ‘mentaal ongeschikt’ voor het profvoetbal, zo luidde het oordeel van de huidige assistent-manager van Manchester United. Vijf jaar later haalt Breeveld als basisspeler van topclub Steaua zijn gelijk: “Ik was geen contractspeler en daardoor was het makkelijk om mij uit de selectie te verwijderen. Maar als je in een ander land weer opnieuw moet beginnen en je nu bij de grootste club zit, denk ik niet dat je kan zeggen dat ik mentaal ongeschikt ben voor het voetbal”, zegt Breeveld.

/

“Het heeft vooral aangetoond dat ik de wil heb om te slagen, maar dat is mijn mening. Meneer Bout staat net als ieder ander volledig in zijn recht om zijn eigen mening te hebben.” Breeveld, die werd opgeleid bij SV Amstelland United en AVV Zeeburgia, kreeg van een aantal clubs in Nederland nul op het rekest en zocht zijn heil daarom in Roemenië, bij Astra Giurgiu. “Ik kreeg de kans om bij die club een kijkje te nemen of ik het wat zou vinden. Het was mijn kans om opnieuw te beginnen”, blikt hij terug.

Via Jiul Petrosani, Gaz Metian Medias en de toenmalige vicekampioen Pandurii Targu Jiu kwam Breeveld in Boekarest terecht. Steaua betaalde een half miljoen euro en Breeveld tekende een contract voor twee seizoenen. Tot dusver gaat het goed: de mannetjesputter staat doorgaans in de basis en met Steaua is hij nog in de race om drie prijzen, te weten de landstitel, de Cupa Romaniei en de Cupa Ligii. Die laatste twee zijn de bekertoernooien van Roemenië. Daarin staan de Ros-Albastri in de finale. In de competitie, de Liga 1, bezet men momenteel de tweede plaats.

/

Thuiskomen
“Het bevalt goed bij Steaua. Het spelen om de prijzen en de druk om iedere wedstrijd te moeten winnen, maakt je tot een betere voetballer”, zegt Breeveld. De opmars van Breeveld was ook Bologna niet ontgaan, want die Serie A-club deed in de winter van vorig jaar een poging om hem weg te halen bij Pandurii. “Ik zou in de winterstop de overstap maken, maar de clubs kwamen uiteindelijk geen transferprijs overeen. Aan het einde van het seizoen zouden de clubs weer om de tafel gaan, maar Bologna was na de degradatie geen optie meer voor mij.”

Breeveld, die op vijfjarige leeftijd uit Suriname emigreerde en inmiddels ook zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg van dat land, zegt niet meer terug te kijken naar zijn periode in Nederland. “Het is pas vijf jaar geleden, maar het lijkt al veel langer en zo voelt het voor mij ook.” Hij keert nog wel af en toe terug naar de Bijlmer, de woonwijk waar hij naar eigen zeggen deels is gevormd tot de persoon die hij nu is. “Als ik er ben, dan voelt het als thuiskomen. Of ik mij een rolmodel voel? Nee. Je kan me wel een voorbeeld noemen, maar zo zijn er nog wel meer spelers die uit de Bijlmer komen en tegenwoordig op goed niveau voetballen.”

/

FCSB
De Roemeense Liga 1 telt nog vier speelronden en Steaua heeft twee punten minder dan Targu Mures. De club kan de steun van de fans in de slotfase van het seizoen goed gebruiken, maar tijdens de derby tegen Dinamo (1-3 winst) was het stadion zondag halfleeg. De achterban voelt zich in de steek gelaten door voorzitter George Becali, die niet van plan is om te betalen voor de merkrechten op de clubkleuren en de handelsnaamrechten van Steaua, die officieel toebehoren aan het ministerie van Defensie. Steaua heet daardoor eigenlijk geen Steaua meer, maar FCSB. Lees daar hier een artikel over op Voetbalzone.

“Het is jammer dat het allemaal zo verloopt”, vertelt de 28-jarige Breeveld. “In de strijd om de prijzen hebben we de hulp van de supporters nodig, maar het is niet aan de spelers om een conclusie te trekken uit de ontstane situatie. Er wordt in de kleedkamer ook niet over gesproken. Het is meer een onderwerp voor de pers, die het steeds aanhaalt. Hoe mijn toekomstplannen eruitzien? Ik maak gewoon eerst het seizoen af en daarna zie ik wel wat er gebeurt.” Het contract van Breeveld loopt hierna nog één jaar door.

Zou Nicandro Breeveld een geschikte speler voor een Nederlandse topclub kunnen zijn, denk je?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gozer is echt volwassen geworden. Ik weet niet waar zijn top ligt, natuurlijk niet heel hoog. Maar het is wel duidelijk dat hij een laatbloeier is. Zou niet misstaan bij de subtop van Nederland. Al heeft hij daar weinig trek in denk ik.

5 mei 2015 om 00:20

Waarom zou hij daar weinig trek in hebben?

Nooit van hem gehoord maar een leuk verhaal. Ben benieuwd naar meer/andere verhalen.

Ik ken hem niet, ja alleen van naam omdat hij steeds maar weer in de media voorbij komt. Dus ik kan ook geen ja of nee aantikken in de poll. Maar misschien is het wat voor Groningen, AZ, Utrecht of Heerenveen. Ik weet niet.

Ik snap totaal niet waarom Voetbalzone zo veel kwijt wil over deze jongen. Dan kan je dat net zo goed ook over Virgil Misidjan gaan doen. Is er tijd te veel en wat maakt deze man zo speciaal? Is het alleen de omweg naar het niveau zit? Wat niet eens 'de top' is.
Verder vind ik dit soort dingen best leuk om te lezen, zou vz vaker moeten doen.

4 mei 2015 om 14:33

Haha, eerst de vraag stellen waarom Voetbalzone dit artikel plaatst, om vervolgens in dezelfde reactie te vermelden dat je het leuk vindt om te lezen.. Serieus?

4 mei 2015 om 14:44

Ja, ik vraag me dat serieus af. Dat neemt niet weg dat het leuk is om te lezen. Is dat zo moeilijk om te begrijpen?

4 mei 2015 om 14:58

Waarschijnlijk dus omdat mensen het leuk vinden om te lezen he?

4 mei 2015 om 15:17

Ja, dit was een pareltje. Contradictie van jewelste. Maar goed, dit soort voetballers in de 'marge' zijn voor sites als Voetbalzone nog benaderbaar. Vandaar dat ze er groot mee uitpakken. Dit is een origineel stuk, worden ook geen bronnen geciteerd.

On: mooi dat zo'n gozer zich herpakt. De road to success is paved with failure.

Wat een leuk verhaal! Roemenië is natuurlijk al één supergaaf land om te wonen en dan ook nog bij Steaua spelen.. Kan zo maar nog een mooie transfer naar Italië uitrollen.

4 mei 2015 om 19:04

Serieus? In Roemenie voetballen lijkt mij een echt een ramp. De mensen daar zijn op zijn zachts gezegd 'niet vriendelijk.'

4 mei 2015 om 23:19

Jij kent alle Roemenen persoonlijk?

4 mei 2015 om 23:36

Tsja, ik vind het een fantastisch land. En ik heb een aantal Roemeense vrienden die uiterst vriendelijk zijn. Sterker nog, de meeste Roemenen die ik tegenkom kan ik het goed mee vinden. Meer dan Nederlanders in elk geval.

5 mei 2015 om 00:42

Meer dan Nederlanders? omdat ?

5 mei 2015 om 01:10

Metternich, ik ben het helemaal met je eens. Ik woon in Roemenie, de mensen zijn hier aardig, en het leven hier is wat rustiger als in Nederland. Al volgen de Nederlanders wel beter de regels.
Off-topic: Wel geinig dat een Turk zegt dat in Roemenie voetballen een ramp is.

5 mei 2015 om 10:48

Ik ben in zowel Roemenië als Turkije geweest, maar waar een aantal Turken ons als vuilnis behandelden, werden we in Roemenië vaak als verloren gewaande vrienden behandeld.
Is dat een reden om te beweren dat Turken op zijn zachtst gezegd niet vriendelijk zijn? Lijkt mij niet. Meeste Turken zijn prima mensen.

En dan ben ik nog in beide landen geweest. Iets in mij zegt dat jouw reactie is gestoeld op vooroordelen of een geschiedkundige strijd tussen de twee landen of zo.

Mooi verhaal!! Wat een veerkracht heeft deze man!! Hier in NL zo goed als uitgekotst maar via een omweg toch weer bij een 'topclub' zichzelf omhoog geknokt. Steaua zou een Topclub zijn hier in de Eredivisie. 2 jaar geleden schakelde ze Ajax uit in de Uefa cup!! Dus voor hem is er geen groei meer in de Eredivisie.

Respect voor deze voetballer!!

Leuk verhaal om te lezen, van mij mogen dit soort artikelen vaker. Heeft karakter getoond en is via een omweg op weg naar een club in een grote competitie. Respect hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren