Heerenveen voltooit fraaie comeback met drie treffers na rust

SC Heerenveen heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een reeks van zeven wedstrijden achter elkaar zonder overwinning in de Eredivisie. Het elftal van trainer Jan Olde Riekerink keek op bezoek bij Fortuna Sittard bij rust tegen een 2-1 achterstand aan, maar wist de wedstrijd vervolgens in de tweede helft volledig te kantelen: 2-4. Door de zege passeert Heerenveen Fortuna op de ranglijst: de Friezen staan nu met 27 punten uit 23 duels elfde. Fortuna heeft 26 punten en is voorlopig terug te vinden op een twaalfde plaats.

Het betekende voor Fortuna de eerste thuisnederlaag sinds 12 december, maar het begin van de Limburgers mocht er nog wel wezen. De debuterende Calvin Mac-Intosch verstuurde in de zevende minuut van de wedstrijd een pass van achteruit, waarna Lazaros Lamprou plots alleen opdook voor het doel van Heerenveen. De Griekse linksbuiten was slim weggelopen bij directe tegenstander Jizz Hornkamp en liet Warner Hahn vervolgens kansloos: 1-0. Heerenveen beleefde zo een valse start, maar het antwoord van de Friezen volgde bijna onmiddellijk: Dennis Johnsen schoot na een fraaie individuele actie rakelings naast. Kort erna schoot Yuki Kobayashi uit een vrije trap in de handen van Alexei Koselev.

Heerenveen maakte in defensief opzicht een zeer kwetsbare indruk in de eerste helft en ontsnapte na precies een halfuur aan de 2-0: Lisandro Semedo schoot na goed doorzetten van Andrija Novakovich op Hahn. De doelman hield het elftal van Olde Riekerink zo op de been, maar amper een minuut later moest hij alsnog voor een tweede maal vissen. Na een voorzet vanaf de linkerflank schoof Mark Diemers de bal beheerst tegen de touwen. Fortuna zat daarmee op rozen, maar Heerenveen wist op slag van rust via Daniel Höegh nog wel een aansluitingstreffer te produceren. De centrale verdediger kopte raak uit een hoekschop van Kobayashi en zorgde zo voor een 2-1 ruststand.

Na de onderbreking maakte Fortuna een minder energieke indruk en tapte Heerenveen uit een ander vaatje. De Friezen kregen via Johnsen en Höegh snel kansen op de gelijkmaker, maar Koselev redde tweemaal. Na een uur spelen wisten de bezoekers alsnog langszij te komen: Mitchell van Bergen ging Michael Pinto fraai voorbij en vuurde uiteindelijk raak in de korte hoek. Johnsen had amper twee minuten later de 2-3 op zijn voet, maar de huurling van Ajax stuitte op Koselev, die vervolgens op de doellijn werd gered door Kai Heerings. Heerenveen stapelde kans op kans en was halverwege de tweede helft opnieuw dicht bij een treffer: na schitterend voorbereidend werk van Johnsen schoot Michel Vlap met de buitenkant van de voet op de paal.

Uiteindelijk wist Heerenveen zijn comeback een kwartier voor tijd te voltooien. José Rodríguez liet zich op de achterlijn aftroeven door Vlap, waarna de verdediger van Fortuna aan de noodrem moest trekken en met rood van het veld werd gestuurd. De strafschop die volgde werd vervolgens feilloos benut door Sam Lammers. De spits gooide de wedstrijd zes minuten voor tijd uiteindelijk definitief in het slot. Lammers werd achter de verdediging van Fortuna weggestoken door Vlap, waarna hij Koselev vakkundig uitspeelde en eenvoudig kon scoren. In een knotsgekke slotfase kende Pol van Boekel Fortuna nog een strafschop toe na een vermeende overtreding van Höegh op Novakovich, maar de arbiter draaide die beslissing uiteindelijk weer terug na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR).

Wie eindigt er dit seizoen hoger?

1
2

Lachwekkend wat deze scheidsrechter vanavond voor een beslissingen maakt. Het is wel duidelijk dat de KNVB Fortuna eruit wilt hebben.

23 februari 2019 om 21:42

Dit is inderdaad 1 van de meest onbegrijpelijke beslissingen via de var tot nu toe. Ik was overtuigd dat de gele een rode kaart werd. Uiteindelijk verdiend gewonnen, want de 2e helft waren we heer en meester en was het een wonder dat die kansen er niet in gingen. Eindelijk weer een overwinning.

23 februari 2019 om 21:44

Uiteindelijk zeker verdiend, gun het Heerenveen ook wel, mooie club! Gewoon zuur dat we zo’n VAR weer eens tegen ons hebben.. Gefeliciteerd in elk geval!

23 februari 2019 om 21:51

Sportieve reactie Ralluf. Logisch met frustratie naar Van Boekel

23 februari 2019 om 22:00

Volgens mij ben ik de enige die het geen penalty vond. Ik dacht eerst wel, maar toen ik die herhaling is slowmotion zag niet. Hij schopt Hoegh gewoon ipv de bal. En dat komt idd doordat Hoegh ervoor springt, maar dat vond ik niet zwaar genoeg voor een penalty. Bijna zoiets als Dolberg tegen Ajax dit seizoen. Maar dat is mijn mening. En volgens mij ben ik een van de weinigen. Maar desondanks toch verdiend gewonnen. Fortis eerste helft wel erg gevaarlijk. Had het 3-0 gestaan was het gedaan. Maar de tweede helft toch zelf wel heel veel kansen gecreëerd en goed gespeeld. En met die rode kaart maakt Fortuna het zichzelf onmogelijk.

23 februari 2019 om 23:35

Toffe reactie hoor. Vooral na een nederlaag ns een 2 0 voorsprong . Getuigt van klasse. Duim ook voor fortuna dat ze zich gewoon handhaven. Laten meer dan prima voetbal zien als promovendus.

23 februari 2019 om 23:45

Sch14fcb,

Dat zou zo zijn als Hoegh de bal zou raken, nu hindert ie hem overduidelijk bij het uithalen.
Als iemand sprint en jij steekt je poot uit om hem te laten struikelen, dan is het toch ook een overtreding, ondanks dat je in theorie kan zeggen dat de sprintende speler tegen jou aanliep.

24 februari 2019 om 00:03

Je kan ook zeggen dat Hoegh niet bij de bal kon omdat Novakovic Hoegh zijn been wegschopte. Ik snap dat het dubieus is, maar ik vind dit. En voetbal zelf ook, maar dat is op zo'n laag niveau dat je daar helemaal geen fatsoenlijke scheidsrechters hebt. Dus ja daar kan je weinig mee

24 februari 2019 om 10:14

Hoegh springt er idd ervoor en wordt ook geraakt op zijn been, heb je gelijk aan... Maar dat de schouders elkaar raken en hij overdreven geweld die spits aan de kant zette, was idd een penalty waardig + rood. Dat we gewonnen hebben was mazzel voor mijn gevoel. 3-0 was eerste helft groter dan de 2-1. En hadden ze geen rood gekregen (10 man en 2-2) had ik het nog moeten zien. Fortuna speelt leuk, hoop dat ze d'r in blijven, zijn leuke potjes om te zien.

Denk dat hij de weg kwijt was na dat polletje. Kan geen andere reden bedenken

23 februari 2019 om 21:53

Wanneer stopt deze terreur eens...

23 februari 2019 om 22:27

VVV kreeg ook geen pingel nadat Kum volledig onderuit werd getrokken, maar wel een pingel tegen na een licht duwtje van Röseler. De VAR maakt het helaas allemaal gevoelsmatig nog oneerlijker. Juist omdat je nu denkt dat die VAR dit soort dingen toch zou moeten zien en moeten corrigeren

23 februari 2019 om 23:29

Ik dacht die gaat op de beelden kijken om hem rood te geven , toen trok die de gele kaart in en dacht ik "ah daar komt de rode kaart dan", viel bijna van mijn stoel toen opeen bleek dat er geen penalty gegeven werd.

Gelukkig 3 punten, goeie comeback, maar hoe het geen penalty was zal mij een raadsel blijven..

23 februari 2019 om 21:41

Omdat de aanvaller de verdediger op zijn kuit trapte toen hij zich er voor wurmde

23 februari 2019 om 21:46

Hij blokt en beukt de aanvaller van Fortuna tegelijkertijd, puur penalty.

23 februari 2019 om 21:48

Beukt??? Blokt oké, maar beukt echt niet

Dat zal de reden zijn, al raakte Höegh hem een fractie van een seconde later vol met zijn lichaam. Maar hij zal het geïnterpreteerd hebben dat Novakovich dus de eerste overtreding maakte ... en misschien valt daar toch iets voor te zeggen ...

23 februari 2019 om 21:52

Heb het idee dat Van Boekel vindt dat de speler van FS duikt

23 februari 2019 om 22:36

De uitleg van LaraBrahe is volgens mij de enige juiste. Zo interpreteerde ik dit moment ook. De eerste overtreding komt van de Fortuna speler.

Ik neem aan dat vBoekel op staande voet ontslagen wordt? Ik ben het echt even kwijt hoe dit geen penalty kan zijn.

23 februari 2019 om 21:40

Dit riekt naar matchfixing, of we moeten allemaal iets missen...

Het lijkt wel alsof ze de VAR overal in diskrediet proberen te brengen, ook buiten onze landsgrenzen maken ze er regelmatig een potje van.

24 februari 2019 om 00:57

Komop man Ajax had ook geluk tegen Heerenveen dit was gewoon een terecht afgekeurde penal heerenveen was sowieso al de betere en van Boekel is een goede scheidsrechter

24 februari 2019 om 10:54

Ajax had ook geluk tegen Heerenveen? Met die fobduik van Lammers bedoel je? wat ook nooit een strafschop had moeten zijn?

Nou Pol, ik val niet snel over een scheidsrechter heen, want het is volgens mij een verdomd lastig beroep, maar ik zou zo langzamerhand een andere hobby gaan zoeken als ik jou was. Gij kan namelijk echt nie fluiten.

23 februari 2019 om 22:30

Noem mij 1 scheids in NL die wel fatsoendelijk fout. Bestaat niet. Zooitje is het. En aangezien de VAR helemaal een achterlijk zooitje is weten die scheidsrechters het ook niet meer.
Serieus, het is toch echt elke week een zooitje met die VAR

Misschien had het qua wedstrijd niet veel uitgemaakt. Maar hoe kan je die penalty niet geven aan Fortuna? De speler van Heerenveen ontneemt duidelijk de scoringskans van de speler van Fortuna. De scheids zag dat ook totdat hij geroepen werd door de Var. Die hem daarna waarschijnlijk overtuigde dat de speler van Fortuna juist de overtreding maakte. Dit is echt te onnozel voor woorden.
Zullen we deze VAR gewoon even lekker thuislaten de volgende wedstrijd. Ongelooflijk.

23 februari 2019 om 21:43

De verdediger wurmt zich ervoor maar de aanvaller trapt hem toch op zijn kuit?? Ben ik de enige die de herhalingen te zien kreeg??

Je bent de enige die met behulp van de herhalingen nog steeds niet de regels begrijpt.

23 februari 2019 om 21:47

Als je even kijkt dan zie je dat de intentie van de aanvaller is om de bal erin te schieten. De verdediger van Heerenveen speelt niet de bal maar hindert de aanvaller waardoor het een penalty is.

23 februari 2019 om 21:49

Speler van Fortuna speelt de bal toch ook niet? Verdediger zet zijn voet ervoor en aanvaller trapt hem op zijn kuit

Ja Gerwingw, heel Nederland vindt dat het een penalty is behalve jij, de scheids en de Var. Gefeliciteerd ermee ik ga niet verder met jou in discussie erover. Als ik je zo hoor praten snap je er ook niet heel veel van. De intentie van de aanvaller is om de bal te spelen. De verdediger ontneemt die kans zonder de bal ook maar aan te raken. Dus penalty.

23 februari 2019 om 21:56

@gerwinw

Misschien nog maar een keer kijken piertje. Hij kan de bal niet spelen omdat de Hoegh een blok zet zonder zelf de bal te spelen.

Van de twee betrokken spelers is er maar 1 die de intentie heeft om de bal te spelen. De ander gooit zijn lichaam er voor en ontneemt een honderd procent scoringskans. Dat is rood. Maakt voor de wedstrijd geen sikkepit uit, Heerenveen heeft terecht gewonnen. Maar als je dit geen penal vindt moet je echt even naar de Pearl.

Pol van Boekel MOTM. Hij moet toch alle aandacht krijgen in de laatste minuten. Var brengt tot nu toe meer discussie dan ervoor.

Jammer voor Fs. Had ze graag punten zien pakken met de mogeljjkheden die ze hadden.

Zou de VAR van Boekel op het verkeerde been hebben gezet? Dan ook, als de scheids de beelden ziet ga je het toch niet terugdraaien?

Ik kan niets bedenken waarom het geen penalty is. Hij zal in de analyse weer lachend wat dingen verzinnen zoals ‘ongelukkig’ of ‘geen intentie’. Volgend weekend mag hij wat mij betreft zn vrouw (laten) fluiten.

Van Boekel is het echt volledig kwijt. Hoegh geeft Novakovic duidelijk eerst een duw. Maar goed Fortuna was in de tweede helft wel vreselijk slecht. Heerenveen had meer moeten scoren.

Van Boekel gaf een strafschop, iets bij de VAR. Ben benieuwd naar de uitleg, dacht ook strafschop.

Beide de VAR en van Boekel moeten op het matje komen. Als je ziet hoe Hoegh het duel ingaat dan kan je nooit zeggen dat de aanvaller eerst een overtreding maakt. Toen met Lamprou zijn ze genaaid, maar vanavond hebben ze het cadeautje terug gekregen.

Is het doel van van Boekel om de VAR in een slecht daglicht te zetten? Wat een belachelijke beslissing om die pingel terug te draaien. Duidelijker dan dit krijg je ze niet. Heel misschien dat moment met Dumfries, maar verder echt niet. Overigens vind ik die spreekkoren daarna ook weer sneu, ik snap dat je gefrustreerd bent maar om met het hele stadion over de moeder van Van Boekel te hebben is ook wel echt tokkie-gedrag.

Het is niet de eerste keer dat Fortuna de bizarste momenten tegen heeft met de VAR, dus ik juich het alleen maar toe dat Polletje de shit over zich heen krijgt.

Natuurlijk van Boekel nooit meer laten fluiten. Blijft maar dezelfde fouten maken, zelfs met de VAR. Lachwekkend, dat dan weer wel.

Gelukkig gebeurt dit pas de eerste keer bij Fortuna dit seizoen.......

23 februari 2019 om 21:50

Met een beetje creatief boekhouden stonden we al veilig..

23 februari 2019 om 21:58

Not worth it, geloof me..

Meest belachelijke VAR moment ooit. Van Boekel moet nu stoppen!!!

Terechte overwinning van Heerenveen, wat een kansen kregen zij na de rust.
Ik zou als Hofland zijnde de verdediging volgende wedstrijd rond de zestien van de tegenstander posteren, man wat een naïeve tactiek.

Het is dat alle ploegen zo op elkaar staan, maar je gaat gegarandeerd onder de veilige streep eindigen op deze manier

Slechte scheidsrechter en kan meneer Lammers nu wel ineens weer voetballen tegen PSV was hij zeker nog niet wakker

Iedereen hier vergeet even het belangrijkste moment. De doorslaggevende factor welke kant deze match opgaat. De corner van Heerenveen die geen corner is. 2-0 rust is een hele andere wedstrijd. Plus Rodriguez krijgt geel. Om een fout die debiele flikker Pol maakt. Dom van Rodriguez. Nog dommer van Pol.

Bedankt KNVB opnieuw. Waarom schrijven jullie ons niet gewoon al voor de degradatie playoffs in? Het is inmiddels wel duidelijk zo.

23 februari 2019 om 22:32

Wederom bizar... ik zou het waarderen als een onafhankelijk iemand eens een analyse doet op de scheidsrechtelijke dit seizoen bij Fortuna en daar een compilatie van maakt. Knvb bedankt. Hoop dat deze terreur eens gaat stoppen.

23 februari 2019 om 22:54

Ik zou die analyse als supporter die alle wedstrijden ziet kunnen doen. Echter zou ik bericht worden van subjectiviteit. Logisch uiteraard. Desalniettemin zou eenieder die deze analyse doet op een belachelijk ratio uitkomen waarin je in alle grijze gebieden tot een. 80-20% in ons nadeel uitkomt. Iedereen kan het zien. Hogere krachten van bovenaf bepalen dit. Geen onafhankelijke beoordeling.

23 februari 2019 om 22:35

Gaat heus niet alleen om FS. Ook clubs als Emmen, VVV, de GraaFschap, PEC, NAC, etc interesseert de KNVB geen ene moer. Alles draait daar om Ajax. En misschien een beetje FEY (maar die worden toch amper nog kampioen) en een nog kleiner beetje PSV (maar die mogen niet te vaak kampioen worden).

23 februari 2019 om 23:03

Ja goed, ik als fortuna supporter beoordeel alleen de wedstrijden van Fortuna en dat vind ik op dit moment gewoon stuitend worden. Hoewel ik de sportieve reactie van Vboekel wel kan waarderen, wordt Fortuna echt stelselmatig benadeeld dit seizoen. Vorig seizoen in de jupiler league amper discussie gehad over de scheids. In tegenstelling tot dit seizoen.

Pol van Boekel. Veruit de slechtste scheidsrechter in de Eredivisie. Hoe kun je die penalty nou terug trekken na het zien van de beelden? Overduidelijke pingel. Snap ook niet dat de VAR überhaupt zegt dat er twijfel is.

We kopen er niks meer voor, maar de reactie van Vboekel bij de NOS vind ik wel sportief. Chapeau daarvoor.

Meest bizarre var moment tot nu toe. Ik was honderd procent overtuigd dat hij rood ipv geel ging geven, had ook gekunt. Totaal verrast toen hij het niet eens een overtreding meer vond. Geen idee hoe je dit geen penalty kunt vinden, snap er niks van. Van Boekel zag het dus zelf gewoon goed en wordt door de Var op het verkeerde been gezet. Maar wat zegt die var dan tegen van Boekel? De bal wordt gespeeld? Schwalbe? Hij raakt hem niet? Kan me daar gewoon helemaal niks bij voorstellen. Zie net een interview met Van Boekel en waarom wordt hem in vredesnaam niet gevraagt waarom hij het geen penalty vondt na het zien van de beelden. Echt heel vreemd moment dit.

23 februari 2019 om 23:24

Simpel: de var geeft gewoon precies aan wat er gebeurt dus zegt: spits trapt eerst heerenveen speler voordat ie de bal raakt dus eerste overtreding is van speler Fortuna. Op zich is dat gewoon terecht dus als dat niet gebeurt was dan was de overtreding een halve seconde later zeker een penalty geweest

23 februari 2019 om 23:42

Ik vond dat moment bij VVV tegen Groningen met die rode kaart en de rode kaart voor Fortuna tegen Groningen nog net een gradatie erger.

Van Boekel wordt alleen maar onzekerder door de VAR. Tegen Utrecht "negeert" hij de VAR. Nu bemoeit de VAR zich ergens mee waar deze zich niet mee moet bemoeien. Nu gaat hij na alle kritiek wel mee met de VAR terwijl hij de nu wel moet negeren. Paar weekjes rust zou hem goed doen evenals een cursus voor diegene die de VAR was vandaag.

Iedereen heeft het over dat penalty moment aan het eind...maar misschien wel het belangrijkste moment was de 2-1 vlak voor rust. Geen corner, maar achter bal die niet gezien wordt, valt een doelpunt uit en Rodriguez krijgt zijn eerste geel die later voor rood en de definitieve beslissing zorgt!

Ga je met 2-0 de rust in, zie ik Heerenveen niet meer terug komen want ze waren voor rust bijna net zo zwak als Fortuna na rust.
Verder geen man over boord, NAC, Emmen en VVV komen nog op bezoek en kun je alle drie winnen. Met 35 punten ben je echt wle veilig. Bovendien is de laatste thuiswedstrijd tegen Feyenoord, waartegen je ook echt niet kansloos bent! Fortuna gaat 13e, 14e of 15e worden dit seizoen.

24 februari 2019 om 11:30

We krijgen gemiddeld nu 4 tegendoelpunten tegen per wedstrijd. Een hele winterstop voor een goede verdediger die voor de blessure van Dammers al nodig was en hij komt niet.