Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB neemt te langzame arbiters voorlopig niet mee in Eredivisieprogramma

Laatste update:

Ed Janssen en Jeroen Manschot zullen voorlopig niet in de Eredivisie te zien zijn. De twee arbiters slaagden er tijdens een fitheidstest namelijk niet in om de 40 sprints van 75 meter binnen de afgesproken tijd te lopen, waardoor er voor de KNVB niets anders op zit de scheidsrechters niet in de selectie op te nemen. Ze krijgen binnenkort wel een herkansing.

/

Naast Janssen en Manschot moet ook Pieter Vink de test nog halen, zo weet De Telegraaf te melden. De arbiter moest de eerste test laten schieten wegens een lichte blessure aan zijn hamstring. Hij stond eerder dertien maanden aan de kant vanwege een vergelijkbare kwetsuur.

Vijftien scheidsrechters en assistenten kwamen uiteindelijk niet door de testronde heen, waaronder een flink aantal uit de Masterclass. Deze arbiters worden gezien als belangrijke talenten voor de toekomst, die echter duidelijk nog wel wat aan hun conditie moeten doen.

Vind jij het een goede zaak dat de KNVB deze regels streng naleeft?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik heb geen idee om hoeveel tijd het gaat, maar veertig sprintjes van 75 meter vind ik wel bizar veel.

6 augustus 2016 om 10:45

3 km sprinten is inderdaad behoorlijk veel. Dat lijkt me iets dat den scheidsrechter per helft van een wedstrijd moet kunnen uitvoeren.

6 augustus 2016 om 11:09

@ joostfan

3 km sprinten doe je gemiddeld over een complete wedstrijd, de rest doe je in looppas of soms zelfs wandelend.
Het is de kunst van een scheidsrechter om op de juiste plekken te staan en toch het maximale zicht te hebben op situaties.
Daarom zul je een scheidsrechter op dat niveau ook bijna nooit stil zien staan.

6 augustus 2016 om 10:46

Het kan je misschien nog verbazen. Een scheids loopt in een wedstrijd ook ongeveer 16-17 kilometer. Een stuk meer dan een speler. Ik vind het uitermate knap dat je dan ook (vrijwel) constant scherp kunt zijn.

6 augustus 2016 om 10:49

Lopen is wel iets anders dan sprinten natuurlijk.

6 augustus 2016 om 10:57

3 km sprints trekken in een wedstrijd waar je 16/17 km loopt, lijkt me wel een aardig realistische verhouding.

6 augustus 2016 om 11:00

Haal de standaardsituaties en enkele wandelmomenten eraf en je weet dat er heel wat gesprint moet worden in resterende tijd.

6 augustus 2016 om 11:07

@ Jansen Joenite

16-17 is iets aan de hoge kant en wordt gemiddeld niet gehaald. Pas Kuipers gehoord en die komt bij een duel tussen Roda JC - ADO Den Haag aan de 9 km.

Echter zijn er ook duels dat hij ruim boven de 12 km komt. De top ligt op dit moment rond de 14 km.
Iets wat de scheidsrechters in de top allemaal bij houden en analyseren. Let maar eens goed op het horloge wat ze aan hebben is bijna altijd met hartslagmeter/gps.

Als ik naar mezelf kijk kom ik in het amateurvoetbal al ruim boven de 9 km per wedstrijd uit.

6 augustus 2016 om 11:16

Die 16-17 kilometer is wat Bas Nijhuis aangaf. Maar dat het minder is kan ik ook goed geloven.

6 augustus 2016 om 11:28

@ Jansen Joenite

Nijhuis is een erkent goed en makkelijk loper. Maar dat zijn ook voor Bas wel de toppen hoor gemiddeld is het rond de 14 km.

Dit weet ik van een (oud) docent van de academie waar ik 2 jaar terug cursus van had.
Dit zijn dingen die allemaal bijgehouden worden door de Knvb.

Overigens lag het ongeveer 10 jaar terug nog op een gemiddelde van rond de 10-12 KM per wedstrijd.
Dus kan je zien wat je meer moet lopen in relatief korte tijd en dat de evolutie gewoon doorgaat.

6 augustus 2016 om 11:28

Vindt dat een scheidsrechter ook een goede conditie,
moet hebben.daarom vindt ik zo'n test erg belangrijk.

6 augustus 2016 om 12:59

Uit onderzoek is gebleken dat een scheids gemiddeld 12km per wedstrijdt loopt. Echter zijn er wedstrijden bekend waarin scheidsrechters 19 km haalde.

6 augustus 2016 om 10:47

Op zich is het best logisch. Een ijzeren conditie is gewoon vereist. Als er 3 keer een omschakeling is, moet je mee kunnen lopen. Niet alleen moet je als scheids alles kunnen belopen, ook moet je er op tijd bij zijn en ook enigszins op adem. Als je met je tong op je knieën mee rent, zie je waarschijnlijk een stuk minder.

Beetje ongelukkige foto voor de profielpagina van Ed Janssen hahaha, zie rechtsboven.

Goed dat de Knvb dit doet. Fitheid is belangrijk voor scheidsrechters. Nu de kwaliteit zelf nog handhaven.

De enige scheidsrechter waarop ik sta te wachten heet mr.video

Ik heb zelf zo'n BOS cursus gevolgd en we moesten tijdens een vd lessen een avond zo'n test lopen maar alleen dan zonder tijd.

Ik was na afloop bek af, na deze test vertelde onze docent dat BVO Scheidsrechters dit 2 a 3 keer in de week moeten lopen..

6 augustus 2016 om 11:13

@ Haagsekoerd

BVO scheidsrechters trainen gewoon dagelijks, maar het is niet zo dat hun dit 3x in de week doen. Ze trainen heel gericht.
Je kunt het gewoon vergelijken met topsporters en scheidsrechters trainen dan ook gericht op situaties en conditie.

Als je dit 3x per week zou doen zou je te kort komen in het weekend als je moet fluiten als het er echt om gaat.
Ook voor scheidsrechters geldt net als voor spelers dat overbelasting een risico is. Dus de arbeid/rust verhouding wordt goed in de gaten gehouden.

De tijd dat een scheidsrechter een hobbyist was, ligt al ver achter ons. Dit is gewoon een baan. Dat sommige er nog bij werken is voor de broodnodige afwisseling. Maar in principe kunnen onze Eredivisie scheidsrechters van hun salaris van de Knvb gewoon normaal leven.

Een goede scheidsrechter hoeft niet veel te lopen/rennen. Die staat op de juiste plek.

6 augustus 2016 om 10:47

Als het spel zich dmv een aantal passes of een lange bal verplaatst naar de andere kant van het veld dan is de juiste plek zo 60 meter verderop en moet je dus wel sprinten. Scheidsrechters moeten echt wel veel sprintjes trekken, of denk je dat zo'n toelatingstest bij toeval een eis is van de KNVB?

6 augustus 2016 om 10:48

En om op de goede plek te kunnen staan moet je veel rennen.

6 augustus 2016 om 11:02

Ja want: Als je ergens niet bent, ben je of te vroeg of te laat. Maar natuurlijk ook: als je een scheidsrechter ziet sprinten, dan is hij te laat vertrokken. In voetbal is het eigenlijk allemaal heel simpel: je bent of op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.

6 augustus 2016 om 11:16

@ Inkemontana

Een scheidsrechter die sprint is te laat vertrokken?

Aanval richting kant A, oeps onderschepping richting kant B. Sprint die kant op. Net iets te hard, keeper ziet 1 op 1 situatie aan de kant van A en doe de lange trap. En daar ga je weer als scheidsrechter.

En hoe wou jij hier op anticiperen zonder te sprinten en altijd op de juiste plek te zijn? Is godsonmogelijk en is sprinten dus gewoon een noodzaak.
Heeft niks met te laat vertrekken te maken.

Oh en bovengenoemd voorbeeld komt met regelmaat voor in het amateurvoetbal. Ook in het Betaald Voetbal zie je dit fenomeen nog wel eens terugkomen.

7 augustus 2016 om 12:44

Ik denk dat je het verkeerd hebt begrepen the Ref Ik ging gewoon op ironische wijze voort met Cruijffiaanse uitspraken op die van Troupee.

Mssch dat ze ook es kunnen gaan beginnen met het uitsluiten van grensrechters. Zie ook geregeld van die figuren die absoluut niet de snelheid en explosiviteit hebben die de voetballers wel hebben. Vind ze er eigelijk ook allemaal vrij ongetrained uit zien. Dan kun je in sommige situaties dus simpelweg niet op tijd zijn om iets te kunnen constateren.

6 augustus 2016 om 11:02

@ morgan

Even voor jouw beleving, de heren waar jij het over hebt moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de scheidsrechters.
Echter moeten die ook vaak vanuit stilstand die sprint aanzetten terwijl een speler al in de beweging is, dan ik zelfs Usain Bolt nog niet in staat dat bij te houden.

Dus wat jij hier roeptoetert slaat weer nergens op.

6 augustus 2016 om 11:09

Als ze de sprint op t zelfde moment zouden beginnen verliezen die grensrechters ook stuk voor stuk. En aan de zelfde voorwaarden voldoen? Dat snap ik ook wel! t zijn alleen niet mijn voorwaarden. De meesten hebben niets te zoeken in t profvoetbal.

6 augustus 2016 om 11:20

@ morgan

Assistent scheidsrechter kan pas in actie komen als hij heeft beoordeeld of het buitenspel was ja de nee. Daarbij staat hij vaak onder een hoek van 90 graden voor hij start, dus hij moet eerst zijn lichaam draaien dus heeft altijd een achterstand.

Dat het jou waarden niet zijn, kan ik weinig mee. Jij bepaalt ze namelijk niet en ik weet voor de volle 100% zeker (gezien je commentaar) dat jij deze test niet eens zou kunnen halen.

Ik train als scheidsrechter zeer gericht en ik ben ook niet in staat om deze test te halen.
De mensen die deze test wel halen zijn gewoon super fit.

Het is niet voor niets dat met de regelmaat van een klok er mensen zakken voor deze testen. Zelfs Nijhuis die een erkent goed loper is vind de test zwaar.

Nou vind ik dit vreselijk slechte scheidsrechters, dus dat die niet mogen fluiten (om wat voor reden dan ook) vind ik prima, maar de reden is toch best wel vreemd.

Een goede zaak dat er een conditietest gedaan moet worden, maar dit is best extreem. Daarnaast moet een scheidsrechter eerst goed kunnen fluiten. Kunnen ze niet zo'n test in het leven roepen? en dat de 4 scheidsrechters die daar doorheen komen daarna pas een 'normale' conditietest moeten doen?

6 augustus 2016 om 11:03

Goed kunnen fluiten betekend ook op de juiste plaats zijn, en niet op 50 mtr afstand maar fluiten omdat er toevallig iemand valt. Dus conditie is vereist. En dan nog zie je (teveel) fouten.

6 augustus 2016 om 11:22

@ Jaapvan Haafte

Ik zou zeggen pak een fluit en laat ons zien dat jij het beter kunt ipv gaan roeptoeteren dat je te veel fouten ziet.

Maar het is zo lekker makkelijk langs de lijn om te roepen dat die "man in het zwart" het allemaal fout ziet.
De man loopt ongeveer de longen uit zijn lijf, moet in zijn hoofd een compleet spelregelboek hebben, en moet als klap op de vuurpijl elke situatie naadloos fijn beoordelen?

Jij maakt zeker nooit fouten in je werk?

Hoeveel beslissingen (cruciaal) moet jij nemen in 90 minuten van je werk?

6 augustus 2016 om 11:04

Scheidsrechters die in deze categorie zitten zijn natuurlijk al op kwaliteit beoordeeld he

6 augustus 2016 om 11:04

@ larsarjan

En hoe denk je dat die scheidsrechters in de Eredivisie terecht zijn gekomen? Die hebben al een heel traject doorlopen van wedstrijden fluiten.
Van de laagste regionen tot waar ze nu zijn.
Veel van de scheidsrechters die nu in de Eredivisie fluiten zijn gewoon op zaterdag/zondag in de jeugd of laagste klasse van het amateurvoetbal begonnen en hebben zich zo omhoog gewerkt.

6 augustus 2016 om 12:15

Uit mijn bericht kon je ophalen dat ik bedoel te zeggen dat je niet zo'n zielige conditietest moet doen maar eerst scheidsrechter beter leren fluiten. De wedstrijd lezen etc.

Dan pas ga je die mensen een conditietest voor schotelen. Niemand zegt dat scheidsrechter zijn makkelijk is met die honderden camera's tegenwoordig. Waarom dan bijvoorbeeld niet zoals in andere sporten een scheidsrechter per helft ofzo? Verzin wat, maar het niveau van scheidsrechters moet gewoon omhoog.

6 augustus 2016 om 12:21

@ larsarjan

Misschien moet je je maar eens verdiepen in hoe een scheidsrechter komt op dat niveau.

Waar mensen werken (ja scheidsrechteren is werken) worden fouten gemaakt dat is gewoon inherent aan mens zijn.

Video ref gaat mee geëxperimenteerd worden in de Eredivisie als pilot voor de Uefa/fifa. Dit mag de Knvb niet invoeren zonder toestemming van de Fifa. Iets met gelieerd zijn aan.

Misschien moet jij je maar eens indenken dat er vroeger net zoveel fouten gemaakt werden als nu. En dat er vroeger alleen geen 10 camera's op de wedstrijden stonden maar slechts 1.
Dus dat het vanuit je luie stoel of de bank wel erg makkelijk oordelen is als je de herhaling uit 10 verschillende hoeken te zien krijgt.

Wat belachelijk dit zeg... het gaat erom om een wedstrijd goed te kunnen lezen... niet of je net geen goeie score heb met een run... wat belachelijk dit weer... ze zijn gek geworden bij de knvb

6 augustus 2016 om 11:25

@ Alleyesonme

Goeie conditie komt je beoordelingsvermogen ten goede. Als jij vermoeid bent zullen je beslissingen eerder fout zijn dan als je fit bent.
Dit is gewoon wetenschappelijk bewezen.

Dus goeie conditie gekoppeld aan goede spelregelkennis optimaliseert gewoon het proces voor een goede scheidsrechter.
Het is in mijn ogen gewoon compleet logisch dat er een hele zware test voor scheidsrechters op dit niveau is.

Overigens is de test ook de test die wordt gedaan bij de Uefa en Fifa. Is letterlijk een copy.

De 40 "sprints" van 75 meter moeten binnen 15 seconden worden afgelegd. Met hele korte pauzes tussen de sprints.

Uitstekende zet van de KNVB. Ik weet uit ervaring dat je beoordelingsvermogen een stuk lager is als je kapot na een sprint een situatie moet beoordelen. Echter als je na de zoveelste sprint nog fris bent, neem je de situatie veel beter waar. Ook al lees je een wedstrijd goed, niemand is sneller dan de bal. Je moet dus regelmatig tientallen meters kunnen sprinten om een perfecte positie te hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren