Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Duncan treedt in voetsporen van oom Gerrard: ‘Zijn carrière inspireert mij'

Laatste update:

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Bobby Duncan, de zestienjarige spits die in de voetsporen van zijn oom Steven Gerrard moet treden.

Door Chris Meijer

De wieg van Duncan stond in Huyton, een wijk in het oosten van Liverpool. Het is niet een van de fraaiste buurten van de Engelse havenstad en de Volkskrant schreef ooit dat het ‘niet ongebruikelijk is dat vrouwen in pyjama over straat gaan’ in Huyton. Een van de weinige dingen die de buurt wel een positieve naam geeft, is het feit dat een van de meest geliefde zonen van Liverpool in de wijk opgroeide. Gerrard trapte zijn eerste balletjes op de Ironside Road in Huyton en de club Liverpool en de wijk zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook al woont de clubicoon van the Reds al lang in het chiquere Southport. De familie van Gerrard woont wel nog altijd in Huyton, waar shirtjes van Manchester United en Manchester City in het straatbeeld een zeldzaamheid zijn. Liverpool lijkt in het DNA van de mensen uit Huyton te zitten en het is dan ook betrekkelijk verwonderlijk dat Duncan in eerste instantie niet bij de club terecht kwam.

Duncan liep op zeer jonge leeftijd wel stage bij Liverpool en Everton, maar de clubs uit zijn geboortestad boden hem geen plaats in de jeugdopleiding aan. Wigan Athletic handelde wel toen scouts de destijds achtjarige aanvaller zagen spelen bij St. Helens Town. Na anderhalf jaar in de jeugdopleiding van the Latics had Duncan de clubs voor het uitzoeken. Zes jaar geleden, op tienjarige leeftijd, verkoos hij een overstap naar Manchester City boven onder meer Liverpool. “City bouwde op dat moment een nieuwe academie en door alle investeringen dacht ik dat het de juiste club zou zijn om mijn ontwikkeling door te zetten”, zei Duncan in een interview met de Liverpool Echo. Komende zomer treedt de geboren scouser hoogstwaarschijnlijk alsnog in dienst bij de club voor welke hij altijd voorbestemd leek. Liverpool gaat een vergoeding van zo’n 220.000 euro betalen, een schijntje voor een speler die een grote toekomst wordt toegedicht. Helemaal vrijwillig liet Manchester City Duncan dan ook niet vertrekken.

In de voorbereiding op dit seizoen trainde Duncan met de Onder-18 en de Onder-23 van the Citizens. De jeugdinternational kwam echter overhoop te liggen met de club nadat hij een contractvoorstel afwees. Manchester City weigerde te onderhandelen over het voorstel, waarna de club besloot om Duncan geen wedstrijden meer te laten spelen. Het leidde tot de curieuze situatie dat de aanvaller wel interlands voor Engeland Onder-17 speelde, terwijl hij bij zijn club niet aan spelen toekwam. Verschillende Premier League-clubs, waaronder Arsenal, hielden de situatie nauwlettend in de gaten. Volgens The Sun tekent Duncan in juni, zodra hij zeventien wordt, een contract bij Liverpool, waar broertjes Ollie en Freddie ook spelen. The Reds mogen momenteel geen jeugdspelers overnemen van andere clubs. De aanvaller houdt zijn conditie op peil bij Wigan Athletic totdat de overstap naar Liverpool afgerond wordt.

Duncan namens Engeland Onder-15 in duel met Turkije.

Zijn reputatie is Duncan afgelopen jaren vooruitgesneld, niet alleen doordat hij het neefje van Gerrard is. Op vijftienjarige leeftijd werd de aanvaller de eerste Engelse speler ooit die een hattrick wist te maken in een interland tussen Engeland en Brazilië, toen de Onder-16 van the Three Lions met 3-4 wist te winnen van de Zuid-Amerikaanse leeftijdsgenoten. “In de teambespreking voor de wedstrijd zag ik in de opstelling Duncan 9 staan, dat gaf me vertrouwen. Ik heb alles gegeven in die wedstrijd en het lukte om enkele kansen af te maken. Voordat we naar Brazilië vlogen, werden we uitgenodigd bij de oefeninterland tussen Engeland en Spanje. We kregen ook een motivatiespeech van John Barnes (oud-international van Engeland, red.) en dat heeft allemaal geholpen om beter te presteren”, verklaarde Duncan de overwinning op de Brazilianen, waarin hij dus met drie doelpunten een belangrijke rol speelde.

“Toen ik hoorde dat er nog nooit een Engelsman een hattrick tegen Brazilië had gemaakt, werd ik gek. Het was een ongelofelijk gevoel. Ik heb al een aantal records gebroken in mijn leven, maar ik had nog nooit zoiets bereikt. Ik moest direct denken aan grote namen als Alan Shearer, Gerrard, Michael Owen en Robbie Fowler, allemaal geweldige spelers die ook jeugdinternational zijn geweest. Het is nog nooit iemand gelukt en het is geweldig dat een jongen uit Huyton het wel voor elkaar krijgt. Het is te mooi om waar te zijn. Ik voel me bevoorrecht dat ik zoiets heb mogen doen voor mijn land”, vertelde de aanvaller over de hattrick tegen Brazilië. Duncan is inmiddels doorgestroomd naar de Onder-17 van Engeland en speelde recentelijk met dat team in de Algarve tegen Portugal (4-0 nederlaag), Duitsland (1-1) en Nederland (2-0 overwinning).

De cijfers van Gerrard in dienst van Liverpool.

Indien Duncan inderdaad de overstap naar Liverpool maakt, komt hij bij die club in de Onder-18 te spelen. Hij zal dan samen gaan werken met zijn oom, die bij Liverpool de leiding heeft over dat jeugdelftal. “Mijn vader liet me altijd in de auto kijken naar een DVD met alle doelpunten van Steven. Ik keek die telkens opnieuw en dacht: op een dag zou ik dat kunnen zijn”, aldus Duncan. “Ik heb altijd enorm opgekeken naar Steven. We zijn familie en en hij is net als ik een jongen uit Huyton. Steven heeft een grote invloed op me gehad. Wat hij in zijn carrière bereikt heeft, is voor mij een inspiratiebron. Hij heeft altijd de honger gehad om prijzen te winnen. Naast zijn talent hebben zijn houding, karakter en leiderschap hem gemaakt tot de speler die hij was. Ik heb altijd geprobeerd om van hem te leren en het betekende dan ook veel voor me dat hij me een berichtje stuurde na mijn hattrick tegen Brazilië. Maar ik wil progressie blijven boeken. Ik heb van Steven geleerd dat je nooit genoegen moet nemen met wat je al bereikt hebt.”

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Gerrard een rol heeft gespeeld in de keuze van zijn neefje. Voor hem wacht vanaf komende zomer de zware taak om in de voetsporen te treden van zijn beroemde oom, die vanaf zijn negende in de jeugdopleiding van Liverpool speelde en op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht maakte. Als Duncan zich blijft ontwikkelen zoals hij nu doet, valt het niet uit te sluiten dat hij ook op jonge leeftijd zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal van Liverpool zal spelen. Het lijkt er in ieder geval op dat Huyton, na Gerrard, opnieuw een zoon heeft om trots op te zijn.

Naam: Bobby Duncan
Geboortedatum: 25 juni 2001
Club: voorlopig geen club, lijkt naar Liverpool te gaan
Positie: spits
Sterke punten: doelgerichtheid, techniek, sterk aan de bal

Denk jij dat deze Bobby Duncan het eerste elftal van Liverpool zal halen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja het zit in de genen.
Huyton wordt een beetje afgeschilderd als een achterstandswijk,maar de wijk is een beetje symbolisch voor de stad;vooral arbeidsklasse dat er woont.criminaliteit en werkeloosheid alom,maar Croxteth en Toxteth zijn erger.uit 1 van die 2 wijken komt Robbie Fowler trouwens,ben ff kwijt welke...

25 april 2018 om 15:57

Robbie komt van toxteth als ik me niet vergis

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren