Heerenveen klopt AZ dankzij Sinkgraven; fraaie steunbetuiging voor Van Basten

In de afgelopen twee weken ging het bij AZ meer over de situatie van hoofdtrainer Marco van Basten dan over het voetbal en Alex Pastoor, die bij de afwezigheid van San Marco voor de groep staat bij de Alkmaarders, dacht dat de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen 'een welkome afleiding' zou kunnen zijn. AZ is er echter niet in geslaagd om dit duel in een zege om te zetten: Heerenveen nam de drie punten mee naar huis, door een goal van Daley Sinkgraven (0-1).

/

De zege voor de Friezen was niet onverdiend te noemen. Heerenveen won vorig seizoen met liefst 1-5 in Alkmaar, toen nog met Van Basten als hoofdtrainer, en kwam ook nu goed voor de dag in het AFAS Stadion. De bezoekers hadden in de openingsfase meer balbezit en kregen ook de eerste kansen, maar Mark Uth (2x), Jordy Buijs en Luciano Slagveer slaagden er niet in om de score te openen. Uth was acht minuten voor rust wel succesvol als aangever: de Duitser draaide knap weg bij zijn tegenstander en kreeg de bal bij Sinkgraven, die de 0-1 langs Sergio Rochet tikte.

De voorsprong van Heerenveen was zonder twijfel terecht: AZ had tot de openingstreffer van Sinkgraven eigenlijk geen enkele serieuze kans gecreëerd. In het restant van de eerste helft probeerde de thuisploeg wel wat terug te doen, maar het liep niet bij AZ, dat hierdoor met een nipte achterstand de rust in ging. Pastoor gaf zijn spelers in de rust blijkbaar een donderspeech, want de gastheren begonnen wél goed aan het tweede bedrijf. Muamer Tankovic leek de score te kunnen openen, maar stond buitenspel, en Robert Mühren kopte even hierna net naast.

/

AZ liet in de eerste vijf minuten na rust meer zien dan in de gehele eerste helft en dat bood hoop voor de supporters van de Alkmaarders. Zij dachten dat Mühren de gelijkmaker binnen kon schuiven toen de aanvaller de bal langs Kristoffer Nordfeldt tikte, maar zijn inzet ging naast, waardoor de van FC Volendam overgekomen Mühren nog even moet wachten op zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Derrick Luckassen dacht recht te hebben op een penalty, maar de bal ging niet op de stip.

Heerenveen overleefde het eerste sterke kwartier van AZ na de onderbreking en de thuisploeg ging hierna weer slechter spelen. Pastoor stond druk coachend langs de lijn en zag Sinkgraven bijna zijn tweede van de avond maken, maar Rochet redde. Namens AZ werd Nemanja Gudelj nog twee keer gevaarlijk en ook Ridgeciano Haps beproefde nog zijn geluk, maar het bleef bij 0-1. Kort voor het einde, in de 88ste minuut, applaudisseerden de fans van AZ en Heerenveen als steunbetuiging nog een minuut voor Van Basten: zondag of maandag wordt duidelijk of hij nog terugkeert als hoofdtrainer van AZ of niet.

Welke ploeg eindigt dit seizoen hoger?

1
2

Over de hele wedstrijd vind ik de 0-1 winst terecht, eerste helft was Heerenveen een maatje te groot voor az 2e helft begon az goed maar halverwege de 2e helft nam Heerenveen het stokje weer ovr desalniettemin had az een strafschop moeten hebben.
Slagveer speelde goed veel dreiging en snelheid, Uth moet weer wat scherper voor de goal zijn 2 kansen gehad.
Muhren van az kan duidelijk het niveau Eredivisie (nog) niet aan.

13 september 2014 om 21:42

Slagveer moet wel effectiever worden, man o man, wat loopt hij een mogelijkheden om zeep te helpen. Maar dreigend is ie wel met zijn enorme snelheid.

13 september 2014 om 21:49

Dat is zeker waarn maar hij groeit wel is al stukken beter dan vorige jaren.

14 september 2014 om 06:32

@superfries95

Als je de samenvatting nog een keer terug kijkt en zeker het "penalty moment" nogmaals bekijkt zal je zien dat de bal gespeeld werd, maar ben de scheidsrechter zeer erkentelijk dat hij geen strafschop gaf. dacht nl zelf als h'veen fan in eerste instantie ook dat het een 100 pct overtreding was.

Mooie steun betuiging, al helemaal mooi dat het minuut 88 was.

Gaat lekker! Erg smalle selectie, geen geld, maar gelukkig wel een trainer die de ploeg wil laten voetballen. Een hele opluchting na al die jaren betonvoetbal als opvatting.

Erg fijne overwinning weer. Maar het was wel beschamend hoe slap AZ voor eigen publiek stond te spelen. Zo ga je toch niet het veld op terwijl ze de punten hard nodig hebben?

AZ moet Rochet vaste keeper maken, hij is stukken beter dan die pannekoek Esteban en veel rustiger.

Gaat een leuk seizoen worden met Lodeweges, het spel is echt stukken beter dan vorig jaar. Heerenveen probeert het spel te maken en te domineren ipv het reactie voetbal van Van Basten.

Vandaag teveel spelers die hun niveau niet haalden. Daarbij hadden we wel een pingel verdient, maarja het voetbal was niet om aan te gluren. Er werd te chaotisch gevoetbald.

13 september 2014 om 22:09

Dat is ook niet zo gek. Vergelijk dit basisteam met het basisteam in april 2013 en er staat precies maar 1 speler van toen op het veld: Ortiz.

Dat is natuurlijk ff teveel van het goede. Wanneer Henriksen, Berghuis en Aron Johannsson weer terug zijn is dat een flinke kwaliteitsinjectie voor dit jeugdig team.

13 september 2014 om 22:33

Dat mag geen excuus zijn Heerenveen speelde ook met een heel jong team. Die spelen gewoon veel beter positiespel dan dat wij doen..

13 september 2014 om 23:22

Inderdaad een slap excuus. Heerenveen verkoopt elk jaar de voorhoede. Afgelopen zomer weer plus de beste middenvelder.

Talenten komen daar door en AZ verhuurt jeugdspelers en koopt middelmaat.

De huidige selectie is echter sterk genoeg als iedereen fit is en de staf wat veranderingen doorvoert.

Rechterzijde van de verdediging staat prima met Luckassen en Gouweleeuw maar de linkerkant is niet van niveau.

Ik was een grote Poulsen fan maar hij is geen schim meer van de Simon van paar jaar terug. Wuytens is veel te traag en is verdedigend ook kwetsbaar.

Zet Hoedt in voor Wuytens en zet Ortiz linksback. Ik vind Gudelj en Ortiz te verdedigend spelen op het middenveld. Haye is goed maar krijgt slechte aanvoer en op de verkeerde plekken.

13 september 2014 om 23:29

Gudelj is de meest overschatte speler van de eredivisie geworden. Ik heb nog altijd geen geniale moment van hem gezien in de jaar dat hij nu bij AZ is.

Hij is een de Jong type die gewoon keihard moet bikkelen en de bal moet inleveren bij iemand die kan voetballen. Dat moet Haye zijn maar die staat pas in de basis en is 19. Staat dus niet hoog in de hiërarchie.

AZ moet een linksbenige middenvelder erbij kopen met aanvallende passes. Niet dat tikje terug van Ortiz en Gudelj.

Rochet laten staan en bidden dat Steven en Aron zsm fit zijn. Dat zijn de twee topscorers van vorig seizoen en de beste spelers van AZ.

Haal bij PSV Depay en Wijnaldum en het stelt ook weinig voor.

14 september 2014 om 02:41

Mee eens dat jullie een penalty verdienden , stond in het uitvak en dacht dat die penalty er ook zou komen , verder geen onterechte overwinning van Heerenveen , behalve die 15 minuutjes na rust had az bijna geen kans gehad

Puntjes zijn binnen. Weer erg blij mee. Vooral eerste helft weer goed voetbal gezien. Gevaarlijke ploeg dit Heerenveen!!

Mooie actie voor Van Basten. Hoop voor hem dat hij weer bij AZ aan de slag gaat.

Eerste helft was erg matig, iedereen deed maar wat. Maar vooral foute keuzes, Heerenveen had vrij spel en kwam daardoor terecht op voorsprong.
Tweede helft ging beter, nog niet optimaal maar er was meer beleving. Jammer dat we er dan niet minimaal 1 maken.
Jong team dus we houden het voorlopig maar dat ze in de ontwikkelingsfase zitten.
Rochet en Luckassen de pluspunten bij ons.
Nu snel Wuytens afschrijven en Hoedt erin. Die man kan echt niet meer.
Hopen dat Berghuis en Aron snel herstellen en tot dan niet teveel verliespunten svp.

Marco sterkte en dat het gelul(vertrek) allemaal lariekoek is.

13 september 2014 om 22:39

Haps speelde ook wel behoorlijk.
Muhren had de pech met zijn afronding voor hetzelfde geldt had hij die 2 kansen erin geprikt. Maarja laten we het maar niet hebben over het positiespel en de passing...

13 september 2014 om 22:46

O,ja klopt. Is me even ontschoten.
Veel jonge spelers, en onrust in de club door middel van vbasten is vaak geen goede combinatie. Hopen dat het allemaal snel goed komt.

AZ had een gelijkspel verdiend maar had helaas een blinde scheids. Van de 100 scheidsrechters zouden 95 hem op de stip gelegd hebben. Tja, het is pech voor AZ dat de assistent uit zijn neus staat eten ipv zijn werk te doen.

Maar goed, Muhren, Gudelj en Tankovic laten ook de kansen liggen dus als AZ zelf de kansen verprutst dan wint Heerenveen terecht.

Toch de nr 2 van dit moment. Proficiat Heerenveen fans !

13 september 2014 om 22:35

Op basis waarvan heeft AZ een gelijkspel verdiend dan? Alleen in het kwartiertje na rust was AZ de betere ploeg. Behalve die penalty ook weinig echte dikke kansen gecreëerd. Dat is sneu, maar daarmee verdien je niet meteen een gelijkspel.

13 september 2014 om 22:50

-Tankovic met de schietkans die Kristoffer Nordfeldt pareert.
-Muhren 2 behoorlijke kansen..
-Haps schiet op Nordfeldt uit de draai.
-Haps wordt aan het broekje vastgehouden, behoorlijke kans ontnomen. Met geel bestraft...
Derrick Luckassen gaat neer in de 16 Penalty niet gegeven....

Dit zijn een paar kansen wat ik kan opnoemen..
Voorderest speelde Heerenveen vandaag gewoon beter dan Az.

13 september 2014 om 23:41

Ik ben een AZ supporter en AZ had absoluut geen winst verdiend en ook een gelijkspel was te veel eer geweest.

Heerenveen heeft AZ gewoon de eerste helft in eigen stadion gedomineerd. 35% balbezit en de eerste schot op doel van AZ was pas in de 30e minuut.

Onze linkerkant in de verdediging was dramatisch. Er was slecht voetbal op het middenveld en de aanval was veel te ongeduldig en had te veel balverlies.

Wuytens wisselen voor Hoedt en Ortiz linksback zetten. Voetbal inbrengen op je middenveld en een kaarsje aansteken dat Berghuis en Aron snel fit zijn.

Gefeliciteerd Heerenveen. Mooi om al dat jong talent te zien. Die Noor gaat een goede worden, Slagveer is goed en dan hebben ze nog van Aken en Sinkgraven.

AZ heeft Luckassen, Haye, van Overeem en Hoedt. Alleen is Heerenveen slim genoeg om de jongens te behouden en op te stellen. Daarnaast kopen ze jongens met vechtersmentaliteit zoals Buijs, de Roon en van den Berg. Jongens die op karakter spelen en binnen hun kunnen spelen.

Daar kan AZ wat van leren.

14 september 2014 om 00:32

Jullie hadden mazzel dat nijhuis zo thuis fluiterig was. Niet normaal hoe uth en van den berg onderuit werden gekegeld, en er gewoon door werd gevoetbald. En aan de andere kant als van heerenveen zeide een Azer onderuit werd gehaald wist ie niet hoe snel ie moest fluiten Onbegrijpelijk. Die nijhuis hoeft van mij niet weer onze wedstrijden te fluiten. Weg met die man.

14 september 2014 om 00:42

Dat deed hij om de niet gegeven strafschop te compenseren. Maar je hebt gelijk Heerenveen heeft verdiend gewonnen.

14 september 2014 om 00:53

Ik denk eerlijk gezegd dat Nijhuis er genoeg van had dat de Heerenveenspelers al vanaf het begin van de tweede helft om het minste of geringste ter aarde stortten en om verzorging schreeuwden, om vervolgens weer kiplekker het veld in te rennen.
Naarmate de wedstrijd vorderde, liet hij meer voetballen, van beide zijden overigens.
Verder onthield hij AZ een geheide strafschop, dus ik vind dat je klacht totaal, maar dan ook totaal onterecht is.

14 september 2014 om 14:52

was je er bij dan gister? ik wel namelijk. En dit is gewoon wat ik constateer. En die overtreding met de roon. Die azer ging ook wel lekker makkelijk liggen.

Stond aardig wat talent op het veld met slagveer lucassen haye sinkgraven Aken anholt. Hoop dat koster ook gekeken heeft. Kan hij voor de wedstrijd tegen die Portugezen zijn selectie flink wijzigen. Aan al die zogenaamde gangstertypen die er nu rond lopen in jong oranje kon je ook niet ver.