Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Fan’ die tragische dood van Bradley Lowery (6) bespotte krijgt forse taakstraf

Laatste update:

Dale Houghton heeft een voorwaardelijke celstraf van twaalf weken opgelegd gekregen omdat hij in september de tragische dood van de zesjarige Bradley Lowery bespotte tijdens een wedstrijd van Sheffield Wednesday. Dat is vrijdag duidelijk geworden in de rechtbank.

Houghton was in september aanwezig bij Sheffield Wednesday – Sunderland toen hij lachend een foto van de zieke Lowery op zijn telefoon liet zien aan Sunderland-supporters om hen op de kast te jagen.

De actie van de 32-jarige ‘supporter’ van Wednesday leidde online tot veel ophef en het duurde niet lang voordat de Engelse politie hem in de kraag vatte. De rechter die de zaak behandelde noemde de actie van Houghton ‘ontstellend en schandelijk’.

Naast de voorwaardelijke celstraf van twaalf weken krijgt Houghton ook een taakstraf van 200 uur. De jonge Lowery was slechts zes jaar oud toen hij in 2017 overleed aan de gevolgen van een zeldzame vorm van kanker.

Lowery was fanatiek Sunderland-supporter en liep tijdens zijn oneerlijke gevecht tegen kanker meermaals met een speler van zijn favoriete club het veld op. De fan werd een boeg- en voorbeeld in Engeland. Jermain Defoe, die in die periode bij Sunderland speelde, bouwde een speciale band met hem op en was ook aanwezig op zijn begrafenis.

Jermain Defoe was aanwezig bij de begrafenis van Bradley Lowery.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Dat je dit in je hoofd haalt, wat een ongelofelijke zak stront.

Hopen dat dit uitschot hiervan leert maar ik betwijfel het

Afschuwelijke actie dit. Heb me ook even wat verder ingelezen in zowel het overlijden van Bradley als in deze situatie. Dat je, zelfs met een dronken kop, zoiets in je hoofd haalt is voor mij echt onbegrijpelijk. Zeker als vader, raakt dit extra hard.

Bij het horen van het liedje "don't give up the fight" van Racoon, wat ook gaat om een jongetje met deze ziekte (jayden, ook inmiddels overleden op driejarige leeftijd), krijg ik altijd een brok in mijn keel en prijs ik ons gelukkig dat wij een gezond kind thuis hebben.

Maar ik vraag me oprecht wel af wat je strafrechtelijk kunt doen tegen dergelijke acties. Want ondanks dat het afschuwelijk is, lees ik zowel hier, als op andere plekken, geen reden voor de veroordeling.

17 november 2023 om 22:47

Nee maar hij is in ieder geval wel aan de schandpaal genageld. Hopelijk is dit straf genoeg en leert hij hiervan.

17 november 2023 om 22:52

Nou, hij is dus wel degelijk strafrechtelijk veroordeeld, vandaar mijn vraag wat dan de redenatie van de rechter daarvoor is. Want ik lees dat dus niet terug. Niet hier, maar ook niet op de twee Britse sites die ik bekeken heb.

17 november 2023 om 22:57

Ja begrijp ik maar dat vind ik niet echt een straf. Natuurlijk is het voorwaardelijk. Maar niet echt iets waar veel last van hoeft te hebben.
Verder inderdaad met je eens. Geen idee om welk strafbaar feit het zou moeten gaan.
Was persoonlijk in ieder geval blij dat hij in ieder geval een betere straf heeft gehad in publieke vorm.

18 november 2023 om 00:37

200 uur taakstraf niet echt een straf? Daar kan je in Nederland bij wijze van iemand zwaar voor mishandelen.
Vind het een vrij zware straf voor een belediging, los van dat je natuurlijk compleet gestoord bent als je op het idee komt om die foto te laten zien.

18 november 2023 om 00:49

Dat dus, hoe ziekelijk ook, het blijft bij iemand beledigen. Vrij bijzonder om te lezen dat hij hier ook strafrechtelijk door gestraft is. Publiekelijk aan de schandpaal vind ik wel hartstikke terecht. Laat zijn omgeving maar zien wat voor triest excuus voor een vent hij is.

18 november 2023 om 01:06

Het is inderdaad maar een belediging, tegelijkertijd kon je het niet beter omschrijven: ziekelijk. M'n gevoel zegt dat zo iemand eigenlijk eerder in het Pieter Baan centrum moet worden onderzocht, dan ergens 5 weken schoffelen. Maar voor zulke ziekelijke acties ben ik toch wel blij dat het meer is dan alleen een publiekelijke schandpaal.

Ook wel lekker dat die lachende vriend van hem ook zo aan de schandpaal is genageld. Als je hierom zo hartelijk lacht, dan verdien je het van harte.

17 november 2023 om 23:28

@oelie wapper: Je zou dit in Nederland onder het strafrecht kunnen kwalificeren als belediging. Zo uit mijn hoofd dacht ik dat het artikel 266 was. Staat geloof ik ook een maximum straf op van 3 of 4 maanden. Ik weet niet precies waar je het in het Engels recht kunt vinden, maar ook daar is het strafrechtelijk verboden en kun je een soortgelijke straf krijgen.

Overigens komt het zeer zelden voor dat iemand meer dan een boete krijgt voor belediging. Je maakt het alleen echt niet vaak mee dat iemand iets doet zoals deze gast. Rechtvaardigt de straf behoorlijk.

18 november 2023 om 00:13

Ding met vervolging voor belediging in het Nederlandse strafrecht is wel dat er nauwelijks voor wordt vervolgd. De beledigde moet namelijk eerst zelf aangifte doen en zolang dat niet gebeurt zal het OM ook geen onderzoek doen. Nou kan dit jongetje sinds hij is overleden uiteraard geen aangifte doen, maar ik heb ook nergens gelezen dat zijn familie of naasten aangifte hebben gedaan.

18 november 2023 om 00:22

Je hebt helemaal gelijk hoor. Een belediging is in alle eerlijkheid ook niet echt een delict dat vaak genoeg de moeite waard is om verder uit te zoeken. Zowel voor aangever, OvJ of politie niet. Belediging is inderdaad een klachtdelict. Als aangever kan daarvoor zo'n beetje iedereen met een direct belang dienen.

Om even los te zien van Engels recht, want daar heb ik de ballen verstand van.. zou je in Nederland Sunderland best makkelijk als belanghebbende kunnen zien. Gebeurde tijdens hun wedstrijd, met hun supporter die zo'n beetje een symbool is geworden.

Overigens, dat je het nergens hebt gelezen betekent niet dat dat niet het geval is. Het kan simpelweg gewoon niet in de media gemeld zijn.

Als je denkt, hoe diep kan je zinken? Dan is dit je antwoord. Wat een treurigheid..

Los van het feit dat deze man ziek in zijn hoofd is om dit te doen. Geeft deze straf wel aan hoe ver het Engelse rechtsysteem is doorgeschoten. Het uitspreken van beledigende woorden is genoeg voor (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Mensen die dit applaudisseren, moeten er bij stil staan dat ook zij in de toekomst dit kan overkomen wanneer ze iets zeggen wat de overheid niet zint (kijk naar de pro hamas protesten). 1984 praktijken en stap verder is een gedachten politie.

Onzin om deze vergelijking te maken. Zeker daar waar het om de UK of andere Westerse landen gaat. De 1984 praktijken die jij beschrijft zijn gemeengoed in heel veel delen van deze wereld maar zeker niet de Westerse en die gedachten politie al helemaal niet. In 99% van de gevallen kan je hier je mening geven ook als niet iedereen het daarmee eens en zonder dat je wordt opgesloten. Onder die 1% van de gevallen vallen de uitingen van deze gestoorde Sheffield fan en gelukkig wordt hij gestraft.

Wat een mafkees. Dan vind ik een voorwaardelijke straf nog wel heel lief. Als ik de vader was joh..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren