Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Johan Cruijff en Messi zouden zeker een conflict hebben gehad’

Laatste update:

Wijlen Johan Cruijff speelt een belangrijke rol in het trainersleven van Josep Guardiola. De Spanjaard maakte de Nederlandse legende mee in diens periode als hoofdtrainer van Barcelona en paste zijn manier van denken vervolgens zelf toe als trainer. Cruijff is een grote inspiratie, zo erkent Guardiola in gesprek met diverse Spaanse media.

"Als ik op bepaalde momenten een probleem of een meningsverschil heb met een speler, met de media of mijn technische staf, dan vraag ik mezelf af wat Cruijff zou hebben gedaan", zo erkent Guardiola. "Natuurlijk, dat kun je nooit weten. Maar ik denk graag op die manier. Cruijff was uniek in zijn soort met dat soort situaties."

De overtuigingskracht van Cruijff was groot. "Als hij bijvoorbeeld zei dat we in een wedstrijd allemaal naar rechts moesten draaien, dan deden we dat meteen. Maar wel vol ongeloof. We dachten dat het een keer verkeerd zou aflopen, maar het liep nooit verkeerd af. Het is ongelooflijk hoe hij het altijd bij het juiste eind had. In mijn tijd bij Barcelona B belde ik veel met Cruijff, voor advies. In al datgene wat Barcelona tot de dag van vandaag is overkomen sinds zijn komst naar de club, heeft hij een rol gespeeld."

Guardiola werkte ook jarenlang samen met een andere voetballegende, Lionel Messi. Wat zou er zijn gebeurd als die twee met elkaar hadden samengewerkt, zo luidde de vraag voor de manager van Manchester City. "Die zouden zeker een conflict hebben gehad", zo verzekerde de Spanjaard. "Dat zou een poos hebben geduurd, maar ik ben ervan overtuigd dat ze elkaar daarna zouden hebben begrepen. Cruijff was intelligent en Messi is intelligent. Barcelona zou veel prijzen hebben gewonnen met Cruijff als trainer en Messi als speler."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

zal vast een hoop mensen over me heen krijgen maar Messi's voetbalcarriere is toch wat grootser dan dat van Cruijff.

16 juni 2017 om 09:49

Vind ik moeilijk om te stellen, al is het maar dat ik Cruijff nooit heb zien spelen en je over een totaal andere tijd praat. Voetbal is nu zoveel groter dan toen door social media, het aantal mensen die de sport volgt etc dat de grootste speler van deze tijd automatisch groter is (of lijkt??) dan de grootste speler van die tijd.

16 juni 2017 om 09:59

Doordat het voetbal nu veel groter is, is het toch ook veel moeilijker één van de allerbesten te zijn? Als Real en CR7 fan durf ik graag toe te geven dat Messi één van de besten ooit is. Nu het spel zoveel sneller is dan pak 'm beet 40 jaar geleden weet hij er met ogenschijnlijk gemak nog een schepje bovenop te doen, ongelooflijk!

16 juni 2017 om 11:39

Er spelen meer mensen dan ooit voetbal. Voetballers worden sterker, sneller, intelligenter, technischer... als je nu de allerbeste bent, had je vroeger ook minstens tot de absolute top behoord, wellicht ook de beste geweest, da's gewoon simpele logica. Daar hoef je niemand voor te zien spelen, ik heb Cruijf en Pele ook niet gezien.

16 juni 2017 om 12:05

Simpele logica? Zouden de voetballers die nu tot de top gehoord hebben dan wel echt tot de top horen? Ook met de semi-professionele houding die er toen over de sport heerste? Ook met de kwaliteit van het veld, de hardheid in het spel en de matige trainingsmethodes van toen? Voetballers worden sterker, sneller, intelligenter, technischer omdat ze de methodes tot hun beschikking hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Het is dus gewoon een knullige en oneerlijke vergelijking. Gaat totaal niet op.

16 juni 2017 om 12:18

Spelers als cruijff, maradonna, di stefano, pele enz. Hadden genoeg talent om nu mee te kunnen en ook bij de beste te behoren. Ik denk dat ze zich makkelijk aanpassen aan het niveau van nu. Als je wordt uitgedaagd op een hoger niveau wordt je beter tot een bepaalde hoogte wat je aankunt natuurlijk. Toen der tijd was dat het plafond ze werden niet verder uitgedaagd maar zet ze in het heden en ze draaien mee bovenin hun talenten waren gewoon uitzonderlijk.

16 juni 2017 om 13:46

haha johan cruijf had waarschijnlijk deze tijd ook tot de absolute top gehoord. Met de zelfde faciliteiten,trainingsmogelijkheden en zijn voetbalintelligentie had die ook de absolute top gehaald. Waarschijnlijk wel minder doelpunten.

16 juni 2017 om 10:01

Kwa individuele prestaties misschien wel, maar kwa invloed op het team, het spel, de club en alles eromheen was Johan echt vele malen groter. Hij heeft bij meerdere clubs en bij NL zijn visie uitgerold hoe voetbal in zijn ogen gespeeld moet worden en is daar succesvol mee geworden ook. Het was zeker niet de gemakkelijkste man om mee om te gaan maar de manier waarop hij de wereld heeft veranderd inzake voetbal is ongekend.

Overigens snap ik jou reactie ook niet helemaal bij dit artikel. Het gaat over de invloed van Cruijff op Guardiola en jij gaat meteen weer de vergelijking trekken wie beter is of was. Dat is hier toch helemaal niet belangrijk?

16 juni 2017 om 10:38

Johan heeft als speler bij Barcelona niet zoveel gepresteerd. In 5,5 jaar tijd, maar 1x kampioen en nota bene in het jaar dat hij pas halverwege kwam. Objectief beschouwd kun je spreken van heel zwakke jaren van FC Barcelona. Als speler kampioen worden met Feyenoord (en alle Europacups bij Ajax) blijft daarentegen wel erg knap. Of de invloed van Johan op een groep altijd positief was waag ik overigens ook te betwijfelen, maar datzelfde geldt misschien op een andere manier voor Messi.

16 juni 2017 om 12:15

Heb je ook opgezocht hoe Barcelona er in die tijd voor stond? Barcelona stond in de eeuwige schaduw van de grote rivaal uit Madrid. "maar 1x kampioen" klopt dus niet. Barcelona was toen bij lange na niet de topclub die het nu (onder andere door Johan) wel is.

16 juni 2017 om 13:13

En welk stuk klopt er niet aan dan? Het was toch maar één keer? In het seizoen dat hij maar een half jaar meedeed. Hij is onderdeel van een magere periode bij Barcelona.
Zijn finest hour als speler is en blijft het kampioenschap met Feyenoord, waarin hij in zijn eentje Feyenoord kampioen maakte om te bewijzen dat hij groter was dan Ajax. En dat is nou het grootste verschil met Messi, buiten loyaliteit aan zijn eigen portemonnee had Cruijff niet zoveel loyaliteit.
Ik geloof overigens niet dat Barca geen topclub was geweest zonder Cruijff. Het achterland is te groot en na het overlijden van Franco ontstond er meer ruimte om te floreren. In Nederland zijn er gewoon veel mensen die Cruijff heel graag veel te veel ophemelen. Wellicht dat hij als trainer wel veel spelers geïnspireerd heeft met een bepaalde spelstijl, maar met een defensieve spelstijl kan je ook succesvol zijn.

16 juni 2017 om 13:47

Dan zou ik toch even wat onderzoek doen naar de geschiedenis van barca, voordat je hier allerhande aannames verkondigt.

16 juni 2017 om 14:14

Jouw reactie getuigt van allerlei niet geëxpliciteerde aannames. Als jij ze niet expliciet maakt, kan ik ze niet bediscussiëren en/of wegen, maar wellicht is dat bewust bij gebrek aan argumenten.

16 juni 2017 om 14:25

Wellicht dat je zou moeten praten over zaker waarin je je verdiept hebt dan. Als je je in de geschiedenis van barcelona verdiept had namelijk zou je weten dat cruijff daar een absolute legende is voor wat hij heeft betekend voor die club... zoek een paar docus op zou ik zeggen. Je zet nu alleen jezelf voor schut met je quasi intellectuele gedrag...

16 juni 2017 om 14:42

Nee, het was niet "maar" één keer. Eén keer was in die tijd al uitzonderlijk. Oh, maar gelukkig is Peter Isaias hier om te vertellen dat al die clubiconen die beweren dat Cruijff grotendeels (!) verantwoordelijk is voor het Barcelona van vandaag de dag, het allemaal mis hebben.

16 juni 2017 om 15:11

@acfasander, mijn familie komt allemaal uit Barcelona en is Barcelona fan. Wat jij vertelt is Nederlandse retoriek en leeft niet op die manier in Barcelona. Als jij romantiserende commerciã«le verhaaltjes van de Nederlandse Cruijff apostelen wil lezen moet je dat doen, maar dat doet niets af aan de realiteit. Namelijk dat de periode Cruijff als speler bij Barcelona schromelijk wordt overschat.

@love. Succes hebben de clubs die in een land het meeste geld hebben. In de tijd dat Cruijff daar trainer was zijn daar veel dure spelers gekocht. Speelstijl is altijd minder relevant dan geld, zeker op langere termijn. Guardiola spreekt met name over de speelstijl hoe die hem geã¯nspireerd heeft. Verder. Dus vanuit jouw gedachtegang kun je stellen dat Cruijff, samen met zijn maatje Neeskens, in zijn jaren bij Barcelona tot het geweldige totaal van 1 titel (in een seizoen waarin hij maar een halfjaar meedeed) en daarna 5 la Liga titelloze seizoenen heeft bewezen de beste voetballer ooit van Barcelona te zijn. Ik zou eerder stellen een goede speler was in die jaren, maar een voetnoot in de geschiedenis (als speler) van de club.

16 juni 2017 om 17:12

In het jaar voor de komst Cruijff werden meer punten gehaald dan in alle jaren dat Cruijff het hele jaar meedeed. Alleen in het jaar waarin hij er halverwege bijkwam haalden ze meer punten. Overigens ging het voor zijn komst precies even goed als na zijn komst.

16 juni 2017 om 20:49

Ik heb nog nooit iemand zoveel onzin horen vertellen over Barcelona (zowel de club als de stad). En dat voor iemand met zoveel connecties met Barcelona/Catalonië als jij, ongelooflijk.
Ik wist trouwens niet dat Guardiola een "Nederlandse apostel" van Cruijff was😂( om maar even 1 puntje onzin er uit te lichten)..

16 juni 2017 om 10:05

Voetbalcarriere kun je over discusseren. Wat Cruijff zo groot maakte was niet alleen zijn voetbalcarriere. Cruijff was ook een fenomenale trainer. Daarnaast was Cruijff organisatorisch nog belangrijk natuurlijk waarbij hij de organisatie van Ajax en Barcelona op weg heeft geholpen en de clubs gemaakt tot wat ze nu zijn. Vergeet daarbij niet dat Cruijff Barcelona bij zijn komst van provincieclub naar een hele grote club heeft gebracht. Messi komt wat dat betreft nog bij lange na niet in de buurt bij de persoonlijkheid van Cruijff. Al heeft Messi natuurlijk wel nog flink wat jaren voor de boeg om dat te doen veranderen.

16 juni 2017 om 10:25

Tot nu toe heeft Cruijff de grootsere carrière gehad, hij heeft immers voor Feyenoord gespeeld. Zo lang Messi niet bij Feyenoord heeft gespeeld zal hij altijd in de schaduw van Cruijff blijven staan. Ik zal niet veel mensen over me heen krijgen denk ik, volgens mij kan iedereen zich hier in vinden.

16 juni 2017 om 12:43

Laten we niet vergeten dat hij ook nog bij Levante heeft gespeeld. Iedereen met een beetje voetbalkennis weet dat je dan een hele grote bent in de voetbalwereld.

16 juni 2017 om 13:12

Dat klopt, Cruijff's grote idool heeft er immers ook gespeeld, en tevens een van de grootste Nederlandse voetballers ooit. En ik bedoel niet Riga Mustapha.

16 juni 2017 om 10:31

Natuurlijk Messi en CR7 zijn echt veel beter dan alle andere voetballers in de geschiedenis van de sport. De mensen die telkens met Cruyf en Pele aan komen zetten willen gewoon teveel nuanceren. De enige die dicht bij deze 2 komt is Maradonna.

16 juni 2017 om 10:40

"natuurlijk Messi en CR7 zijn echt veel beter dan alle andere voetballers in de geschiedenis van de sport. ".

Ik deel die mening niet en dat is ook moeilijk te vergelijken.

16 juni 2017 om 11:16

warabe, leg je uitspraken eens uit! Ik ben namelijk erg benieuwd naar de redenen waarom jij het heel 'natuurlijk' vindt dat Messi en Ronaldo veel beter zijn.

En hoezo Maradona wel eigenlijk?

En hoe 'nuanceren' mensen als ze met pele en Cruijjf aan komen zetten?

Ben benieuwd!

16 juni 2017 om 12:01

Ligt eraan hoe je het bekijkt. Niemand heeft een grotere invloed op het spelletje gehad dan Cruijff. Messi is gewoon een fenomenale speler maar zal nooit iets revolutionairs brengen. Cruijffs manier van denken, zijn invloed op de mensen om hem heen en zijn unieke denkwijze zijn gewoon niet te kopiã£â«ren en hebben Barcelona gebracht tot waar ze nu zijn. Iedereen binnen Barca denkt daar hetzelfde over.

Edit: Daarnaast is het vandaag de dag ook veel meer geã£â«volutioneerd. Veel gerichter trainen en veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen. Voetbal is enorm ontwikkeld door de jaren heen en daar plukken de spelers vandaag de dag de vruchten van.

Edit 2: Daarnaast stapte Johan Cruijff in bij Barcelona ten tijde van absolute dominantie van Madrid, onder het gezag van de toenmalige dictator. Cruijff is volgens velen het keerpunt geweest en sinds zijn komst is de club weer opgestaan. Daarnaast heeft hij met Ajax een periode gehad van overheersing van het Europese voetbal begin jaren '70. Messi is de beste speler en heeft prijzen gewonnen in misschien wel het beste team van de afgelopen 40 jaar.

Het zijn dus carriã¨res van twee van de aller- allerbesten die niet met elkaar te vergelijken zijn.

16 juni 2017 om 12:13

Ben het niet met je eens. Punt 1 tijden kun je niet vergelijken. En als je ziet dat een alom geprezen coach als pep zich zo sterk heeft laten beïnvloeden door Johan heeft hij meer weten te bereiken dan Messi. Daar komt bij dat Johan bij 2 clubs heeft laten zien dat hij kan winnen waar Messie dat maar bij een heeft laten zien.

16 juni 2017 om 13:53

Ik snap wat je bedoeld, maar als je kijkt naar wat ze teweeg hebben gebracht, is Cruijff toch echt groter. Cruijff gaf de Catalanen een stem, waar Spanje nog steeds last had van de restanten van het regime van Franco. In Madrid had je de Koninklijken, maar Barca had niets. Tot die 0-5 overwinning op Real. Of de Europacup I winst.

16 juni 2017 om 17:44

Mensen romantiseren het verleden sowieso vaak als het op voetbal aan komt. Dit is een beetje makkelijk scoren van Guardiola naar mijn mening. Cruijff was inderdaad een hele goede trainer en had ontzettend veel voetbalkennis, maar de uitspraak van Guardiola gaat me te ver. Ik betwijfel of Cruijff het elftal beter zou kunnen laten spelen als toen Guardiola coach was van Barcelona. Overigens mag wel vermeld worden dat Guardiola ook veel geluk had dat elke speler op de top van hun kunnen was in die periode, vooral qua leeftijd.

16 juni 2017 om 20:43

Guardiola heeft het niet alleen over Cruijff als speler en/of trainer. Ook daarbuiten was (en is nog steeds) de grootsheid van Cruijff onevenaarbaar.
Guardiola gebruikt Cruijff altijd als voorbeeld en richtpunt, niet alleen in het voetbal.

16 juni 2017 om 20:39

Fatih
Nee hoor, je hebt daarin wel gelijk.
Maar buiten dat pure "voetbalcarrière" gedeelte om is de invloed en de impact van Cruijff op elk gebied dat je maar kan bedenken veel en veel groter geweest. Ik durf wel toezeggen dat Messi nooit de grootheid van Cruijff zal evenaren, niet bij Barca en niet voor het voetbal en de wereld in het algemeen.

17 juni 2017 om 09:07

Het is deze tijd ook veel makkelijker om de CL te winnen dan in de tijd van Cruijff. Nu heb je misschien 8 ploegen die het kunnen winnen toen waren er wel 15 tot 20 ploegen die CL konden winnen. Dus ik durf wel te stellen dat Cruijff een grotere speler was dan messi

Tuurlijk, want Johan is koppig en eigenwijs. Anders heb je ook geen conflict

16 juni 2017 om 09:59

Weet niet zo zeker of ze een conflict zouden krijgen. Vond Johan op dat vlak sterker dan de meeste denken. Zo gaf hij Romario bepaalde privileges die anderen niet hadden (niet vol trainen, niet meevrrdedigen). Zou waarschijnlijk hetzelfde met Messi hebben gedaan. Zou hem waarschijnlijk om deze reden ook in het centrum hebben gelaten en Suarez nooit hebben aangetrokken. Is net Pep tactisch net te sterk om te weten dat de rechterkant bij een counter te veel open ligt.

16 juni 2017 om 10:41

Uhh toen Barca zo werd afgedroogd in de europacupfinale door Milan, moest en zou zo ongeveer de hele selectie weg. Daar hebben ze nog jaren ellende van gehad.

Met Messi in je team ga je hoe dan ook prijzen pakken toch?

Wauw, kippenvel hoe positief ze daar zijn over Johan en het vooral ook durfen te uiten. Zo een grote trainer als Pep die het vaak over zijn leermeester heeft, kunnen wij hier van leren..

Geweldig om te lezen hoe onder andere Josep Guardiola en Ronald Koeman nog altijd vol bewondering over Johan Cruijff praten. Beide geven ook aan met bepaalde casussen te denken: "Hoe zou Johan Cruijff dit aangepakt hebben?" Het maakt mij als Nederlander en groots Johan Cruijff fan zeer trots wat Johan Cruijff bereikt heeft met FC Barcelona als speler en, vooral, als coach. Het grootste wat Johan bereikt heeft is zijn nalatenschap voor het voetbal, dus niet alleen voor Barcelona maar ook daarbuiten.

zijn geheugen laat hem schijnbaar ernstig in de steek. Het liep nooit verkeerd af .... Is die in ieder geval een finale vergeten. En vergeten dat cruijff ontslagen is bij Barcelona.

16 juni 2017 om 10:10

Dat van die finale klopt (tegen Milan in 1994), dat liep helemaal verkeerd af. Het ontslag was meer een politieke afrekening dan dat het met de voetbalvisie van Cruijff te maken had.

Wat de voetballers Messi en Cruijff betreft : puur qua individuele klasse vind ik Messi (nog) beter dan Cruijff maar laat het duidelijk zijn dat Johan ook absolute buitencategorie was.

Qua invloed op het team en tactisch inzicht troeft Cruijff dan weer Messi af ; maar ook hier weer : ook Messi leest het spel uitstekend maar Cruijff was in deze meester boven meester.

16 juni 2017 om 13:50

Wat mensen vergeten is dat cruijff als speler op veel posities uit de voeten kon, ieta wat bij messi beperkter is.
Daarnaast zijn zij allen de beate in hun eigen periode.

16 juni 2017 om 14:55

Beperkter? Valse 9, rechtsbuiten, en dit seizoen vooral 10 en bij vlagen cm

16 juni 2017 om 10:17

Waarschijnlijk heeft Cruijff tijdens die finale niks gezegd?
Ontslagen door nunez. Die niet eens zelf het lef had om het mede te delen. Als je paar weken voor je ontslag een nieuw contract tekent, is dat zeer dubieus.

In de tijd van Cruijff of in de tijd van Messi,zet Messi in de tijd van Cruijff en Cruijff in de tijd van Messi,daar kunnen ze allebei niet in mee,de tijd van Cruijff is veel hardere mentaliteit op het veld,de tijd van Messi(heden dus) is alles tegenwoordig van kunst gemaakt,bedoel ik niet het spel mee, maar alles waar ze mee of op voetballen,zoals de schoenen,de ballen het veld,tegen over de echte leren schoenen,zwaardere ballen,zwaardere velden en helemaal al na een regen buien,je kunt het niet vergelijken met nu,dat is appels met peren vergelijken,maar dat ze allebei groots zijn als speler is over duidelijk!!
Cruijff was een leider zowel organisatorisch als op het veld,dat is bewezen, Messi moet dat naast het veld nog gaan bewijzen,daarna kan je conclusies trekken wie er nou groter dan is....alhoewel het nergens op slaat om daar een discussie van te maken ipv er van te genieten!!

het heeft wellicht weinig met het artikel te maken, maar gezien de reacties over wie er groter was op of naast het veld, kan ik jullie aanraden om zijn boek te lezen (johan cruijff, mijn verhaal). daarin legt hij uit hoe hij denkt en waarom hij dingen doet zoals hij ze deed. ik vond het erg indrukwekkend. heb meer bewondering voor hem gekregen. iedereen (ook mensen die niet eens van voetbal houden!) kunnen van zijn verhaal leren.

ik ken messi niet persoonlijk, maar ik heb het vermoeden dat cruijff als persoon vele malen boven messi zou staan. en qua sport? cruijff is barca, die heeft de weg geplaveid voor het barca van nu. messi gedijt daar perfect in en trekt dat succes op prachtige manier door. de een vult de ander aan ; )

Lebron is ook Michael Jorden voorbij. Toch was Jordan wel ff wat specialer, hij heeft het basketbal veranderd. Totaal andere spelers en tijden. Een grootse prijzenkast is niet alles. Zonder JC was Barca Barca niet geweest. De grondlegging is toch allesbepalend.

16 juni 2017 om 15:12

Hoe kan je ooit beweren dat lebron mj voorbij is? Qua prijzen sws niet en punten / min ook niet. Hij heeft nu mj gepaseerd qua punten maar dat ook alleen omdat die veel meer gespeeld heeft (wedstrijden/minuten).

Cruijff was een groots voetballer die het spelletje kon lezen als geen ander. Messi is ook een grootse voetballer en straatvoetballer zoals Cruijff was maar het grote verschil zit hem in het tactisch inzicht en overwicht in en naast het veld. Cruijff kon in het veld als speler het team van tactiek laten veranderen. Hetgeen ook winstgevend uitpakte.
Kijk wat Cruijff allemaal heeft gedaan voor "arme" kinderen en wat hij van Barcelona heeft gemaakt. Daar hebben ze hem zijn ding laten doen. Hier in Nederland helaas niet.


Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren