Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FIFA dreigt Brazilië uit te sluiten voor Copa América komende zomer

Laatste update:

De FIFA heeft de Braziliaanse voetbalbond (CBF) op kerstavond een onaangename brief gestuurd, zo meldt persbureau AP. De wereldvoetbalbond dreigt het nationale elftal van het land en alle clubteams voor onbepaalde tijd te schorsen als het gaat om internationale competities en toernooien. Voor Brazilië staat daarmee deelname aan de Copa América komende zomer op de tocht.

De FIFA is not amused over de gang van zaken in Brazilië, waar de rechterlijke macht heeft ingegrepen bij de nationale voetbalbond. De rechtbank in Rio de Janeiro besloot op 7 december om Ednaldo Rodrigues, de voorzitter van de CBF, uit zijn functie te ontheffen.

Volgens de rechtbank hebben zich 'onregelmatigheden' voorgedaan bij de verkiezing van Ednaldo Rodrigues. De FIFA wijst al sinds zijn oprichting iedere vorm van overheidsinmenging in het voetbal af en gaat dan ook niet akkoord met de uitspraak van de rechter.

De FIFA roept de Braziliaanse bond op om te wachten op verdere instructies van de wereldvoetbalbond. Het wordt de CBF uitdrukkelijk verboden door de FIFA om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. De rechter schreef op 7 december juist voor om dat binnen dertig dagen te organiseren.

Indien de Braziliaanse bond geen gehoor geeft aan het verzoek van de FIFA dan dreigen het nationale elftal en alle clubteams te worden uitgesloten van internationaal voetbal. Dat zou ook gelden voor de vrouwenteams.

Brazilië maakt zich juist op voor een nieuwe deelname aan de Copa América, die komende zomer voor het eerst in de voetbalhistorie wordt gehouden in de Verenigde Staten. Brazilië verloor bij de laatste editie in 2021 in eigen land de finale van aartsrivaal Argentinië (1-0, doelpunt van Ángel Di María).

Het Braziliaanse elftal reisde vorig jaar als een van de topfavorieten af naar het WK in Qatar, maar de Seleção kon niet aan de verwachtingen voldoen. In de kwartfinale werd in de penaltyserie verloren van Kroatië (1-1, 4-2 n.s.).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is toch van de zotte dag de FIFA geen lokale rechterlijke macht erkent. Net of ze boven de wet staan.

25 december 2023 om 20:23

Het is toch van de zotte dat je niet begrijpend kan lezen? Ik citeer even het volgende:

“De FIFA wijst al sinds zijn oprichting iedere vorm van overheidsinmenging in het voetbal af en gaat dan ook niet akkoord met de uitspraak van de rechter.”

Dit heeft dus niks met rechterlijke macht of linkse macht. Ik heb niets met de FIFA maar, ik vind dat als je aan de FIFA toernooien deelneemt je ook aan hun regels moet houden.

Misschien komt er binnenkort ook een Super League voor landen, wie weet?! Het kan snel uit de hand lopen, vooral als er rechters zijn die het goed keuren. De meeste recente voorbeeld is natuurlijk de Super League in Europa.

Nogmaals, ik heb niets met de FIFA en vind ze ook best corrupt zoals de meeste voetbalfans/mensen. Maar zolang er teams of landen zijn die aan hun toernooien deelnemen dan hoor je (helaas) aan hun regels te houden.

25 december 2023 om 20:31

Het is toch vand de zotte dat je dat normaal vind? Zou mooi zijn als ik een brancheorganisatie opricht en doodleuk ga beweren dat ik overheidsinmenging niet accepteer. Het lijkt me dat wetten van bepaalde landen voor de regels van een organisatie gaan.

25 december 2023 om 21:05

Het gerecht is toch ook niet hetzelfde als de overheid? Het gerecht kan zich ook uitspreken over de overheid. Dit zou ik dan ook geen overheidsinmenging noemen

25 december 2023 om 21:10

Haha de linkse macht? Met rechtelijke macht wordt de macht van de rechtsstaat bedoeld, heeft niks met links of rechts te maken.Google even Trias politica of scheiding der machten. Daarbij lees en leer je hoe de wetgevende macht, uitvoerende macht en rechtelijke macht zijn gescheiden

25 december 2023 om 21:42

Zoveel onzin dat het weinig zin heeft om op je te reageren. Linkse macht, hoe kom je erbij….

25 december 2023 om 23:56

Rechterlijke macht of linkse macht haha… Rechterlijke macht betekent gewoon het gerecht, dus rechtbanken, gerechtshoven, etc. Deze hebben niks te maken met de overheid en staan er zelfs boven. Het is raar dat de FIFA nu boven de rechterlijke macht denkt te staan, want daar staan ze niet.

26 december 2023 om 19:23

Even een kleine correctie: rechter horen onafhankelijk tr zijn. Toch zijn er wel rechter die lid zijn van een politieke partij. Dat betekent niet dat ze dan meteen niet onafhankelijk kunnen zijn. Maar ook niet dat we alle rechters ter wereld moeten geloven en geen foute kunnen maken "omdat dat zo hoort"

25 december 2023 om 21:03

Ik heb nog nooit gehoord dat een rechter voor een organisatie beslist dat iemand uit zijn/haar functie wordt gezet. Dat lijkt mij alleen een taak voor de werkgever.

Het is aannemelijk dat de FIFA niks te klagen had als het ontslag of de vraag hiervan uit de CFB zelf kwam.

25 december 2023 om 21:32

Precies dit, de Fifa wil niks meer of minder dan dat leden zelfstandig hun zaken regelen en niet dat "derden" zich gaan bemoeien met de organisatie. Overigens lijkt het hier wel te gaan om onregelmatigheden die blijkbaar niet aangepakt (kunnen) worden van binnenuit.. dat maakt deze eis vanuit de fifa wel weer lastig.

25 december 2023 om 21:42

Dat hangt een beetje van de wetgeving af. En of de betreffende persoon gefinancierd wordt uit overheidsgelden of de fifa z'n salaris betaalt.

Je snapt ook wel dat een voetbalbond nauw samenwerkt met de fifa maar ook met de lokale autoriteiten. Waar de zeggenschap ligt etc. moet dan wel duidelijk afgestemd zijn.

25 december 2023 om 21:53

Ach kom op. Even een hypothetische situatie. In land x houdt de voetbalbond een verkiezing. Kandidaat a en b zijn de kanshebbers. A wint, maar b denkt dat er onrechtmatige handelingen zijn uitgevoerd door de bond/tegenpartij en stapt naar de rechter. De rechter geeft b gelijk. Dan is het perfect mogelijk dat de rechterlijke macht terecht tussenkomt.

Niet de eerste keer dat de FIFA denkt dat ze boven de wet staan hoor. Was tijdens het WK in Brazilië ook al.

25 december 2023 om 22:05

Fifa wilt dat bonden zodanige statuten en organiesatievorm hebben dat ze interne geschillen intern of via arbitarge of een beroepsorgaan opgelost kunnen worden. Anders ga je elke arbitrale dwaling die in je nadeel is uitgevallen via de rechter willen uitvechten.

De pot verwijt de ketel. Lachwekkend. Ben die FIFA en UEFA zo beu als maar zijn kan.

25 december 2023 om 22:40

Door dit soort zaken ben ik ook steeds meer voor alternatieve toernooien zoals super league. Puur om van die corrupte bende van de FIFA en UEFA af te zijn. Het mag van mij echt wel weer 30 jaar terug in de tijd. Dan maar wat meer amateuristisch, maar het heeft steeds minder met sport te maken die Fifa/uefa toernooien.

26 december 2023 om 10:32

Hoe meer geld des te meer corruptie, dus die Super League zal ook corrupt worden of zijn beginnend bij de toetreding hiervan.

26 december 2023 om 02:25

Deze regel is er om te voorkomen dat de politiek invloed heeft op de verkiezingen. Hadden ze dit in het verleden in Spanje gedaan, dan had je clubje heel wat minder titels. Is dus heel goed wat ze doen.

26 december 2023 om 09:48

Ooit gehoord van de scheiding der machten?

Ze kunnen echt niet de Braziliaanse teams uit de Libertadores halen. De hele competitie draait alleen om teams uit Argentinië en Brazilië

25 december 2023 om 20:41

Vind je het niet veel ernstiger dat de FIFA zich actief bemoeid met de rechtsgang in een land?

25 december 2023 om 21:38

Tja om eerlijk te zijn verbaast het me weinig, in zulke landen zijn dit soort praktijken helaas niet schokkend. Ik verwacht dat er iets soortgelijks zal gebeuren in mijn land, Argentinië met de corrupte voorzitter Chiqui Tapia

Give ze cup to Argentina.

25 december 2023 om 20:40

Hahaha,ik zie eerder Uruguay Argentinië van winst afhouden dan dit armoedig Brazilië.

Grappig. Het poppetje moet perse op de plek blijven van fifa. Vraag me af wie het poppetje binnen de knvb is

Dit bewijst wel dat het een stelletje engnekken zijn daar bij de Fifa. Hoezo denken ze dat ze met dit soort binnenlandse aangelegenheden zich moeten bemoeien en boven het rechterlijk beval staan.

Het zou mij een worst wezen dat de Fifa geen voorstander is van overheidsinmenging, maar een Fifa zou verder toch juist blij moeten zijn met een dergelijke beslissing als er inderdaad sprake is van onregelmatigheden?

Wel grappig dat het voetbal wel wordt in gezet als strafmaatregel tegen overheden , maar dat de overheid geen invloed mag uitoefenen.

Het is heel normaal dat de fifa dit in de statuten heeft vast gelegd. Het maakt natuurlijk ook niets uit, eerst ontslaan dan procederen. Dat hebben ze zelf immers ook gedaan met Blattler en Platini, om maar even een voorbeeld te stellen.
Ieder bij de fifa aangesloten voetbalbond kent deze statuten en is daar mee akkoord gegaan

Niemand heeft zich te bemoeien met iemand binnenlandse politiek. Ik vind die regel van de fifa dan ook absurd.

Blijkt maar weer dat de FIFA meent boven alles te staan. Aanpakken deze corrupte bende!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren