Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Er is vrijheid van meningsuiting, maar dit kunnen we niet ondersteunen'

Laatste update:

Het spandoek dat zondagmiddag te zien was in de topper tussen Standard Luik en Anderlecht is het gesprek van de dag in België. Steven Defour heeft een verleden bij Standard, maar speelt sinds de zomer bij Anderlecht. Daar zijn de fans van de Rouches niet blij mee: zondag toonden zij een megadoek met de tekst 'Rood of dood', met daarnaast een man met het afgehakte hoofd van Defour in zijn hand. Standard steunt de actie van de fans niet en voelt zich in de maling genomen.

Vorig jaar maakten de supporters ook al een spandoek die voor de nodige ophef zorgde en vanaf dat moment controleert Standard de teksten en de afbeeldingen. "Maar de supporters hadden ons vooraf een ander spandoek getoond", zegt Olivier Smeets, woordvoerder van Standard, tegen Sporza. "Er is vrijheid van meningsuiting, maar wat we vanmiddag zagen, kunnen we niet ondersteunen."

"Standard neemt dus duidelijk afstand van het spandoek, want we begrijpen dat het aanstootgevend is voor velen", vervolgt Smeets. "We gaan nu intern overleggen en praten met de verantwoordelijke. We zullen ook luisteren naar de reacties van de andere clubs en van de voetbalbond en dan komen we naar buiten met een standpunt. Dat betekent niet dat er geen straffen zullen volgen."

Het spandoek van Standard Luik ging te ver

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je club steunen is natuurlijk geen probleem. Alleen deze dingen gaan natuurlijk te ver.
Ook respectloos naar Defour toe.
Hard aanpakken deze dingen!

25 januari 2015 om 21:46

vind het ook een verschil of je je club steunt, of dat je de rest haat. ben het wel met je eens.

25 januari 2015 om 23:45

Er zijn zelfs mensen die vinden dat dit niet te ver gaat... Zit er toch een draadje los ergens wat mij betreft

De supporters van Standard zijn vurig en trouw aan hun club, maar staan ook bekend als complete leeghoofden die zulke acties dus opzetten. Echt jammer want er zijn ook kinderen die de match gaan bekijken en dit is geen prettige zicht.

26 januari 2015 om 02:18

Wat een generalisatie. Damn zeg. Stel u voor dat ze zo'n generalisatie over pakweg - ik kijk naar uw nick - Albanezen zouden zeggen...

26 januari 2015 om 12:17

De personen die het voetbal bekijken in België weten dan ook wel over welke dat het precies gaat en dat ze niet allemaal zo zijn. En dat mag gerust gedaan worden, vrije meningsuiting toch?

Ja misschien verwoord ik het verkeerd, maar dit is ook niet de eerste keer dat de fans van Standard onnodige ongelukken veroorzaken.

Edit: typfout

26 januari 2015 om 12:47

De meeste Standard supporters zijn gewone mensen die gewoon naar het voetbal willen kijken.

En dus mag je niet een paar idioten gaan vereenzelvigen met de hele groep.

Tja het spandoek gaat te ver, omdat er te veel domme mensen in de wereld zijn die dit misschien aangrijpen om echt geweld te gaan plegen. Wat zou het toch mooi zijn als er ooit een oplossing zou komen voor het domme, agressieve, oorlogsbeluste mensen-probleem. Misschien Mars koloniseren en ze allemaal daar neerzetten ofzo.

25 januari 2015 om 21:53

Dus je moet er dom voor zijn wil je zeggen, zat slimme mensen die alles doen wat god verboden heeft..

25 januari 2015 om 21:55

Heel dom

25 januari 2015 om 21:56

Ik bedoel ermee te zeggen dat ook slimme mensen fouten dingen doen.

25 januari 2015 om 22:08

Meerdere mensen doen foute dingen. Maar dit soort bestiale acties zijn zeer anti-sociaal. Iedere voetballer is ook maar een mens. Hij verdient zijn geld nu elders. So what?

25 januari 2015 om 23:01

Los van je werk, geld, IQ of levensstandaard. Als je mensen fysiek geweld aandoet naar aanleiding van voetbal ben je in mijn ogen dom. Er zijn ook mensen die foute dingen doen naar aanleiding van andere dingen, maar dat is in dit topic niet erg relevant.

26 januari 2015 om 00:29

Vele seriemoordenaars en andere monsters uit t verleden zijn buitengewoon slim

26 januari 2015 om 09:07

Dan ben je hetzelfde. Een beetje een guantanamo bay idee. Dat wordt niet voor niks opgeheven, het is tegen de mensenrechten.

Voor de rest wel een achterlijk spandoek. De verantwoordelijke mogen wat mij betreft wel een grove boete en een stadion verbod krijgen.

Vooraf een ander spandoek getoond.. De echte zat bij iemand zijn binnenzak? Standard is niet incontrol zo blijktwel dus ze zijn net zo verantwoordelijk.

25 januari 2015 om 21:42

Nee wijsneus, die zat niet in een binnenzak. Mag toch hopen dat je snapt dat het spandoek niet een uur van te voren bekeken wordt, maar 1 of 2 dagen van te voren..

26 januari 2015 om 10:45

Nee maar, je meent het. Lekker handig als je 1 of 2 dagen van tevoren checkt en ze al een keer de fout in zijn gegaan... Dan heb je er als club alles aan gedaan, Not!

25 januari 2015 om 21:56

Volgens mij past zo een spandoek niet eens in ene broekzak. Of je moet een grote zak hebben en 4 meter lang zijn, dat betwijfel ik.

Ja dit gaat wel enigszins over de schreef ja haha. Dat ze met die vlag toch de tribunes opgekomen zijn zeg hehe.

@VZ dat is niet een man met een masker, maar Jason Voorhees.

25 januari 2015 om 21:46

En wie is dat dan?

25 januari 2015 om 21:54

Ken je klassiekers...

25 januari 2015 om 21:56

friday 13th films

25 januari 2015 om 21:53

En is deze Jason dan een vrouw met een masker offff....??

25 januari 2015 om 21:59

@stravven. Leuk dat je voetbalzone verbetert maar Jason voorhees was toch een gedaante met een hockeymasker? Dus wat wordt er nu verkeerd gezegt

Gelijk een spandoekverbod invoeren voor de rest van het seizoen.

Dit gaat natuurlijk veel te ver.. Red or dead heeft hij trouwens wel serieus genomen.. Hij pakte die wedstrijd een rode kaart..

25 januari 2015 om 23:28

Ja maar dat was natuurlijk ook een beetje een rare rode kaart.

provocerend spandoek.
in NL werd een hash , coke en pillen spandoek al bestraft.

25 januari 2015 om 21:58

Dat moet wel kunnen, maar wat de mensen bij Standaard deden kan echt niet. Dat er hasj opstaat wilt niet zeggen dat je mensen aanspoort om drugs te gaan gebruiken.

25 januari 2015 om 23:13

Dus jij keurt het goed dat voetbal geassocieerd wordt met drugs?

Spandoeken hoort bij het voetbal, maar hou het ook relevant en acceptabel. Eer je club helden ipv een speler die nu ergens anders speelt. Moet niet gekker worden...

25 januari 2015 om 23:14

*ipv een speler kapot maken omdat hij ergens anders speelt. Dan kun je nog altijd fluiten voor wie daar behoefte aan heeft.

Is gewoon een spandoek jongens verder niks.. heeft niks te maken met dat de supporters van Standard daadwerkelijk het hoofd van Defour af willen zagen. Slechts een leus die toevallig rijmde en daarbij wordt dan een tekening gemaakt. So what?

25 januari 2015 om 22:27

Nou ik zou zeggen, ga lekker tussen de tifosi staan. Mensen die dit soort gedrag goedkeurd missen wat in de bovenkamer.

Vrijheid van meningsuiting prima, zulke prenten gewoon not done.
Ga fluiten maak een grappige leus prima, maar dit is vrij kansloos.





25 januari 2015 om 23:26

Hoezo missen wat in de bovenkamer? Zat mensen die slim zijn goede baan hebben etc. En toch in t weekend weer aansluiten bij de hoolies en dit soort spandoeken maken of ergens gaan vechten. Voetbal supporter zijn is een vak apart. Ik vind t gwn een mooi spandoek alleen had k er zelf niet aan meegedaan want voor de kinderen in t stadion is t niet goed.

26 januari 2015 om 03:56

Slim zijn wel niet per definitie zeggen dat er niets mis zit in je bovenkamer. Er zijn tal van verkrachters, moordenaars etc die slim waren en daardoor soms ook lang ongrijpbaar. Maar ga me niet vertellen dat er bij die mensen niets mis zit.

26 januari 2015 om 08:44

Geef ik je ook gelijk in.

Beetje smakeloos en dat weten de supporters ook, vandaar dat ze eerst een ander spandoek aan de club toonden. Laf.

Schandalig dit... de makers zul je toch een stadionverbod gaan opleggen. Totaal geen enkel idee van normen, waarden etc... Ben blij dat mijn zoons hier nog niet mee te maken hebben...

26 januari 2015 om 04:29

Het is inderdaad een zeer provocerend spandoek dat wel gewerkt heeft.het is mischien ethisch niet te verantwoorden maar denk niet dat ze het lettelijk zo bedoeld hebben meer om defour op de kast te jagen aangezien hij altijd een kort lontje heeft gehad.ik keur het niet goed maar genoeg moraal ridders hier die dit afkeuren maar wel hamas hamas joden aan het ... en je moeder is een .... scanderen in het stadion.

Een vrijheid van meningsuiting is slechts een illusie die wij graag in leven willen blijven houden. Je kan gewoon dingen doen, en sommige dingen kan je niet doen. Zo simpel is dat.

Standard gaat dus praten met de verantwoordelijke en neemt afstand van het spandoek omdat het aanstootgevend is voor velen.

Vinden ze het nou zelf nog wel kunnen ? En waarom nog praten met mensen die dergelijke briljante ideeën hebben ?

25 januari 2015 om 23:09

Ik vond het wel kunnen. Ze provoceren alleen maar.

25 januari 2015 om 23:32

Jij ziet het als slechts provoceren omdat jij waarschijnlijk een normaal persoon bent. Maar Defour weet ook dat er wel degelijk idioten zijn die echt geweld gebruiken, ik zou me niet veilig voelen als ik zo'n spandoek over mezelf zie.

26 januari 2015 om 12:37

Ze nemen afstand, maar zetten het wel mooi op hun Twitter account. Lekker dubbel.

Alle betrokkenen voor het leven weren bij Standard. Dat is de enige manier om echt afstand ervan te nemen.

Dit doet mij erg denken aan de aanslag op Charlie Hebdo, wat vinden jullie daar dan van?

26 januari 2015 om 00:21

Mij niet, het doet mij denken aan Freddy vs Jason. Het bekende masker en slachtmes zijn duidelijk te zien op de spandoek, niks met Charlie Hebdo te maken. Zou zelfs niet weten waarom je daarover begint. Iedereen die een beetje filmkenner is, weet dat dit duidelijk Jason is.

26 januari 2015 om 00:57

Je bedoeld zeker Friday the 13th met Jason Voorhees

En indd zie de link met charlie ook niet...

Je zou defour maar zijn.. Ik zou me na en tijdens de wedstrijd niet veilig voelen...

26 januari 2015 om 01:18

Ja klopt, Elm street is met Krueger.

Achja, de spandoek was wat extreem maar ik kom vaak in Sclessin, en ze zijn allemaal heel passioneel. Sommige zijn heel fanatiek en gek, die verpesten het voor de meerderheid. Ik ben eigenlijk meer verbaasd van Defour die zich zo heeft laten gaan. Zo'n mooi verhaal met Standard beleefd, hij werd op handen gedragen als hun aanvoerder op 20-jarige leeftijd. Hij moest stomdoof zijn voor deze actie, dan zou hij als winnaar uit de strijd gekomen zijn. Dit was de Defour uit zijn puberteit.

26 januari 2015 om 08:04

Ik had het over het feit dat de spotprenten van Charlie Hebdo voor een grote groep personen 'te ver' gaan, net zoals dit spandoek voor veel mensen 'te ver' gaat.
Er blijkt dus wel een grens van vrijheid voor meningsuiting voor veel mensen, die hier duidelijk wordt getrokken maar in het geval van Charlie Hebdo niet.

26 januari 2015 om 12:42

Het is dan ook een misvatting dat de vrijheid van meningsuiting geen grenzen zou hebben. Die zijn er namelijk wel degelijk. In het geval van dit spandoek is die grens overschreden, aangezien aanzetten tot haat en geweld wel degelijk strafbaar is. Een individu kan zich hierdoor bedreigd voelen, terwijl geen enkel individu bedreigd werd door Charlie Hebdo. Daar werden denkwijzen, religies en maatschappelijke standpunten op de korrel genomen. Dat moet kunnen. Dit (het geval Defour) is persoonlijk.

Ter vergelijking een vokomen fictief voorbeeld: ik mag gerust roepen dat ik alle moslims idioten vind, dat is mijn mening. Maar ik mag niet op één moslim afstappen en zeggen dat ik hem zo'n idioot vind dat ik zijn hoofd wel wil afhakken. Dan pleeg ik een strafbaar feit.

26 januari 2015 om 17:00

Het gaat over voetbal, en de afbeelding is er ene van een film? Dus, laten we het daar bij houden aub? Is dat zo moeilijk?

26 januari 2015 om 22:46

Ik wist niet dat Defour een acteur is. Heb ik iets gemist?

27 januari 2015 om 08:16

Ik vrees dat jij meer dan 1 ding hebt gemist in jouw leven.

Defour moet tegen een stootje kunnen. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk. Het is een cartoon punt uit.

26 januari 2015 om 06:20

Het is een doodsbedreiging...

Waar staat de tekst 'Red or Dead' voor? Natuurlijk niet de letterlijke vertaling, maar de vrij vertaalde.

26 januari 2015 om 01:22

Standard is bekend als Les Rouches, Luiks voor Les Rouges. Al spelen ze dit jaar wel in belachelijke shirts. En ze zijn heel allergisch voor paars.

Ik vond het ook niet gepast, zou niet tevreden zijn mocht de harde kern van mijn club met zoiets afkomen.

Maar jongens...dat is de prijs die je moet betalen om vrijheid van mening te hebben.

Nog maar een week geleden zat half Europa te neuzelen dat we wel 'oneervol' symbolen van een religie mogen en moeten kunnen afbeelden en nog geen week later draaien ze hun kar omdat het over een voetballer gaat.

Je kan daar gewoon niet aan raken. Goede smaak kan je niet normeren.

Het wordt ook allemaal wat uit zijn context getrokken. Men wil Defour echt niet doden, het is ook geen oproep om dat te doen.

Defour is gewoon iemand met een lang Standard verleden en speelt nu bij de aartsvijand. Zal wel zijn dat dit bij de diehard fans voor véél wrevel zorgde. En dat hebben ze dus visueel even vormgegeven.

Smaakvol? Neen. Gepast? Ook al niet en qua timing ook al geen voltreffer.

Maar in godsnaam, niet verbieden. Als we hier mee beginnen, dan moeten we straks een Smaakpolitie oprichten. En dat willen we niet.

26 januari 2015 om 12:44

Ik hoop toch echt dat je het verschil snapt tussen een religie (een concept, een denkwijze, een manier van leven) en een individu. Dit heeft niks te maken met vrijheid van meningsuiting, hier wordt geen mening gegeven.

Voorbeeldje: ik mag gerust roepen dat ik alle moslims idioten vind, dat is mijn mening. Maar ik mag niet op één moslim afstappen en zeggen dat ik hem zo'n idioot vind dat ik zijn hoofd wel wil afhakken. Dan pleeg ik een strafbaar feit.

26 januari 2015 om 13:13

stakkevdb,

Defour 's nachts opbellen met de melding dat zijn kop eraf gaat, is ook van een andere orde dan dit kenbaar maken via een spandoek in een stadion.

Het één kan een bedreiging zijn, het andere is gewoon een uiting van slechte smaak.

26 januari 2015 om 15:59

Is dat zo? Het medium bepaalt de boodschap? Dat is een vrije interpretatie van jouw kant lijkt me.

Ik denk niet dat de wedstrijd Standard-Anderlecht het tweede meest bekommentarieerde topic was geweest op voetbalzone, na de micky-mouse-topper Ajx-Fynrd, als de Standard harde kern een spandoek had gemaakt met daarop 'the sky is blue, I love you'. Neen, puik werk van de Standard supporters, doe zo verder en laat je het hoofd niet dol maken door al die verwijfde zogezegde voetbalupporters, want ze zijn gewoon Retekut !

We zien een vermomde Rouche die het afgehakte hoofd van Defour in zijn handen heeft met de slogan: 'red or Dead' oftewel 'rood of Dood'. De middenvelder van Anderlecht en Rode Duivel kon zelf best wel lachen met zijn onthoofding.

Bron:
demorgen.be/sport/-red-or-dead-zo-werd-steven-defo...

Vorig seizoen was er ook al veel te doen om een andere tifo:

voetbal24.be/wp-content/uploads/
2013/12/spandoek.jpg

Al Pacino met een machinegeweer in de hand, een verwijzing naar Scarface uit 1983.

De tekst? "jullie grootste vijand groet u"

De spelers van Anderlecht konden er toen om lachen. Maar de pers stond ook klaar met zijn wijsvingertje.

26 januari 2015 om 12:45

De spelers van Anderlecht zijn mijn zorg dan ook niet. Die mogen gerust voor zichzelf beslissen of ze met zoiets lachen of niet. Maar mijn kinderen zijn mijn zorg wel, die kunnen dergelijke dingen nog niet plaatsen. Dus is het aan ons, als maatschappij, om duidelijk te maken dat zoiets niet normaal is.

26 januari 2015 om 13:11

Was u met uw kinderen daar aanwezig misschien?

En wat doet u met uw kinderen wanneer een speler een andere een doodschop verkoopt?

Of wanneer een trainer een scheidsrechter verrot zit te schelden?

En wat als de tribune redelijk grove liederen begint te zingen?

Vechten en vandalisme, doen ze ook wel eens in en rond het stadion. Hoe zit het dan met je kindjes?

Aub, het argument 'kinderen' is geen argument. Misschien is een voetbalstadion geen plek voor héél kleine kinderen. Dat zou het wel moeten zijn, maar dat is het in de praktijk niet.

Ik heb ook gewacht met mijn kinderen mee te nemen naar het voetbal, tot ze een leeftijd hadden dat ze alles wel konden plaatsen, relativeren en vooral hun eigen oordeel er over konden vormen.

26 januari 2015 om 16:06

Het is je misschien ontgaan, maar voetbal wordt af en toe wel eens op televisie uitgezonden. Ze hoeven niet in het stadion te zitten om dingen mee te krijgen.

Al je andere voorbeelden, daar moet ook gewoon tegen opgetreden worden. En daar staan ook straffen op: een doodschop is een rode kaart, een scheidsrechter verrot schelden is een verwijzing naar de tribune, vechten en vandalisme is een strafbaar feit, grove liederen zijn aanleiding om een wedstrijd stil te leggen enz. Dat die straffen niet altijd uitgevoerd worden is een andere discussie, daar zou uiteraard veel consequenter in opgetreden moeten worden. Maar dat ze niet kunnen en (in theorie) bestraft worden is wel duidelijk. Waarom is zo'n degoutant spandoek dan anders? Omdat bij die voornoemde gevallen af en toe iemand niet gestraft wordt moeten we dit in zijn geheel maar zo laten? Toch ook geen juiste conclusie hè...

Los van alle discussies over vrijheid van meningsuiting, bedreiging en alle andere redenen om het wel of niet ok te vinden: je kan toch niet serieus vinden dat dit een goede zaak is? Dit is toch het moment om te zeggen "jongens, stop, dit gaat te ver" en paal en perk te stellen aan dat soort zaken. Het is maar voetbal, een onthoofding erbij halen is toch werkelijk compleet gestoord.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren