Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Dirk bedankt

Laatste update:

In 1973 bezocht ik mijn eerste wedstrijd. AZ Feijenoord 1-2. Als klein jochie aan de hand van mijn vader. Ik kwam nauwelijks boven de reclameborden uit. Een volle bak, houten tribunes en het maakte een ongelooflijke indruk. Daarna ging het in mijn beleving van hoogtepunt naar hoogtepunt. Voor de eerste maal Europa: AZ-Red Boy's 11-1. Vervolgens AZ-Barcelona in een uitpuilende Hout. Veel te veel plekken verkocht om het zwart geld potje van de gebroeders Molenaar bij te vullen.

Het jaar daarop de eerste prijs. Allemaal op de Sportlaan in de bus naar het olympisch stadion om ten koste van Ajax de KNVB-beker binnen te halen. De volgende dag bij Henk van Rijnsoever op de Raadhuisweg in Heiloo langs om hem persoonlijk te feliciteren met zijn winnende doelpunt en een handtekening te vragen. Nog een aantal jaren later kampioen en de UEFA Cup-finale. Een prachtig spelend AZ kreeg van toeschouwers en pers niet de waardering die het verdiende. Het kon ook niet waar zijn. Een 'dorspcluppie' van hoogtepunt naar hoogtepunt. Dat dit alles op financieel drijfzand was gebaseerd had ik als beginnend puber nog niet door.

Daarna de donkere jaren. Degradatie thuis tegen Den Haag door het pact van Zwolle. Maar ach, anders zou het één of twee jaar later gebeurd zijn. Het werd nog erger. Met een paar duizend man bij twee graden boven nul AZ van, met alle respect, Helmond Sport zien verliezen om uiteindelijk als dertiende in de eerste divisie te eindigen. Met tien supporters in Almelo. Donkere, maar maar achteraf toch mooie jaren. Een wat schimmige man genaamd Dirk Scheringa kwam begin jaren negentig de boel overnemen. Door de supporters werd er eerst wat argwanend tegen hem aangekeken. Naarmate de jaren vorderden bleek steeds meer dat Dirk niet alleen sponsor, eigenaar en voorzitter maar vooral ook supporter was. Zijn ambities stegen geleidelijk van top eerste divisie, naar subtop Eredvisie naar top Eredivisie.

De ambities van de supporters stegen mee. Toeschouwersaantallen stegen weer. De 'Hout' was niet meer geschikt en bovendien te klein om de toevloed van nieuwe supporters te bolwerken. Maar wat deed het pijn om 'De Hout' te verlaten voor een modern onderkomen aan de A9. Dit nieuwe onderkomen kreeg de naam DSB-stadion. Marketingtechnisch en bedrijfseconomisch misschien een juiste naam maar voor de supporters een klap in het gezicht. Toch konden we op Dirk niet echt kwaad worden en hoopten we hem ooit te overtuigen dat Victorie-stadion toch echt een betere naam is. Uiteindelijk vlak voor de val de kroning. Opnieuw de beste van Nederland. Voor AZ en al haar supporters een euforisch moment. Wie had na 1981 ooit durven dromen dit nog eens mee te mogen maken.

De laatste jaren zijn er veel supporters bijgekomen. Velen van hen gelukszoeker, maar ook velen die het AZ-gevoel tot diep in het hart zijn gaan meedragen. Scheringa heeft dit allemaal mogelijk gemaakt. Ook nu weer, zo is al snel na de titel gebleken, teveel gebaseerd op het drijfzand van één geldschieter die toevallig ook supporters was. De achterblijvende directie ruimt de scherven op en probeert met de hulp van regionaal bedrijfsleven AZ op de been te houden. Of het gaat lukken? Niemand weet het nog. Maar de hoop is er. Dirk Scheringa was immers ook ooit een regionaal ondernemer.

Volgende week is er het afscheid van Dirk. Afscheid van supporter Dirk en niet van bankier Dirk. Voor heel even wil ik dat los van elkaar zien. Een biertje met je drinken op het terras in Sevilla en in het supportershome, de duimen omhoog in Istanbul, in Bremen, in Sint Petersburg. Die momenten blijf ik koesteren als mijn gouden AZ-momenten. Dirruk bedankt.

AZ

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dirk Scheringa is als bankier mislukt, maar hij zal zeker een plaatsje in het hart van AZ behouden, en dat is voor hem misschien wel meer waard dan al die extra miljoenen. Deze man heeft AZ gemaakt tot wat het is, en tot wat het zal zijn. Er wordt gesproken over een verloren seizoen met een 5e plaats, maar zonder Scheringa hadden ze nu waarschijnlijk als amateur bekend gestaan. Deze man verdiend een fantastisch afscheid.

Over het stuk: ik vind het een goed stuk. Je hebt het goede moment uitgekozen om dit te schrijven, zo vlak voor zijn afscheid. Je schrijfstijl is goed en leest makkelijk door. Duidelijk geschreven door een echte supporter. 5 sterren.

Ach ja, Dirk Scheringa. Ik vind het nog steeds moeilijk om een mening over de man te hebben. Aan de ene kant heeft hij mensen ''legaal opgelicht'', aan de andere kant is dat de dagelijkse bezigheid van alle banken. Zolang banken commercieel zijn zal dit aan de lopende band gebeuren. Dat Scheringa hier nu slachtoffer van is, is simpelweg omdat hij niet groot genoeg is om een enorme impact te hebben op de economie.

Het is wel jammer voor het voetbal dat hij zijn werk bij AZ niet heeft af kunnen maken. Ik begrijp ook wel dat hij bij de AZ supporters nog steeds beschouwd wordt als held en zelfs als een van hen.

Ik geef je 4 sterren, hier en daar loopt het niet helemaal lekker.

6 maart 2010 om 14:52

Stembiljet!

Het gevoel spat er vanaf. Complimenten.

De supporter Dirk en de bankier Dirk moeten inderdaad los van elkaar worden gezien. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Hulde!

Mooie column! Je kan zeggen wat je wilt over Dirk Scheringa, maar hij heeft toch zijn steentje bijgedragen aan het Nederlandse voetbal. Vaak zijn hij en Az bekritiseerd, maar als je alles op een rijtje zet is het echt knap wat hij heeft neergezet met Az.

1 woord, Heerlijk!

Bedankt, en vanavond alvast een voor proefje

Kippie kippie kippenvel

In mij ogen is die man gewoon een oplichter! Voor de rest wel een goede colum!

zéer mooie collumn!. Mijn complimenten. Dirk heeft zijn steuntje bijgedragen aan het nederlandse voetbal.

Mooi stuk. Goed geschreven. Je merkt dat je het niet alleen met je hoofd, maar ook wel een beetje met je hart heb geschreven.

ik vind niet dat je de bankier los van Scheringa kan zien, hij heeft toch de winst van deze woekerpolissen in zijn AZ gestopt en dan krijg ik toch een dubbel gevoel als ik hem zoals vanavond het stadion binnen zie rijden op TV. En nee hij rijdt nog steeds niet in een oude auto, dus heb nog steeds geen medelijden met hem. En ben blij dat zo'n man niet meer bij AZ is.

7 maart 2010 om 10:27

Maar Dirk heeft AZ wel gebracht waar het nu is, maakt niet uit met welk geld dat is gebeurd. AZ heeft namelijk niks met DSB te maken, behalve dat DSB de hoofdsponsor was. En nu kijkt iedereen naar AZ met zo'n blik van; bah, dit hebben jullie uit smerig geld gebouwd.

Heel erg mooie column, mijn complimenten! Ik ben er volgende week zeker bij als Dirk gehuldigd wordt, en dat wordt weer een nieuw kippenvel momentje, net als het lezen van deze column!

Goed stukje en helemaal mee eens. Je beschrijft het gevoel wat de echte supporter heeft.

Goed stukje en helemaal mee eens. Je beschrijft het gevoel wat de echte supporter heeft.

Hoorde het gister avond ook al; Dirk Bedankt Dirk Bedankt, Dirk Dirk Dirk Bedankt!, en dan zo een glimlachtje op zijn gezicht.

Maar goed wat je stukje betreft ben ik het helemaal met je eens. Dirk heeft mensen gelukkig gemaakt, en die mensen die die gelukkig heeft gemaakt spreken vanuit hun hart net als jij. AZ Alkmaar zou niet eens bestaan zonder hem en hij heeft de Nederlandse Voetbal een steentje bijgedragen dus in dat opzicht zeg ik als geen AZ supporter;

Direk Bedankt!

Mwah, ik ben integenstelling tot de rest niet zo heel enthousiats. Het is gewoon een korte opsomming van wat er gebeurt is bij Az die eigenlijk heel droog wordt weergegeven. Je mag er wel wat meer om heen vertellen vind ik, zeker omdat je nog alle ruimte daarvoor had.
De potentie en boodschap van de column is wel oke.
3 sterren.

Het leest leuk, en er zit heel veel gevoel in. Ook voor een niet-azer een stuk waarmee je je kan identificeren. Ik heb wel het gevoel, al lezende dat je inleiding erg groot is, het is niet storend, maar zo voelt het wel. Daarnaast is de schrijfstijl af en toe onwennig.

Ik vind inhoud en plezier veel belangrijker dan schrijfstijl, dus toch mijn waardering.

Tot zover, nu toch nog iets over Scheringa. Hij heeft AZ inderdaad gemaakt tot wat het nu is. Een club die in de aankomende seizoenen maar moet gaan zien wat het perspectief is. Een club tot aan het kampioenschap brengen is leuk, maar door het falen van Scheringa's luchtkasteel heeft AZ nu een beperkt perspectief op de toekomst. Daarnaast vind ik de supporter Dirk niet belangrijker dan Piet met de Pet die ook al jaren bij AZ komt maar ipv veel geld heeft rond komt van een minimum loon. De verheerlijking van Scheringa in Alkmaar blijft mij verbazen, maar de toekomst zal uit moeten wijzen of dat terecht is of niet.

Bedankt voor de vele positieve reacties. Ook de kritische punten kan ik iets mee. Ik hoopte dat deze column niet weer tot een oeverloze discussie zou leiden over woekerpolissen omdat ik zeker niet heb willen aangeven dat ik de praktijken van DSB goedkeur.

Heerlijk herkenbaar stuk van een echte Az-supporter.

Ik gun jullie de 5e plaats

Heerlijk herkenbaar stuk van een echte Az-supporter.

Ik gun jullie de 5e plaats

Je kan het nog zo mooi verpakken, maar hoe je het ook wend of keert, Dirk Scheringa blijft de man van de woekerpolissen. Met dat verkregen geld heeft hij jouw als trouwe Az-supporter klaarblijkelijk gelukkig kunnen maken, maar vele andere mensen zwaar gedupeerd. Dat men gelukkig kan zijn vanwege een spelletje( wat voetbal in principe is ) dat kan, maar het weegt natuurlijk totaal niet op tegen de vele ellende waarin de zwaar gedupeerde mensen zich nu bevinden. Ik word zo langzamerhand ook een beetje misselijk van de supporters die Dirk nog steeds ophemelen en adoreren vanwege zijn charismatische uitstraling, het is toch algemeen bekend dat hij daarmee zijn werkelijke aard verbloemde.

Trouwe supporter of niet, de man had ook een vertrouwde voorbeeldfunctie en die heeft hij in mijn optiek diep maar dan ook heel diep beschaamd. Zo iemand verdiend dan ook geen afscheid, maar eerder een schop onder de kont, om vervolgens nooit meer in de voetballerij, maar zeker niet in het bankwezen ooit nog eens terug te keren. Het is begrijpelijk dat je jou stuk over Dirk geschreven hebt kijkend vanuit een roze bril met een A en een Z op de voorzijde, maar voor de meeste mensen is het inhoudelijk gezien ongepast en ongenietbaar.

8 maart 2010 om 08:52

Volgens mij wordt er in de column op integere wijze een scheiding aangebracht tussen de bankier Scheringa en de supporter Scheringa. Dat jij het daar niet mee eens bent, is geen probleem. Probeer echter jouw mening niet te projecteren op de rest van de bevolking. daarvoor is de materie van de woekerpolissen te complex. Als ik dingen lees als algemeen bekend en de meeste mensen dan doe je je nickname behoorlijk wat eer aan. In een ander topic heb ik ook al betoogd dat Dirk Scheringa niet los mag worden gezien en kan worden gezien van de woekerpolissen. Het is echter veel te veel eer om Dirk Scheringa te zien als verpersoonlijking van de woekerpolissen. Nog even voor het perspectief. Het fenomeen woekerpolissen is uitgevonden door Aegon. Met dit geld verdiend over de ruggen van onze arme medemens wordt nu Ajax gesponsord. Dat Aegon alleen al een half miljard aan boete en schadevergoeding heeft moeten betalen, geeft de marginale rol van DSB aan t.o.v. deze financiële veelvraat. Alle banken hebben het fenomeen woekerpolis ruimschoots omarmt en met de verdiensten hiervan ruime bonussen aan de bestuurders uitgekeerd en daarnaast dat geld besteed aan clubs als Ajax, Feijenoord, Vitesse, Utrecht. Ik neem aan dat je ook over deze clubs alleen nog maar kan lezen met een van walging vertrokken gezicht vanwege alle gedupeerden die zij hebben achtergelaten. Daarnaast zal je ook wel bleek wegtrekken bij wielrennen en formule I op je televisie. Samenvattend, ik kan me voorstellen dat je moeite hebt met de bankier Dirk Scheringa maar richt je pijlen niet alleen op hem. Hij was maar een kein mannetje in de bankenzwendel.

8 maart 2010 om 16:02

De materie van woekerpolissen zit niet voor niets zo complex in elkaar zoals jij suggereerd. Het is bedacht door slimme op geld beluste woekeraars. Daar het een web is van oplichting, verwarring en onwetendheid voor eenvoudige mensen zoals jij en ik, geven zij daarin te kennen dat hun product de juiste en voordeligste is.
De vrije vertaling van het woord woeker is, onwettige hoge winst, dat geeft ook al aan dat er een luchtje zit aan het hele polisgebeuren.

Ik zal trouwens de laatste zijn die ontkend dat de Aegon de oprichter is van de hele woekerhandel. Feit is dat er een kop van jut gevonden moest worden in de vorm van ' klein mannetje ' Dirk Scheringa met zijn DSB bank. Echter kleine mannetjes kunnen groot worden, vandaar ook dat hem 'de kop' voortijdig is ingedrukt.

Ik zou het verder toejuichen dat ook de rest van het bankwezen inzake woekerpolissen keihard word aangepakt. Maar politiek Nederland kennende zal ik dan wel weer iets te voorbarig wezen.

Dat ik nu mijn pijlen richt op Dirk Scheringa heeft alles te maken met het ongepaste geschreven stuk van Stavejon. Namelijk, de verheerlijking van een' trouwe' supporter die Dirk was maar vanwege zijn achtergrond eigenlijk niet verdiend.

8 maart 2010 om 16:44

Ik heb Dirk Scheringa nimmer willen verheerlijken. In mijn stuk bedank ik hem. M.i. meer dan een nuance-verschil. Ik ben naar mijn mening voldoende kritisch over zijn bankiersrol en maak een duidelijk onderscheid tussen bankier en supporter. De term verheerlijken is jouw interpreratie en geheel voor jouw rekening. Ik vind het jammer dat je niet ingaat op hoe je aankijkt tegen andere sporten cq. clubs die worden ondersteund door banken en in het commentaar van Wondersloff worden genoemd. Hierdoor lijkt je stellingname nogal eenzijdig gericht op Dirk Scheringa.

Het lijkt mij toch niet meer dan logisch dat ik verder niet inga op andere sporten of clubs die ook bij dit soort taferelen zijn betrokken. Ik bedoel, jouw geschreven stuk gaat toch duidelijk over Dirk Scheringa. Naar aanleiding daarvan geef ik mijn mening en commentaar daarop. Dat Wondersloff in zijn commentaar het gehele Nederlandse bankwezen en dito clubgebeuren erbij betrekt is opzich begrijpelijk. Alleen wijkt hij daarmee wel volledig af van de kern van het verhaal wat jij geschreven hebt. Daarin geef je aan dat jij als supporter veel te danken hebt aan zijn 'goede' beleid binnen de club. Mijnsinziens is dat voor een groot deel te wijten aan onwettelijk verkregen geld van gedupeerde mensen. Om daar dan een positief stuk over te schrijven (wat betreft 'trouwe' supporter Dirk) vind ik dan ook ongepast in deze voor veel mensen moelijke tijd. Geef Dirk niet de eer van trouwe supporter, want dat verdiend deze man absoluut niet.

Je begint de plank een beetje mis te slaan. Onwettelijk ????? Naar mijn mening is er geen strafzaak tegen het bankwezen in Nederland in het algemeen en DSB in het bijzonder. Ik schaar dit onder kletsklousen. Daarnaast zou ik graag van je horen hoe je omgaat met al die andere sporten en clubs die worden gesteund met geld verkregen van gedupeerden. Je draait nu om de hete brei heen.

Je hebt gelijk, misschien moet ik het iets anders formuleren. Het geld dat is verkregen op een uiterst dubieuze wijze, wat in principe neigt naar een wettelijke overtreding. Nogmaals, jouw geschreven stuk gaat over Dirk Scheringa, het gaat niet over andere sporten en/of andere clubs. De discussie zou dan behoorlijk oftopic geraken, en moderators willen dan nog wel eens een reactie verwijderen, vandaar. De term kletskous is trouwens”iemand die graag babbelt” maar geen onzin verkoopt, daar is de term kletskoek weer voor uitgevonden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren