Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

EU-ministers ondertekenen anti-Super League-brief; één land zet geen krabbel

Laatste update:

De ministers van sport van bijna alle EU-landen hebben in een brief kenbaar gemaakt fel tegen de Super League te zijn. Ook de Nederlandse minister Conny Helder heeft de brief ondertekend. De Spaanse minister van sport was de enige die de brief niet ondertekende.

De verklaring van de ministers volgt op het oordeel van het Hof van Justitie van de EU, dat de initiatiefnemers van de Super League in het gelijk stelde. Het Hof in Luxemburg bepaalde dat de UEFA de competitie niet mag verbieden, waarmee een enorm obstakel werd weggenomen voor de initiatiefnemers van de Super League.

De UEFA was en is niet te spreken over de Super League en kondigde aan zware straffen uit te delen aan deelnemende clubs en spelers van de UEFA. Zo dreigde de Europese voetbalbond met het uitsluiten van interlandvoetbal. Vele clubs trokken zich na de initiële storm aan kritiek van met name supporters op de nieuwe competitie terug.

Real Madrid, FC Barcelona en Juventus zijn echter altijd voorstander gebleven van de nieuwe Europese supercompetitie en vechten nog altijd voor het ontstaan ervan. Eind 2023 werd bekend dat er 64 clubs mee zouden mogen doen aan de Super League, een stuk meer dan de 12 clubs in het eerste voorstel in 2021.

Dat de minister uit Spanje de enige is die de brief niet heeft ondertekend, is gezien de standpunten van Real Madrid en FC Barcelona niet geheel verrassend te noemen. Omdat er nu in Spanje een juridische procedure loopt rond het Super League-project, zou de Spaanse minister de brief niet ondertekend hebben.

De ministers ondertekenden een brief waarin staat dat het organiseren van sportcompetities 'in overeenstemming met de principes van openheid, gelijke kansen, sportieve verdiensten, jaarlijkse prestaties in binnenlandse competities en alle Europese competities, financiële solidariteit, integriteit en gelijkheid moet zijn'.

Onlangs nog claimde FC Barcelona-president Joan Laporta dat Ajax, Feyenoord en PSV akkoord zijn over deelname aan de Super League. De uitlatingen van Laporta bleken echter niet te kloppen. "Ajax is totaal verbaasd over deze onterechte claim", lieten de Amsterdammers weten tegenover het Algemeen Dagblad. "Totale onzin", reageerde Feyenoord.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De lobbyisten in Brussel hebben hun werk ook wel snel gedaan. Verder blijft het toch redelijk ironisch dat je iets ondertekent waarin je pleit voor openheid (al zullen ze het uiteraard hebben over de clubs die kunnen instromen) terwijl je eigenlijk met diezelfde brief de organisatie van competities zelf gesloten houdt door een monopolie in stand te houden.

8 februari 2024 om 18:35

Precies het eerste wat in mij opkwam. FIFA en consorten hebben lekker lopen lobbyen. Linksom of rechtsom zullen ze er alles aan doen om de Super League tegen te gaan.
Geen idee waarom je als ministers hier iets van moet vinden. Vooral de genoemde reden is een drogreden.

Dat je hier voor laat lenen heeft natuurlijk alleen met geld te maken.
Alleen al hierom hoop ik dat de Super League al rond komt.

9 februari 2024 om 02:03

Juist in Brussel heet dat lobbyen en in Nigeria heet dat corruptie. Het is echt belachelijk dat de politiek zich mengt in de sport. Maar ja, er gaan miljarden in om, dan zijn er altijd belangen.

9 februari 2024 om 08:20

Het zijn de ministers van sport, waarbij vele van hen in zullen zien dat de opzet van de Super League de nationale competitie kapot zal maken. Daarin presteren heeft dan namelijk geen functie meer.

9 februari 2024 om 08:58

Als ze dit nou hadden geroepen met de eerste opzet van de Super League prima. Maar de nieuwe opzet is veel meer open. Ze hebben aangegeven dat het buiten de normale competitie bestaat. Er zijn momenteel gewoon geen aanwijzingen dat de Super League een vervanging gaat worden.

De timing en de opmerkingen van de ministers is op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Heb ze nog geen enkele keer gehoord de laatste maanden. En nu de Super League een belangrijke rechtszaak winnen. Wordt er opeens actie ondernomen.

En mocht de super league uiteindelijk wel een aparte competitie worden. Hebben de ministers zich er ook niet mee te bemoeien. Als het op een eerlijke manier gaat en open manier kan de nieuwe competitie gewoon doorgaan. Het is geen dictatuur, ook al denkt de EU dat wel vaker.

8 februari 2024 om 18:35

Typisch Brussel ook weer dit. Waar bemoeien deze mensen zich mee? De UEFA is verre van perfect, misschien bevalt de Super League wel veel beter. Ze kunnen zich in Brussel beter focussen op de echte problemen die Europa kent

8 februari 2024 om 18:49

Want dit sluit dat uit?

8 februari 2024 om 21:47

Dat is toch heel onwaarschijnlijk? Bij de UEFA heb je in ieder geval nog beperkte invloed en controle vanuit de nationale bonden. Bij zo'n Super League heb je dat totaal niet meer. Dan is het een kwestie van tijd dat de rijkste clubs heel veel invloed gaan krijgen. Dat lukt kennelijk al bij de Uefa, laat staan bij zo'n externe organisatie.

8 februari 2024 om 21:37

Dat laatste vind ik een lastig iets, aangezien het overkoepelende organisaties betreft. Ik vind het niet zozeer een monopolie, maar het grote probleem is dat de overkoepelende organisatie(s) overduidelijk corrupt zijn.

Dat neemt echter niet weg dat die Super League de verschillen alleen maar groter zal maken. Dan vind ik de UEFA toch het minste van de twee kwaden. De UEFA kun je in ieder geval nog enigszins sturen vanwege de nationale bonden. Zo'n Super League zweeft er helemaal boven en die laten hun oren zeer waarschijnlijk nog veel meer naar de grootste clubs hangen.

Ook niet verrassend dat Spanje niet heeft getekend. Ik dacht al, of Italië of Spanje. Clubs uit die landen waren ook degene die het wilde opzetten toch?

8 februari 2024 om 21:41

Volgens mij alleen Juventus. Die zien net als Barcelona een gemakkelijke weg om niet om te hoeven kijken naar de schulden. En tja, dat Spaanse voetbal is buiten Real Madrid aardig in verval sinds die clubs hun schulden dienden af te lossen en de banken zich enkel nog aan de hand van Europese regels in mogen laten met voetbalclubs. Dan heb ik het over het financiele aspect overigens.

Ik ben niet per definitie tegen een super league, het ligt eraan wat voor opzet ze gebruiken en hoe het in zijn werk gaat. Als het volledig gesloten is ben ik er tegen maar een open opzet met meer clubs kan ik wel achter staan. Vind het persoonlijk jammer dat de CL ooit is veranderd en er meer tickets van de kleine landen naar de grote landen zijn gegaan. Vroeger had je toch clubs uit landen zoals Nederland, België, Schotland, Griekenland, Tsjechië, Zweden, Turkije, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Polen die gewoon een rol speelde in de Europa cup 1 met finale en halve finale plaatsen. Het afpakken van die tickets en ze geven aan de grote competities heeft het gat tussen die landen alleen maar vergroot en nou zitten wel al 2 decennia naar dezelfde clubs te kijken. Vond het vroeger interessanter toen er veel meer clubs kans maakte om mee te doen. Als de kleinere topclubs weer mee kunnen doen en meedelen in de financiën zouden ze misschien weer wat meer slagkracht kunnen krijgen en word het voetbal over de breedte weer wat sterker.

Echter zal het wel weer zo opgezet worden op een manier dat het gat alleen maar verder groeit. Als het een verbetering is in de breedte ten opzichte van de CL ben ik voor en anders ben ik tegen. De Champions league is leuk en aardig maar de Uefa is wat mij betreft niet heilig en ik vind het veel belangrijker wat uiteindelijk het beste is voor de clubs, en dan niet alleen de topclubs.

8 februari 2024 om 21:21

Ben het met je eens! Verder begint de premier league zich toch al te ontpoppen als league waar het verschil te groot aan het worden is, dus dan maar deze manier.

8 februari 2024 om 21:54

Geef mij maar een Champions League zonder geplaatste status, verschillende potten en niet bij teams uit hetzelfde land in de poule. Gewoon simpelweg balletjes pakken en van groep a tot h..

9 februari 2024 om 17:27

Slecht idee. Dan krijg je juist oninteressante wedstrijden met Ludogorets - Maribor etc en dat zulke clubs doorgaan tov Real's PSG, Bayerns die tegen elkaar moeten en dan uitgeschakeld worden. Is niet eerlijk.

Tja, die Spaanse clubs zijn wanhopig. Betreft Real Madrid lijkt de angst 'm meer te zitten in de toekomst, aangezien ze momenteel nog prima meekunnen in de absolute top. Het verhaal van Barcelona is wel duidelijk. Het is een kwestie van tijd tot die schulden een flinke impact gaan hebben op het sportieve aspect. Je kunt de consequenties maar tot een bepaald punt rekken en het lijkt me niet dat ze nog meer bezittingen gaan verkopen.

Ik snap alleen die drang niet zo. Ook die Super League zal gaan waar het geld zit. Voor je weet sta je dan met de halve Premier League te voetballen en dan wordt het voor iedere club zonder miljardair erachter lastig om nog aansluiting te vinden. Ik vraag me af of ze daar in Spanje al over hebben nagedacht.

Dit is wel merkwaardig, waarom zouden de ministers zich moeten bemoeien met sport? Daarnaast is er een uitspraak van het Hof dus wat willen ze hiermee bereiken. De UEFA is geen overheidsorgaan. Ik hoop dat de Super League op korte termijn komt. Ik kijk liever naar Real Madrid-Arsenal dan naar Ajax-Bodo. Het is leuk voor de supporters van die 2 clubs dat ze ‘Europees’ spelen maar niemand kijkt ernaar.

9 februari 2024 om 17:31

Real Madrid - Arsenal kun je ook kijken in CL. Ajax - Bodo is ook niet voor niks in Conference League en niet in Champions League

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren