Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Girondins Bordeaux wordt keihard aangepakt en moet naar amateurs

Laatste update:

Girondins Bordeaux wordt vanwege de financiële wanorde bij de club teruggezet naar de amateurs. De zesvoudig kampioen van Frankrijk speelt na de degradatie in de Ligue 1 komend seizoen niet in de Ligue 2, maar door de straf op het derde niveau in de Championnat de National 1. De DNCG (Direction Nationale du Contrôle de Gestion), de financiële waakhond van de Franse voetbalbond, sprak die straf dinsdag uit. Bordeaux heeft volgens Franse media een schuld van 40 tot 45 miljoen euro.

Het is de volgende klap die Bordeaux moet verwerken na de sportieve degradatie in het afgelopen Ligue 1-seizoen. Ook op financieel vlak leverde de club in de afgelopen jaren wanprestaties en daar wordt het nu voor gestraft. Les Girondins hebben zeven dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit. Wanneer dit beroep wordt afgewezen zal de ploeg inderdaad afdalen naar het hoogste amateurniveau in Frankrijk. In het afgelopen seizoen speelde Javairô Dilrosun op huurbasis voor Bordeaux.

Van oudsher is Bordeaux een grote club binnen Frankrijk, maar de laatste jaren daalde de club steeds verder af op de ranglijst, met een laatste plaats afgelopen seizoen als dieptepunt. Bordeaux werd zes keer landskampioen (voor het laatst in 2009) en won vier keer de de Franse beker. In de jaren tachtig nam de club vaak deel aan de grote internationale toernooien. Vanaf het seizoen 1992/93 stond onder anderen Zinédine Zidane vier jaar onder contract bij de club. Met internationals als Wim Kieft, Richard Witschge en Stanley Menzo had de club in het verleden ook Nederlands lijntjes.

Waakhond DNCG sprak zich dinsdag ook uit over de andere onderzochte clubs. Lille OSC en Saint-Étienne zijn de inspectie zonder problemen doorgekomen. Laatstgenoemde club degradeerde afgelopen seizoen uit de Ligue 1 en wordt vermoedelijk overgenomen. Ook twee clubs die uitkomen op het tweede niveau kwamen er goed vanaf: supporters van Amiens SC en Caen hoeven niet meer te vrezen voor een straf.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kan PSG dit niet ff aflossen/opkopen?

14 juni 2022 om 21:28

Doen ze eindelijk iets positiefs met al dat geld.

14 juni 2022 om 21:49

Zou Khelaifi makkelijk moeten kunnen, maar waarom zouden ze? Zou het raar vinden als PSG zich direct zou gaan bemoeien met de financiële huishouding van een concurrent.

14 juni 2022 om 21:51

Bordeaux een concurrent van PSG? Dat zijn ze al een tijdje niet meer.

15 juni 2022 om 02:19

Je gaat er nog op in ook...

Jammer van Bordeaux zeg! Ook al Saint-Etienne eruit waarmee er toch 2 grote Franse clubs sneuvelen. Weliswaar komt Auxerre terug, maar dit is toch wel een gemis voor het Franse voetbal. Desondanks zeer terecht dat financiele wanorde wordt aangepakt.

15 juni 2022 om 08:27

Je zou bijna denken dat ze gefraudeerd hebben of valse gegevens verstrekt ofzo, want een dergelijke straf voor 'slechts' 40 miljoen schuld vind ik wel zeer extreem

Jeetje dat is nogal een harde straf. Ik snap dat je moet straffen, voor financieel mismanagement moet dat absoluut gedaan worden. Het geeft immers onterecht verkregen voordelen maar dan zie ik het liever gestraft worden in het geval van Derby County. Je begint je volgende seizoen maar met puntenaftrek. Zo zet je niet de toekomst op het spel van een grote naam in het Franse voetbal. Zo ben je eerder ook geneigd om de situatie te herstellen. Wie speelt er nou in godsnaam voor een club die elk seizoen met puntenaftrek moet beginnen? Een club zal denk ik sneller actie ondernemen om z'n zaakjes in orde te krijgen.

14 juni 2022 om 22:45

Ja ik begrijp dit ook niet hoe kan een club als bordeaux 40.mil schuld hebben en een club als PSG een Mbappe een tekenbonus geven van 100 mil ofzo.
Lijkt mij dat Bordeaux ook investeerders heeft of een geldschieter die geld in de club stopt dan wel niet zo veel als PSG maar 40 mil lijkt mij dan 'kleingeld' als je nagaat dat je tegenwoordig een doorsnee middenvelder of verdediger al 40 mil.voor moet neertellen

14 juni 2022 om 23:16

Ik had hieronder een reactie nog geplaatst maar de laatste alinea is hier het meest van belang. Zorg ervoor dat je handelt naar de mogelijkheden die je hebt. Je kan wel een investeerder hebben maar zolang je er geen gedegen financiële structuur neerzet kun je nog steeds weinig. Dat is ook de reden dat met Jordania niks werd met Vitesse. Die pluste alles er maar weer bij op het eind om gelijk te trekken dus konden ze alsnog niets. Dus een investeerder zegt niet altijd wat. Je hebt echt wel een beetje beleid nodig wat structuur brengt.

Wat een opmerkelijk besluit. Girondins Bordeaux eigenlijk een subtopper na het landskampioenschap in 2009. Waren altijd wel actief in Europa tot 2019. Stadion met 40.000+ toeschouwers een selectiewaarde van 90 miljoen. Degraderen was al tragisch, maar terug naar de amateurs is wel erg rampzalig. Wellicht hopen op een financiële overname/injectie.

15 juni 2022 om 02:21

Als Bordeaux hierdoor de basis 11 moet verkopen levert dat toch wel 40 miljoen op? Sportief sowieso een grote klap, maar dan ben je iig uit de schulden.

Financieel wanbeleid moet ten alle tijd aangepakt worden maar dit is wel heel heftig en onnodig in mijn ogen zeg! Zal de Franse bond ook naar de financiën van PSG gaan kijken? Natuurlijk niet! Die draaien een omzet van 600 miljoen terwijl het salaris huis daar alleen al 500 miljoen bedraagt. Wat een schande zeg.

14 juni 2022 om 22:04

Ik snap wat je bedoelt maar schulden is zo'n blinde vlek voor velen die onterecht aangehaald wordt in veel situaties (namelijk bij de grootste clubs). Zit PSG in de problemen? Nee. Ze kunnen gewoon de receptioniste en de terreinknecht met het grootste gemak blijven betalen. Daarom zeggen schulden niet altijd alles.

Bordeaux heeft de afgelopen jaren onverstandige keuzes gemaakt door grootverdieners binnen te halen zoals Koscielny bijvoorbeeld en meer te spenderen aan transfers dan was afgesproken. Dan neem je risico dat je wellicht niet meer aan je kortlopende verplichtingen kan voldoen en mensen daar de dupe van kunnen worden. Dat is een gegronde reden wat mij betreft om een straf op te leggen.

Dus is het eerlijk? Ja absoluut! Je moet altijd kijken naar wat je mogelijkheden zijn. Is het leuk? Nee, de voetballerij wordt compleet verpest door het grote geld en clubs proberen het bij te benen en het zorgt ervoor dat clubs met ambitie onverantwoorde risico's nemen. Oplossing heb ik niet voor je maar hopelijk zorgt dit voor enige nuance.

14 juni 2022 om 23:29

Je hebt gelijk hoor maar terug naar de amateurs maakt niet dat ze opeens wel aan de kortlopende verplichtingen kunnen voldoen. Sterker, er moet zwaar gekort worden. Dus iedereen staat op straat. Ik doel op kantoorpersoneel en dergelijke. Alleen een broodnodig geraamte kan aanblijven voor minder loon. Alleen maar verliezers en zoals hierboven ergens aangehaald werd zou een straf zoals bij Derby County veel logischer en (i.m.o.) veel beter zijn.

14 juni 2022 om 23:30

Dat is ook precies wat ik stel in mijn opmerking iets verder boven deze reactie

14 juni 2022 om 23:35

Sorry Gert, maar dit klopt niet helemaal. Een financiële waakhond zou wel degelijk moeten kijken naar hoe die inkomsten gegenereerd worden. PSG kan nu alles aan, maar doet dat ook via onder andere sponsorcontracten die er niet zouden zijn zonder de huidige eigenaren. De inkomstenbronnen en kostenverhoudingen (salaris last, etc.) zijn daar compleet uit verhouding. Mocht Qatar opeens de stekker eruit trekken omdat het problemen heeft in eigen land kan je de hele club opdoeken. Ik snap wat je zegt, maar het klopt niet helemaal.

15 juni 2022 om 00:02

Dat zou ervoor kunnen zorgen dat er een andere situatie ontstaat maar goed als dat gebeurt weet je ook nog niet hoe de club er naar handelt als het echt zo ver is.

Wat je stelt over sponsoring, daar is PSG al eens op de vingers voor getikt met teveel sponsoring van een partij. Dat hebben ze aangepakt. Financieel beleid is meer gestructureerd dan jaren terug.

Ja ze geven veel geld uit maar dat kan dus.

Zwaar terecht. Misschien moeten ze eens kijken hoe PSG dat doet, die hebben de financiën namelijk al jaren perfect op orde!

Gourcuff en Chamakh komen dan bij mij naar boven, wat een tandem. Voor de liefhebbers kijk ook even een doelpunt van Gourcuff in dienst van Bordeaux tegen PSG krijg er nog kippenvel van.

14 juni 2022 om 21:44

Oh ja Gourcuff, compleet vergeten naam, leuke voetballer!

14 juni 2022 om 21:50

Laurent Blanc als coach. Daar hoor je ook niks meer van.

Ik vind het altijd maar moeilijk. Het is niet dat je het ze makkelijker maakt op deze wijze. Integendeel, je maakt het praktisch onmogelijk die schulden af te bouwen met een gedegen beleid.

15 juni 2022 om 06:51

Dat niet maar je geeft andere clubs die wel hun zaakjes op orde hebben een kans om het gat op te vullen en dus krijg je een competitie met alleen maar "gezonde" clubs.

15 juni 2022 om 09:31

Te vaak zijn clubs het slachtoffer van slechte leidsmannen. Een hele club en zijn aanhang straffen voor de incompetentie van enkelingen vind ik altijd zo streng.

Heftige straf voor Bordeaux. Misschien kan Bordeaux een voorbeeld nemen aan 2 andere grote clubs die nog redelijk recent terug moesten naar een laag niveau, maar uiteindelijk ook weer helemaal terug zijn: Fiorentina en Rangers!

14 juni 2022 om 21:49

En forest en juve 😁

Heel erg klote voor deze club, maar het maakt wel voor een mooie savegame in FM23...

14 juni 2022 om 22:54

Ik dacht precies hetzelfde. Ik ben met Deportivo la Coruña al een tijdje deze FM, jammer genoeg hebben ze de promotie niet gehaald.

Is het niet handig voor onze top- en subtopclubs om wat talent over te nemen van deze club? Er zit voldoende talent tussen de 18 en 21 jaar bij Bordeaux, zoals Sekou Mara, Pembele en Onana.

Daarnaast heb je natuurlijk Dilriosun en loopt er ook een Zuid-Koreaan in de aanval met 11 goals in het afgelopen seizoen, en ook ene Elis die 9 goals maakte in 20 wedstrijden (157min per goal). Niet slecht voor een spits bij een degradant.



Dus dan staat Bordeaux rood..

Akelige situatie voor Bordeaux, ontzettend jammer dat zo'n mooie club wegzinkt tot de amateurs. Betekent dit dat er nog een club uit het derde niveau doorstroomt? Enige manier om hier een positieve noot aan te geven is als LB Châteauroux hierdoor toch nog kan promoveren naar de Ligue 2.

Lijkt me een grote mogelijkheid dat Bordeaux overgenomen gaat worden door een rijke investeerder en (snel) de weg naar boven vindt (koopt).

Snel verkopen aan een rijke eigenaar die de schulden meteen aflost. Bordeaux hoort op het hoogste niveau te spelen. Persoonlijk vond ik het altijd wel een leuke club en vaak ook goede spelers zoals die Malcom die door barca voor 32 miljoen werd gehaald .. er Speelde dit seizoen ook een Nederlander kom even niet op zijn naam. Speelde ook bij Hertha dacht ik. Ze begonnen het seizoen met die bondscoach van Zwitserland van het laatste ek maar helaas pakten amper punten.

Had wel gedacht dat frankrijk meer dan 2 professionele leauges had..

14 juni 2022 om 23:46

In Frankrijk is voetbal ook niet zo populair als bijvoorbeeld in Duitsland of Engeland. Fransen houden, zeker in het zuiden, enorm van rugby. De 3e Liga en League One zijn misschien wel grotere competities dan de Franse Ligue 2. Zeker qua financiën en toeschouwersaantallen.

14 juni 2022 om 23:48

Het wordt mij vast niet in dank afgenomen in dit Barca-land, maar ik vind eigenlijk dat Barcelona zo’n straf ook wel verdient. En maar blijven kopen ondanks de financiële chaos.

15 juni 2022 om 12:53

Ander land, andere bond, andere regels. Zo simpel is het helaas. In een ander land/bij een andere bond waren ze allang gestraft voor het wanbeleid.

Maar dat is toch een beetje het ding van Zuid-Europese landen. Je ziet het niet alleen bij het voetbal, de financiële situatie van Zuid-Europese landen is ook slechter dan die van west en noord Europese landen binnen de EU.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren