Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Serie A: verval van een topcompetitie

Laatste update:

De Serie A zit in een neergaande spiraal. Stadions zitten halfvol, racisme voert de boventoon, de wereldwijde kijkcijfers dalen en wereldspelers zien de Serie A slechts als tussenstation. Zowel financieel als sportief moeten de Italiaanse clubs het afleggen tegen hun Spaanse en Engelse concurrenten. Het absolute dieptepunt was het financieel-gedwongen vertrek van Romanisti Alberto Aquilani.

Voor veel clubs in Europa is het stadion met de geboden faciliteiten eromheen, een belangrijke inkomstenbron. Middels van ticketverkoop, toertripjes, voedselketens en eventuele onderverhuur weten clubs als Manchester United en Real Madrid hier meer dan honderd miljoen euro per jaar uit te genereren. Dat is bijna één derde van de totale opbrengsten die beide clubs hebben. In Italië is de situatie anders. Veel stadions zijn in handen van de lokale autoriteiten. Dit betekent dat een groot deel van de inkomsten naar de desbetreffende overheden gaat. Daar komt bij dat veel clubs uit de Serie A het stadion moeten delen met een stadsgenoot, waardoor clubs beperkt zijn in hun handelen naar commerciële doeleinden. Milan kan San Siro nimmer eigenen zoals een Barcelona dat kan met Camp Nou.

Een andere reden dat de Serie A-clubs nauwelijks stadion-inkomsten hebben, is het afnemende toeschouwersaantal. De afgelopen twaalf jaar is een zichtbaar dalende trend aanwezig. Terwijl een competitieduel in het seizoen 1997/98 nog een gemiddelde van 31.200 bezoekers aan trok, was dat tien jaar later nog maar 23.000. Ter verhouding, de Engelse Premier League (EPL) trok in het seizoen 2007/08 gemiddeld 36.100 genodigden per duel aan. Deze enorme daling is voor een groot deel te wijten aan de verouderde en verwaarloosde stadions. De voorzieningen rondom het stadion zijn al even slecht, terwijl de beveiliging ook te wensen over laat. De zogeheten ultra’s maken het onmogelijk voor de normale supporters, voetballiefhebbers en dagjesmensen om een wedstrijd te bezoeken. De politie die wordt ingezet om de ultra’s te temmen, is ook geen haar beter waardoor derden het risico lopen om slachtoffer te worden van ’collateral damage’.

Hier komt nog eens bovenop dat het gros van de Serie A-duels niet bepaald bevredigend is voor de modale voetballiefhebber. Een duel voltrekt zich in een tergend laag tempo, met het houden van de nul als uitgangspunt. Zelfs als een Italiaanse ploeg tegenover negen man komt te staan, vertikt de coach het om een extra aanvaller in te brengen. Deze behouden visie in combinatie met de slechte conditie van de stadions en het gebrek aan veiligheid weerhoudt veel Italianen ervan een wedstrijd te bezoeken. Zeker nu de economische situatie wereldwijd verslechterd is, zijn er talrijke betere alternatieven dan het bezoeken van een Italiaanse voetbalwedstrijd.

Televisierechten zijn een ander noemenswaardig onderdeel van club-inkomens. In de Serie A zijn de clubs zelf verantwoordelijk voor de verkoop van hun uitzendrechten. Juventus, AC Milan en Internazionale zijn vanuit commercieel oogpunt veel aantrekkelijker dan de overige clubs en zullen daardoor het meest profiteren van deze regel. De ‘minder interessante’ kleine en middenkleine clubs zullen een aanzienlijk lager bedrag ontvangen. De televisierechten van Juventus brengen ruim tien keer zoveel op als die van respectievelijk Siena of Catania. In vergelijking, de rechten van de EPL worden collectief verkocht. Elke club uit de EPL krijgt jaarlijks gegarandeerd een bedrag rond de 28 miljoen euro, daarbovenop krijgt elke club een bedrag afhankelijk van de eindstand in de ranglijst. Alsof dat niet genoeg is krijgt elke club ook nog een vooraf vastgesteld bedrag voor elke wedstrijd die live uitgezonden is. Door dit systeem ontvangen de topclubs uit de EPL ongeveer tien tot twintig procent minder dan de top uit de Serie A, echter ontvangt een Engelse degradatiekandidaat al gauw drie keer zoveel als een Italiaanse subtopper.

Jarenlange studie heeft uitgewezen dat een meer gebalanceerde en genivelleerde competitie een hoger aantal toeschouwers en kijkcijfers trekt. De huidige regeling ten aanzien van de televisierechten staat hier haaks op. Het gat tussen de Italiaanse top en de overige clubs wordt hierdoor steeds groter. Ondanks veel tegenstand van de Italiaanse top is het de Italiaanse voetbalbond gelukt om het Engelse model erdoor te drukken. Vanaf 2010 zullen de televisierechten van de Seria A collectief verkocht worden. Hiermee wil men de kloof verkleinen tussen de grootste en kleinste clubs, zonder dat het te veel ten koste gaat van de Italiaanse top; veertig procent van het geld wordt evenredig verdeeld onder de twintig clubs, dertig procent wordt verdeeld afhankelijk van de eindklassering en dertig procent op basis van de fanbase. Op de korte termijn zal deze regeling ten nadele zijn van de grote clubs, echter op de lange termijn zal de gehele competitie hier profijt van hebben.

Om de collectieve verkoop van de televisierechten succesvol te laten zijn, moeten de clubs en autoriteiten de handen in één slaan. De Serie A moet haar eens zo goede imago zien terug te krijgen. Zowel in als buiten het veld is een cultuuromslag nodig. Een competitie is commercieel meer aantrekkelijk als er veel grote sterren spelen, het voetbal attractief is, de sfeer in de (volle) stadions goed is goed en diverse duels een hoog ‘onvoorspelbaarheidsgehalte’ hebben. De eens- om hun tactiek-geroemde Italiaanse clubs staan nu bekend als laf. De behoudendheid is doorgeslagen, zelfs zover dat de jeugd steeds minder kans krijgt. Immers, coaches kiezen liever voor ervaren spelers die bevuild zijn met de laffe denkwijze, dan het jeugdige opportunisme. Dit conservatieve karakter weerhoudt veel buitenlandse talenten ervan om voor de Serie A te kiezen. Bovendien is de Italiaanse visie achterhaald en weten de clubs al jaren geen potten meer te breken in Europa. Zlatan Ibrahimovic is vertrokken om sportieve redenen, dat terwijl hij bij de sterkste Italiaanse ploeg van de laatste jaren speelde.

De clubs en autoriteiten moeten de handen in één slaan. De Serie A moet terug naar de absolute top. Nieuwe stadions moeten gebouwd worden, hooliganisme en racisme worden uitgeband, het niveau van de scheidsrechters moet omhoog en een revolutie ten aanzien van de uitvoering van de Italiaanse visie. Vergeet niet dat Engeland begin jaren negentig in dezelfde benauwde situatie zat. Nu, twintig jaar later, zijn de financiële mogelijkheden onbegrensd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet zo goed als je vorige column over Zuid - Afrika maar wel weer erg goed.je hebt zo te zien veel onderzoek gedaan op internet, dat vind ik altijd wel leuk om te zien.

Tja wat moeten we met de Italiaanse competitie? Ik vind het altijd een erg leuke competitie vanwege al die rivaliteiten. Ik vind eigenlijk dat de Italiaanse competitie wel erg gelijkwaardig is: er is een grote subtop met ploegen als Fiorentina, Genoa, Sampdoria, AS Roma, Lazio Roma, Parma, Napoli, Palermo en Udinese. Die clubs zijn allemaal aan elkaar gewaagd. De absolute top komt natuurlijk uit Turijn en Milaan.

De Italiaanse competitie loopt inderdaad achter op Spanje en Engeland maar wat als Milan en Inter straks Man U en Chelsea uitschakelen? Dan valt het allemaal wel weer mee.

Het balletje is gaan rollen bij het omkoopschandaal rond Juventus in 2006. Sindsdien is het Italiaanse voetbal echt in verval geraakt. Ik hoop dat dit Engelse systeem met de tv-rechten er voor gaat zorgen dat Italië de boel weer een beetje op de rails krijgt.

Een onderwerp dat me persoonlijk niet zo heel erg interesseert, misschien raar, maar ik heb nooit echt wat met de italiaanse competitie gehad. En dit wordt alleen maar meer nu de smaakmakers, die nog voor leuke impulsen zorgden (kaka, ibrahimovic) ook zijn uitgeweken naar een andere grote competitie. Ik heb het ook nooit echt leuke wedstrijden gevonden om te kijken, om precies de reden die je benoemd in je stuk: het laffe voetbal, waarbij de nul centraal staat.

Dit neemt echter niet weg dat ik het een goed stuk vind. Je bent er in geslaagd om een onderwerp op een dergelijke manier neer te zetten dat zelfs ik, terwijl ik dus vrij weinig met de Serie A heb, het van begin tot eind boeiend vond om te lezen, dat is al een complimentje waard.
Verder vind ik dat je het artikel goed opbouwt, waarbij je veelal aan de hand van feiten het probleem probeert duidelijk te maken en aantoont waarop je dingen baseert, waarna je eigenlijk pas op het eind een uitgesproken mening geeft over wat er moet gebeuren.

Bovendien erg sterk dat je het zo neer weet te zetten dat vrijwel elke lezer van het stuk het met je mening eens zal zijn. Wat deels komt door het onderwerp, maar vooral grotendeels door de opzet van je verhaal, waarbij het gebruik van de hoeveelheid feiten in dit geval erg doorslaggevend is, omdat het een erg betrouwbare indruk wekt. Ik kan je eigenlijk niet op een zwak punt betrappen hier (behalve het onderwerp maar dat is iets persoonlijks), dus heb ik eigenlijk geen andere optie dan de maximale score: 5 sterren

Wil je nu mensen uitleggen dat Italiaanse voetbal niks is ?
Kijk maar nog eens rond welke spelers er in Italie voetballen voordat je erover komt praten
sommige dingen heb je gelijk over die stadion gedeelte maar engelse voetbal draait alleen maar om 4 teams net als in Spanje om 2 a 3 teams in Italie is het echter 1 team de laatste tijd maar in een jaar of 2 zullen teams als Sampdoria, Fiorintina, Genoa, Udinese, Juventus, Milan en Inter strijden voor titel en dan ga ik een artikel schrijven over Italiaanse voetbal.
Dat stadions niet vol zitten moet je niet kort denken.
Misschien hebben men geen genoeg geld om voor 90 minuten te betalen.
Kijken ze liever thuis ieder heeft zijn eigen probleem dat kan je niet weten en daarom moet je niet over stadion cijfers praten.

21 december 2009 om 09:33

Dat niet genoeg geld is verwerpelijk. Ik neem als uitgangspunt eerst twee topclubs die al jaren niet gewonnen hebben, Liverpool en Milan. Op Anfield zit het altijd vol en is het sfeervol, San Siro is meestal een verlaten sfeerloos hok. Op Anfield mag je een jaar lang 'sterren kijken' voor 673 pond, dat is omgerekend 759 euro. Een kaart voor precies dezelfde tribune is 530 euro. Dan nu neem ik de beide nummers laatst van de competitie, Portsmouth en Siena. Fratton zit altijd vol, Siena haast nooit. Op Fratton betaalt een volwassene 350 pond, dat is 395 euro. bij Siena is hij 215 euro kwijt. Italie en Engeland zijn economisch nagenoeg gelijk, dus daar ligt het niet aan. In Italie wonen dan ook nog eens 8 miljoen meer mensen. De schrijver mag over alles praten wat hij wil, dat heb jij niet te bepalen. Maar goed, als ik in Engeland zou wonen zou ik maar wat graag een seizoenkaart op Anfield hebben, maar het kijken van een Italiaanse wedstrijd is een regelrechte straf, dus daar zal het wel aan liggen.

21 december 2009 om 14:51

Op basis van het BNP schelen Italie en Engeland zo een 20% maargoed. In Engeland leven ze gewoon veel meer voor het voetbal en de EPL wordt dusdanig gehyped dat er ook allerlei buitenlanders naar de competitie gaan. Het is inmiddels zover dat er hier mensen in Nederland zijn die gaan kijken naar Wolves - Burnley.

2 januari 2010 om 13:13

@ Lfcdutchy: Ik weet niet waar je dat op baseert, maar ik ben in Milaan geweest in een wedstrijd tegen Livorno, wat destijds nog in de serie A speelde, waar het toen echt wel vol zat en de sfeer om van te genieten was. Dus dat sfeerloos hok vind ik nogal respectloos Lfcdutchy.

Op het betoog:
Verder vind ik het stuk mooi en interessant geschreven, hoewel ik het helemaal niet eens ben met je statement over het feit dat Italiaanse clubs "al jaren geen potten meer weten te breken" op Europees niveau.

Ik noem maar AC Milan in 2007, winnaar van de Champions League, finalist in 2005 en nog eens winnaar in 2003 toen er 3 Italiaanse clubs bij de laatste vier zaten, en twee in de finale.
Natuurlijk is het duidelijk dat de Italiaanse clubs de laatste twee jaar minder presteren, maar afgelopen jaren klinkt als een periode van 4 á 5 jaar en dat is dus onzin.
Verder moet ik toegeven dat de Serie A niet de beste competitie is, wegens de financiele nood, wat erg jammer is voor het Europese voetbal, volgens mij.

Wel echt goed stuk, 4 sterren.

7 januari 2010 om 22:58

Hoeveel mensen kunnen er na Sansiro ? 80.000 ongeveer ?
en naar anfield ? die is de helft dus kom niet met vergelijkingen die nergens op slaan.

Persoonlijk denk ik dat je clubexperts over Arsenal beter zijn (al schrijf je ook uitstekend over andere onderwerpen, begrijp me niet verkeerd) maar dat ligt aan mijn voorkeur voor Engels voetbal. Met deze column ben ik het echter wel helemaal eens. Ik kijk gewoon wat minder naar het Italiaanse voetbal, en ik ben vast niet de enige.

Je ziet het aan Ronaldinho; groot talent bij PSG - wereldster bij Barcelona - vervallen (ja, net als de competitie) in de Serie A - terugkerend op zijn oude niveau. Dat laatste zien velen niet, omdat het Italiaanse voetbal niet aantrekkelijk meer is, en het beeld wat ze van Ronaldinho hebben is een vervallen wereldster. Terwijl hij juist de laatste tijd weer een klein beetje van zijn oude spel laat zien. Maar als mensen hem niet genoeg zien voetballen, verandert het beeld wat mensen hebben ook niet.

Wel vind ik dat je misschien iets te ver bent ingegaan op het financiële gehalte. Misschien had je daar 1 alinea van kunnen laten vervallen voor een alinea over het sportieve gedeelte. Dat is toch iets wat de gemiddelde lezer hier waarschijnlijk wat meer interesseert.

De laatste alinea is een goed einde; je vat het allemaal goed samen en geeft ook een passend voorbeeld.

Ondanks dat ik misschien een iets korter stuk had gezien over de financiën, is het een uitstekend stuk. De meesten hier zullen het met je eens zijn, het leest lekker, je weet duidelijk waar je over praat en je schrijfwijze is zoals altijd perfect. 5*.

Je hebt gewoon schrijftalent. Dat zie ik aan je reacties, dat zie ik aan deze stukjes. Maar deze keer ga je misschien een beetje buiten je straatje. Colummns over Arsenal, Kuijt, het Engelse voetbal, het Nederlands voetbal, een W K, lees ik graag, maar dit is toch een beetje, sja, feiten verzamelen en die in een stukje zetten in plaats van op een originele manier je licht laten schijnen over een zaak. De lezer weet je uiteraard weer te boeien, daarom krijg je nu 4*. Ga zo door!

Een boeiend, voornamelijk feitelijk verhaal en natuurlijk foutloos en met gebruik van mooie woorden geschreven. Toch hoop ik dat je volgende column wat meer op het randje is, met een gepeperde mening. Dit is eerder een informatief artikel.

In je conclusie zeg je dat racisme uitgeband moet worden in de Serie A. Dit is net zo iets als dat Geert Wilders zegt: ” Ik ga de files oplossen”. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het Italiaanse volk is t.a.v. dit onderwerp 'in denial'. Veel Italianen zien bijvoorbeeld de verwensingen aan het adres van Balotelli helemaal niet als racisme. Volstrekt belachelijk als je het mij vraagt, maar het is wel zo. Dat zit gewoon in die cultuur daar. Italianen mag je geen spiegel voorhouden.

Toch blijven wereldtoppers nog steeds wel in lengte van jaren in de Serie A spelen. Chivu, Buffon, Del Piero, Totti, Nedved (inmiddels gestopt) en Kaka (zeer lange tijd) zijn daar voorbeelden van (deze spelers stonden allen in de belangstelling van Spaanse en Engelse topclubs). Zij bleven in Italie, ondanks dat het sportief niet uitdagend was/is (zoals je beschrijft), door de kwaliteit van het leven en hun bijzondere heldenstatus (heviger dan in Engeland, durf ik te beweren).

Het is wel even slikken voor de Italianen dat Frankrijk en Duitsland ze qua clubvoetbal voorbij zullen gaan. Italie staat er uberhaupt slecht voor. Ze hebben de op één na grootste vergrijzing (na Japan) en dat gaat zijn weerslag hebben op alle sectoren, de voetballerij incluis.

Niet je beste column, ik mis net dat beetje entertainment (ik ben dan ook maar een simpel mens). Toch durf ik je 5 sterren te geven, vooral kijkend naar de gemiddelde kwaliteit alhier. Volgende keer weer een kei harde mening, waar mogelijk!

21 december 2009 om 11:15

Italie zal helemaal niet worden bijgehaalt door Frankrijk, de kans dat de Duitsers hun inhalen is wel groot. Maar dat zal ook maar slechts voor een jaar zijn want dat ene goede jaar zal binnen twee jaar verdwijnen bij de Uefa Ranking.

De Italiaanse clubs staan nog steeds met drie in de Champions League en met twee in de Europa League dus ze zijn nog steeds goed vertegenwoordigd.

21 december 2009 om 11:36

Frankrijk heeft een deal afgesloten van ongeveer 700 miljoen per jaar aan tv-rechten. 700 miljoen verdeeld over 20 clubs is een hoop geld.

Als de huidige trend zich doorzet, is het ook slechts een kwestie van tijd of Ligue 1 haalt de Serie A in op sportief gebied. Feit is dat de ene competitie sterker wordt terwijl de ander zwakker wordt.

21 december 2009 om 11:36

Sa2sa,

Ik begrijp dat je het niet leuk vind dat de clubteams van zowel Frankrijk als Duitsland jouw favo clubteams uit de Serie A inhalen, maar het wordt de realiteit. Kijk maar naar de Franse teams op dit moment; ze presteren fantastisch. Bordeaux was zelfs groepswinnaar in een groep met jouw club ( Juventus, niet Juventas). Daarnaast schakelde Lyon grootmacht Liverpool uit (dat deed Fiorentina ook, toegegeven). Daarnaast is de top in Frankrijk zeer breed aan het worden. Lyon is niet meer alleenheerser en dat zie je ook aan de coefficienten-lijst. Frankrijk is daarop een geduchte tegenstander voor Italie. Ik vind het jammer, want clubnamen als Juventus, AC Milan, Internationale, Fiorentina, As Roma en Napoli spreken veel meer aan dan hun Franse equivalenten.

21 december 2009 om 11:46

Feit is dat de Italiaanse competitie zich terug aan het herstellen is en terug sterker aan het worden is. De Franse competitie is sterker geworden dat is een feit maar ik zie hun niet zomaar de Serie A voorbij streven.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind je artikel redelijk goed. Alleen vind ik het jammer dat je de Serie A in een slecht daglicht plaatst en de positieve punten niet opnoemt. Met die positieve punten bedoel ik de toekomst en de plannen die ze allemaal hebben.

21 december 2009 om 11:55

Proevomaster
Weet je wat ik niet leuk vind, dat de Serie A en de Italiaanse ploegen steeds in een slecht daglicht worden geplaatst. Ze zijn nu op dit moment misschien iets minder dan in de jaren negentig en het draait minder maar dat is nu terug aan het veranderen. Je volgt de Serie A misschien niet, maar de wedstrijden zijn dit jaar over het algemeen echt wel aantrekkelijker. Er vallen ook veel meer doelpunten en de kleinere ploegen zoals Sampdoria, Genoa, Palermo, Bari en Parma worden ook alleen maar sterker.

Mij hoor je ook niet zeggen dat Frankrijk geen geduchte tegenstander is maar ik zie hun de Serie A niet zomaar inhalen. Ze komen misschien wel in de buurt maar dat is ook alles.

21 december 2009 om 16:14

@iranianganster:

Vreemd dat je verwacht dat Frankrijk de Seria A voorbij streeft, terwijl je in je artikel zegt dat de Serie A alweer op weg is naar verbetering.
Op Europees gebied haalt Duitsland ons in, tenzij we dit jaar ver komen. Juventus ligt eruit, en de overige teams loten de moeilijkst denkbare clubs. Ik verwacht weer een teleurstellende jaar voor de Italaanse ploegen.
Maar Frankrijk? Het land heeft potenties, maar is nog lang niet in de buurt van de Serie A.

Verder ben ik het met je eens wat betreft je artikel. De inkomstenbron uit de stadion wordt teveel geremd door de overheid. Laat een club een eigen stadion beheren en evt. bouwen. Dit zie ik als het grootste probleem van de Serie A.

Ten slotte vind ik het jammer dat je er niet bij vermeld hebt dat Italiaanse clubeigenaren hun club weigeren af te staan vanwege hun trots. Sense (AS Roma) is daar een schoolvoorbeeld van. Maar ook Beslusconi mag nu wel eens gaan overwegen, met zijn bedrijf Finivest in diepe problemen, om Milan van de hand te doen.

Goed artikel. Informatief, interessant en uitstekend geschreven.

21 december 2009 om 16:45

Nou, ik denk dat er op tijd wordt ingegrepen om de huidige verval tegen te gaan. Dus in dat opzicht zal de Serie A een topcompetitie blijven. Ik zeg alleen dat wanneer de huidige (slechte) trend wordt doorgezet, de Serie A echt vervalt tot een competitie dat onder de Franse zit.

Klopt, veel eigenaren zijn te trots. Maar dan heb je het nog altijd over de topteams, die financieel wel aantrekkelijk zijn vanwege de hoge tv-gelden. Echter geen investeerders die zijn vingers waagt aan een Italiaanse middenmotor... terwijl in Engeland, waar zowel de stadioninkomsten als de tv-rechten beter verdeeld zijn over de gehele competitie, staan de investeerders in de rij om clubs over te nemen. Het grote geld in de EPL zorgt voor nog meer geld.

21 december 2009 om 19:34

Dat is idd een positief iets dat clubs in handen blijven van de clubs zelf en niet verkocht worden aan rijke arabieren. Dit moet zo blijven net zoals in de bundesliga.
Ik zou de pl wel eens willen zien zonder al de oliedollars. De serie a gaat misschien achteruit maar de clubs behouden wel hun trots in tegenstelling tot wat gebeurd in Engeland waar indien de clubs financieel niet meer meekunnen of teveel schulden hebben zich gewoon laten overnemen door een rijke stinker wat ik enorm jammer vind.
De serie a zal er wel bovenop komen, laat eens 3 clubs nieuwe stadions zetten en je zal zien het volk zal weer terugkomen, hetzelfde wat in de bundesliga gebeurd is. Met 18 ploegen trekt de bundesliga meer toeschouwers of de pl met 20 ploegen.

Vind het niet echt een boeiend onderwerp!
Maar toch is netjes geschreven en veel research (bronnen) etc. opgezocht.
Je weet waar je over praat en schrijft het leuk!

Kwalitatief opnieuw hoogstaand en zeer interessant. Wat mij betreft mogen er vaker wat van die 'informatieve' stukjes geplaatst worden ook.

Het hele verhaal doet me eigenlijk wat denken aan een (kansloze) discussie die we naar aanleiding van de Champions League 1/8 finales van vorig seizoen hebben gehad op het VZ forum. Het topic zelf verzandde al snel in een belachelijke discussie waarbij met het ene debiele argument na het andere werd gesmeten maar tussen al de drek kon je toch hier en daar een aantal interessante punten oppikken. De meeste daarvan heb jij hier ook kort aangehaald.

Vroeger was de Serie A een hele vermakelijke competitie met de jonge Cannavaro, Materazzi, Del Piero, Maldini, Nesta etc. Maar al die spelers die nog steeds een contract hebben worden oud, kwetsbaar maar willen toch de helpende hand steken in hun club en de jeugd krijgt daar te weinig kansen. Kijk naar Juventus met Giovinco. Nedved kon het echt niet meer aan en stopte ermee en wat doet Juventus? Ze halen Diego van Werder Bremen dat niet uit de verf komt. Ergens heb je hierin wel gelijk maar aan de andere kant. Als de Serie A echt zo slecht is als jij beweert waarom spelen er dan nog spelers met geweldige kwaliteiten zoals Eto'o, Ronaldinho of Trezeguet?

Vermakelijke column maar ik vind het niet echt objectief maar meer een mening die ik overigens wel deel. Sommige vinden de Serie A nog steeds een geweldige en dat kan.

Toch geef ik 4 sterren.

Na al je eindeloze en vaak ongefundeerde gebash jegens Dirk K had ik niet het idee dat ik je ooit nog zou kunnen complimenteren IG. Maar dat doe ik wel. Ik heb deze week al enkele aanvaringen gehad met wat Italiaanse supporters die niet willen geloven dat de Serie A al een tijdje op z'n retour is. Dat soort dingen zie je vaker bij mensen als het over de eigen (heilige) competitie gaat. Je legt in je stuk haarfijn uit waar het misgaat in Italië en hoe het er voor staat. En wat er zou moeten gebeuren (tv-rechten etc). Insiders weten dit al langer, maar het is mooi dat je ook de rest een inkijk hierin biedt. Welgemeende complimenten dan ook van mij.

De Serie A is qua spelers die er spelen natuurlijk nog steeds top, alleen de randzaken zijn veel minder. Je ziet aan bijvoorbeeld de Bundesliga dat daar groei in zit. Mooie stadions, goede faciliteiten, leuk voetbal, lage prijzen, sfeer. De Serie A heeft grote problemen op dit vlak en dat heeft op langere termijn gewoon weerslag op de prestaties en de uitstraling.

weer een heel goed artikel van je iraniangangster! ik ben zelf niet zo'n fan van de serie A maar ik wist wel dat het daar steeds slechter ging(qua stadions, publiek en hooligunisme) en in dit artikel stonden dingen waar ik dan weer niks van wist, zoals de verkoop van de tv rechten. wel mooi dat ze die gaan verbeteren!

ik geef je gewoon de volle 5 sterren

Sorry hoor maar ik vind dit één van je mindere stukjes, zeker omdat jij de Premier League het meest volgt en minder afweet van de Italiaanse Serie A.

In Italie was tot vorig seizoen de belangrijkste inkomstenbron de tv rechten, ongeveer zestig procent voor elke Italiaanse club. Veel stadions in de handen van Lokale autoriteiten? Bedoel je hier de gemeente mee of de Maffia? Ik vind die zin een beetje dubbelzinnig dus die mocht je ook een beetje beter uitleggen. Verder vind ik het jammer dat je naar het verleden kijkt en niet toekomst gericht werkt. Je hebt gelijk dat er verschillende team een stadion delen zoals in Milan, Genoa, Roma en Torino maar verder kijk je wel niet. Teams zoals Juventus, Inter, Lazio, Roma, Genoa en Fiorentina zijn bezig met een eigen stadion waardoor er wel meer volk gaat komen naar de wedstrijden.

De Italiaanse Serie A is zijn imago terug aan het krijgen en dat moet jij toch ook weten? Vanaf het seizoen 1998-1999 was er inderdaad een enorme daling van supporters aantallen maar jij praat blijkbaar alleen maar in het verleden. Waarom haal je niet aan dat vanaf het seizoen 2007-2008 terug een stijging is van jaarlijks ongeveer 10? In 2006-2007 was er een absoluut dieptepunt op gebied van toeschouwersaantallen maar dat kwam ook voornamelijk door de degradatie van Juventus, dat kon je ook misschien even uitwerken. Nu in het seizoen 2009/2010 zijn er al gemiddelde 5500 supporters meer dan in het seizoen 2006-2007. De Serie A is zich dus stilletjes terug aan het herstellen.

Over de voetbalstijl: Alweer ben jij negatief tegenover de Italiaanse ploegen, wat natuurlijk langs één kant normaal is. Het is een feit dat de meeste ploegen met 8 man achter de bal spelen en dat dat minder aantrekkelijk is. Maar, je zegt wel niet dat er steeds meer en meer teams aanvallender beginnen te spelen. Fiorentina, Genoa, Sampdoria, Roma, Milan, Inter, Juventus, Udinese, Cagliari en zelfs Parma zijn teams die mooier beginnen te voetballen en op een steeds meer aanvallendere manier proberen te winnen. Jij zegt dat spelers vertrekken omdat ze Serie A minder aantrekkelijk is klopt ook niet bepaalt. Italiaanse ploegen breken geen potten meer in Europa, Hmm, ik denk toch dat Milan een paar jaar geleden de champions league won? De laatste vier jaar hebben de Italiaanse ploegen ook steeds pech gehad in de loting. Waar andere ploegen een mindere club lootte zoals Olympiakos, Sporting, Lyon of iemand anders, lootte de Italiaanse ploegen steeds de sterkste tegenstanders die je kan bedenken. Ook dit jaar is het weer hetzelfde, dat kon je misschien ook vermelden als reden van de mindere Europese successen. Zlatan is niet vertrokken om sportieve redenen, hij is vertrokken omdat hij alles met Inter heeft gewonnen in Italie. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en financieel is hij echter wel niet vooruit gegaan.bij Inter verdiende hij meer als tien miljoen euro en bij Barca zal dat niet veel meer zijn maar goed. Ik vind dit een negatieve colum over de Serie A, ik ben benieuwd als je over vier jaar nog zo denkt over de Serie A.

21 december 2009 om 11:27

Het klopt, dat diverse clubs plannen hebben voor een nieuw stadion. De vraag is ook niet of het verandert, maar wanneer het verandert. Feit is wel dat, hoe langer men wacht, hoe dieper de Serie A vervalt en dus moeilijker is om uit het dal te komen.

Wat betreft het toeschouwers aantal. Er zit geen stijgende lijn in. Je hebt gelijk dat het gemiddelde aantal behoorlijk daalde na de degradatie van Juventus... een de stijging waar jij over praat is te danken aan de promotie van Juve. Over 10 jaar gezien is de trend absoluut dalende.

Je zegt dat Zlatan niet weg is gegaan vanwege sportieve prestaties, maar wel toe was aan een nieuwe uitdaging omdat hij alles gewonnen heeft in de Serie A. Je zegt dus precies wat ik zeg. Zlatan zag ook in dat hij met Inter geen CL zou winnen? De Serie A verveelde hem?

De realiteit is negatief. Ik had de speelstijl ook op een humorisitische manier met de grond gelijk kunnen maken (wat ik eerst van plan was), maar dan zou ik al gauw mijn punt voorbij streven. Als je kijkt naar de namen die het vorige decennium in de Serie A speelden, en je kijkt naar nu dan kan je toch niet anders concluderen?
Roberto Baggio, Zidane, Batistuta, Weah, Mihajlovic, Boban, Viali, Ronaldo etc.

Clubs als Parma en Fiorentina hadden het ene talent na de ander... terwijl een Lazio 100 miljoen kon uitgeven aan spelers.

Stadions zaten vol, de sfeer was immens and so on.

Waarom ontkennen? Waarom niet het probleem onder ogen zien. Even ter informatie, Duitsland en vooral Frankrijk zijn bezig de Serie A in te halen. Duitsland is wereldwijd al populairder terwijl Frankrijk hard op weg is de 3e competitie te worden na EPL en La Liga.

En ik word echt moe van de steeds door jou gebruikte drogredenatie: je kijkt de Serie A niet, je weet er niks van etc.

21 december 2009 om 12:07

Juventus zijn stadion is achter een jaar klaar en dat van die andere teams zal tegen 2014 of tegen 2015 klaar moeten zijn. Het is natuurlijk jammer dat het zo is moeten lopen, de Serie A is minder dan in de jaren negentig. Je ziet mij dat ook niet ontkennen, maar om te zeggen dat het een erg saaie competitie is vind ik echt overdreven.

Wat betreft de toeschouwers aantallen:
2006/2007: gemiddelde Serie A = 20879
2007/2008: gemiddelde Serie A = 23485
2008/2009: gemiddelde Serie A = 24792
Tot nu toe dit seizoen in Serie A = 25689

Dus de supporters aantallen nemen toch terug toe in de Serie A. Vroeger vielen er gemiddeld per wedstrijd in de Serie A misschien twee doelpunten, dit jaar en vorig jaar kon je merken dat er toch al veel meer doelpunten vielen of vind je van niet?

Je hebt een punt, maar ik vond ook dat je kon zeggen dat de Serie A zich stilletjes aan terug aan het herstellen is. Ik zeg niet dat er een wereld van verschil is tegenover tien jaar geleden, maar beetje bij beetje beginnen ze meer aanvallend te spelen.

Sofian1234
Ik kan geen kritiek verdragen? Jawel hoor, je hoort mij hem toch niet afkraken. Hij schrijft een goed stuk maar ik als Serie A liefhebber mag toch ook kritiek geven op zijn stuk? Verder vind ik je reactie nergens op slaan. Je hoort als je toch reageert iets te vertellen over zijn stuk of over de inhoud. De speelstijl is nog altijd ietswat verdedigend ja, maar niet zoals de meeste denken. Ik weet niet wat jij denkt maar Palermo, Sampdoria, Parma, Bari, Genoa, Fiorentina, Roma, Udinese, Milan, Inter en Juventus spelen beetje bij beetje toch aanvallender voetbal. Niet elke wedstrijd, maar toch steeds vaker en vaker..

21 december 2009 om 12:33

Dit heeft vooral te maken met een aantal grotere clubs (in status) die gepromoveerd zijn.

Weet je wat het is. Het aantal doelpunten dat valt onderstreept niet per definitie het aanvallende karakter van de league. Een wedstrijd in de Serie A kent een aantal hoogtepunt, en het kan zijn dat die hoogtepunten 3-4 goals zijn... maar een wedstijd uit La Liga of de EPL kan voor 90 minuten entertainment zorgen, ook al vallen er niet meer goals.

De Serie A gaat wel herstellen, nogmaals de vraag is wanneer en hoelang. Je zegt zelf, veel stadions worden pas rond 2015 gerealiseerd. In die periode kan de competitie steeds verder weg zakken. De verkoop van de tv-rechten van volgend jaar (collectieve verkoop dus) kent ook al een fikse tegenvaller... er is minder geld opgebracht dan voorspeld werd. Dit heeft o.a te maken met opstart problemen... dat heeft ook minstens 2 jaar nodig.

21 december 2009 om 12:53

Iraniangangster
Napoli en Genoa spelen al langer dan een jaar terug in eerste klasse en de supporters aantallen nemen bij de clubs zelf ook toe per jaar hoor. Torino is toch ook gedegradeerd en zij hebben toch ook een redelijk grote supportersgroep dus dan kan je ook zeggen dat het gemiddelde moest zakken.
Juventus zijn supporters aantallen neemt per jaar ook terug toe, teken dat ze zich toch terug aan het herstellen zijn of niet? Als je mij niet gelooft hier de supportersaantallen van de laatste paar jaar:
Juventus, 2007/2008: 22000
Juventus, 2008/2009: 22875
Juventus, dit seizoen: 23980

Vaststelling: Elke jaar komen hier steeds meer en meer mensen terug kijken. Ligt misschien ook aan de betere aankopen, maar ook omdat de Serie A terug wat beter wordt lijkt me.

Over de tv rechten heb je gelijk. Ze hebben een fikse domper opgelopen maar dat is vooral de fout van sommige Italiaanse club. Juventus en Napoli hielden hun poot stijf en als de Italiaanse bond even koppig deed hadden ze heus wel meer verdiend dan dat bedrag wat ze nu gaan krijgen.

21 december 2009 om 13:26

Dit seizoen kan je weinig over zeggen. Het is algemeen bekend dat het gemiddelde hoger ligt in het begin van een nieuw seizoen dan het uiteindelijke gemiddelde. Maar nogmaals, die lichte stijging is geen trend... slechts een positieve hapering in de neergang. Juventus' gemiddelde is natuurlijk gestegen door de hoge verwachtingen die iedereen had (incl. mijzelf) na alle aankopen. Helaas, weer een fixe tegenvaller.

Ja de tv-rechten zijn echt een regelrechte ramp. Geschat werd, bij presentatie van de plannen, dat het jaarlijks rond de 8-900 miljoen zou moeten opleveren. Men is helaas blijven steken bij 180 miljoen. Dat is nog minder dan wanneer clubs individueel de rechten verkopen. Maar goed dat zijn opstart problemen.

21 december 2009 om 19:46

@ iraniangangster, Dat Duitsland en Frankrijk de Serie a aan het inalen zijn ben ik mee akkoord. Maar dat Frankrijk Duitsland zal inhalen totaal niet.
De 10de in de bundesliga wint met gemak van de 10 in ligue 1.
Duitsland staat qua infrastructuur ook vele jaren verder of ligue 1. Lyon kan je vergelijken met bayern. Daarachter heb je in Frankrijk 2 ploegen die ook als een topploeg kunnen aanzien worden maar die toch nog geen bayern of lyon zijn. Maar in Duitsland heb je 6,7 ploegen die dat niveau kunnen halen. Dit hangt wel af van de vorm van een ploeg bv, op papier moet een Stuttgart totaal niet onderdoen voor Bordeaux maar laat ze nu tegen elkaar spelen en bordeaux wint naar alle waarschijnlijkheid.

22 december 2009 om 18:24

Iraniangangster: Sorry dat ik het zeg maar je nu gebruik je echt wel een zwak excuus. Waar staat geschreven dat de supporters aantallen in het begin van het seizoen hoger liggen dan het uiteindelijk gemiddelde? Al drie jaar na mekaar komen er steeds meer supporters naar Juventus kijken na de winterstop dus ik zie niet in waarom dat dit jaar niet het geval zou zijn.

Over de tv-rechten heb je gelijk. Dat is een regelrechte ramp waardoor de ploegen verplicht zijn om meer sponsors aan te trekken. Juventus heeft laatst een contract afgesloten met Coca Cola, ik weet niet hoeveel ze hieraan verdienen. Misschien weet jij dat? Ik heb het proberen op te zoeken maar ik vind het eerlijk gezegd niet.

21 december 2009 om 11:41

Al zou alles precies kloppen in dit stuk, dan zou je het er nog niet mee eens zijn, simpelweg omdat je geen kritiek kan verdragen tegenover de Serie A, en dan vooral om de speelstijl.

@ sa2sa:

Inter aanvallend voetbal laat me niet lachen man, het lijkt wel alsof ze steeds verdedigender gaan spelen. Alleen Fiorentina, Ac Milan en Sampdoria spelen aanvallend zoals Engelse en Spaanse ploegen dat doen. Tegen Bayern Munchen in Munchen ging Juventus ook erg verdedigend spelen tegen de ploeg met de slechtste verdediging uit ongeveer de hele CL. Thuis wilde ze winnen kregen ze meteen het deksel op de neus, dan zeg ik kwaliteit te kort. Jij zegt ook tegen iedereen dat ze niet genoeg wedstrijden kijken uit Italië, maar dan vraag ik me af of je wel wat uit Frankrijk kijkt. Dit seizoen vertrokken de twee beste spelers uit Italië naar Spanje en dan zeg jij dat het niveau weer omhoog is aan het gaan, de overige topspelers worden ook allemaal oud en de Italiaanse talenten kiezen steeds sneller voor een contract in het buitenland, zeer terechte column dus.

21 december 2009 om 12:26

Sofian1234: Inter speelde tegen Barca alles behalve aanvallend, zelfs heel verdedigend. dat is toch helemaal geen schande want als je tegen Barca aanvallend speelt krijg je de deksel op de neus. Chelsea speelde vorig seizoen ook in Camp Nou zeer verdedigend, zijn ze daarom minder goed? Nee, Chelsea is juist een schitterende club.

Inter kan heus wel aanvallend spelen, maar ze spelen dit spel alleen wanneer ze het zelf willen. Juventus is aan een heel vreemd seizoen bezig. Waarschijnlijk heb je het gesprek met chiellini gelezen op voetbalzone. Juventus presteerd met pieken en met diepe dalen. Tegen Bayern Munchen waren ze enorm zwak, zelfs Anderlecht had tegen dat Juventus gewonnen. Maar wanneer Juventus goed draait spelen ze echt mooi aanvallend voetballen. Vorig seizoen thuis tegen Chelsea was niet super aanvallend maar wel aanvallender dan dat de meeste hadden verwacht of niet soms?

Ik volg de franse competitie niet echt, uitgezonderd soms een wedstrijd van Lyon, Bordeaux, Marseille of Lille. De Franse competitie is een goede competitie maar ik denk dat ze kwalitatief gezien niet sterker zijn als de Serie A. Iedereen heeft zijn eigen mening en ik snap jouw redenatie en standpunten maar ik kan mij er alleen niet in terug vinden.

Kaka vertrok uit Milaan voor de financiele problemen en niet omdat hij niet gelukkig was bij Milan. Zlatan zijn verhaal heb ik al een beetje uitgelegd maar ik vind dat de Serie A zich toch terug aan het herstellen is. Zowel op voetballend gebied als op het gebied van supportersaantallen in de stadions.

21 december 2009 om 18:23

Maar Chelsea speelde thuis neutraal tegen Barcelona en had ook veel meer kansen, en je hebt ook momenten wanneer je zeer verdediged kan spelen en wanneer niet. Het huidige Chelsea krijgt ongeveer elke wedstrijd een tegendoelpunt, terwijl dat aan het begin van het seizoen niet zo was. Verder speelde Juventus niet verdedigend tegen Chelsea omdat het moest komen, daarom zijn Italiaanse finales wel leuk om te zien omdat beide ploegen moeten komen, je kan niet verdedigend gaan spelen om het de volgende wedstrijd te verbeteren. Een finale gaat nou eenmaal om een wedstrijd. Maar het is nu ook ozo met die talenten dat ze al eerder na het buitenland gaan. Chelsea heeft bijvoorbeeld Borini, Man Utd Macheda, Rossi en nog een talent, Arsenal Mannone etc. Pakweg 10 jaar geleden zouden zij nooit naar Engeland zijn vertrokken, maar nu wel vanwege de sportieve en financiële redenen.

goed stuk maar waarom zullen veel spelers de italiaanse competitie als een tussenstap zien? Spelers als sneijder, lucio, diego, eto'o zien denk ik clubs als inter en juventus niet als tussenstap.

Zeer goed geschreven en onderbouwd met feiten.
Je schrijfstijl is boeiend en helder.
Enige opmerkingen voor het schrijven van een colmn is om te proberen niet te subjectief over te komen, bijvoorbeeld door worden als 'laf' te vermijden (conservatief/behoudend waren beter)

Ook je laatste alinea was kort door de bocht door kort wat oplossingen te bieden zonder over de uitvoering ervan te beschrijven want bijvoorbeeld hooliganisme en racisme uitbannen is niet iets wat je 1,2,3 even voor elkaar krijgt. ook het bouwen van nieuwe stadions wordt niet zomaar gerealiseerd.

Je had de financiële trio-poly goed beschreven (nl tv-rechten etc..) maar was vergeten te vermelden dat het had geleid tot fraude (omkoopschandalen etc)

Tot slot deed je sommige teams in Italië tekort door in het algemeen te vermelden dat Italiaans voetbal behoudend is. As Roma, Udinese en bij vlage Inter Milan spelen weldegelijk aantrekkelijk aanvallend voetbal alleen beschikken de eerste twee over mindere middelen, maar hun visie is niet behoudend te noemen. Er zijn vele Italiaanse talenten waar zelfs Wenger erg is in geinteresseerd.

Ik moet hier toch 1 ster minder geven dan normaal omdat ik een aantal zaken miste in je artikel

21 december 2009 om 12:27

Klopt, ik twijfelde al of ik alles in 1 deel moest verwerken of er 2 delen over te schrijven aangezien je maximaal 1000 woorden mag gebruiken.

As Roma, Udinese en Fioretina spelen leuk voetbal... maar eerstgenoemde gaat alweer ten onder aan de financiele malaise.

De omkoopschandalen hebben vooral gezorgd dat het proces (het verval) versneld is, zonder deze was het ook slechts een kwestie van tijd. Wel klopt het dat er veel gesjoemeld is met de rechten. Het is ook echt een politiek spel geworden met kleine clubs die steun bij elkaar zoeken en een Juventus dat er alles aan doet haar macht te behouden. Het herrezen Fiorentina heeft de machtsverhoudingen een beetje genivelleerd en vandaar dat er nu langzaam aan veranderingen optreden ten gunste van de clubs buiten de top-3.

Dat er talent zat is klopt. Maar ze worden niet bijzonder goed geïntegreerd. Coaches kiezen er liever voor bejaarde spelers dan toptalenten. Clubs die wel talenten laten spelen doen dat vooral uit ''armoede''. Inter is uitzondering hierop.

Niet je beste column, Mis het entertainment erin dat je ook vaker hebt in je colums. Je verdient 5 sterren slechts omdat je gewoon veel beter schrijft dan de gemiddelde columschrijver hier

Goed stuk.

Dit stuk bestaat grotendeels uit feiten maar persoonlijk vind ik dat niet erg omdat de mensen hier graag wat nieuws leren over een competitie. Overigens zit er ook wel jou mening tussen vooral in de laatste twee alinea's dan.

Vooral de inleiding vond ik goed om het feit dat je Aquilani noemt, Aquilani is een echte Romanista net als De Rossi en Totti en had aangegeven altijd bij Roma te willen blijven. Maar Roma heeft serieuze financiële problemen die waarschijnlijk ook te maken hebben met het overlijden van voorzitter Sensi en zijn vrouw er waarschijnlijk een stuk minder van af weet. En zo een club die drie jaar geleden echt mooi voetbal speelde nu heel wisselvallig is en totaal geen financiële middelen heeft om nieuwe krachten aan te trekken.

De televisierechten zijn in de EPL inderdaad een stuk beter geregeld, maar het is ook gewoon aantrekkelijker om te kijken. Gisteren ging ik even kijken naar Palermo-siena en Napoli-chievo nou dat was heel even goed maar 75 minuten lang was het ognelooflijk saai met slechte passes en totaal geen actie. Nou weet ik dat zo'n wedstrijd overal wel is voorkomt maar het gebeurt erg vaak de laatste seizoenen in Italie. Italianen hebben hun manier van voetbal, wat wel defensief kan worden genoemd. Maar hoe Milan dat ooit speelde met spelers als Kaka, Schevchenko, Cafu, Crespo en Maldini was echt een stuk mooier. Zelfde geld voor Juventus paar jaar voor hun terug zetting naar de Serie B.

Wat de hooligans betreft moeten ze gewoon even kijken naar Engeland, als ik me niet vergis is het daar nu veel strenger en zitten er gevangenis straffen aan vast waardoor het nu amper gebeurt. Het zijn flinke straffen maar het schrikt de hooligans wel degelijk af.

Ik vind het een goed stuk je geeft veel informatie over de Serie A en hun problemen. Jammer genoeg vind ik er geen tegenargument in terug, er zijn ook zat positieve dingen en af en toe weer geweldig voetbal, dat mis ik hier. Maar ondanks gewoon een goed stuk, 4 sterren.

Ja, de Seria wordt steeds slechter!

Ik ben het er niet mee oneens, maar ik vind wel dat je gemakshalve een par punten weglaat. Je vermeld bijvoorbeeld nergens dat vanaf 2011 Juve hun Eigen stadion hebben, ze in Rome bezig zijn om 2 stadions te bouwen, in Milaan gekeken wordt of Inter een eigen stadion kan bouwen, en Milan San Siro kan kopen voor eigen gebruik.
Verder vind ik dat je de Serie A wel heel negatief neerzet qua voetbalopvatting. Veel ploegen, en dan met name Milan, Roma, Inter, Fiorentina, Juventus, e.v.a. voetballen wel degelijk vooruit. Milan speelt nu zelfs een 4-3-3. Zo naief als in Nederland zijn ze nergens, ook in Italie niet, maar om nou te zeggen dat alles in de Serie A speelt om niet te verliezen is niet helemaal waar.

Als een ploeg in Italie met 1-0 voorkomt, willen ze echt wel de 2-0 maken, alleen niet ten koste van alles. Liever een bal kort breed zodat je balbezit houd, dan een schitterende crosspass die 45 minuten onderweg is, en dus onderschept kan worden, met alle countergevaren van dien. Dat oogt misschien saai, maar als je daarmee een 1-0 behoud wat is dan wijsheid??

En om je vergelijk met de Ligue 1 te beoordelen. Ik kijk op Sport1 regelmatig de Ligue 1, en ook daar wordt je niet vrolijk van. Technisch prachtig, maar om nou te zeggen dat die competitie vermaak is voor de voetballiefhebber???? Ik betwijfel dat.

Verder is het een goed stuk dat staat buiten kijf.

Mag ik me afvragen waarom er een Arsenal logo naast het artikel zit?

21 december 2009 om 15:52

Omdat Iraniangangster een Arsenal-clubexpert is. (wordt binnenkort aangenomen bij de technische staf van Arsenal, ik zorg er persoonlijk voor )

Als ik mij op cijfers van Deloitte uit 2007 mag baseren:

Inkomsten rijkste 20 clubs (4 Italiaanse clubs bij de 20)

AS Roma 78 mln TV / 20 mln uit wedstrijden
Inter 130 mln TV / 30 mln uit wedstrijden
AC Milan 158 mln TV / 32 mln uit wedstrijden
Juve 172 mln TV / 17 mln uit wedstrijden

ter vergelijking:

Man Utd 68 mln TV / 105 mln uit wedstrijden
Barcelona 92 mln TV / 78 mln uit wedstrijden

Italiaanse clubs hebben dus altijd bijna alles verdient aan de TV wanneer dit bij de topclubs gaat wegvallen door betere verdeling van de gelden zullen deze topclubs nog verder wegzakken. Vooral bij Juventus is de inkomsten verdeling schrijdend met maar 10% van de inkomsten uit de ticketing.

21 december 2009 om 15:35

Ik had andere cijfers voor de tv-rechten, maar het punt blijft inderdaad hetzelfde. Daarom moet de ene maatregel niet los van het andere staan. Topclubs moeten gaan investeren in een nieuw stadion, om zo de klap op te vangen van de mindering in tv-rechten.

Als ik eerlijk moet zijn vind ik de Serie A niks aan, weinig leuke wedstrijden, veel 0-0 1-0 0-1 wedstrijden kortom geen leuk voetbal
maar ook de Spaanse competitie is niet geweldig hoor ik heb dan die wedstrijd Sevilla-getafe gekeken en het was echt laag niveau en dat vind ik bij alle wedstrijden van de competitie OP Real Madrid EN Barcelona na!

Ik vind de Duitse Bundesliga echt een hele leuke copetitie aan het worden, ik ga er ook regelmatig heen en dan vooral naar cluppies zoals Gladbach en Bochum je betaalt er niet veel geld voor enorm veel sfeer moderne stadions dan is het voetbal niet hoogstaand moet ik zeggen! maar de sfeer maakt daar zoveel goed

al met al mooi geschreven! 4 *

Ach ik zit er totaal niet mee dat de serie A slechter word. Als de Premier league en de Primera sterker worden door de verzwakking van de serie A dan is dat alleen maar mooi.

21 december 2009 om 19:55

De pl zal niet sterker worden door het afzwakken van de Serie a hoor, de pl wordt gewoon sterker de al het buitenlands geld, wat ik zeer betreur. De clubs worden gewoon de speeltjes van rijke eigenaars.

Helaas kan ik het niet anders dan eens zijn met deze goede analyse. Het grootste probleem in de Serie A zijn de stadions, want die zijn werkelijk dramatisch. Je zit enorm ver van het veld af door die sintelbanen rond het veld, de faciliteiten zijn zwaar verouderd en bij een hoop wedstrijden is de sfeer ronduit agressief. Waarom zou je naar een stadion gaan waar je amper wat ziet, de parkeermogelijkheden slecht zijn en waar je moet vrezen dat er weer eens traangas in het vak wordt gespoten omdat een stel dronken idioten besluiten het vak af te breken. Dan neem je liever een abonnement op SKY voor een paar tientjes per maand, waar je elke wedstrijd gewoon lekker op de bank kan zien. Als de Serie A weer haar oude glorie terug wil krijgen, moet ze eerst eens ervoor zorgen dat gewelddadige ultra's keihard worden aangepakt en de stadions moeten bovendien goede faciliteiten krijgen.

21 december 2009 om 16:48

Klopt, gelukkig wordt daar erg veel rekening mee gehouden bij de ontwerpen van de nieuwe stadions. De nieuwe stadions krijgen tribunes dichtbij het veld, om zo de sfeer te verbeteren. De vraag is alleen, hoelang duurt het nog voor deze nieuwe stadions er zijn... en hoelang duurt het nog voordat een club er profijt uit trekt. Hoeveel verder moet de Serie A nog inzakken.

Persoonlijk vind ik als je ergens clubexpert van bent dat je daar dan ook dingen over schrijft en niet over een ander onderwerp wat totaal niet bij je club past waar je eigenlijk expert van bent.

Ik vind dit stuk minder dan je vorige delen, zonde!

Ik moet zeggen dat ik deze mening ook al een tijdje deel. Italië is natuurlijk een groot voetballand en zal dat ook wel blijven, toch ontstond er met de tijd een steeds grauwer beeld bij mij voor de Serie A.

Ik volg de Serie A niet erg actief, maar van de wedstrijdjes die ik meepikte (CL of reguliere competitie) werd ik niet vrolijk. Het spel vond ik vaak (voor Nederlandse normen dan) onder de maat en lege stadions vind ik überhaupt een vreselijk gezicht.

Ook helpt het natuurlijk niet dat Juventus "supporters" de afgelopen tijd steeds voor negatieve publiciteit voor Juventus en de Serie A zorgen. Zeker de opmars van Frankrijk kan inderdaad een bedreiging zijn. Deze competitie nadert de traditionele top 4 steeds sneller.

Het stuk is natuurlijk mooi geschreven, goed onderbouwd met feiten waarvoor duidelijk onderzoek is gedaan, maar de onderwerpen van je andere stukken konden mij meer interesseren.

Ik ben nooit geen fan geweest van Italiaans voetbal.
Eerlijk gezegd haat ik Italiaans voetbal.
Ze zeggen altijd voetbal in Nederland is niet veel maar dat daar is helemaal niets.
Ze spelen 89 minuten 4-5-1
1 minuut + extra tijd aanvallend en 9 van de 10 x scoren ze dan ook.
Ook heel vaak 0-0,1-0,1-1,0-1
Op het EK zag je wel dat Italie niet zo goed is als word gezegd.
Natuurlijk hebben ze in 2006 het WK gewonnen maar ook allemaal 1-0 wedstrijden en tegen Australié een onverdiende penalty in de laatste minuut van de verlenging.

Dit vind ik dus een goed onderwerp misschien gaan mensen toch inzien dat Italiaans voetbal niks is.

Ik denk dat weinig (objectieve) lezers hier iets tegen in kunnen brengen. Je brengt iets te weinig tegen argumenten vindt ik. aan de andere kant vertel je geen onwaarheden en zit er wel degelijk een grote kern van waarheid in je verhaal.

Ik hoop dat de Serie A dusdanig weet te herstellen dat ze Spanje en Engeland niet uit het oog verliezen.

Al met al een mooie column, mocht alleen wat pittiger!
Keep it up.

4*

mooi stuk maar ik begrijp niet waarom het arsenal embleem te zien is ( los van dat jij een supporter bent )

Mooi stukje. Erg droevig hoe het nu gesteld is met het Italiaanse voetbal want de serie A heeft de potentie om even sterk als de pl en pd te zijn. Nu ja slecht beleid in de afgelopen decenia lijkt mij aan de basis te liggen. Ook zou het kunnnen helpen als ze hun talenten eens wat vroeger een kans zouden geven. Zo zit een supertalent als Giovinco nu blijkbaar weer op de bank bij Juventus.

Nog 1 opmerking je vergelijkt de toeschouwersaantallen met die van de pl maar een vermelding van de duitse competitie had ook gemogen want hebben ze niet de hoogste toeschouwers aantallen? terwijl hun topclubs het toch ook niet zo bijster goed doen.

ik hoop dat dit nog gelezen wordt zo ver onder aan, maar in ieder geval:
Zeer goed en interessant stuk, maar we zijn niet anders van je gewend.

Je noemt 3 problemen, geen eigen stadions, dus veel inkomsten worden misgelopen.
Geen eerlijke uitzend-opbrengst-verdeling.
Weinig publiek door onaantrekkelijk voetbal.

Voor de oneerlijke verdeling van opbrengst van de uitzendrechten komt een oplossing, zoals je hebt genoemd.
Maar ook qua stadions zou er verbetering kunnen komen. Veel intaliaanse clubs willen een nieuw stadions bouwen, waaronder Roma en Inter die dan uit het gedeelde stadions zouden vertrekken.
De kans dat de overheid dit echter steunt is niet zo groot, want de huidige stadions zitten niet eens vol en meerdere stadions in steden zit de gemeente ook niet echt op te wachten.
Maar Italie wil mee doen voor het EK 2016.
Hierdoor wordt de kans dat de stadionplannen ook werkelijk gerealiseerd worden een stuk groter.
Hopelijk kan er dan voor gezorgd worden dat de stadions eigendom worden van clubs zodat ze hier zelf inkomsten uit kunnen genereren.

Met meer inkomsten uit stadions en een eerlijkere competitie wordt het italiaans voetbal ook een stuk aantrekkelijker voor spelers.
Een spannendere competitie en betere spelers maken alles een stuk aantrekkelijker voor de toeschouwers en dat zorgt weer voor meer inkomsten.
Zo is het mogelijk om weer uit te groeien tot een aantrekkelijke competitie, maar dan moet de overheid wel mee werken.

Ik vind dit een mooi geschreven stuk en het is duidelijk dat je je echt in de materie hebt verdiept. Echter met een aantal conclusies ben ik het niet eens bijv:
1 Zlatan is vertrokken om sportieve redenen is helemaal niet zo gek, er zijn genoeg spelers die na een bepaalde periode iets anders willen kijk bijvoorbeeld naar Thierry Henry of C.ronaldo, dit zijn beide spelers die enorm succesvol waren bij hun club en toch vertrokken.
2 Voor de oude stadions zijn voldoende plannen voor vernieuwing, Juventus heeft op korte termijn een nieuw stadion, terwijl de Romeinse clubs en Inter ook al concrete plannen hebben.
3 Laffe speelwijze is waarschijnlijk een uitspraak van jou om reacties uit te lokken, die krijg je dan ook, er worden voldoende doelpunten gescoord en als je tegen teams als Barca of Real Madrid speelt dan kun je nu eenmaal niet vol op de aanval spelen, tegen clubs uit de Serie A onderling gebeurd dit voldoende.
4 Dat de jeugd weinig kansen krijgt is ook niet helemaal waar, bij AC Milan is dit een tijd het geval geweest maar Balotelli, Giovinco, Santon zijn toch spelers in opkomst en zijn nationaal zeer bekend en in de Primavera speelt genoeg talent die we ook in de serie A zullen tegenkomen.
5 Niet zo heel lang geleden verzamelde AC Milan CL finales met veel overwinningen kwam Juve altijd ver in de CL en won Inter 2 Uefa Cups zo'n heerschappij duurt nooit eeuwig, was de Spaanse of Engelse competitie op dat moment in verval? Ik denk het niet, zulke zaken gaan in golfbewegingen, de Italiaanse clubs komen ook weer terug, sterker nog ze doen gewoon nog volop mee.
Ook al ben ik het niet eens met een gedeelte van je conclusies geef ik je vier sterren.

Mooi geschreven stuk, maar veel feiten waren bij mij al bekend. Daarom ben ik het eens met de hierboven beschreven reacties dat je toch een beetje teveel buiten je eigen straatje hebt geschreven. Dit is mijn enigste kritiekpuntje vandaar vier sterren.

Leuk stuk,..alleen klopt het niet helemaal volgens mij,...

Zeker niet wat betreft de toeschouwers,...het is niet alleen een kaartje kopen en er naar toe gaan,....weet je wel niet hoe groot de afstanden zijn tussen de steden,..iemand uit Rome die voor bv Milan is zal een uurtje of 7 in de auto moeten zitten om naar een wedstrijd te gaan,...laten we hetdan maar niuet hebben over iemand uit Sicilia!!

Daarnaast is een jaarabonnement op SKY veel voordeliger en veel uitgebreider,...daarom heeft het merendeel ook een abonnement op SKY of Mediaset!

En dan hebben we nog de supporterclubs,...ook daar wordt gezamelijk op groot scherm naar de wedstrijden gekeken,....wat is dan goedkoper,....met zn 50en naar een wedstrijd(kaartje+reis) of via Sky voor ongeveer 40 euries per maand kijken??

En dat er in Engeland en Duitsland betere stadions zijn is niet zo raar,...die hebben nog niet zo lang geleden een groot toernooi gehad of toegewezen gekregen,...zo ook oostenrijk en Zwitserland en niet te vergeten portugal en Z-afrika!

Je zal zien dat zodra Italie een groot toernooi krijg het halve land op de schop gaat,...

En daarnaast er zitten nog altijd meer mensen bij een wedstrijd Udinese-siena dan bij Rkc-vvv.

Ook de 1-0 wedstrijden die je noemt zie je de laatste tijd minder,....in de eerste seizoens helf heb ik vaak de uitslagen vergeleken met andere competities en zo slecht kwam de Serie A er niet van af hoor.

Nogmaals leuk stuk,..maar denigrerend jegens het Italiaanse voetbal en daarom maar 2*.

Ik denk dat het genoeg zegt dat je Udinese-siena vergelijkt met Rkc-vvv.

Udinese is een gerenommeerde Italiaanse subtopper die menig club angst inboezemt als ze in de Europa League uit de koker naar voren komen. Zoiets kan je, lijkt me, niet zeggen over RKC of Vvv.
Je vergelijking geeft dan ook de armoede van het Italiaans voetbal op het moment aan.
Iranian Gangster somt hier gewoon feiten op over de Italiaanse competitie. ik heb er een klein beetje moeite mee omdat er vorig jaar zo'n soort artikel is verschenen in de VI, maar verder is het stuk natuurlijk gewoon goed. Dat concludeer je zelf ook, dat je vervolgens zo subjectief reageert in je laatste zin vind ik een beetje jammer. Je geeft hem puur een 'onvoldoende' omdat het jou, als fan van het Italiaanse voetbal, tegen het hoofd stoot.

@ Iranian_gangster
Wellicht ga je soms iets tekort door de bocht, zoals Gshumway hierboven al aangeeft, maar ik vind je tekst boeiend en pakkend door je schrijfstijl.
Het enige wat ik zonde vond aan je stuk was dat je 2 keer alinea's op dezelfde manier aan elkaar breidt.
"moeten de clubs en autoriteiten de handen in één slaan". Ik dacht dat ik per ongeluk opnieuw aan dezelfde alinea begon

28 december 2009 om 17:57

Okay,...misschien was Udinese niet het juiste voorbeeld,..nemen we Livorno,...ook daar zitten meer mensen.

Waar het bij mij om gaat is dat er elke x appels met peren vergeleken worden,...ieder land is anders,...heeft andere gewoontes,en nu denkt iemand uit de kop van noord-holland dat hij wel even de vinger op de zere plek van de Serie A kan leggen!!

Hij probeert er iets van te maken ,door veel te googlen en allerlei feitjes op te noemen,..maar alleen daar red je het niet mee!

Als hij dan zo nodig een stukje wil schrijven laat hem dan eens iets over het verval van de NL competitie zeggen,...waarom ze het steeds slechter doen in Europa,...op Wk's en waarom er steeds meer clubs in de schulden komen,...en waarom er steeds minder mensen naar het voetbal gaan kijken?!?!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren