Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Fans FC Groningen wilden ‘forse lading’ vuurwerk meenemen naar Sittard’

Laatste update:

Supporters van FC Groningen zijn zaterdag niet welkom in het stadion van Fortuna Sittard, zo werd donderdag bekend. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen vreest rond de wedstrijd Fortuna Sittard - FC Groningen rellen in en buiten het stadion, en ontzegt om die reden aan de Groningse supporters de toegang.

Volgens de regionale omroep 1Limburg waren de supporters van FC Groningen van zins om ‘een forse lading’ vuurwerk mee te nemen. Cox zou zijn gewaarschuwd door de burgemeester van Groningen en de noordelijke politie. “Mede door die signalen over vuurwerk zijn gevoelens van onveiligheid ontstaan, vooral aan Groningse zijde”, verklaart Cox in gesprek met de omroep.

"Het gaat om mensen die het bezoek aan Fortuna aangrijpen om een signaal af te geven aan al datgene wat betrokken is bij het voetballen in het Groningse”, stelt Cox. FC Groningen staat momenteel op een zestiende plaats in de Eredivisie en stapte in slechts zes van de zestien duels niet als verliezer van het veld: vier overwinningen en twee remises.

Cox gaat, door de getroffen maatregelen, ervan uit dat er zaterdag geen enkele Groningen-supporter in Sittard-Geleen te vinden is. "Als de orde verstoord wordt, zullen we maatregelen treffen. En als de omgeving of Fortuna-supporters last hebben van mensen die met verkeerde bedoelingen naar Sittard-Geleen komen, zullen we ook niet schromen een noodbevel uit te vaardigen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Het is en blijft een belachelijke beslissing. Het is toch gewoon mooi om te zien, waar mensen zich druk om kunnen maken.

No pyro no party!

21 december 2018 om 08:20

Mooi om te zien indien normaal gebruikt, levensgevaarlijk als men het als projectielen wil gebruiken. Ik denk niet, dat Groningen-hooligans enkel siervuurwerk mee wilden nemen om een sfeer van gezelligheid te creëeren als ik het artikel zo lees.

Wat is nou het meest belachelijk in dit hele verhaal? Logische beslissing om die tokkies te weren. Veiligheid van de echte supporters en spelers gaat voor.

Een extreem geval van zo’n fijne pyroparty zagen we bij de wedstrijd AEK Athene-Ajax. Echt feesten was dat.

En vuurwerkpijlen op het veld afschieten tijdens wedstrijden, of rookbommen op het veld, zoals in de KNVB-bekerfinale het afgelopen seizoen: waar maken mensen zich in godsnaam druk om hè? Was toch mooi om te zien?

Het is maar wat je als party beschouwd.

21 december 2018 om 08:56

Muah ik denk dat het meer gaat om fakkels enzo. Dat hadden we uit bij De Graafschap ook. Daarnaast kan de FC elke steun goed gebruiken. Nee ik denk dat dit groter gemaakt wordt dan het is. We kregen tenslotte bij de wedstrijd in Venlo nog de complimenten. Het is en blijft gewoon jammer.

21 december 2018 om 09:00

Snap niet dat aan de poorten niet gewoon alles afgepakt wordt....met deze info kun je heel gericht controleren.

21 december 2018 om 09:13

“de supporters van FC Groningen (waren) van zins om ‘een forse lading’ vuurwerk mee te nemen”

"Het gaat om mensen die het bezoek aan Fortuna aangrijpen om een signaal af te geven aan al datgene wat betrokken is bij het voetballen in het Groningse"

“(Burgemeester) Cox zou zijn gewaarschuwd door de burgemeester van Groningen en de noordelijke politie. "Mede door die signalen over vuurwerk zijn gevoelens van onveiligheid ontstaan, vooral aan Groningse zijde",

"Als de orde verstoord wordt, zullen we maatregelen treffen. En als de omgeving of Fortuna-supporters last hebben van mensen die met verkeerde bedoelingen naar Sittard-Geleen komen, zullen we ook niet schromen een noodbevel uit te vaardigen."

Een goed verstaander weet wel beter met zo’n officiële verklaring vanuit de hoogste ambtelijke kringen. Bepaalde Groningen-aanhangers wilden een statement uitbrengen met een ‘forse lading vuurwerk’. Het handelt duidelijk niet om wat onschuldige ‘fakkels enzo’.

Het gaat hierbij ook niet om het steunen van de club en het elftal: deze lieden wilden de club duidelijk maken dat ze de teloorgang niet langer pikken. De manier waarop ze dat duidelijk wilden maken, laat zich eenvoudig raden met het meenemen van een fosre lading vuurwerk. Ze hadden schijnbaar bedoelingen om de orde te verstoren op een minder vreedzame wijze..

21 december 2018 om 10:07

@geniale,

Dat snap ik dus ook niet. Met deze informatie kun je inderdaad heel streng gaan controleren aan de poorten. Vind je iemand met vuurwerk op zak, stadionverbod. Heb je het vuurwerk ingenomen, stadionverbod voor de schuldigen en kunnen de gewone fans rustig naar de pot kijken. Ben je gelijk van die rotte appels af en kunnen zij niet meer een stadion in voor de rest van hun leven, iedereen blij.

21 december 2018 om 10:56

"dat snap ik dus ook niet. Met deze informatie kun je inderdaad heel streng gaan controleren aan de poorten."

Ik vraag me alleen wel af of ze daar bij Fortuna wel de middelen voor hebben. Ik ben dit seizoen naar Fortuna - PSV geweest en toen was het wel heel duidelijk dat de security totaal niet berekend was op meer dan een paar duizend toeschouwers.

21 december 2018 om 10:13

@kerwinc1:

"no pyro no party!"

Het ding is alleen: een voetbalwedstrijd is niet exclusief het feestje van die hele kleine minderheid die het gaaf vindt om vuurwerk af te steken in het stadion. Er zitten ook een hoop mensen die met een gerust hart hun kinderen mee willen kunnen nemen, mensen die niet steeds achterover willen moeten kijken omdat ze bang zijn voor een rotje in hun nek, mensen die liever niet vol in de smerige rook staan, mensen die niet bang willen zijn dat het grote spandoek waar ze onder staan in de hens vliegt, enzovoort.

Vuurwerk in een grote mensenmassa is gewoon link.

Een ervaring met een ietwat persoonlijke noot om dit kracht bij te zetten.. Toen ik een jaar of 11 was haalde mijn plaatselijke amateurclub de kwartfinale van de Knvb beker. Met een bus of 25 was het een volle optocht naar Az'67. Goede sfeer, allemaal leuk en aardig. Clubliederen gezongen in de bus, paar gasten die al lam aankwamen in Alkmaar, als 11-jarige vond ik het prachtig. Totdat we de toegangshekken doorwaren en iemand van onze eigen 'aanhang' knalvuurwerk over het toegangshek heentiefde (hij stond nog voor de controle, ik was er net doorheen). Het vuurwerk kwam nog in de lucht, op ik schat een halve meter achter mij tot ontploffing. Geen lichamelijke schade of gehoorschade, maar vol schrik heb ik die gehele wedstrijd met angst en beven doorstaan.

Ik ben inmiddels heel wat jaren verder en weet ook wel dat een rotje of iets dergelijks vrij onschuldig is, maar ergens knapt er elke keer bij een onverwachte knal iets in mij. Of het nu vuurwerk bij het voetbal is, een harde klap van een deur in huis als de ramen perongeluk tegen elkaar open staan of een ander kort en hard geluid... elke keer denk ik weer 2 seconden terug aan die avond in maart in Alkmaar.

Jongens, vuurwerk bij het voetbal slaat nergens op. Bedenk de volgende keer even dat er dus ook jongetjes van 11 bij zo'n wedstrijd rondlopen.

21 december 2018 om 08:55

Mooi verhaal, moet zeggen dat ik er zo nooit over nagedacht heb...

21 december 2018 om 09:40

Dat noemen ze PTSS.
Een kennis van mij is veteraan, bij een knallende ballon zit hij in zijn hoofd al in Afghanistan en probeert hij te achterhalen bij welk kaliber vuurwapen deze knal hoorde.
Ja voorwerk is mooi, mist gebruikt waarvoor bedoeld en op een veilige plek.

Tja.. Wel een heel makkelijke oplossing om iedereen maar te weren, omdat een gedeelte vuurwerk mee zou willen nemen. Uiteraard moet je die lui wel aan pakken, het mag nu eenmaal niet, maar er zijn toch ook manieren om enkel degene die het vuurwerk bij hebben te weren.

Je had er ook een buscombi van kunnen maken, iedereen een uur eerder in Groningen op het vertrekpunt laten zijn, en uitgebreid de gehele group fouilleren. Thuis is dat natuurlijk erg lastig, met 15.000 mensen, maar bij een groepje van 400 man, moet je gewoon een 100% controle kunnen doen, en ook op een manier dat je gewoon een paar minuten uitgreid de tijd neemt per pesoon.
De mensen met goede bedoelingen hadden dan gewoon naar de wedstrijd gekunt, en als je een beetje fatsoenlijk foulleert, moeten grote hoeveelheden vuurwerk toch onmogelijk zijn.

Vermoed dat dit verkeerd geinterpreteerd is. Denk dat een aantal vuurwerk wouden kopen in Belgie daar het over 2 weken oud&nieuw is. En als je er dan toch bent...-)

Geweldig dat een handje vol dombo's met een IQ van een tamme eend het op een moment, waar het elftal de steun het meest nodig heeft, de zaak weer weten te verstieren. Daar help je de club geweldig mee...proficiat met het behaalde resultaat...

Ik vind de term vuurwerk veel te algemeen. Een flinke zooi Pyro vind ik schitterend, het is een open stadion dus rook kan zich vrij goed oplossen (genoeg wind volgens de voorspelling). Het is mij ook niet bekend dat Groningen-supporters zich ernstig misdragen met gooien van fakkels.

Knalvuurwerk vind ik nonsens in het voetbal, voegt 0.0 toe. Je jaagt kinderen een schrik toe of zelfs lichamelijk letsel (bij iedereen mogelijk).

Maarja, vuurwerk in een voetbalstadion kan je niet gedogen, het zet de poort open voor 'debielen' met zwaar illegaal vuurwerk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren