Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Een frisse wind in Lyon

Laatste update:

Het publiek verliet het stadion tijdens de thuiswedstrijd tegen Caen al in de eerste helft, hels werd er gefloten, de verkoop van witte zakdoekjes in Lyon verdubbelde, het aantal spandoeken steeg eveneens in razend tempo en heuse demonstraties werden er gehouden. Alles probeerden de supporters van Olympique Lyonnais aan het einde van het seizoen 2010/11 om trainer Claude Puel na drie lange jaren weg te krijgen. Het is ze gelukt, als onderdeel van een nieuw beleid, volgens clubvoorzitter Jean-Michel Aulas. De gevolgen zijn nu al duidelijk merkbaar.

/

Het hoogtepunt van het tijdperk-Puel, dat duurde van 2008 tot 2011, was ongetwijfeld dinsdag 9 maart 2010. Op die dag speelde Lyon 1-1 in Madrid, mede dankzij een succesvolle tactische omzetting in de rust van Puel, en Lyon bekerde door in de Champions League. Puel werd geprezen om zijn moed aanvallend te wisselen in het Santiago Bernabeú, maar in de halve finale liet hij blijken dat dit een incident was door bij 0-0 in München met een man meer achterover te blijven leunen. Die tactiek faalde hopeloos en Lyon werd kansloos uitgeschakeld. Het seizoen 2010/11 was ondanks topaankoop Yoann Gourcuff een mislukking met als absolute dieptepunt een 4-0 nederlaag in Auxerre, de grootste overwinning van die club het hele seizoen.

Aulas zag het allemaal aan en greep tijdens de afgelopen zomerstop in. Claude Puel, die binnen was gekomen na zeven opeenvolgende landskampioenschappen en vervolgens in drie seizoenen nul prijzen wist te pakken, werd naar huis gestuurd en de jonge Rémi Garde, tot dan toe jeugdtrainer, werd naar voren geschoven als nieuwe hoofdtrainer. Even opvallend als de trainerswissel was dat de duurste aankoop (Gueïda Fofana van Le Havre) slechts twee miljoen euro kostte. Dat terwijl Jérémy Toulalan voor zeven miljoen euro en Miralem Pjanic voor twaalf miljoen waren verkocht. Op de transfermarkt werd dus flink verdiend in plaats van verloren, zoals in eerdere jaren: waar in de twee zomerstops ervoor dure aankopen als Cissokho (vijftien miljoen), Gourcuff (24 miljoen) en Lisandro López (26 miljoen) werden gedaan, bleven die nu uit.

Het gewijzigde beleid komt niet (alleen) voort uit het ideaal van een opleidende club, maar ook door de bouw van het nieuwe stadion, dat de club 180 miljoen euro gaat kosten. Daarnaast maakte Lyon na acht jaren van hoge winsten zowel in het seizoen 2008/09 als in het seizoen 2009/10 verlies: het nieuwe beleid is dus vooral ook noodzakelijk om de club financieel gezond te houden. Dat het ook sportief goed lijkt uit te pakken (Lyon is na zeven officiële wedstrijden nog altijd ongeslagen), is misschien verrassend, maar simpel te verklaren. De supporters hadden namelijk geen ongelijk over Puel.

Het spel onder Rémi Garde is vooralsnog een absolute verademing ten opzichte van dat onder Puel. Garde legt voortdurend de nadruk op plezier in het spel en dat heeft zijn uitwerking niet gemist. Rechtsachter Anthony Réveillère beleeft opnieuw zijn hoogtijdagen, de nu geblesseerde López en Gomis spelen zelfs voor hun goede doen bovengemiddeld en scoren erop los, de op de laatste transferdag vertrokken Pjanic had zijn goede vorm eindelijk weer hervonden, middenvelder Kim Källström speelt beter dan ooit en de jonge Maxime Gonalons laat zich zien als vaste waarde en goede vervanger van Toulalan.

Bovendien zijn de prestaties tot nu toe uitstekend: de Champions League-voorronde is vrij makkelijk overleefd en het eerste gaatje in de competitie ten opzichte van Lille, Olympique Marseille en Paris Saint-Germain is geslagen. In de wedstrijden tegen Brest en Montpellier wist Garde door goede wissels het spelbeeld in het voordeel van de Lyonnais te draaien en hij liet hiermee zien ook over tactisch inzicht te beschikken. Tel daarbij op dat Gourcuff nog terug gaat komen van een blessure en het is duidelijk: ook al is Lyon op papier verzwakt, in de praktijk is het dankzij de trainerswissel sterker geworden.

Puntje van aandacht is wel de verdediging. Tot nu toe kreeg Lyon in de eerste zeven wedstrijden zeven tegendoelpunten, in iedere wedstrijd eentje en met 38 tegendoelpunten in een 38 competitiewedstrijden is zelden een club kampioen geworden. Bakary Koné werd weliswaar voor twee miljoen euro van Tweededivisionist Guingamp gehaald, maar moet direct Frans international Toulalan en de nu echt te langzame clubheld Cris doen vergeten en dat is wel erg veel gevraagd. Dejan Lovren speelt sterk, maar is ook nog maar net 22 en is dus nog lang geen perfecte verdediger. Het is met name aan octopus Hugo Lloris, doelman van beroep, te danken dat het aantal tegendoelpunten toch nog vrij beperkt is gebleven.

Een positief punt is dan weer dat voormalig jeugdtrainer Garde de jeugd meer een kans geeft. Zo was in de afgelopen wedstrijd tegen Dijon Bafétimbi Gomis met z'n 26 jaar de op één na oudste speler en hebben zowel de negentienjarige aanvaller Ishak Belfodil als de eveneens negentienjarige vleugelverdediger Timothée Kolodziejczak (ook voor de Fransen onuitsprekelijk, dus is de roepnaam 'Kolo') al kansen in de basis gekregen, kansen die ze vorig seizoen niet hadden gekregen. Het meer inzetten van jeugdspelers past niet alleen bij de filosofie van Rémi Garde, maar bij de heruitgevonden filosofie van de hele club, afkomstig uit de periode van de zeven opeenvolgende landstitels: zelf opleiden en scouten in de Ligue 2, om vervolgens de sterspelers voor grote bedragen te verkopen.

Rémi Garde wordt nu al op handen gedragen door de supporters van de Lyonnais en dat is niet alleen omdat hij negen jaar voor L'OL gespeeld heeft en hij er geboren en getogen is, maar ook vanwege de betere prestaties met een op papier verzwakte selectie. Wil hij ook aan het einde van het seizoen zijn supporters tevreden stellen, dan zal hij de nog altijd geblesseerde Gourcuff aan de praat moeten krijgen en zijn centrale verdedigers snel moeten laten uitgroeien tot echte topverdedigers. Lukt hem dat, dan slaagt voorzitter Aulas met zijn 'nieuwe' beleid in zijn doel: Lyon weer laten uitgroeien tot koningin der Franse voetbalclubs, met gezonde financiën, gecombineerd met minimaal het voor de negende keer op rij bereiken van de achtste finales van de Champions League. Duidelijk is in ieder geval dat in het snikhete Lyon afgelopen zomer een heerlijk frisse wind heeft gewaaid, een wind die de plaatselijke voetbalclub voorlopig weer van haar financiële én sportieve koorts heeft verlost.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtig stuk, heb het makkelijk doorgelezen en het was erg interessant en goed informatief! De nieuwe trainer lijkt wel vergelijkbaar met Frank de Boer.

* * * * *

Mooi stuk over een prachtige club uit een mooie stad. Ik keek afglopen seizoen ook met ledeogen aan toen ik zag hoe slecht Lyon het deed en vooral hun manier van spelen dat gewoon veel te matig was met de kwaliteiten die ze vorig jaar hadden.

Erg blij dat de jeugd een kans krijgt, want Lyon heeft zeker niet de minste jeugd. Had alleen niet verwacht dat ze er zo snel al zouden staan.

Samenvattend, leuk stuk, duidelijk geschreven, je vertelt me iets nieuws en ik heb het met gemak in één keer weggelezen.

5 sterren

Vind het ook een mooi stuk.

Toch vind ik wel dat je soms te lange zinnen gebruikt. Zinnen met heel veel komma's erin. Dit leest af en toe wat lastiger. Alinea acht bestaat bijvoorbeeld maar uit drie zinnen.

Verder is het een prima stuk, grammaticaal goed in orde en er zit een goede opbouw in.

Ik ben geen Lyon volger, maar kijk af en toe wel de Ligue 1. Het heeft me altijd al verbaasd dat Lyon 7 x op rij (2002-2008) landskampioen is geworden in Frankrijk. En dat voor een club die voor die periode nog nooit een kampioenschap wist binnen te slepen. Kan het ook niet zo zijn dat de laatste drie jaar andere clubs ook aanzienlijk beter zijn geworden? Dat in combinatie met de trainerswissel, pakt natuurlijk niet goed uit.

Persoonlijk vond ik het niet erg dat Lyon drie jaar geleden geen kampioen werd. Een competitie waar je van tevoren al bijna kan weten wie er kampioen wordt, vind ik minder aantrekkelijk. Nu is er weer spanning en strijd in de Ligue 1, en dat vind ik wel mooi om te zien. Succes dit jaar!

Groeten Pango

13 september 2011 om 18:41

Ik snap wat je bedoelt over dat andere clubs sterker zijn geworden, maar dat neemt niet weg dat het spel met name afgelopen seizoen echt zwaar ondermaats was. Om maar een paar dramatisch slechte wedstrijden te noemen (in alle wedstrijden was Lyon ook qua kansen niet beter dan de uitslag doet vermoeden, anders had ik nog een langere lijst kunnen opstellen): 4-0 nederlaag in Auxerre, 2-0 nederlaag in Toulouse, 2-0 nederlaag in Lorient, 2-0 nederlaag in Bordeaux, 0-0 thuis tegen degradant Monaco, 1-1 in Arles dat kansloos laatste werd, 1-1 thuis tegen Valenciennes, 2-1 nederlaag in Valenciennes, 3-0 nederlaag tegen Schalke, 4-0 achterkomen tegen Benfica (werd met wat geluk en een wegzakkend Benfica nog 4-3), 2-2 thuis tegen Hapoel Tel Aviv etc. etc. Het was echt slecht vorig seizoen. Met 64 punten word je normaal gesproken niet eens derde en zonder Lloris, maar met een normale doelman, was Lyon waarschijnlijk rond de vijfde plaats geëindigd.

In ieder geval bedankt voor je complimenten. De lange zinnen zijn vaker een probleem met mijn schrijfstijl, daar moet ik blijkbaar nog wat beter op letten.

Mooi geschreven al heb je ook informatie uit de Vi gehaald als ik het zo lees.

*-*-*-*

13 september 2011 om 15:25

Ik heb de VI niet eens gelezen en volgens mij is er iets misgegaan met de beoordeling? In ieder geval bedankt voor je compliment over m'n schrijfstijl.

13 september 2011 om 16:32

Ik zal het dan wel even compenseren

Tja, niet alleen voor het compenseren, maar ook voor het verhaal zelf geef de volle scoren. Het steekt goed in elkaar, leest lekker weg en het is duidelijk. Je schrijfstijl ligt me wel, en ik ben een stuk wijzer geworden over de situatie bij Lyon.

13 september 2011 om 16:57

Huh ik snap hier niet van. Ik heb duidelijk op de 4 sterren gedrukt. Ik zal VZ hier wel even over mailen

Leuk stukje, het leest lekker weg en ik ben weer wijzer geworden zonder me te ergeren aan je schrijfstijl. Je mening komt duidelijk naar voren en is goed onderbouwd.

5 sterren.

Zeer mooi stuk!

De 3 seizoenen onder Puel waren inderdaad een teleurstellend ( en dan ben ik nog aardig ).
Sinds Rémi Garde trainer is zie je gewoon dat de groep veel meer vertrouwen krijgt en , inderdaad zoals je al zei, weer met plezier gaat voetballen.

Prachtig geschreven en leest perfect!

Allez Les Gones!

Knap gedaan ! En ik sluit me hier dan ook bij aan. De filosofie van jeugdige spelers, al dan niet zelf opgeleid, te laten groeien in Lyon om ze dan met grote winst te verkopen om daarna toch weer mee te stijden in de top van Europa. Ik denk gewoon dat Lyon die grote bedragen uitgaven, omdat dat 'past' bij een Europese topclub. Maar financieel moet het gewoon gezond zitten en dan zie ik liever dat er om het jaar een sterkhouder vertrekt, om er dan een nieuwe te halen, dan over een paar jaar uitgesloten te worden in de Europese competities! En met Puel wist ik vanaf het begin dat dat mis ging gaan, was een veel te verdedigende coach voor Lyon, dat ervoor toch steevast met de aanvallende 4-3-3 speelde. Nu hopen op betere tijden en een nieuwe hegenomie in Frankrijk, mss ook op Europees succes gokken ? Wie weet ! Qui ne saute pas n'est pas Lyonnais !

Bedankt iedereen voor de complimenten en de sterren, ook mooi om te zien dat jullie het óf met me eens zijn óf veel nieuwe dingen geleerd hebben van het stuk. Daarmee heb ik m'n doel in ieder geval bereikt. Ik zal mijn best blijven doen om af en toe een stuk te publiceren, zeker omdat ik zie dat de lezers hier het kunnen waarderen. Ik zag dat ik zelfs tweede sta in het rijtje 'best beoordeelde clubexperts', achter toontje99 met z'n legendarische stukken. Dat is toch wel een grote eer moet ik zeggen, nogmaals bedankt voor alle complimenten en kritiek!

Enorm leuk stukje, leest goed weg, vrijwel geen spelfouten, let alleen wel op de bedragen, want een lisandro lopez werd voor 24 gehaald en gourcouf voor 22

14 september 2011 om 14:38

Gourcuff is voor 22 miljoen gehaald + maximaal 4,5 miljoen bonus, 24 miljoen vond ik een mooi gemiddelde en het leek mij vrij nutteloos die precieze bedragen te noemen. Voor López geldt een beetje hetzelfde, die kostte 23 miljoen + maximaal 4 miljoen bonus. Zo kwam ik dus aan die bedragen. Toch bedankt voor je oplettendheid en natuurlijk voor je complimenten.

Hele mooie club-expert man, complimenten.

En je hebt tevens het perfecte moment uitgekozen in verband met de naderende wedstrijd tegen Ajax. Toen ik het stuk zag staan hoopte ik al dat het zo'n soort stuk was, want ik wou best even weten hoe Lyon er nou eigenlijk precies voor staat. Ik volg het Franse voetbal niet enorm intensief dus ik was eigenlijk wel benieuwd. Na dit stuk heb ik een goed beeld van de huidige stand van zaken bij Lyon en het nieuwe beleid. Ik hoop voor je dat ze weer wat titels gaan behalen, voordat PSG een wereldelftal bij elkaar gekocht heeft

5 sterren van mij!

14 september 2011 om 14:35

Dit moment heb ik inderdaad vantevoren uitgekozen. Over de verschillen tussen Rémi Garde en Claude Puel wilde ik sowieso een clubexpert schrijven en vlak voor de wedstrijd tegen Ajax was er meer behoefte aan die informatie, dacht ik.

Dank je voor de vijf sterren ook trouwens, maar volgens mij is die beoordeling niet doorgekomen bij voetbalzone?

Nou ja in de CL mag die 'frisse wind' wel effe op een stop gezet worden als je begrijpt wat ik bedoel...

Mooi stuk, ik was een weekje weg in de transferperiode waardoor ik weinig nieuws meekreeg. Ik heb totaal niet meegekregen dat Puel wegwas. Ik d8 dat hij daar nog trainer was. Ik heb tegen iedereen gezegd dat Ajax Lyon met gemak verslaat en 2e wordt in de poule achter Real. Maar dat betwijfel ik nu ik jouw stuk heb gelezen...

5 sterren.

Lekker stuk om te lezen, leest simpel door en je krijg nu een beetje een idee van hoe het zit bij Lyon. Ben benieuwd hoe ze zullen spelen tegen Ajax!

Goeie lengte ook.

5 sterren natuurlijk

Lekkere CV jongu ... !

Mooi om iets te lezen dat Lyon van een slechte tijdperk naar een goede tijdperk is gegaan door 1 man.
Je CE is goed onderbouwt & al vroeg maakte je ons duidelijk om wie het ging, wat hij fout deed & wat de nieuwe man wel doet wat zijn voorganger achterwegen had gelaten.
Waar je van mij ook de noddige complimenten krijgt is het vermelden van talenten die in de toekomst misschien wel bij een topclub in het buitenland belandden & dan weet ik teminste waar zij vandaan kwamen.
Lekker veel info!
Je schrijfstijl is niks op aan te merken, grammatica gewoon goed & het lees goed door, op een enkel zin na.

***** Stars ...

Volgens mij is er toch wat mis gegaan met het stemmen. Dus dan geef ik maar een reactie om je alsnog vijf sterren te geven. De reden hiervoor heb ik in een andere reactie gezet.

Hey psv_lyon,

Zeer mooi stuk, leest vlot en als supporter van Lyon is het fijn om te zien dat er uit Nederland ook intresse is voor deze mooie club. Ik heb wel 1 klein aanmerking en dat is dat Remi Garde geen jeugdtrainer was maar directeur van het opleidingscentrum. In het verleden is hij ook assistent coach geweest van Gérard Houllier bij Lyon.

Knap van u om dit artikel te schrijven, ik zou het zelf niet kunnen.

5 sterren!

Zeg, ik ben blij dat er iemand is die l'ol op normale wijze neerzet en met een niveau die (helaas voor de anderen) bovengemiddeld is. Hulde!

Om de misère aan te geven, begon men al tegen het begin van het seizoen 2009/10 Puel uit te fluiten na de verloren wedstrijd tegen rivaal Asse (saint-etienne). Aulas moest de supporters in de ''virage nord'' kalmeren. Toen begon het seizoen al met ellende en een dieptepunt. Hoewel ik al bekend was met de meeste informatie en talenten (ishak Belfodil kreeg beperkt speeltijd in het seizoen 2008/09 en speelde daarna verder in het Cfa-team), vind ik het een prima artikel waar ik er nog meer van hoop te zien. Ik geef je de volle sterren, met de hoop op den duur meer te zien.

15 september 2011 om 22:30

Dit artikel was inderdaad niet heel diepgaand, maar dat is ook omdat veel mensen helaas weinig van L'ol weten. Mijn vorige stuk over het stadion was veel diepgaander, met dit artikel probeerde ik meer de huidige situatie te schetsen en de grote beleidsomslag te tonen. Maar ik heb dus al meer geschreven, dit is mijn vierde artikel. De komende tijd verwacht ik niet snel een clubexpert te publiceren, ik zit in m'n examenjaar... Maar je weet nooit, leuk in ieder geval om te zien dat je meer van mij wil lezen en ook bedankt voor de vijf sterren.

Je hebt trouwens inderdaad gelijk dat Puel al eerder in de penarie zat, alleen was dat wel aan het begin van het seizoen 2010/2011. Toen zei ik trouwens ook al dat hij weg moest, hij had toen twee jaar weinig gepresteerd en de seizoensstart was dramatisch. Na Saint-étienne werd een goede, soms wat gelukkige reeks neergezet van overwinningen en aan het einde van het vorig seizoen werd het weer slecht.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren