Milan en Napoli onderuit; Jovetic direct goudhaantje van Inter

AC Milan en Internazionale investeerden deze zomer flink in de selectie en hopen dit seizoen weer mee te kunnen doen om de Scudetto. Eerstgenoemde ploeg kende echter een valse start van de competitie: Milan kwam al in de eerste helft met tien man te staan en verloor uit bij Fiorentina. Inter leek in eigen huis punten te verspelen tegen Atalanta, maar door een late goal van nieuwkomer Stevan Jovetic werd er toch nog gewonnen, terwijl Napoli onderuit ging bij Sassuolo.

/

Fiorentina - AC Milan 2-0
AC Milan was acht jaar lang ongeslagen in het Stadio Franchi, voordat het vorig seizoen weer eens mis ging in Florence (2-1). Zondagavond werd er dus opnieuw verloren en onverdiend kon dat niet genoemd worden. Fiorentina was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en Josip Ilicic, Nikola Kalinic en Marcos Alonso kregen in het eerste halfuur goede kansen namens de thuisploeg. De eerste mogelijkheid voor Milan kwam op naam van Giacomo Bonaventura, maar hij kopte niet tussen de palen. Sinisa Mihajlovic hoopte dat zijn ploeg na deze kans wat beter in de wedstrijd zou komen, maar tien minuten voor rust kwamen de gasten met tien man te staan, omdat Rodrigo Ely zijn tweede gele kaart pakte.

Het leed werd vervolgens nog groter voor Milan, toen Alonso een vrije trap geweldig binnen draaide en hij Fiorentina dus op een verdiende voorsprong zette. Mattia De Sciglio maakte kort voor de thee nog bijna een eigen goal, maar kwam met de schrik vrij, en dus ging Milan met een minimale achterstand de kleedkamer in. In de tweede helft moest de achtervolging ingezet worden, maar Fiorentina kwam al vrij snel op 2-0. Diego López redde nog uitstekend bij een grote kans van Ilicic, maar werd even later alsnog verslagen door de Sloveen, die een discutabele (en zelf verdiende) penalty benutte. Milan probeerde het hierna nog wel, maar kwam met tien tegen elf nooit in de buurt van een comeback. I Rossoneri begonnen zodoende erg teleurstellend aan het seizoen.

/

Internazionale - Atalanta 1-0
Het nieuwe seizoen van Internazionale begon vooral vervelend voor Mauro Icardi, die al na een kwartier spelen geblesseerd uitviel en zich moest laten vervangen door Jovetic. Hij maakte zo al snel zijn debuut voor Inter en groeide in de thuiswedstrijd tegen Atalanta (waar voormalig Heerenveen-middenvelder Marten de Roon een basisplaats had) direct uit tot de matchwinner. De ploeg van Roberto Mancini viel in de eerste helft nog niet erg mee en Atalanta kreeg de beste kansen, maar Maximiliano Moralez kopte net over en Mauricio Pinilla deed even later hetzelfde. Pas aan het einde van de eerste helft kreeg Inter zijn eerste serieuze kans van de wedstrijd; een hard schot van het talent Assane Demoya Gnoukouri werd toen gekeerd door Marco Sportiello.

In de tweede helft probeerden de gastheren de druk wat op te voeren en Geoffrey Kondogbia kreeg de handen van de toeschouwers op elkaar met een geweldig schot van afstand, die werd weggebokst door Sportiello. Inter was hierna heer en meester, maar wist het balbezit niet om te zetten in serieuze kansen. Twintig minuten voor tijd kwam Atalanta met tien man te staan, omdat Carlos Carmona zijn tweede gele kaart kreeg, en met een man meer kreeg Inter opeens kans na kans: Jovetic schoot net over, een goal Rodrigo Palacio werd terecht afgekeurd wegens buitenspel, Hernanes schoot net naast en Palacio raakte ook nog eens de paal. De fans van Inter vreesden al voor een doelpuntloos gelijkspel, maar in blessuretijd schoot Jovetic op fraaie wijze toch nog de 1-0 binnen.

/

Sassuolo - Napoli 2-1
Napoli kan worden gezien als een outsider voor het winnen van de landstitel, maar net als Juventus en Milan stelde ook de ploeg van de nieuwe trainer Sarri (overgekomen van Empoli) hevig teleur in de eerste speelronde. Napoli begon wel ijzersterk en de bezoekers kwamen al in de derde minuut op voorsprong, toen een schot van Gonzalo Higuaín van richting werd veranderd, waardoor Marek Hamsik uit een toch nog lastige hoek binnen kon schieten. Higuaín was even later weer gevaarlijk, met een hard schot dat maar net naast ging, maar Sassuolo knokte zich hierna terug in de wedstrijd. De thuisploeg kwam ook op gelijke hoogte, toen Antonio Floro Flores een dieptepass van Domenico Berardi controleerde en José Reina kansloos liet.

Vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft kwam Sassuolo ook nog bijna op voorsprong, maar Reina wist nu wel te redden bij de inzet van Gregoire Defrel. In de tweede helft ging Napoli vervolgens op zoek naar de overwinning, maar het ging uiteindelijk zonder punten naar huis. Een voorzet van Diego Falcinelli werd zes minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd van richting veranderd door Raúl Albiol, waarna Nicola Sansone bij de tweede paal met een snoekduik binnen kon koppen. Dit doelpunt bleek goed te zijn voor de overwinning voor Sassuolo.