Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB reageert op persconferentie kabinet: ‘Negatief testbewijs? No way’

Laatste update:

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, heeft dinsdagavond gereageerd op de versoepelingen die zijn aangekondigd door het demissionaire kabinet. De avondklok vervalt per 28 april, winkelen zonder afspraak wordt weer mogelijk en terrassen mogen overdag open, maar sporters moeten langer wachten op nieuwe versoepelingen. Van der Zee schrijft in een column op de website van de KNVB dat er duidelijk 'geen voetballer aan te pas is gekomen' bij het opstellen van het openingsplan van het kabinet.

Volgens het openingsplan worden de sportverenigingen op 11 mei voor iedereen toegankelijk. Momenteel mogen jongeren tot 27 jaar buiten sporten in groeps- en teamverband. "Honderdduizenden leden van voetbalverenigingen zitten nu al sinds oktober vorig jaar thuis, omdat ze ouder dan 26 jaar zijn. Ze mogen alleen op de club komen om met een andere speler een balletje over te trappen. In teamverband trainen is er niet bij. En dat is nou precies wat voetballers willen, anders waren ze wel gaan pingpongen. Het gaat ze om het voetbal. De lol. Bewegen. Zweten. Ouwehoeren", schrijft Van der Zee. "Maar als je dat gevoel niet kent, mis je het ook niet. Daarom is er niemand in het demissionair kabinet geweest om zich er hard voor te maken."

Volgens de directeur is er sprake van 'blindheid' voor het feit dat sport een middel kan zijn om 'veilig uit de crisis' te komen. Hij wijst op 'talrijke' studies die aantonen dat sporten in de buitenlucht veilig kan en benadrukt bovendien dat bewegen in georganiseerd verband goed is voor de gezond- en weerbaarheid. Van der Zee vindt daarom dat sport niet als een sector gezien moet worden, zoals dat gebeurt met bijvoorbeeld de horeca, winkels en scholen, maar als een 'publieke zaak'. "We hadden daarom vooraan moeten staan bij de heropening van Nederland. Nu mogen we volgens het openingsplan pas in juli wedstrijden spelen, een week voor de schoolvakanties beginnen."

De geplande KNVB Regiocup, kleinschalige regionale competities voor amateurverenigingen, komt daardoor in gevaar. En dat toernooi is 'het enige wat het voetbal de komende maanden nog heeft en waar kinderen en volwassen al maanden naar uitkijken', aldus Van der Zee, die zich tevens zorgen maakt om de precedentwerking van de pilots met testbewijzen voor voetballers. "Er wordt weinig over gezegd, maar het hangt in de lucht dat we toewerken naar een testmaatschappij. Met als gevaar dat spelers - ook de pupillen - voordat ze tegen een andere club uit mogen komen, eerst een negatief testbewijs moeten overleggen. No way. Het KNVB amateurvoetbal doet daar niet aan mee."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Standaard ritueel inmiddels: kabinet maakt plannen bekend en vervolgens loop de Knvb weer te zaniken over hun eigenbelang. Het is te triest voor woorden dat ze niet wat breder kunnen denken..

20 april 2021 om 21:03

Hou toch op zeg, de plannen veranderen per week. Daar valt toch een beleid op te voeren. Jongeren wel in een besloten klaslokaal, dat kan wel maar lekker gezond sporten in de buitenlucht niet? Alsof daar grote risico's aan verbonden zijn.

20 april 2021 om 21:06

Dat is een ander punt en als je dat van mening bent (waar ik het overigens mee eens bent) moet je het kabinet daar op 'aanvallen'. Dit is de zoveelste partij die enkel en alleen voor zijn eigen belang op komt. Het beleid wat elke week veranderd komt omdat er geen visie is bij het kabinet, daar zou je ze juist op moeten pakken; dan sta je veel sterker in mijn ogen.

20 april 2021 om 21:31

Je kan als groep of sector altijd een groep of sector vinden die wat minder streng in toom gehouden wordt. Veel groepen en sectoren doen dit en wijzen dan, kijk groep X dan, die mogen dit en dat, wij niet!! Als daar elke keer gehoor aan gegeven wordt dan mag op gegeven moment iedereen weer veel teveel. En dan gaan we daar weer over zeiken. Zo kan je dom door blijven gaan. Ik vind het al maanden hartstikke duidelijk, de plannen en maatregelen zijn al maanden duidelijk en worden lekker vaak nog eens uitgelegd, bevestigd of desnoods aangepast waar nodig. Dat gelul over dat het elke week veranderd is ook alleen maar gezeur omdat men onder de maatregelen uit wil komen.

20 april 2021 om 21:36

EdwinnnR, heb dit al vaker aangegeven op deze site, maar heb een positief geval in mijn team gehad in september. Hebben met zijn allen getraind, wedstrijden gespeeld, biertjes gedronken en weet je wat? Niemand anders ziek geworden. Omdat we niet knuffelen bij een doelpunt, niet bij elkaar in de auto kropen, maar gewoon in de buitenlucht speelden en trainden. Niks aan de hand. Zegt ook het OMT. En sporten doet een mens heel goed. Edit: en voor diegenen die zeggen dat ik maar wat anders moet doen: veel geprobeerd, maar het is heel ingewikkeld om iets te doen waar je hart niet ligt. Even is ok, maar een jaar lang zonder balletje rennen.... niet mijn ding.

21 april 2021 om 00:15

Vooropgesteld ben ik het helemaal eens met je dat sporten een mens zeer goed doet, en het idd lastig is iets anders te doen dan waar je passie ligt. Ik train thuis een paar keer per week, maar een potje ballen, al is het een training, geeft me tien keer meer plezier.
Over je kanttekening bij jullie wedstrijd icm besmetting, ik vraag me af in hoeverre je dit zeker kunt weten aangezien niet iedereen zich heeft laten testen (lijkt me, testen waren toen redelijk schaars en werden afgeraden zonder klachten). Ik heb het tegenovergestelde meegemaakt en ben in de tuin (in de tijd dat kleine groepjes in de tuin wel konden) besmet terwijl we wel afstand hielden, uit plastic dronken en onze eigen drankjes verzorgden. Het kan verkeren.. ik vraag me af of je echt zo zeker kunt stellen dat besmettingen tijdens buitensporten verwaarloosbaar zijn, zeker als je in de duels gaat.

21 april 2021 om 00:51

Schwarz, ten eerste wil ik stellen dat het RIVM zelf heeft gezegd dat buitensporten, ook in teamverband, niet snel zal leiden tot besmettingen. Dit omdat het virus heel snel 'vervliegd' (Volkskrant 20 mei 2020 en NOS 22 mei 2020!!! Een jaar geleden). Ten tweede: de meesten van ons die er waren hebben getest (wat toen al best normaal was hoor), want we wilden die zondag de wedstrijd tegen onze grootste concurrent spelen. Allemaal negatief. En ten derde: je kan zelf die besmetting wel op de BBQ hebben opgelopen, door iets aan te raken (deurklink, wc, spoelknop) direct nadat de zieke dit ook deed, of even langs liep oid. Of toch ergens anders, wat ook kan, maar wat je niet wist. Mijn vrouw kon haar besmetting echt niet plaatsen namelijk. Totaal niet. Maar ik hoop iig voor ons allen dat het allemaal snel weer mag, want die corona kilo's vliegen er aan 😉

20 april 2021 om 21:24

Ach het is maar hoe je er naar kijkt. We zitten in een gezondheidscrisis, maar we kunnen tabak kopen bij de supermarkt, we kunnen ongezond eten laten leveren via Macdonalds en we kunnen volgende week bezatten op het terras, maar we kunnen niet doen wat nou daadwerkelijk gezond is voor ons. Ik snap de irritatie volledig. Sport had als eerst heropend moeten worden, hoe graag ik het pilsje ook wilt. Zoals Rutte aangeeft geeft het openingsplan genoeg ruimte voor de ja maar en is niet alles logisch, maar het is zwaar bizar dat Nederland accepteert dat je wel ongezond mag doen, maar niet gezond. Dat is voor mij geen ja maar meer.

20 april 2021 om 21:36

Bij onze voetbalvereniging lagen binnen twee weken nadat je weer een bal naar elkaar over mocht trappen, bierdopjes en sigaretten-peuken in de dugouts. Uitpuilende prullenbakken met lege bierblikken en corona-flesjes (hoe ironisch) langs het veld. Ik hoorde van mijn vader dat zijn veteranenelftal uiteindelijk na een half uur een balletje over getrapt te hebben maar tot de conclusie gekomen is dat ze een partijtje wilden doen en dat, dat toch wel kon (mijn vader is toen overigens afgehaakt, wat ik wel knap vond van hem, ik weet niet of ik het had gekund). Andere seniorenteams doen dat ook. Ik denk dat dit soort dingen aantonen dat het om meer dan alleen het sporten zelf gaat en het juist heel lastig is om het wel weer helemaal toe te laten. Het gaat namelijk verder dan alleen sporten.

20 april 2021 om 21:40

Deels waar, bij Vvog 8 zal je dit inderdaad mee maken. Maar bij 1e elftallen, Onder 23 en meeste 2e elftallen wordt er gewoon nog steeds serieus gevoetbald alvorens we aan de pils gaan. Het gaat hier om de sport zelf en niet over het heropenen van kantines enzo.

20 april 2021 om 22:04

Dat is dus wat ik bedoel. Als je het weer toe laat gaan de regels die er bij horen met voeten getreden worden. Misschien niet door de serieuzere teams maar ik denk dat er meer niet-serieuze teams zijn die het sociale biertje en peukje gewoon erbij halen. Daarom vind ik het ook een lastig iets.

20 april 2021 om 21:25

Waar slaat dat nou weer op? Iedereen kan vanaf nu gewoon in de buitenlucht sporten. Ook voetballers. En omdat er in dit kabinet alleen maar anti sporters en onbenullen lijken te zitten, moeten buitensporters vanaf 27 jaar maar thuis duimen zitten draaien of oefenen zonder contact. Dus de Knvb heeft meer dan een punt om de boel open te gooien. Als we achter dit kabinet en OMT aanhobbelen, blijft er niets meer van de sport, ondernemers en horeca over. Maar blijkbaar vindt een deel van Nederland dat heel normaal.

Iedereen vindt zichzelf belangrijk...

"we hadden daarom vooraan moeten staan bij de heropening van Nederland. "

die zin kan door vrijwel elke groep gebruikt worden, met een of ander argument.

20 april 2021 om 21:27

Er is geen enkele branche die beter kan verwoorden dan sport. Waarom? Gezondheid. We zitten in een gezondheid crisis. Een detailhandel heeft niks met gezondheid te maken behalve de branches die open zijn. Een rode licht heeft ook niks met gezondheid te maken. Horeca heeft niks met gezondheid te maken. Moet ik doorgaan? Sport heeft 100% sterke onderbouwing ten opzichte van de rest, vooral buitensport.

20 april 2021 om 21:32

Ligt er maar net aan welke argumenten je gebruikt. School is belangrijk voor sociale contacten, winkels zijn belangrijk voor de economie, horeca voor allebei...

Maar ja, je kunt niet alles open doen, want dan zijn er teveel vervoersbewegingen.

Ik zeg niet dat sport niet belangrijk is, maar iedereen vindt zichzelf belangrijker. Zelfde met vaccinaties, allemaal groepen die redenen hebben om eerder te worden gevaccineerd.

Ik geef geen waardeoordeel erover, maar constateer wel dat iedereen het doet.

En probeer dan maar eens een balans op te maken met maatregelen (of het terugdraaien daarvan) waar iedereen van begrijpt dat het logisch is en terecht. Gaat niet gebeuren.

Het is toch belachelijk om voor de pupillen een negatief testbewijs te moeten hebben terwijl zij een potje voetbal in de buitenlucht tegen elkaar spelen. Hoe ver moeten we nog gaan. Ik vind het echt te belachelijk voor woorden. Wat komt hierna, je mag pas je boodschappen doen als je een negatief testbewijs hebt? Gaat nergens over meer.

21 april 2021 om 09:41

Belangrijke toevoeging: als je de laatste zin leest, zie je dat die uitspraak over het testbewijs voor pupillen een speculatief verzinsel is van Van der Zee. Er is niemand in de regering die dit heeft gezegd. Het is gewoon een stromanargument.

Al met al vind ik dit hele verhaal sowieso bijzonder onprofessioneel. Hij is gewoon een beetje zijn frustratie aan het uiten, met wat populistisch geblaat.

Sporten is ontzettend belangrijk en daar geven ze in Den Haag helemaal niets om. De Jonge richt zijn peilen alleen op vaccinaties en tests. Schandalig dat we worden geleid door blinde paarden.

20 april 2021 om 21:28

Geen voetbalschoenen in ieder geval. Meer bloemmotief. Die arrogante kwast heeft er een dik jaar een bende van kunnen maken, omdat politiek belangrijker schijnt te zijn dan gezond verstand. En inderdaad, dan word je minister van Volksgezondheid. Met nul komma nul bagage.

Ik snap dat van het testen wel. Maar laat ook ouderen in vast teamverband met elkaar voetballen.

Wat is er mis met pingpongen?

20 april 2021 om 21:55

Helemaal niets. Sterker nog, het is een sport waarvan je met zekerheid kan zeggen dat tegenstanders voldoende afstand houden, aangezien de tafel langer is. En als tafeltennisser kan ik zeggen dat ik heel graag weer zou willen ballen. Maar ja, ik wacht rustig af, totdat dat weer mag...

Die vd Zee verbaasd mij. Ik wil dolgraag weer ballen. Maar de regio cup die als urenvulling voor kantoorpersoneel van de KNVB dient, staat echt niet bij iedereen bovenaan het wensenlijstje. Ik wil gewoon minimaal weer in groepsverband kunnen trainen. Daarna kantine open voor de derde helft. Wedstrijden komt later wel. Laat de knvb zich voorbereiden op volgend seizoen.

Het amateurvoetbal zou nu wel het laatste zijn waarin versoepeld zou moeten worden. Er zijn hele bedrijfstakken die op omvallen staan. Als je te dik wordt dan ga je maar wat rondjes rennen.

Gewoon je eigen plan trekken. Die test-maatschappij is levensgevaarlijk, vrijheidsberovend, privacyschendend, et cetera. Hier mag niemand mee akkoord gaan. Terug naar normaal normaal. Als ze niet willen luisteren en inzien dat sporten goed is voor zowel de lichamelijke als de mentale weerbaarheid dan hebben ze pech.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren