Groepsgenoten van Oranje scoren niet; Bale schittert voor Wales

Duitsland en Frankrijk zijn de Nations League van start gegaan met een onderlinge remise. De twee groepsgenoten van het Nederlands elftal, tevens de afgetreden wereldkampioen en de nieuwe wereldkampioen, kwamen donderdagavond niet tot scoren in de Allianz Arena: 0-0. Frankrijk neemt het zondag op tegen Oranje. Verder is Wales in Divisie B uitstekend begonnen met een 4-1 overwinning op Ierland.

Duitsland - Frankrijk 0-0
Ondanks de uiterst teleurstellende uitschakeling op het WK gooide Joachim Löw de boel niet rigoureus om. Zeven van de elf spelers die een basisplek hadden in het laatste groepsduel met Zuid-Korea (0-2 nederlaag) begonnen opnieuw in de basis. Jérôme Boateng, Antonio Rüdiger, Matthias Ginter en Thomas Müller vervingen achtereenvolgens Jonas Hector, Sami Khedira, Mesut Özil en Niklas Süle. De Franse bondscoach Didier Deschamps voerde slechts een wijziging door ten opzichte van de WK-finale: debutant Alphonse Aréola verving de geblesseerde Hugo Lloris onder de lat.

Hoewel de eerste helft verstoken bleef van doelpunten, waren beide ploegen wel dicht bij gekomen. Duitsland was over het geheel de betere ploeg, maar had wel even nodig om in de wedstrijd te komen. Die Mannschaft toonde in ieder geval meer aanvallende intenties en snelheid dan tijdens het WK. Naarmate de eerste helft vorderde, kwamen Thomas Werner en Müller steeds vaker in het stuk voor. In de negentiende minuut zorgde Werner voor het eerste schot van de wedstrijd: Aréola kon redding brengen. Elf minuten voor rust liet Mats Hummels een goede kopkans onbenut. In de slotfase van de eerste helft werd Frankrijk sterker, wat resulteerde in twee goede mogelijkheden voor Olivier Giroud.

In de tweede helft had Antoine Griezmann direct een mogelijkheid om Frankrijk op voorsprong te schieten, maar vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij recht op Manuel Neuer af. Na 63 minuten moest Neuer opnieuw redding brengen op een schot van Griezmann, maar daarna nam Duitsland het initiatief over. De ploeg van Löw zocht in de slotfase het meest nadrukkelijk naar de zege: Hummels dwong Aréola tot een duik, terwijl de keeper even later nog net een hand kreeg tegen een kopbal van Ginter. Zodoende bleef het bij 0-0 in de eerste wedstrijd in de groep van Oranje in de Nations League.

Wales - Ierland 4-1
In Divisie B van de Nations League kende Wales een vliegende start. Bij rust stond de ploeg van Ryan Giggs al met 3-0 voor; het eerste doelpunt kwam in de zesde minuut van Tom Lawrence. De aanvaller werd gelanceerd door Joe Allen en schoot van dichtbij hard raak. Via Gareth Bale werd het 2-0: na een lange bal van Ben Davies nam de sterspeler het leer aan op de borst, dartelde hij langs het strafschopgebied en schoot hij vernietigend raak met links. Aaron Ramsey maakte acht minuten voor rust al glijdend de 3-0. Wales maakte in de eerste helft meer doelpunten dan in de laatste zeven wedstrijden tegen Ierland bij elkaar (twee).

In het tweede bedrijf leek Wales verder te gaan waar het was gebleven. Tien minuten na rust breidde de gastheer de marge uit naar vier doelpunten: Connor Roberts ontving een strakke pass van Bale, werd bereikt bij de rand van het strafschopgebied, liet de bal even opstuiten en volleerde prachtig raak in de rechterhoek. Toch wist Ierland de eretreffer te produceren via Shaun Williams: de middenvelder van Millwall passeerde Ramsey en stiftte fraai raak. Dichterbij zou Ierland echter niet meer komen.

Verdiende een van beide ploegen de overwinning?