Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Cruijff: ‘Hij doet wat hij kan, maar bij Barcelona mag hij de baas niet zijn’

Laatste update:

Na de uitschakeling van Barcelona in de Champions League is Gerardo Martino de gebeten hond in voetbalminnend Spanje, hoofdzakelijk omdat de Catalanen woensdagavond geen enkel antwoord hadden op het strijdplan van Atlético Madrid. Volgens clubicoon Johan Cruijff is het de afgelopen jaren sowieso allesbehalve leuk om trainer in het Camp Nou te zijn, zo verzekerde hij donderdag.

/

Na de opening van zijn nieuwe sportzaak in Barcelona, waar onder meer ex-voorzitter Joan Laporta op was afgekomen, stond Cruijff de media te woord. Niet voor de eerste keer uitte de Nederlander kritiek jegens het huidige bestuur van de Catalaanse club. “Martino doet wat hij kan, maar hij mag niet de baas zijn bij Barcelona. Het is erg lastig als jij de baas moet zijn en je je taken niet mag uitvoeren.”

“Al sinds een poos kan het bestuur invloed uitoefenen en het gaat van kwaad tot erger”, benadrukte Cruijff. “In de afgelopen vier jaar is geen enkele trainer de baas geweest. Het begon allemaal bij een voetballer die Josep Guardiola helemaal niet wilde verkopen: Dmytro Chygrynskiy. Een week nadat het nieuwe bestuur zijn intrede had gemaakt, werd hij verkocht. Tegen de wil van Guardiola in. Daar ontstonden de problemen met Pep. Het maakt niet uit of een voetballer goed of slecht is, de trainer moet de baas zijn.”

Chygrynskiy maakte medio 2009 voor minimaal 25 miljoen euro de overstap van Shakhtar Donetsk naar Barcelona. In zijn eerste seizoen in het Camp Nou kwam de nu 27-jarige verdediger niet veel aan spelen toe, maar Guardiola wilde de Oekraïner absoluut niet kwijt. Al in de zomer van 2010 koos de inmiddels vertrokken Sandro Rosell ervoor om Chygrynskiy met tien miljoen euro verlies aan Shakhtar te verkopen, omdat Barcelona het geld goed kon gebruiken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

1000 procent met Cruijff eens. Dit bestuur is een regelrechte ramp die per direct dient op te stappen.
Het is ongelofelijk dat een topclub speelt met een geïmproviseerde centrale achterhoede al 2 jaar. Mascherano is geen CV en voor Puyol had allang een vervanger van wereldklasse gekocht moeten worden. Hoe kan je Bartra 2 keer in een decision wedstrijd op CL niveau voor de leeuwen gooien!?
Dit bestuur heeft teveel macht en Barca is hard op weg om door andere topclubs ingehaald te worden.
Iedereen weet dat Pep op is gestapt omdat hij zijn visie niet kon uitvoeren. Barca moet weer terug naar de periode Cruijff en Laporta.

11 april 2014 om 07:32

Trainers zijn toch passanten? Voor beleid en strategie lijkt het mij verstandig dat anderen de lijn bepalen. Niet eens dus!

Barcelona heeft haar ziel verkocht door aan shirtsponsoring te beginnen. Nu mogen ze een jaar lang geen transfers maken. Alle spelers die het de afgelopen jaren voor ze gedaan hebben kwamen uit de jeugdopleiding, daar heeft dit huidige bestuur vrij weinig mee te maken gehad. Je kunt je haast niet voorstellen wat voor team dit zou zijn als er een competent bestuur achter zou staan.

11 april 2014 om 01:04

Niet helemaal mee eens; Barcelona heeft haar ziel niet verkocht door een shirtsponsor te nemen, maar op het moment dat zelfs Camp Nou werd beklad met Qatar Airways. Een moderne topclub moet op financieel vlak concurreren met andere topclubs en Barça is niet anders. Zeker met de 'enorme' (tussen aanhalingstekens vanwege het feit dat de schuld ten opzichte van de omzet relatief klein is) schulden was het nemen van een shirtsponsor een verstandige zet en wellicht cruciaal om voor 2018 financieel gezond te zijn. De stap richting sponsoring van het stadion en zelfs in het stadion was een stap van gretigheid en het verkopen van de ziel van de club.

Wat betreft het niet mogen doen van transfers; dat moeten we nog maar eens afwachten, Barcelona maakt namelijk een aantal uitstekende punten waarin de reglementen van de Fifa de kinderen benadeeld in het najagen van hun dromen. Mijn voorspelling is dat is eenzelfde soort rechtszaak wordt als de zaak Bosman waarin de speler/club in het gelijk wordt gesteld en de reglementen van de Fifa worden aangepast. Mocht je geïnteresseerd zijn in de exacte details, zoek dan even één van de artikelen van Graham Hunter over deze zaak op; dat geeft veel duidelijkheid!

11 april 2014 om 07:11

@ Guaporta

We kunnen wel stellen dat als Barcelona niet aan Qatar Airways was begonnen ze de afgelopen jaren totaal geen transfers hadden kunnen doen. Dan hadden spelers als Fabregas, Neymar, Sanchez allemaal niet bij Barcelona gespeeld. De schuld is nu hard aan het afnemen maar is nog steeds aanzienlijk. Daarentegen is het inderdaad relatief klein ten opzichte van de omzet. Maar het moet nog wel betaald worden. In dat opzicht was het onoverkomelijk.

Je ziel verkopen, misschien wel. Een andere theorie is en was dat het spelen met Unicef een gigantische sponsorstunt was. En die heeft zich met de volgende sponsor gigantisch uitbetaald. In dat geval was de ziel al verkocht. Welke van de 2 het is, ik heb geen idee. Qatar airways heeft een negatieve smaak omdat het aan Qatar doet denken. Maar het bedrijf op zichzelf is een fantastisch bedrijf met fantastische vliegtuigen service. Hoge kwaliteit. Dus in dat opzicht is het geen slechte partner.

En het transferverbod van Barcelona, er zijn wel argumenten waarom Barcelona denkt vrijgesproken te worden. Maar ik heb, in zoverre, nog wel een bepaald vertrouwen in de Fifa. Deze stellen zo een sanctie niet zomaar in bij één van de grootste clubs ter wereld. Dus de argumenten van de Fifa zullen ook heel erg sterk zijn. En het gaat niet over beslissingsgerichte mensen in deze zaak. Het gaat over kinderen van 10 jaar, dit zwakt menig argument van Barcelona toch wel af.

Ik vrees voor Barcelona, ondanks hun goede argumenten, dat het toch gehandhaaft gaat worden. Want ik zie weinig rechters het aantrekken van 10 jarigen goed keuren.

11 april 2014 om 12:41

Dat kunnen we helemaal niet stellen; ten tijde van het afsluiten van de contracten met Qatar Airways was Barcelona een winstgevende club en was het op weg om de schuldenberg aanzienlijk te verkleinen. En destijds had Barcelona een jaarlijks transferbudget van 45 á 50 miljoen euro plus de inkomsten uit de verkoop van spelers en heeft daarvan bijvoorbeeld Alexis Sánchez en Cesc Fàbregas kunnen halen. Of Neymar haalbaar was geweest zonder de sponsoring van Qatar Airways is een andere vraag, ik denk van niet.

Wat betreft de shirtsponsoring, ik ben van mening dat Unicef een stap was richting een 'normale' shirtsponsor en dus een gigantische verhoging van de inkomsten van de club. In eerste instantie zal er weinig tegenstand zijn tegen een goed doel op het shirt, echter is de stap naar een echte sponsor op het shirt een stuk kleiner.

We zullen zien wat er gaat gebeuren met de transferban, er is namelijk nu al gebleken dat er een aantal fouten zijn gemaakt door de Fifa. Daarnaast maak je nu de denkfout dat het om allemaal kinderen van 10 jaar gaat terwijl het merendeel van de groep kinderen waar het om gaat tussen de 14 en (bijna) 16 jaar is. We kunnen alles wel slecht laten klinken, maar als je alle gevallen apart bekijkt zal je ook constateren dat er in een groot deel van de gevallen wel iets te zeggen valt voor de handelswijze van Barcelona en het feit dat ze teruggrijpen op de basisprincipes van La Masía.

En dan zitten de meeste hier het bestuur van Bayern, Real of Chelsea en noem maa rop af te kraken.

11 april 2014 om 01:13

Het bestuur van Bayern? Welke zot kraakt dat af?

11 april 2014 om 01:30

Ik bedoelde hiermee dus eigenlijk dat de grote bazen: Beckenbauer, Ruminigge, Hoeness zich altijd vaak gingen bemoeien met de coach en ook de spelers, wat tot irritatie bij sommige mensen kon veroorzaken.

Helemaal mee eens. Ik hoop dat er nieuwe verkiezingen komen en dat Cruijff zich dan verkiesbaar stelt en dat ze Laporta terug halen en een nieuwe functie geven. Zubizarreta mag van mij wel blijven.

11 april 2014 om 01:14

Zubi mag blijven? Jij ziet Barca graag nog aanzienlijk meer falen op de markt?

11 april 2014 om 01:27

Geloof me, Cruijff gaat zich nooit beschikbaar stellen voor een bestuursfunctie bij welke club dan ook. Hij heeft zijn eigen visie en daar zal hij niet van afwijken terwijl je in een bestuur ook wel eens een compromis moet sluiten.

11 april 2014 om 01:32

Kom, laten we degene die verantwoordelijk is voor het uitblijven van de belangrijkste versterkingen in de afgelopen seizoenen gewoon laten zitten in z'n zetel. Wat mij betreft is Zubizarreta bij een vernieuwing van de club de eerste die ontheven wordt uit z'n functie. Die man heeft echt abominabel werk afgeleverd!

Om even wat duidelijkheid te scheppen; Barcelona verkocht Chygrynsky niet vanwege het feit dat de club het geld goed kon gebruiken, maar vanwege een persoonlijke vete tussen Laporta en Rosell. De laatstgenoemde wilde z'n voorganger in slecht daglicht zetten en heeft uiteindelijk zelfs de transfersom van de Oekraïner op een boekhoudkundig geniepige manier bij 'zijn' balans (over het voetbalseizoen gerekend, niet over het officiële termijn) gevoegd om zijn prestaties op financieel vlak beter te laten lijken.

Wat betreft Tata Martino; met zo'n bestuur waar je afhankelijk van bent heb ik enorm medelijden met de beste man, al moeten we wel benoemen dat hij gedurende het seizoen vreemde beslissingen heeft genomen waardoor er punten verspeeld werden. Neem bijvoorbeeld de vreemde experimenten met een verkapte 4-2-4 (die hopeloos faalden) en de krankzinnige wissels die Tata heeft toegepast. Daarnaast had Tata wat mij betreft meer mogen vertrouwen op La Masía door ook Sergi Samper en Denis Suárez bijvoorbeeld te laten ruiken aan het niveau van het eerste elftal.

Maar laten we wel eerlijk zijn; zonder een nieuw bestuur heeft het vervangen van een oefenmeester geen enkele zin en zou zelfs Guardiola niet optimaal kunnen functioneren bij de club. Ik vestig mijn hoop op het hart van Bartomeu; wil hij het beste voor de club of in z'n zetel blijven zitten en het termijn tot 2016 afmaken? Ik ben ervan overtuigd dat hij diep in z'n hart een goed persoon is, maar helaas verstrengeld is in een web van onkunde die gecreëerd is door Rosell. Hij zou zich op dit moment een groot man moeten tonen en verkiezingen organiseren en z'n diensten moeten aanbieden aan een project wat de club weer naar de top helpt, zelfs onder Rosell heeft Bartomeu namelijk acceptabel werk afgeleverd (als ik de verhalen mag geloven).

Johan Cruijff heeft bewezen een oog te hebben voor stabiele bestuurders, hopelijk laat hij dat ook weer tijdens de komende verkiezingen zien. Het wordt eens tijd voor een frisse wind door de club en het eerste elftal!

11 april 2014 om 01:17

Chygry werd wel om die reden verkocht. Althans, dat is wel de reden dat het bestuur destijds heeft aangegeven.
Het was natuurlijk dikke onzin.

Bartomeu wil overigens blijven zitten en zal alleen vertrekken als hij geen andere optie meer heeft. Je hoeft er niet veel van te verwachten. Die man heeft van het begin af aan het werk van Rosell op zich moeten nemen en daarbij zijn eigen functie moeten vervullen. Nu hij in de schijnwerpers staat, wil hij het maximale eruit halen om te tonen hoe goed hij is.
Helaas heeft ie een te hoge pet van zich op.

11 april 2014 om 01:29

Precies, dat is de reden die door het bestuur destijds werd opgegeven. Maar wat konden ze anders? Aangeven dat een speler de dupe was van een persoonlijke vete tussen twee (ex-) bestuurders? Natuurlijk niet.

Wat betreft Bartomeu; de eerste stappen die de beste man heeft gemaakt als voorzitter zijn wat mij betreft niet slecht, al wordt hij opgescheept met alle fouten van het vorige bestuur (waar hij overigens ook medeverantwoordelijk voor is). Ondanks dat het complete fundament van de leiding van de club verrot is vind ik het niet eerlijk om Bartomeu z'n inzet en werk te onderwaarderen door te stellen dat hij 'een te hoge pet van zichzelf op heeft'.

Daarom hoop ik ook op een groot hart bij Bartomeu en verkiezingen aankomende zomer, mocht hij op z'n plaats blijven zitten en proberen leiding te geven aan een incapabele groep bestuurders reken ik hem dat absoluut aan. Echter mag hij wat mij betreft plaatsnemen in een mogelijk nieuw bestuur, zo'n slechte man is het namelijk niet en heeft enkel de pech dat hij in zo'n puinhoop is doorgeschoven als eindverantwoordelijke.

11 april 2014 om 10:27

Als fervent Barca supporter en nieuwsvolger zal ik jou 1 naam noemen: Joan Laporta! Hij is de man die Barca naar de top heeft gebracht en zodra hij weer instapt zal er een frisse, succesvolle maar voornamelijk energieke wind gaan waaien door de club FC Barcelona.

Als Laporta komt heb je meteen Cruijff (als voetbalprofessor) erbij. Met Cruijff heb je meteen oud-ovetballers erbij die het wereldje kennen. We hadden het gezien met Txiki en die zie ik zo terugkomen of dat er een andere capabele op die positie wordt gezet. Andoni heeft totaal niet de kunde en uitstraling van een TD van Barca. Met de adviezen van Cruijff op voetbalvlak zal er waarschijnlijk wel weer een goede trainer komen net als de vorige keren met Rijkaard en later Pep. Ik sluit de terugkomst van Pep niet uit al is mijn verwachting dat een ander gaat komen groter. De trainer met Cruijff op de achtergrond krijgen de spelers ook weer een positieve stimulans want het ademt dan Barca en voetbal.

Het gevaar ligt hem nu in de rol van trainer. Als Tata weg gaat en Bartemeo blijft zitten dan zal elke trainer die 1 van de groten (bv Xavi) weg willen doen, zoals toentertijd met Ronnie en Deco, afgemaakt worden omdat ie geen steun krijgt die de aanhang kan tempereren. Om die reden blijf ik zeggen dat Joan en Cruijff van de zomer moeten terug keren en Barca nu met al haar macht haar pijlen moet gaan richten op het teniet doen van de schorsing die door de Fifa is opgelegd.

11 april 2014 om 10:42

De keerzijde van Laporta was dat iedere bestuurder bij hem wegliep omdat de beste man wat dictatoriale trekjes had (geen enkele termijn heeft ie uiteindelijk volbracht met dezelfde mensen). Bovendien had ie Barcelona in 2010 op de rand van de financiele afgrond gebracht. Zo'n 500 miljoen euro schuld (ondertussen tot 300 teruggebracht).

Bovendien heeft Laporta zelf een bestuur gecreeerd waarin slechts juristen en fiscalisten plaatsnamen. Cruijff is voornamelijk gebruikt voor de PR, maar op bestuurlijk niveau heeft ie geen invloed gehad. Kijk naar de verschillen tussen het huidige Ajax en het Barcelona van de laatste 10 jaar.

Laporta heeft zeker voor sportief succes gezorgd, maar er ook een financiele janboel van gemaakt. Rosell heeft wel veel gesaneerd maar er ook een potje van gemaakt door teveel op de commerciele toer te gaan met als dieptepunt de Neymar-saga.

Voor Barca zou het beste een onafhankelijke voorzitter gekozen worden die geen binding heeft met de strijdende interene groepen.

11 april 2014 om 12:10

Een terugkeer van Laporta ben ik geen enorme voorstander van; op bestuurlijk vlak heeft hij behoorlijk wat steken laten vallen, het is geen toeval dat hij aan het einde van z'n termijn onder druk stond. Op financieel vlak heeft Laporta juist uitstekend gepresteerd en heeft de club gered van faillissement, het is puur vanwege de (onterechte) kritiek vanuit Rosell in z'n vloeden bij de Catalaanse media dat Laporta uiteindelijk in slechter daglicht komt te staan dan hij verdiend.

Barcelona heeft geen Laporta nodig, Barcelona heeft iemand nodig die de club fatsoenlijk kan runnen en het liefst een soort Bayern-model creëert waarbij de grote spelers uit de geschiedenis weer deel uit kunnen maken van de club.

11 april 2014 om 16:11

Winsonsin zit helemaal fout. Laporta heeft 10% van de schuld ingelost en heeft gebouwd aan de beste teams van de wereld (niet alleen voetbal, maar ook basketbal, zaalvoetbal en rollerhockey).
Ook heeft Laporta sportmensen neergezet daar waar sportmensen nodig zijn. Als het gaat om het administratieve gedeelte, dan zaten er inderdaad andere mensen en het gros deed z'n taken goed tot uitstekend. Heeft een enkele keer een fout gemaakt als bv met Echevarria.

Guaporta zit fout door te stellen dat Laporta aan het eind van zijn termijn onder druk stond. Is niet het geval, hij liet alleen zijn eigen teugels wat meer vieren omdat hij toch geen derde mandaat aan kon gaan. Werd een stuk directer ook.
De druk was aanzienlijk groter in 2008.

11 april 2014 om 10:56

Maar is de grootste fout van Martino niet dat hij er vaak stroperig trechter-voetbal van maakt door met Fabrégas te spelen in plaats van met twee buitenspelers zoals onder Guardiola? Waardoor ook vaak zowel Iniesta als Neymar niet op hun favoriete positie spelen?

Ik blijf me overigens verbazen over die naam Rosell. Alle shit die je over Barcelona leest is terug te herleiden naar die Rosell lijkt wel. Is toch verschrikkelijk, dat een zo'n man het gewoon voor elkaar krijgt dat prachtige tijdperk dat Barcelona had langzaam af te brokkelen? Hoe heeft dat allemaaal kunnen gebeuren vraag je je af.

11 april 2014 om 12:12

De experimenten met een 4-2-4 zijn hopeloos gefaald, maar zo negatief als anderen zijn over de speelstijl van Tata Martino ben ik niet. De Argentijn heeft de pressie teruggebracht en heeft een wapen tegen de counter gevonden zonder de eigen identiteit te verliezen in het spel. Op de enkele punten die ik in m'n vorige reactie maak na denk ik dat je hem weinig kan verwijten; met zo'n bestuur en zo'n selectie had zelfs Guardiola moeite gehad met presteren.

Geen idee hoe goed hij nu is maar als Chygrinski toen der tijd gewoon een kans kreeg had Barca nu een extra verdediger en hoefde ze kabouter Mascherano niet te gebruiken.

Helemaal mee eens! Iedereen doet net alsof martino er iets aan kan veranderen. Maar guardiola kon er ook niets meer mee doen. De team is gewoon aan vernieuwing toe op het veld.

11 april 2014 om 01:36

Er lopen te weinig talenten rond die inde buurt komen van het niveau Puyol, Xavi, Messi en Iniesta. Beter leiden ze eigen spelers op in plaats van aankopen doen. Sanchez en Neymar zijn naar mijn mening overbodige spelers. Geef Pedro een kans en Tello. Daarnaast zou ik Bojan terug halen. Een voorhoede met Bojan, Messi en Pedro is veel gevaarlijker dan Messi, Sanchez en Neymar. Die Neymar snapt niet helemaal het systeem van Barcelona.Die loopt teveel in een trechter, waardoor Messi minder ruimte krijgt. Of zet Neymar in de Spits en Messi linksbuiten.

Trainers zijn slechts passanten en bepalen het beleid niet. Cruyff kraamt weer onzin uit.

11 april 2014 om 03:02

De trainer moet in overleg met de technisch directeur een selectie samenstellen waar ze het gevoel bij hebben de door de club bepaalde doelstellingen te kunnen behalen. De technisch directeur is voor de lange termijn en moet toestemming vragen voor transfers bij de financieel en algemeen directeur. De trainer is inderdaad niet de baas maar voorbeelden zat van spelers die gehaald werden zonder dat de trainer ze wilde dat loopt ook niet goed af bijvoorbeeld vorig jaar Hiljamark die door psv werd gekocht zonder dat Advocaat hem wilde denk je dan echt dat die jonge veel aan spelen toekomt?

11 april 2014 om 07:58

En om even aan toe te voegen. Barcelona had het geld nodig en daar heeft de trainer ook niet over te beslissen. Het is nou eenmaal zo als een club geld nodig heeft dan wordt er eerst gekeken naar de spelers en dan klopt de financieel directeur aan de deur van de technisch directeur. De trainer zal dan daarop gewoon zijn medewerking moeten verlenen.

Het is net zoals bij een bedrijf. Als een bedrijf geld nodig heeft, neemt het een besluit. De makkelijkste oplossing is kosten reduceren. En wat staat vaak boven aan de kostenlijst? Juist, loon/salaris. En wat is nou nog mooier als je zelfs bij een ontslag van een medewerker, miljoenen kunt vangen? En wie neemt zo'n beslissing? De afdelingschef (coach) of een financieel directeur?

Coach zijn van een club is één van de mooiste uitdaging in je leven. Je krijgt alle lof van duizenden supporters als je het goed doet en je krijgt alle kritiek als het slecht gaat. Echter op de stille achtergrond zijn het bestuursleden die de touwtjes in handen hebben en bepalen hoe het geld uitgegeven/ontvangen wordt.

Waar zijn bestuursleden wel transparant? Bij Ajax hebben ze er een zooitje van gemaakt..bij Feyenoord..nu ook bij Psv..bij Bayern Rumminige en Beckenbauer zich openlijk met het eerste elftal..bij AC Milan zit Berlusconi er dichtop..bij Real Madrid hijgen ze ook steeds in de nek van de trainers.

Cruijff heeft zeker een groot punt. Ik vind dat trainers de man boven de selectie moet zijn. Een bestuur kan en mag niet over de trainer heen walsen. Dat er overleg is moge duidelijk zijn. Maar de dagelijkse leiding over de selectie alsmede het aan en verkoop beleid moet aan de technische staf overgelaten worden. Dat een TD daar in meegenomen wordt is dus een normale gang van zaken. Maar spelers ver kopen of aankopen zonder daar de trainer in mee te nemen of gewoon tegen zijn wil in? Niet handig. Maar goed, mijn gevoel zegt dat het klaar en over is met Tata.. Volgend seizoen zal er een nieuwe man staan. En ergens hoop ik op Luis Enrique. Barca moet weer gaan sleutelen aan de lange termijn. Na bijna 10 jaar succes en top prestaties moet het zo zijn dat je weer opnieuw begint. Thans vanaf een solide basis. Ik ben dankbaar voor al het moois en al de rottigheid neem ik maar voor lief. Ik zeg op naar de volgende successen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren