Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Na de wedstrijd heb ik nog tegen hem gezegd: 'In Amsterdam kill ik je''

Laatste update:

Ajax neemt het zondag op tegen Independiente. De Argentijnse club was in de jaren zeventig de tegenstander van de Amsterdammer in de finale van de wereldbeker, de voorloper van het huidige WK voor clubteams. In Zuid-Amerika speelde Ajax met 1-1 gelijk en in Amsterdam won men met 3-0. De spelers van Independiente waren bepaald geen lieverdjes, herinnert Sjaak Swart zich.

"Er lagen toen in de rust vijf spelers van ons op een brancard'', vertelt ‘Mister Ajax’ op de clubsite over het heenduel. "Onder wie Johan Cruijff en ik. Ze deden echt alles in het veld: ze sloegen en het was een keihard gevecht. Ik weet nog dat ik vlak voor rust buitenom ging bij linksback Pavone en dat ik ineens een klap onderin mijn maag kreeg en als een blok neerviel. Daar had ik in het verdere verloop van de wedstrijd last van. Na de wedstrijd heb ik nog tegen hem gezegd ‘in Amsterdam ‘kill’ ik je.''

"Echt een Zuid-Amerikaanse ploeg, die heel veel overtredingen maakte", luidt de conclusie van Swart. "Als dat nu zou gebeuren hadden er van Ajax drie of vier spelers moeten worden gewisseld. Dan had je bij wijze van spreken niet eens verder gekund. We spelen nu vriendschappelijk tegen ze en alles is vergeten en vergeven. Maar ze blijven natuurlijk hetzelfde, dat is hun mentaliteit. Zondag is het alleen een vriendschappelijke wedstrijd en dat moet gewoon een leuke pot worden.''

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vroeger stonden er echte mannen op het veld.
Nu gaat een voetballer al liggen te janke op de grond, als iemand je per ongeluk raakt met zijn hand. (schwalbe)

Ik vind het altijd mooi om verhalen van vroeger te horen.

20 juli 2011 om 11:53

Ben het met je eens dat spelers vroeger meer konden hebben. Maar zoals die Argentijnen toen speelden, dat was echt spijkerhard. Leek meer op een freefight dan op een voetbalwedstrijd. Kan je je nu niet meer voorstellen, 5 spelers die op een brancard terechtkomen haha.

20 juli 2011 om 11:56

@herten0909:
Je hebt helemaal gelijk. Als je de halve finale bekijkt tussen Holland en Brazilie op het WK van 1974 en dan kijkt naar de WK finale van 2010, is dat een wereld van verschil. Die wedstrijd uit 1974 is zo verschrikkelijk hard, niets vergeleken met vorig jaar. Iedereen ging er hard in en bleef ook gewoon op het veld staan zonder te miepen en door te rollen. Echte mannen in plaats van watjes die elkaar een kaart aan willen naaien.
De goede oude tijd!

20 juli 2011 om 12:05

Nederland speelde toch in de halve finale? Niet Holland volgens mij hoor.

Maar goed, het aparte vind ik dat eigenlijk weer,dat wanneer je Zuid-amerikanen met gelijke munt terug gaat betalen, ze continue rollend als een stervende zwaan over het veld gaan. Zuid Amerikanen zijn een meester in het spelen met emoties; ben daarom ook benieuwd naar de vriendschappelijke wedstrijd van as zondag. Het zijn door hun mentaliteit erg moeilijke tegenstanders.

20 juli 2011 om 12:06

Vroeger waren spelers minder slim en deden ze zulke dingen. Daarbij werd er vroeger minder geeist van spelers. Toen kon je makkelijker door spelen met een pijntje. Nu met al die drukke schema's merk je dat meteen. Er wordt eigenlijk te veel gevraagd van het lichaam, zeker als je dan een rotschop krijgt.

+ Vroeger kon je wel op de grond gaan liggen, dan keek niemand naar je om. Als je dat nu doet, is het ook door 10 camera's opgevallen en een scheidsrechter ziet nu ook veel meer dan vroeger.

20 juli 2011 om 12:09

Nederland = Holland? Wat een rare opmerking van je, maar goed.

Zuid-amerikanen zijn inderdaad het meest hypocriete volk dat er bestaat. Kunnen ze niet winnen dan gaan ze zuigen, schwalbes maken en spelen ze verschrikkelijk hard en gaan over de schreef.
En als het inderdaad tegen hun gebeurt dan gaan ze huilen en aanstellen.
Moet zeggen dat met name in mijn ogen Brazilië hier altijd last van heeft gehad, walgelijk.

20 juli 2011 om 12:16

Het is geen rare opmerking, enlil heeft gewoon in principe gelijk. Holland is maar een gedeelte van Nederland, het westen natuurlijk. Dat het voor veel mensen gelijk is geworden is gekomen door pure beeldvorming van bepaalde personen, gezien de machtige positie die Holland had/heeft binnen Nederland.

20 juli 2011 om 12:17

@enlil:
Nederland is het enige land ter wereld (voor zover ik weet) wat twee aanduidingen heeft voor het gebied waar wij wonen. Wanneer je in het buitenland komt, kan je zowel Holland als Nederland zeggen en iedereen zal begrijpen waar je vandaan komt. Hoe dat komt, weet je waarschijnlijk wel gezien je opleiding :-).

Verder heb je helemaal gelijk, het is uiterst irritant wat je beschrijft. En inderdaad erg moeilijk om tegen te voetballen.

20 juli 2011 om 12:26

@norderligt
Iedereen zal weten wat je bedoelt, maar dat betekent nog niet dat het juist is. Holland is gewoon wat anders dan Nederland. Dat ze dat in het buitenland niet weten, betekent niet dat wij hier die 2 namen door elkaar mogen halen.

20 juli 2011 om 12:58

@norderligt:

Echt ouwemannengezeik; ''vroeger was alles beter''.. Tegenwoordig gaat het spel véél sneller en hebben we zo 10 camera's op de wedstrijd gericht. Alles wordt gezien dus slaan, schoppen, spugen en bijten kan niet meer omdat het de spelers een flinke schorsing kan opleveren. Daarnaast zijn de spelers veel technischer, sterker en sneller dan de spelers van toen. Dus als we het hebben over 'de goede oude tijd' dan bedoel je genieten van een wedstrijd waarin de keeper de bal nog in de handen mag pakken na een terugspeelbal (wat enorm vertragend werkt) of kijken naar een wedstrijd waarin het tempo zo verschrikkelijk laag ligt dat je rustig even kunt zappen tijdens een wedstrijd en niets mist.

20 juli 2011 om 13:38

@hephaistos:

Ouwemannengezeik? Ik zeg nergens dat alles beter was vroeger. Dat is jouw invulling en zoals het vaak gaat met invullen, zit je er ontzettend naast. Het enige wat ik zei was dat er vroeger minder gemiept werd en minder voetballers als een stel watjes op de grond lagen te rollen na een overtreding. Dat heeft niets met de snelheid van het spel te maken. Die is inderdaad veel hoger geworden, net als het aantal camera's en dergelijke. Maar als je de wedstrijd uit 1974 bekijkt, zie je ook dat alle overtredingen en smerige trucjes zijn vastgelegd op camera. Dus als de Fifa zou willen, hadden ze iedereen kunnen schorsen. Maar dat hebben ze niet gedaan. Dat komt, naar mijn mening, omdat de algehele mentaliteit die toen heerste, anders was dan de tegenwoordige mentaliteit. Dat is alles.
En als je niet kan genieten van het spel van Oranje op het WK 1974 (wat ontzettend vernieuwend en erg snel was) dan begrijp ik je reactie.

20 juli 2011 om 14:13

Geschiedenislesje.
Toen we zo'n vierhonderd jaar geleden een republiek waren had je een aantal gewesten (provincies) , de belangrijkste daarvan was Holland.
Veel van de officiele dokumenten werden dan ook van uit het oogpunt van den Hollanden gestuurd. Daardoor ontstond in die tijd het beeld dat heel Nederland Holland was. Aangezien men niet de snelle communicatie had zoals we nu kennen kon zo'n misverstand wortel schieten en is nooit meer echt verdwenen.
Kortom Holland is Nederland in de volksmond , officieel is Holland slechts een onderdeel van den ''nederlanden''.
waartoe toender tijd trouwens ook Vlaanderen behoorde.

Ot

Ik mis alleen in het verhaal of Swart zijn woorden heeft waar gemaakt , heeft hij die gast ”gekilled”?

20 juli 2011 om 12:24

Inderdaad. Ik hou ook wel van opgestrookte mouwen en gaan met die banaan. Het mag wel over het randje, maar het moet ook niet te gek worden. Als ik bijv. een Barcelona zie voetballen is dat aan de ene kant natuurlijk een genot voor het voetbal, maar aan de andere kant ook een schande voor het voetbal hoe ze zich gedragen. (wilde even een voorbeeld noemen en het is niet provocerend bedoeld).

20 juli 2011 om 13:00

gewoon ruige praat van swart, aangezien hij zelf geen woord spaans spreekt zal het ook wel niet zoveel indruk hebben gemaakt denk ik. Over 30 jaar zeggen ze hetzelfde over nu, vroeger was alles beter

20 juli 2011 om 14:22

ik raad jou aan om de film

The Damned United te kijke, kan je wel van genieten denk ik

Dat waren Zuid- Amerikaanse ploegen en dat zijn ze nog steeds: Ontzettende schoppers. Ik kan me nog een charge herinneren van Lugano op V. Persie vriendschappelijk, dat zag er niet goed uit.

20 juli 2011 om 15:23

Ik kan me ook een trap herinneren van nigel de jong tegen alonso. Dat wil toch niet zeggen dat alle Europeanen zo zijn?

20 juli 2011 om 15:32

ik heb het over Zuid- Amerikaanse landen, als je goed mijn reactie leest, niet over europeanen

20 juli 2011 om 15:36

Juist daarom, je doet alsof alle zuid-amerikaanse ploegen schoppers zijn terwijl dat helemaal niet zo is. Een schoppende ploeg komt eerder in het nieuws dan een sportieve ploeg. Snap je?

20 juli 2011 om 15:47

je snapt me verkeerd. Ik zeg niet dat Europeanen lieverdjes zijn want dat zijn ze ook niet maar over het algemeen staan Zuid-amerikaanse landen bekend als schoppers.

Beetje nutteloos bericht lijkt me zo. Het voetbal is veranderd en het is niet meer zoals vroeger.

@koeno76 ik neem toch aan dat die 76 voor je iq staat? Want als het voor je leeftijd staat moet je je diep schamen..

20 juli 2011 om 11:55

Helaas, 15 jaar... Dus inderdaad een IQ van 76. Geen greintje hersens.

On: Ik vind het een oninteressante wedstrijd, zoals ik elke oefenwedstrijd vind, ik wacht wel tot de competitie, of eigenlijk tot de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. Oefenwedstrijden zeggen niks.

Fantastische anekdote weer van een markant persoon.

haha toen kon dat nog,
ik herinner me nog bij het amsterdam tournament dat rosales een verdediger van boca juniors door de benen speelde, vervolgens heeft rosales het hele seizoen niet meer gespeeld,

ze spelen hard en zijn hard dat is hun mentaliteit, en als ze tegen een europese club club spelen komen ze extreem hard over maar zo is hun competitie eenmaal.

Ik vind dat we mister Ajax hier wat overdrijft. Ik weet wel zeker dat Independiente niet naar Amsterdam komt om iedereen gezellig kapot te trappen. Ook in Z-A is het voetbal moderner geworden en reageren de voetballers vna daar iets normaler, maar het blijft natuurlijk wel een schande wat er toen was gebeurd!

Het echte voetbal met passie werd vroeger gespeeld.
nu op een andere manier, ook goed, maar ook enigszins jammer.

Was dat nog in de jaren dat ze speelde zonder scheidsrechter dan???

Voetballers zijn watjes in vergelijking met de wielrenners! Opstaan en voetballen moeten zij in plaats van janken en smeken voor een kaart!

20 juli 2011 om 12:03

Bij wielrennen haal je ook geen voordeel uit door te gaan liggen. Dus daar zit net even wel redelijk een verschil in.
ik ben ook tegen schwalbes, maar je moet bij sommige dingen tegenwoordig wel gaan liggen voordat de scheidsrechter ziet dat je belemmerd wordt en er een overtreding op je gemaakt wordt.
Het is nu vaak zo dat als je door kan lopen, je voordeel hebt en er dus geen overtreding gemaakt is. Terwijl het ook zo kan zijn dat jou pass of schot door die overtreding 70% minder kans maakt om zijn doel te bereiken.
je valt niet, je schiet of speelt over, dus geen overtreding, terwijl hier wel degelijk sprake van is.

ik ben tegen duikerlaars, maar een overtreding is een overtreding, of die speler nou blijft staan of met een salto naar de grond gaat, dat maakt dan niet meer uit.

Het Zuid-amerikaanse voetbal is ook spijker hard. Nu vind ik dit wel een leuke tegenstander om tegen te oefenen. Europese clubs zijn natuurlijk ook goed maar die ken ik wel. Wat ook wel intressant is om te zien of Ajax tegen een fysiek tegenstander op kan boxen. Zeker met de komst van Jansen wat het middenveld toch meer power geeft. Al verwacht ik niet dat het zo'n slachtveld word zoals de laatste keer toen beide clubs elkaar troffen. Al met al lijkt me dit wel een leuke wedstrijd, ondanks het feit dat oefen wedstrijden vaak niet om aan te zien zijn.

Ach dit word niks meer dan een vriendschappelijk potje voetbal, hoewel Ajax nu wel is iets mag laten zien.

Vroeger was dus niet alles beter. Hopelijk wordt het zondag een mooie pot voetbal.

Daar had ik in het verdere verloop van de wedstrijd last van. Na de wedstrijd heb ik nog tegen hem gezegd ‘in Amsterdam ‘kill’ ik je.''

Hahaha mooie opmerking

Hoop voor Ajax dat het veranderd is, maar dat zal het vast wel zijn

Ahaha altijd leuk om te zien hoe sport verbroederd ahahha, zelfs in de reacties

Dit stuk slaat dus nergens op. Lekker boeiend wat er in de jaren '70 gebeurd is in een wedstrijd.

Misschien jeugdsentimenten voor sommige. Maar de titel; kom op zeg. Hoe bedoel je wil graag dat mensen dit lezen. Las de titel met de hoop dat er echt iets bijzonders was gebeurd. Maar dat waren dus blijkbaar allemaal weer praatjes. Hoop Amsterdamse bluf weer...

20 juli 2011 om 12:34

Natuurlijk is dit boeiend, een belangrijke wedstrijd in de geschiedenis van Ajax, en een anekdote van een groot Ajax-icoon. Deze wedstrijd wordt zondag opnieuw gespeeld dus dat roept verhalen op. Als je wat beelden van de wedstrijd destijds ziet, weet je waar je over praat en waarom dat interessant is, en als je het Zuid Amerikaanse voetbal een klein beetje zou volgen zou je weten dat het gemiddeld genomen vrij hard is.

Normaal vind ik alles omtrent Ado Den Haag ook even boeiend als mijn honds drollen oprapen dus daar reageer ik niet op, of zinnig. Je kan de titel VZ verwijten, verder heeft dit niks met Amsterdamse bluf te maken. Jou reactie maakt de reputatie van Haagse achterlijkheid dan wel weer helemaal waar, jammer.

Dit was een leuke anekdote voor een uitzending Vi.
Kan zien dat het programma er even uit is.

Dit waren nog een tijden. Waarom was ik toen niet geboren? Is toch prachtig om hard spel te zien. Geen Messi die doorrolt geen Neymar die de zoveelste Schwalbe maakt nee gewoon keihard voetbal zonder aanstellerij. Als je geraakt bent dan rol je niet door nee je pakt hem harder terug. Waar is die goede tijd die ik nooit heb meegemaakt

Ik hoef geen voetbalwedstrijd te zien waarin men bewust mensen naar het ziekenhuis probeert te trappen, helaas zien we tegenwoordig de andere kant van het verhaal. Vandaag ben je een held als je een schwalbe maakt.

Het leven in Argentinië is tot de dag van vandaag nog moeilijker dan in Nederland. De vechtersmentaliteit hebben ze nog steeds anders overleef je het daar niet. Al met al zijn ze op het veld wat rustiger geworden, zeker in Europa. Ze begrijpen dat je vandaag veel sneller kaarten pakt. Toch zie je soms nog bij de Copa America dat ze het niet hebben vergeten...

Dit gebeurt in mijn wereld, de rugbywereld nog steeds. Ik heb ook een hekel aan dat gejank van tegenwoordig. Op mijn rugbyclub word ik zelfs uitgelachen, want wat heb je te zoeken bij dat theater hoor ik dan.

On: Sjaak Swart had ik recht in zijn gezicht uitgelachen als tegenstander. In Argentinië had Sjaak hem terug moeten pakken, niet in Amsterdam. Jankend weg gaan is laf in zo'n situatie. Blaffende honden bijten niet!

''als dat nu zou gebeuren hadden er van Ajax drie of vier spelers moeten worden gewisseld. Dan had je bij wijze van spreken niet eens verder gekund.''

Alsof die gasten nu geen rode kaart hadden gekregen.. Denk eerder dat hun dan niet meer verder konden dan Ajax!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren