Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘De rivaliteit vanuit Groningen komt een beetje door afgunst, denk ik’

Laatste update:
/

Zaterdag treffen FC Groningen en sc Heerenveen elkaar in de Eredivisie. De wedstrijd tussen de twee clubs uit het noorden is omgeven met extra trots en geldt voor veel supporters als een duel dat gewonnen móet worden. Gertjan Verbeek zegt dat de wedstrijd echter een tijdlang is opgeklopt en mooier gemaakt dan-ie was.

Verbeek maakte als speler en als trainer derby’s tegen FC Groningen mee en zegt in het Algemeen Dagblad dat de groen-witten zwaarder aan de streekderby tillen dan sc Heerenveen. “Heerenveen presteerde jarenlang structureel beter. De rivaliteit vanuit Groningen komt dus een klein beetje door afgunst, denk ik. De emoties spelen in Heerenveen veel meer een rol als ze tegen Cambuur spelen.”

Verbeek zegt dat FC Groningen-sc Heerenveen vooral bekendstaat als de strijd tussen de stad en het platteland. Hij legt uit dat de beide clubs echter beschikken over de nodige fans uit de omliggende dorpen en kleine steden. “Hoewel het dunbevolkte provincies zijn, hebben ze op die manier toch een groot achterland. Maar clubs van het volk, zo kun je ze beide eigenlijk niet noemen”, vindt de trainer.

Wie hoop jij dat de Derby van het Noorden zaterdag wint?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De rivaliteit komt voort uit de drang om een rivaal te hebben voor de fc.

Vind het altijd maar een gemaakte derby. De passie komt totaal niet over op mij als buitenstaander. Lijkt er meer op dat Groningen het als een derby beschouwt om maar een derby te hebben ipv echte diepgewortelde haat zoals Heerenveen Cambuur.

14 oktober 2016 om 19:11

Een derby is een wedstrijd tussen clubs uit dezelfde regio. Dit is de derby van het noorden. Wij vinden dat hier leuk in het noorden omdat we die lui van 'over de grens' kunnen stangen als het meezit. Dat we elkaar niet diepgeworteld haten doet daar niet aan af.

Dit past precies bij wat Jans heeft gezegd. Heereveen speelDE structureel beter. Van spectaculaire resultaten in combinatie met goed veldspel is bij beiden al tijden geen spraken van. Bij de een is er al jarenlang bestuurlijke onrust en bij de andere is, ondanks het behalen van de beker, het veldspel al jaren niet meer om aan te zien. Dit zorgt er ook voor mij voor dat deze wedstrijd niet meer de aandacht krijgt als vroeger

Structureel beter? Vind dat ook wel meevallen hoor, Groningen won laatst nog de beker. Terwijl zo een prijs voor Heerenveen toch een tijdje terug is. Vind het clubs die aan elkaar gewaagd zijn en qua statuur van dezelfde status.

16 oktober 2016 om 10:24

Is ook de enige periode geweest dat Heerenveen beter presteerde

Ach. Groningen presteerde in de jaren 80 en gedeeltelijk 90 weer veel beter dan Heerenveen. Tussen 81 en 98 speelde Groningen in de Eredivisie terwijl Heerenveen pas vanaf 94 (oke 91 ook) in de Eredivisie speelde.

Daarna was Heerenveen inderdaad beter, maar sinds een jaar of 10 geleden eindigen ze vaak dicht bij elkaar op de ranglijst op een paar seizoenen nagelaten.

Als Groningen supporter kan ik bevestigen dat de wil voor een derby een van de redenen voor deze derby is inderdaad. Wij hebben geen club in onze directe omgeving en daarom is de wedstrijd tegen Heerenveen altijd wel speciaal. Ook is het een beetje het Groningen vs. Friesland verhaal, wat niet echt haat is, maar meer een 'sibling rivalry'. En daar komt natuurlijk bij dat Groningen en Heerenveen twee vergelijkbare clubs zijn die bijna overal tegen elkaar concurreren (transfermarkt, play-offs, tv-rechten). Ik snap dat het bij Heerenveen supporters wat minder leeft, aangezien de echte rivaal er niks van bakt, maar toch merk je wel dat de meeste Heerenveen supporters het wel extra leuk vinden als Groningen wordt verslagen.

14 oktober 2016 om 12:31

TV-Gelden bedoelde ik uiteraard

14 oktober 2016 om 12:37

Zo is het precies, helder!

14 oktober 2016 om 13:32

Phoe, geen haat zeg je... Ik ben een fries en heb in mijn studenten tijd in Groningen gewoond. Daar heb ik toch een behoorlijk staaltje haat tegen Friezen en Heerenveen mee gemaakt...

14 oktober 2016 om 13:51

Je hebt er altijd zulke mensen bij. Maar in het algemeen is er niet echte haat richting Heerenveen of Friesland. Dat kun je wel zien aan de ludieke acties, zoals elkaars standbeelden verven en de naaimachine van Lurling.

Volgens mij hebben Groningers meer wat tegen Twentenaren dan Heerenveeners. In het stadion gaat er dan vaak fanatiek aan toe.

14 oktober 2016 om 12:59

Klopt, Twente is haat, Heerenveen meer rivaliteit

14 oktober 2016 om 15:36

Heb als Twente supporter de nodige leuke / opwindende potjes mogen aanschouwen in het Oosterpark.

Bij Groningen zijn ze over het algemeen toch wel een heel stuk fanatieker dan bij Heerenveen.

14 oktober 2016 om 16:50

Dat is de laatste jaren ook wat minder geworden om eerlijk te zijn.

Het gevoel van een derby heb ik nooit bij.deze wedstrijd gehad. Het is gewoon een wedstrijd naar mijn mening

Zijn toch verdorie beide clubs van het volk. Wat lult die verbeek nou?

Afgunst is het niet Verbeek. Het komt meer door de enorme verschillen tussen beide provincies en de clubs. Gedurende de jaren 80 en begin jaren 90 presteerden we veel beter dan Heerenveen, die ons daarna hebben ingehaald. Maar inmiddels zijn we alweer een jaar of zes bij. Ook bij de SCH supporters leefde deze wedstrijd enorm, totdat Cambuur promoveerde. Toen is deze wedstrijd minder belangrijk voor hun geworden. Momenteel leeft het in Groningen daarom wel meer. Maar als Cambuur een paar jaar langer in de JL blijft gaat het vanzelf meer leven bij de buren.

Lol, daarom schilderde de heerenveen supporters het standbeeld van groningen icoon 2 jaar geleden oid.
Heb het gevoel dat het vanuit het westen meer als een derby wordt gezien dan de mensen hier jn het noorden.

Denk over de hele geschiedenis gezien groningen beter heeft gepresteerd.

3-0 voor de Groningen !!!

Het leeft wel degelijk. Ook qua sfeer. Daarbij werken veel Friezen en Groningers samen. Dus wordt er onderling ook veel over geouwehoerd. Het is toch leuk om maandag met een overwinning op het werk te komen en je collega te sarren toch (of andersom haha)? Dat alleen al maakt het een leuke wedstrijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren