Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FIFA schorst Blatter en Platini voor negentig dagen

Laatste update:

Het laatste uur van Joseph Blatter als voorzitter van de FIFA lijkt nu definitief te hebben geslagen. De wereldvoetbalbond meldt donderdagmiddag in een officieel statement dat de voorzitter voor negentig dagen wordt geschorst naar aanleiding van de schimmige betaling van zo’n 1,8 miljoen euro aan UEFA-collega Michel Platini. Ook de Fransman wordt voor die tijdspanne uit zijn functie ontheven. Voormalig vicepresident Chung Mong-joon wordt voor zes jaar geschorst.

/

De schorsing van Blatter en Platini komt niet meer als een grote verrassing. De Duitse krant die Welt liep woensdag al op de zaken vooruit en claimde dat de FIFA over zou gaan tot actie, op basis van de bevindingen van de ethische commissie. Ironisch genoeg werd dat orgaan nota bene opgericht door Blatter zelf, die daarmee een poging wilde doen om het imago van zijn organisatie te verbeteren.

Naast Blatter en Platini mag ook secretaris-generaal Jérôme Valcke zijn functie negentig dagen lang niet vervullen. Hij was echter al op weg naar de uitgang en stond al min of meer op non-actief. De FIFA meldt dat de duur van de straffen tussentijds kan worden verlengd met nog eens 45 dagen. De straf gaat met onmiddellijke ingang in en houdt in dat de genoemde officials in de genoemde periode geen enkele functie binnen het voetbal mogen vervullen.

De straf lijkt tevens het einde te betekenen voor de aspiraties van Platini, die zich kandidaat heeft gesteld om Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA. Middels een uitgebreid statement laat de Fransman evenwel weten dat hij die hoop nog altijd niet heeft opgegeven.

De FIFA heeft hiermee goed gehandeld

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

wie neemt alles over van ze dan?

8 oktober 2015 om 12:55

Dat zal niet nodig zijn jese070. Op dat soort niveau heb je er nooit op de korte termijn direct last van als organisaties. Strategische beslissingen kunnen wel wachten.

8 oktober 2015 om 13:15

Hayatou neemt de taken van Blatter over bij de FIFA (meerdere keren op de vingers getikt voor corruptie en geschorst door het IOC bij het ISL schandaal) en Angel Villar neemt de taken waar van Platini bij de UEFA (betrokken bij illegale kaartverkoop voor EK's en WK's en omschreven als een onbetrouwbaar persoon in het rapport van Garcia). Iets met de lamme en de blinde dus...

8 oktober 2015 om 13:31

lol dat schiet lekker op

8 oktober 2015 om 14:06

De personen die deze posities gaan krijgen lopen al jaren mee en zijn dus allemaal dubieus. Je kan namelijk niet ethische Harry uithamgen in een organisatie vol met corruptie, want dan lig je er zo uit. Dus het maakt niet uit wie er nu komt te zitten, het is altijd dubieus. Denk dat er nu een Arabische of Afrikaanse voorzitter komt. Hopelijk een externe, onafhankelijke man die geen behoefte heeft aan geld.

Beetje laat, nu heeft het geen enkele zin meer..

8 oktober 2015 om 12:46

Beter laat dan nooit!

8 oktober 2015 om 12:52

Tuurlijk wel! Anders zaten de heren er over 10 jaar nog.. Vooral Platini die het van Blatter wou overnemen!

Dit is echt het beste nieuws in tijden, hopelijk wacht deze twee vreselijke mannen een celstraf tot het graf!

8 oktober 2015 om 12:52

Dat zeiden we ook toen het eerste nieuws over Blatter naar buiten kwam. Inmiddels zijn we maanden verder, en is dit de volgende stap.

De man is gewoon een tumor in het internationale voetbalbestuur. Hij is zo moeilijk weg te krijgen. Zelfs als ze hem schorsen zal hij ongetwijfeld hier en daar nog handlangers hebben zitten.

Tot het moment dat Blatter letterlijk voor langere tijd achter slot en grendel gaat, of tussen 6 planken ligt ben ik bang dat we nog vaker/langer last van hem zullen hebben.

8 oktober 2015 om 13:04

Wellicht dat Blatter hardnekkiger is dan we vrezen, al hebben we de tijd aan onze zijde zogezegd. Ik ben nu vooral blij dat Platini er ook bij wordt gepakt, ik vind hem echt een nog gevaarlijkere gek dan Blatter. Oud-voetballer maar nog veel regentesker dan Blatter. Nepotisme (zoontje in Qatar) is al aangetoond en mijn god wat komt die vent arrogant over.

8 oktober 2015 om 13:07

Missschien gebruik je met tumor het verkeerde woord. Ik snap wel wat je bedoeld en ben het er dan ook roerend mee eens.

Helaas is de Fifa zo verrot dat ik bang ben dat wij niet meer gaan meemaken dat het nog een eerlijke en schone organisatie word. Er zullen nog veel koppen moeten gaan rollen voordat ze kunnen beginnen met bouwen van een nieuwe Fifa.

Waren het maar negentig jaren. Maar goed, dat komt wel. Uitstekend begin!!!

Allemaal schijn. Nu de wereld echt begint de morren gaat de ethischs commissie zich ermee bemoeien. Hadden ze ook veel eerder kunnen doen. Heel de Fifa is volgens mij corrupt. Dat toevallig blatter het gezicht van die organisatie is/was betekent niet dat hij het meesterbrein is.

8 oktober 2015 om 13:20

Zelfs als dat klopt is het nog steeds goed om deze boeven eruit te werken.

8 oktober 2015 om 14:27

@ svenni

Dit vind ik geen schijn maatregelen hoor, daarnaast kan dit naar meer leiden, mensen die denken dat je alles zomaar even geregeld is zijn gewoon naïef. Voor zijn omvangrijke zaak is gewoon tijd nodig om alles te onderzoeken en zeker wanneer je naar de juridische kant van de zaak kijkt. Ik heb liever dat men de tijd neemt en zorgvuldig te werk gaat dan overhaast beslissingen nemen; met als gevolg dat corrupte mensen bijvoorbeeld op een vormfout de dans ontspringen.

" Nu de wereld echt begint de morren gaat de ethischs commissie zich ermee bemoeien. Hadden ze ook veel eerder kunnen doen."

In een ideale wereld had dat inderdaad gemoeten, maar zoals zo vaak met corruptie schandalen word er pas gehandeld wanneer de maatschappelijke druk (publieke opinie) serieus grootste vormen aanneemt. Aangezien de meeste mensen vaak zoiets hebben dat "niets zin heeft" of "vinden dat andere eerst in actie moeten komen" en tegenwoordig niet meer bereid zijn om voor iets te vechten; kan corruptie jaren onbestraft blijven.

Wanneer we als maatschappij (niet alleen de Nederlandse) willen dat corruptie aangepakt word moet de massa ook haar steentje bijdragen door druk op politici en instanties te zetten, daarvoor zijn wel een aantal middelen beschikbaar. Het probleem is nogmaals dat weinig mensen (vooral in het westen) zin hebben om iets serieus iets te doen. Klagen doen we wel, maar tot actie overgaan is een tweede.

Zou dit dan eindelijk het begin zijn van een "cleane" voetbalorganisatie want ik heb ook Platini niet hoog ziiten en lijkt mij ook niet vies van een extra centje

8 oktober 2015 om 12:56

Van Praag wordt meegesleurd met Platini. Met uitspraken als 'ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat Platini schoon is' ben je na dit nieuws niet meer serieus te nemen.

8 oktober 2015 om 12:57

Ik wilde op Simonsays reageren, maar ik sta om een of andere reden onder jou. Excuus daarvoor.

8 oktober 2015 om 13:21

Dat gaat echt geen probleem zijn. Van Praag kan hier heel simpel mee omgaan, zeggen dat het blijkbaar nog erger is dan gedacht. Onderstreept de noodzaak voor het opschonen van het voetbal, hup, klaar is Kees.

Nu de uefa plantini schorsen. Anders is de uefa ook al niet geloofwaardig.

8 oktober 2015 om 13:22

Platini mag volgens de tekst sowieso geen enkele functie meer binnen het voetbal bekleden dus ook niet bij de Uefa. Hopelijk nemen ze de aanklacht tegen hem eveneens serieus en nemen ze de schorsing over.

Wat een goed nieuws!

van Praag wordt hoop ik voorzitter van de Uefa. Fifa krijgt binnenkort nieuwe verkiezingen. Vaarwel Blatter en Platini!

8 oktober 2015 om 13:18

Van Praag 'durfde zijn handen in het vuur te steken' voor Platini. Denk niet dat hij de nieuwe voorzitter van de UEFA wordt. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de KNVB. Die overigens de kandidaatstelling van Platini steunt, die hij vanmorgen op de valreep nog indiende bij de FIFA.

8 oktober 2015 om 13:29

Je kunt toch het volste vertrouwen in iemand hebben, terwijl diegene je achteraf op alle mogelijke manieren voorgelogen en bedrogen blijkt te hebben?
Iedereen kan te veel van goed vertrouwen zijn. Misschien was het niet zo handig om zo stellig achter Platini te staan, maar ja, wie zijn er ook niet allemaal in de foute praktijken van bijvoorbeeld een Scheringa en Munsterman gestonken in het verleden.

schorsing heeft geen enkele zin , financieel de heren uitkleden heeft meer zin.

8 oktober 2015 om 13:22

Alles op zijn tijd. Eerst de macht afnemen, dan verder onderzoek doen, dat uitkleden komt dan misschien later nog. Dit soort dingen heeft tijd nodig. Als je niet begint met schorsen, komt de rest ook niet.

Mooi dat ook Platini wordt geschorst. Uefa heeft zich waarschijnlijk ook laten omkopen door fenerbahce. Gezien het feit dat Uefa fenerbahce te weinig jaren heeft geschorst(zie uitspraak cas, rechters van de cas verbazen zich over de milde straf die fenerbahce heeft gekregen). En ook het feit dat de bestuursleden van fenerbahce die zich hebben schuldig gemaakt aan omkoping door de Uefa een schorsing hebben gekregen maar dit nooit is uitgevoerd( dit is te lezen in de uitspraak van de ethische commissie van de Uefa. En frappante dat een lokale Turkse bank, eigendom van een van de fenerbahce bestuursleden daarop sponsor worden van de Uefa.

8 oktober 2015 om 13:08

En zo zal het altijd gaan. Denkt iedereen nou werkelijk dat Platini en Blatter dit soort constructies hebben uitgevonden en bedacht...

8 oktober 2015 om 13:23

Ik denk en hoop dat de celstraffen die ze boven het hoofd hangt de volgende generatie zal afschrikken. Dit is een goed signaal dat ze niet alles ongestraft kunnen doen.

8 oktober 2015 om 13:26

Wat bral jij? Ik heb een vraagje, maar ik vind je op een andere manier van communiceren

8 oktober 2015 om 14:02

Jammer dat mijn manier van communiceren je niet bevalt. Misschien bevalt de manier van communiceren van de CAS rechters je beter. Hieronder de link naar de uitspraak. In paragraaf 576 en 577 geven de rechters aan dat ze de straf van de Uefa te laag vinden en dat ze een hogere straf willen geven. De rechters kunnen geen hogere straf geven omdat de Uefa geen hogerberoep heeft aangevraagd.

http://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Award...

De boefjes de 2 hoogste bazen van het voetbal , ongelofelijk allebei opzouten en plaats maken voor iemand die wel oprecht erbij betrokken wil zijn

Na die 90 dagen komen ze gewoon terug of wat? Heel Fifa is corrupt, dit heeft toch geen zin. Alleen omdat de grote sponsoren dreigen te stoppen grijpen ze pas in.

8 oktober 2015 om 13:24

De schorsing kan nog verlengd worden. En als die afgelopen is, is de termijn van Blatter wel om, en zal het voor Platini onmogelijk zijn geworden om de nieuwe voorzitter te worden.

En dat de druk van de sponsoren nodig was, ach, zo gaan die dingen. Zo'n opschoon-actie gaat nooit langs de Koninklijke weg. Het is beter dat het zo gebeurt, dan dat het niet gebeurt.

Branden moeten ze! Spreekwoordelijk dan he. Het hele voetbal (europa) hunkert naar grote veranderingen zoals videoref. Fifa / Uefa baas moet een prestige baan met bescheiden loon zijn. Nooit meer zulke kleine dictatortjes aub. Geef het voetbal terug aan Engeland / Duitsland!

Laat even goed tot je doordringen: de twee machtigste mannen van het voetbal zijn geschorst. Deze sport id zo verziekt... Deze crisis gaat nog wel even duren denk ik zo. Zelfs als deze twee voorgoed verbannen worden

Negentig dagen is vrij summier.
Deze mannen moeten volledig worden geweigerd voor iedere vorm van betrokkenheid bij de Fifa.
De imagoschade is al nauwelijks te redden en het voetbal gaat eraan kapot. De sponsoren trekken zich terug als deze heren met de scepter blijven zwaaien en dan is het voetbal compleet kapot.

8 oktober 2015 om 13:52

Die schorsing is omdat er een onderzoek loopt. 99 procent kans dat het resultaat van het onderzoek leidt naar straffen voor beiden.

Negentig dagen schorsen is natuurlijk niet genoeg. Maar ik ben wel bang dat het gewoon hierbij gaat blijven wat natuurlijk volstrekt niet kan.

8 oktober 2015 om 13:43

Die schorsing is omdat er een onderzoek loopt. 99 kans dat het resultaat van het onderzoek leidt naar straffen voor beiden.

8 oktober 2015 om 14:33

@ Silahsiz

Op basis wat denk jij dat het uiteindelijk hierbij blijft ? De Amerikanen en de Zwitserse onderzoeken zijn bloed serieus. Zaken van deze omvang nemen nu eenmaal veel tijd in beslag omdat alles goed onderzocht moet worden, sorry maar ik vind veel mensen niet echt realistisch om te denken dat alles 1,2,3 even geregeld is.

Dit is echt wel een serieuze maatregelen die makkelijk de opstap naar meer kan zijn, hoe frustrerend het wellicht ook is; geduld is een schone zaak. Je kunt ook overhaast te werk gaan met het risico dat de verdachten mensen op een vorm fout alsnog de dans ontspringen.

Ik vrees het topje van de ijsberg. Fifa en Uefa zijn door en door corrupt. Hoe dan ook doorgaan met het onderzoek, dan komt er nog een hoop vuiligheid naar boven.

Het zal toch niet? Mag ik dit meemaken nog ja? Sorry, word er een beetje emotioneel van.

Rusland, Frankrijk en Spanje waren allemaal pro Blatter voor even alle duidelijkheid. Zegt wat mij betreft genoeg over dat soort landen.

8 oktober 2015 om 13:44

En Nederland was pro Platini... Corruptie is op dit moment in alle voetbalbonden, maar het is een begin.

8 oktober 2015 om 14:34

@ Afca_proud

Precies, corruptie is overal. Geen enkel land vormt daar een uitzondering op, al wilt men graag denken dat er hier in westen weinig tot geen corruptie is.

Zeer goed nieuws! Hopelijk zullen beide heren nooit meer een functie binnen het voetbal bekleden. Hopelijk komt hiermee alles in een stroomversnelling en zal Qatar, een staat die tevens banden heeft met IS, zijn WK kwijtraken vanwege omkoping en de dood van honderden slavenarbeiders. Zonder de hulp van Blatter en consorten waren zij namelijk hier nooit voor in aanmerking gekomen.

8 oktober 2015 om 13:52

Wat te denken van de politiek? Hoeveel smerige spelletjes zijn er gespeeld tussen de top van van het internationale voetbal en politieke (wereld) leiders? Ik ben bang dat deze zaakje nooit helemaal clean zal/kan worden

8 oktober 2015 om 14:53

@ bobbelman

Daar ben ik ook wel wat huiverig voor, om een echte grote schoonmaak te houden moet de massa ook druk op de ketel houden. Daar ligt het grootste probleem mijn inziens, mensen zijn nauwelijks nog bereid (helaas het meest in het westen) om actie te voeren, of iets massaal te boycotten.

Neem nou bijvoorbeeld de EU, zoveel Nederlanders zijn tegen de EU of vinden dat het hervormt moet worden. Alleen wanneer je gaat kijken naar de hoeveel Nederlanders die zich aansluiten bij organisaties die in het recent verleden succes hebben geboekt om bepaalde schadelijke wetgeving tegen te houden dan is bijvoorbeeld de bijdrage van Nederlanders te verwaarlozen. Neem nou bijvoorbeeld het Ttip verdrag, in totaal zijn er meer dan drie miljoen Europese handtekeningen verzameld, waarvan er maar 100.000 Nederlandse handtekeningen zijn, terwijl de meerderheid in Nederland zo Euro sceptisch is.

Nu besef ik mij terdege dat het natuurlijk ook te maken heeft met publiciteit waardoor mensen niet weten dat er wel degelijk wapens zijn voor de burgerij om actie te ondernemen. Alleen nemen weinig mensen de tijd en het initiatief om zelf op onderzoek uit te gaan, want wanneer het niet op het NOS of RTL nieuws te zien is kijkt helaas de grote massa niet verder. Van overheden en (commerciële) instanties hoeven we niet te verwachten dat zij de massa zullen voorlichten om de "tools"aan te wijzen die burgers tegen hun kunnen gebruiken. Het meest recente voorbeeld daarvan is het afgedwongen referendum voor het associatieverdrag met de Oekraïene, waar velen tot voor kort nog nooit van gehoord hadden en waar politiek Den-Haag alles behalve blij mee is.

Elke keer wanneer een burger initiatief het aantal handtekeningen verzamelend om iets af te dwingen of te blokkeren word de lat (het aantal te verzamelen handtekeningen) door overheden weer hoger gelegd. Waardoor het steeds moeilijker word om als burgers invloed te hebben omdat weinig mensen verder kijken dan het nieuws of naar een korte periode hun aandacht verliezen.

Gaat nu wel de goede kant op, met een beetje geluk en de juiste mensen gaat de FIFA weer iets minder van corruptie af. Ik zie net ook dat Chung Mong-joon voor 6 jaar is geschorst. In ieder geval verdwijnen de mensen uit de spotlights. Nu ook maar hopen dat erachter niet zoveel corruptie zit.

Alle Europese landen op Frankrijk na moeten uit de Fifa stappen.. En waarom niet met Frankrijk in zee omdat zij de Fifa gesteund hebben in de keuze voor Qatar.. Laat dat land maar lekker met azie gaan voetballen... Maar goed totaal onhaalbaar dat dan weer wel..

Hier wordt het WK in 2022 niet mee gered. Want dat moeten ze snel verplaatsen naar een ander land.

Na 90 dagen komen ze weer terug en gaan ze verder waar ze gebleven waren. Deze corrupte opa's horen een levenslange verbod te krijgen plus een gevangenisstraf.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren