Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kabelaars ‘teleurgesteld’ in mediadeal ESPN: ‘Hier ontstaat kartelvorming’

Laatste update:

Het consortium van telecompartijen VodafoneZiggo, Delta Fiber, KPN en Odido is 'teleurgesteld' en 'verbaasd' over de nieuwe mediadeal van de Eredivisie CV met ESPN. Het huidige contract met de Amerikaanse uitzender loopt nog tot medio 2025, wat nu met vijf jaar verlengd is. Met de deal is naar verluidt zo'n 1,7 miljard euro gemoeid.

De kabelaars zijn derhalve teleurgesteld, melden ze in een statement. Ze lieten eerder al weten dat er volgens hen geen sprake is geweest van een eerlijk biedingsproces. Daartoe stapten ze naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die al heeft laten weten het verzoek van de kabelaars nog steeds in beraad te hebben.

"Of dit besluit houdbaar is zal namelijk nog moeten blijken”, laat een woordvoerder van het consortium zich optekenen. "We hebben ACM gevraagd deze onderhandse gunning te toetsen op het mededingingsrecht. De clubs hebben besloten hun (uitzend)rechten collectief te verkopen via de ECV, waardoor kartelvorming ontstaat."

"Er zou om die reden sprake moeten zijn van een transparant biedingsproces. Dat heeft nu niet plaatsgevonden", luidt het statement. "Het is teleurstellend om te zien dat de clubs nu kiezen voor een bod waarbij een groot deel van de inkomsten in de zakken van Amerikaanse aandeelhouders verdwijnt in plaats van dat ze naar de clubs zelf vloeien."

"Wij hebben de clubs laten weten dat zij gegarandeerd een bedrag van 180 miljoen euro netto per jaar tegemoet kunnen zien indien zij met het consortium in zee gaan." Met de deal van ESPN ter waarde van 1,7 miljard, die vijf jaar strijkt, zullen de clubs jaarlijks meer verdienen.

Voor de Keuken Kampioen Divisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie Vrouwen betekent de deal met ESPN goed nieuws. Vanaf 2024 worden alle wedstrijden in die divisies rechtstreeks uitgezonden op de zender. Of dat ook geldt voor samenvattingen van Eredivisie-wedstrijden, nu nog in handen van de NOS, is onzeker.

Reactie ESPN
In een reactie laat de Amerikaanse zender weten zeer verheugd te zijn met de beklonken deal. "We zijn blij dat de clubs unaniem hun vertrouwen hebben uitgesproken in de samenwerking die we met elkaar hebben. We blijven met ESPN graag de verbindende factor voor voetbalminnend Nederland, door het totale Nederlandse clubvoetbal bij de mensen thuis te brengen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Had het liever bij deze telecom bedrijven gezien persoonlijk. Ook omdat je dan alleen maar van je TV provider en Viaplay een abonnement hoeft aan te schaffen om al het voetbal te bekijken. Ook vind ik het team van Ziggo persoonlijk beter dan die van Espn. Maar ja we zullen zien wat er uit gaat komen. Ik denk niet dat er veel gaat veranderen. Ook al zou het voor mij persoonlijk wel mooi zijn. Wel vreemd dat de Eredivisie CV alleen maar heeft lopen praten met Espn.



10 oktober 2023 om 16:39

Hoe meer er bij een terecht komt hoe minder voetbal je kan kijken. Ziggo heeft maar een paar zenders waar voetbal wordt uitgezonden. Nu gaat het zeker meer kosten. Maar heb je tenminste kans om meer wedstrijden te zien.

10 oktober 2023 om 19:15

Ik gok dat jij denkt dat dit dan bij Ziggo sport wordt gevoegd. Maar ondanks dat dit zou kunnen krijgen ze gewoon de ruimte terug van 5 zenders die ESPN nu in beslag neemt. Daarnaast denk ik eerder dat Ziggo de mogelijkheid heeft om nog wel meer zenders te reserveren hiervoor dan nu het in handen van ESPN is.

Gewaagd om de deal te beklinken zolang de autoriteiten het nog in beraad hebben. Ben erg benieuwd als het stof straks is gedaald wat er nu wel/ niet waar blijkt te zijn.

Het lijkt mij dat de Eredivisie CV er niet bij gebaat is dat er geen biedingen gedaan zijn/konden worden op de tv-rechten. Hoe meer geld je binnen harkt hoe beter dat uiteindelijk is voor jouw organisatie toch?

10 oktober 2023 om 20:18

Nou ja, het gaat niet alleen im het geld natuurlijk. Het gaat om een heel pakket. Wie vertrouw je? Wat gaan ze doen met de uitzendingen? Gaat echt niet alleen maar om wie het meeste biedt.

Ik lees nergens dat hun aanbod exact hetzelfde is maar voor meer geld. Oftewel het andere aanbod lijkt gewoon beter.

10 oktober 2023 om 16:40

Tja zou leuk zijn als voetbalzone eens een klein beetje journalistiek bedrijft ipv zo n knip en plak stuk en even de cijfers bij elkaar zoekt. Volgens RTL-artikel van april heeft ESPN toen 1.5 miljard geboden en KPN etc. 2 miljard. De 180 miljoen kan je dus ook niet afzetten tegen die 1.7 miljard daar zitten allemaal andere kostenposten in terwijl die 180 miljoen voor zover ik lees het bedrag is wat de Eredivisieclubs per jaar krijgen te verdelen met de KPN-etc.-deal. Bij ESPN ligt het volgens mij op 135 miljoen per jaar.. veel lager. Als dat zo is zou je willen weten waarom de clubs daarmee instemmen. Dus Voetbalzone bel eens even de partijen en zoek het even uit aub en maak wat van dit artikel. Pffff.

10 oktober 2023 om 17:22

In beide offers zitten behoorlijk wat verschillen.

Zo zit er bij ESPN kwijtschelding van een oude lening in. Die was origineel 350 mil schijnt maar welk bedrag er nu over is is onduidelijk. Als het om het volledige bedrag gaat maakt dat de deal met ESPN potentieel 70 mil per jaar beter.

Er wordt gesproken over verschillende pakketten. Enkel rechten voor NL of rechten voor wereldwijd.
Er wordt gesproken over andere uitzendverplichtingen. Oftewel, hoeveel wedstrijden worden live uitgezonden.
Er zit een verschil in totale bereik (open net vs decoder)
Wat gebeurd er met de samenvattingen, gaan die naar de NOS of niet? of ergens anders?

En zo zijn er nog meer fundamentele verschillen. Die moet je allemaal uitrekenen tot je tot 2 totale plaatjes komt. Zowel financieel als een veel bredere business case (lange termijn).

Niemand heeft alle ins & outs van beide voorstellen dus lastig om er echt een oordeel over te vellen. Vooral opvallend dat er nooit serieus/officieel gesproken is met de kabelaars.

Eerst zeiden ze dat ze veel meer hadden geboden, maar nu blijkt ESPN bijna het dubbele op jaarbasis te hebben geboden. Tja, dan snap ik dat de Eredivisie met de rest niet om tafel gaat.

10 oktober 2023 om 19:05

Nee het artikel van Voetbalzone brengt in een vergelijking als appels en peren. De bewoording is uiterst ongelukkig en de zinnen die ertoe doen lijken met elkaar te maken te hebben.

De totaaldeal van ESPN is 1,7 miljard, daar zit echt van alles in inclusief wat de clubs netto overhouden. De kabelaars hebben bod X uitgebracht waaruit de clubs netto 180 miljoen overhouden. Hoe vervolgens de kabelaars tot een totaal komen is niet echt bekend.

Juist daarom lijkt het mij goed als de ACM hier tussen gaat zitten voor de transparantie, wellicht hebben meerdere partijen betrokken bij de clubs (vrienden van.. geldverstrekkers) nu onvoldoende info voor hun standpunt.

10 oktober 2023 om 22:30

Thanks voor die uitleg. Voegt wat meer toe.

Ik vraag me toch af wat hier aan de hand is. Naar verluidt waren ze bereid meer te betalen dan Espn, dus dan lijkt het me belangrijk dat er wordt gecommuniceerd waarom de keuze dan toch op ESPN is gevallen. Dat voorkomt ook veel onnodige discussies over bijvoorbeeld partijdigheid o.i.d. De kabelaars voelen zich natuurlijk niet op deze manier in hun hemd gezet als ze simpelweg een slechter bod hadden gedaan. Dan was het namelijk te begrijpen geweest.

10 oktober 2023 om 19:52

Daar lopen ook geen mensen rond die op hun achterhoofd zijn gevallen denk je dan. Als het klip en klaar zou zijn dat het bod gewoon simpelweg slechter was, zou er ook weinig commotie zijn toch? Goed dat er in ieder geval naar gekeken wordt. Ben erg benieuwd.

10 oktober 2023 om 20:03

Ik heb inderdaad hetzelfde. Er zal vast wel meer spelen. Dat zal dan in de komende weken wel naar buiten komen. Ik deel de nieuwsgierigheid.

En hoeveel gaat het abonnement in de toekomst kosten? Geld moet toch ergens vandaan komen. Nou, ik zie wel wat ze op het gratis kanaal uitzenden en verder gewoon om 19.00 op zondag!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren