Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Competitievervalsing? Jong Ajax start met zevental dat al speelde in hoofdmacht

Laatste update:

Jong Ajax treedt maandagavond in de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur aan met een versterkt elftal. Liefst zeven spelers maakten eerder dit seizoen al minuten in Ajax 1. Trainer Dave Vos kiest op Sportpark De Toekomst andermaal voor spelers als Silvano Vos, Carlos Forbs en Julian Rijkhoff.

Charlie Setford, Julian Brandes, Olaf Gorter en Yoram Boerhout zijn de enige vier spelers in de basiself van Jong Ajax die nog wachten op debuut in de hoofdmacht van Ajax.

Vos heeft tegen Cambuur verder basisplaatsen ingeruimd voor Anton Gaaei, Tristan Gooijer, Ar'Jany Martha, Vos, Kian Fitz-Jim, Rijkhoff en Forbs. Samen was het zevental dit seizoen al goed voor 110 wedstrijden in Ajax 1. Gaaei en Forbs nemen het leeuwendeel voor hun rekening met respectievelijk 31 en 32 wedstrijden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Forbs debuteerde vorige week maandag tegen FC Den Bosch (0-2 verlies) namens Jong Ajax. Afgelopen zomer kwam de Portugese vleugelaanvaller voor veertien miljoen euro over van Manchester City. Dat bedrag kan door bonussen zelfs nog oplopen tot negentien miljoen euro. Daarmee werd hij de duurste speler ooit in de Keuken Kampioen Divisie. In dit seizoen kwam de twintigjarige buitenspeler tot 21 Eredivisie-wedstrijden, waarin hij acht keer in de basis stond. Daarin was Forbs goed voor twee goals en drie assists.

Jong Ajax staat na 33 speelrondes in de Keuken Kampioen Divisie op een vijftiende plaats. Cambuur, dat tiende staat, strijdt nog volop voor deelname aan de play-offs om promotie/degradatie. De achterstand op nummer acht MVV Maastricht bedraagt momenteel vier punten, al hebben de Sterrendragers wel een wedstrijd meer gespeeld.

Opstelling Jong Ajax: C. Setford, Gaaei, Brandes, Gooijer, Martha; Vos, Gorter Fitz-Jim; Boerhout, Rijkhoff, Forbs.

Kritiek van MVV


De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie uiten al jarenlang kritiek op deelname van de beloftenploegen van Ajax, PSV en FC Utrecht. Het woord 'competitievervalsing' wordt geregeld in de mond genomen. MVV Maastricht was er begin februari andermaal helemaal klaar mee, nadat de Limburgers het heel zwaar hadden tegen Jong Ajax, dat met miljoenenaankopen als Sivert Mannsverk en Anton Gaaei aantrad. Na twee vroege doelpunten van Julian Rijkhoff, een winterse aankoop van Ajax, meldde MVV zich met een woedende tweet op X.

MVV staat op X bekend om zijn flamboyante manier van verslag doen van wedstrijden en hield zich na de vroege 2-0 achterstand niet in. MVV hekelt de huidige opzet van de Keuken Kampioen Divisie, waaraan sinds enkele jaren beloftenploegen van Eredivisie-clubs meedoen.

"Julian Rijkhoff werd deze winter gehaald voor een bedrag dat gelijk is aan twee keer de salarisbegroting van MVV", claimt de club op X. "Meer waard dan onze selectie, maar mooi voor het hele Nederlandse voetbal dat die vanavond onze periodekansen aan gort mag schieten."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Haha, good job, want ik reageer erop. Maar wat is dit nou weer voor titel? Nee, het is geen competitievervalsing, want er gebeurt niks tegen de regels in.

15 april 2024 om 19:54

Is toch competitievervalsing dat iemand als Fitz-Jim die al 3 minuten in Ajax 1 heeft gespeeld mee mag doen!!!

15 april 2024 om 19:56

Ondanks dat je gelijk heb snap ik dat het voor andere teams frustrerend kan zijn.
Een kleine troost, bij een aantal heeft het een rede dat ze bij jong mee mogen doen en niet (meer) bij het eerste..

15 april 2024 om 20:01

Het mag volgens de regels, maar het is bijvoorbeeld als Cambuur zijnde wel irritant dat je tegen half Ajax 1 speelt (reserves dan, maar toch) en dat een rechtstreekse concurrent tegen Ajax O18 speelt (bij wijze van). In die zin is het wel een soort van competitievervalsing.

15 april 2024 om 20:03

Forbs is in zijn eentje duurder dan de hele selectie van Cambuur 😂😂 Ajax doet niks tegen de regels dus Ajax valt niks te verwijten maar heel eerlijk is het niet word tijd dat de knvb hier is wat aan gaat doen.

15 april 2024 om 20:55

Ja maar die is ook duurder als de begroting van rkc en de selectie . Is dat ook competitie vervalsing dan?

16 april 2024 om 08:18

neee beter he

16 april 2024 om 12:47

Forbes is duurder dan de hoogste begroting van een KKD club.. denk dat die ook duurder is dan alle transfersommen in de KKD bij elkaar opgeteld van alle spelers van afgelopen zomer

15 april 2024 om 20:21

In het voetbal zijn er meerdere regels die discutabel zijn en dit is er 1 van.

15 april 2024 om 20:29

De regels zelf kunnen toch ook competitievervalsing in de hand werken? Dat is nu het geval. Vind het altijd wel bijzonder hoe alle supporters (niet per se jij hoor maar in het algemeen) van clubs met beloftenteams in de KKD altijd zo extreem in de verdediging schieten als er wordt gewezen op dit soort zaken. Dat clubs er gebruik van maken snap ik, maar het slaat natuurlijk nergens op dat het kan. Terwijl het zo makkelijk kan zijn: vaste selecties, doorschuiven van de jeugd mag altijd, in de winterstop mogelijkheid voor 'transfers' vanaf het eerste. En voor spelers ritme laten op doen kunnen deze clubs volgens mij prima onderlin een oefencompetitietje opstarten met om de zoveel weken een doordeweeks programma.

15 april 2024 om 20:38

Enkel Forbs en Gaaei kun je over twisten (hoewel beide nog erg jong zijn), maar de rest zijn toch gewoon letterlijk jeugd spelers van Ajax? Zo’n beetje alle spelers uit dit team zouden in een fatsoenlijk Ajax misschien nog niet eens hun debuut hebben gemaakt.

15 april 2024 om 20:50

Nee maar het is wel idioot. Je kan zo doelbewust een wedstrijd beïnvloeden en daardoor de competitie beïnvloeden.

15 april 2024 om 22:30

Een vermoeden van competitievervalsing op zijn minst. Aangifte doen!

Alleen maar bij jong-Ajax zie je dit soort topics. Als jong-Psv of jong-Az het doet hoor je er helemaal niemand over. Ja maar dat krijg je als grote club zijnde. Bullshit, dit is jong-Ajax dat is geen grote club. Er worden geen regels overtreden dus hou op met huilen of ga dat lekker bij de Knvb doen, goedeavond allemaal.

15 april 2024 om 20:20

Zoek eens op “NAC Breda” en “Pepi”, of gewoon iedere jong ploeg in combinatie met “competitievervalsing”. Kom kom, niet zo’n calimero reactie. Ook jij een goedenavond wel.

15 april 2024 om 20:26

Die zetten er ook niet zoveel spelers is.
Zo nu en dan een speler die van een blessure terug komt.

15 april 2024 om 20:36

Buiten het feit dat het niet klopt dat die opmerkingen er bij andere jong teams niet zouden zijn, gebruikt jong Ajax nou eenmaal sinds het invoeren van de beloftenteams in de KKD, veruit de meeste selectiespelers van alle jong teams. Zie artikel Tussen de Linies uit 2022.

15 april 2024 om 20:47

Dat is vrij logisch toch? Bij Ajax krijgen veruit de meeste jeugdspelers minuten in het 1e elftal.

Het mag, dus gewoon doen.
Eerlijk is de regels volgen en die worden gewoon gevolgd.
Fijn voor de tegenstander is anders.
Gewoon Jong teams standaard op Vrijdag avond laten voetballen en wie gespeeld hebben mogen dan vervolgens niet meer acteren in herma weekend, ben je een hoop "ellende" voor

15 april 2024 om 20:22

Ja echt.
Eigenlijk toch schandalig dat de KNVB hier nog geen regels voor heeft gemaakt. Heb je 5 wedstrijden gespeeld in de grootmacht, dan geen wedstrijden meer bij het jonge team. Of 200 speel minuten.
Ook geforceerd op vrijdag zal al helpen.

Dit is toch zwaar ten nadele van Cambuur.

15 april 2024 om 20:46

Ik vind zelf jong teams altijd uit behalve onderling ook wel een goede. Hebben de kkd clubs extra thuiswedstrijden en de jongspelers extra weerstand.

15 april 2024 om 21:48

Kunnen ze vooraf niet gewoon de selecties vast stellen? Je schrijft een speler in voor 1 van de 2 teams, ze kunnen niet met beide meedoen…

15 april 2024 om 22:45

Dat zou niet handig zijn, bij veel blessures mogen alle teams zonder jong team in de eerste divisie spelers van jong team mee laten doen, maar Psv, Az, Utrecht en Ajax niet?

En als de overige teams dat ook niet mogen dan gaan ze weer terug naar een jong competitie, want dan is het voordeel weg.

16 april 2024 om 00:05

Jij geeft het enige juiste antwoord. Als het niet meer mag, trekken de jong teams zich terug. En dat is nou net niet wat ESPN wil.

Is toch juist mooi voor Cambuur dat ze zich mogen meten met jongens die het eerste niet halen of gepasseerd worden.
Ik zeg, gebruik het als rode lap.

15 april 2024 om 20:22

Dus jij zou het mooi vinden dat ploegen tegen az de beste spelers opstellen en dat ze tegen de concurrenten met jeugd spelers spelen ?

15 april 2024 om 20:42

Als dat volgens de regels mag dan moet je je erin schikken.
Leuk zal het niet zijn, maar de overwinningen des te zoeter dan.
Knvb moet gewoon andere regels maken voor deze Jong teams.

16 april 2024 om 12:38

Maar zie jij de KNVB andere regels maken ? Dat is in het nadeel van PSV, Ajax en AZ. Ik zie dus niet snel veranderingen aankomen.

15 april 2024 om 21:47

Is toch een belangrijke wedstrijd voor promotie.
Waarom zou Cambuur dit accepteren? Dat ze tegen veredeld A team spelen en niet tegen een jong C Team zoals bijna alle andere wedstrijden.

Mooie clickbait titel, Forbs en Gaaei zijn sowieso de enige die echt regelmatig in 1 gespeeld hebben. Jongens als Martha, Gooijer, Rijkhoff, Fitz-Jim, Vos zijn jeugdspelers die af en toe (bij nood) mee hebben moeten doen.

Forbs deed overigens vorige wedstrijd van Jong Ajax ook mee, en raakte geen bal, was echt dramatisch en werd er na 60 minuten afgehaald.

Zolang het volgens de regels mag is het geen competitievervalsing, maar echt fair is het niet nee. De KNVB kan hier makkelijk een regel voor instellen. Vaste selectie of na X aantal wedstrijden in 1 mag je niet meer bij Jong spelen.

15 april 2024 om 20:23

En in een weekend mag je maar voor 1 team uitkomen.

Gevalletje don't hate the player, hate the game. Als Heraclied was ik vorig jaar ook niet blij om Jong Ajax op een maandag te treffen, maar de regels laten het toe, dus snap Ajax wel. Echter mogen de regels toch echt wel een keer op de schop, want voor tegenstanders kan dit wel enorm frustrerend zijn.

Het is eigenlijk erger voor Ajax 1 dan voor de tegenstanders van jong Ajax. Dat deze spelers zoveel wedstrijden in het eerste elftal hebben gespeeld zegt meer over de staat van het eerste elftal op dit moment. Gooijer, Martha, Vos, fitz jim en rijkhof zouden bij het Ajax van 2 jaar geleden misschien hooguit een aantal keer in hebben mogen vallen als beloning voor de ontwikkeling die zo doormaken.

Dacht dat iemand die een tiental wedstrijden in Ajax 1 speelde niet meer bij jong Ajax mocht spelen?
Het zal wel geen officiële competitie vervalsing zijn. Echter is het toch een probleem als een jeugd elftal zoveel verschillende spelers kan opstellen en vooral spelers die in het hoofd team meedoen.

Word toch wel eens tijd dat de KNVB hier duidelijk regels in gaat maken, zodat niet elke week er een ander team staat. Wat vandaag speelt is toch wel een behoorlijk verschil met wat er normaal speelt en Eerste Divisie clubs kunnen wel degelijk een nadeel hebben hierdoor.

16 april 2024 om 08:08

Laurens E

Voor jou de regels omtrent jong elftallen in de eerste divisie

Sinds seizoen 2013/’14 komen er beloftenteams uit in de voetbalpiramide. Momenteel zijn er beloftenteams in de Eerste Divisie, Tweede Divisie, Derde Divisie (zaterdag en zondag).

Voorwaarden beloftenteams in eerste divisie

- Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn.

- Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen 25 jaar of jonger zijn.

- Wanneer twee beloftenteams tegen elkaar spelen geldt er voor doelmannen geen leeftijdsgrens.

- Spelers mogen niet meedoen aan een wedstrijd van een beloftenelftal als hij in hetzelfde speelweekend in de basis is gestart bij het eerste elftal, of minimaal 45 minuten heeft meegedaan in een wedstrijd van het eerste.

- Er wordt geen dispensatie verleend.

De regels zijn zeer duidelijk en al 10 jaar van toepassing

Het gros is gewoon jeugdspeler, niet zo miepen als de regels gevolgd worden waar mee ingestemd is.

Hoor ook niemand klagen dat je het hele seizoen met de onder 21 in de eredivisie speelt

15 april 2024 om 21:49

Omdat die de onder 21 niet voor promotie speelt.
Cambuur speelt vandaag tegen een veel sterker Ajax dan alle andere Eerste Divisie teams.

De selectie van Cambuur bevat ook spelers met meer eredivisie ervarings is dat dan ook vervalsing

Of telt het alleen als het dit seizoen is?

15 april 2024 om 21:49

Gaat om de wisseling van de acht per week. Of je hebt geluk en treft de echte talenten of het zit tegen en je treft het halve eerste. Bankzitters dan wel. Maar zijn gehaald om het eerste te vullen. Daar hebben ze spelers van Cambuur niet geschikt voor gevonden, anders zaten er daarvan wel een paar op de bank.

15 april 2024 om 21:51

Ja want een Cambuur dat het hele seizoen met de zelfde spelers speelt is echt het zelfde dan een Jong Ajax dat vandaag met een veredeld A team speelt in plaats van de gebruikelijke jeugd spelers.

15 april 2024 om 22:00

Dus de A selectie van Ajax (misschien dit jaar slecht voorbeeld) ontbeert kwaliteiten die Cambuur wel heeft? Want laten we nou eerlijk zijn, de spelers van Ajax 1 zijn toch individueel allemaal beter anders haalt Ajax toch een paar spelers bij Cambuur op. Die jongens trainen wel gewoon dagelijks met elkaar en de rest van het 1e, Ik mag er dan toch vanuit gaan dat het niveau van trainen bij Ajax 1 hoger ligt dan bij Cambuur.

15 april 2024 om 22:08

Weetje, vanaf volgend jaar mogen Barcelona, Madrid, City al hun ster spelers die niet hebben gespeeld of maar een paar minuten, meedoen met de club die tegen Ajax speelt in de Eredivisie.

Je ziet er toch geen probleem mee dus, let's go.

Maar even serieus.
Maakt niks uit waar ze trainen. Er zit een verschil tussen de jongens van het eerste team en het jeugd team bij Ajax.
Dat dit seizoen het eerste van Ajax niet heel veel beter is dan Cambuur maakt niet uit. Het jeugd team blijft aanzienlijk minder dan Cambuur.

Met toch wel 3 speler a vier spelers die toch een meerwaarde hebben in het eerste, speelt Cambuur vandaag tegen een veel sterker jong Ajax dan de ander 18 teams hebben gedaan.

16 april 2024 om 08:00

Laurens E
Jou vergelijking slaat totaal nergens op. Want in jou vergelijking staan de spelers elders onder contract.

De regels betreft de jong elftallen waren al bij aanvang van de competitie duidelijk. Evenals de regels voor op amateur niveau spelende jong elftallen.

En dat de jong elftallen wekelijks van een ander niveau zijn, is al bekent vanaf het eerste jaar dat deze elftallen mee deden in de eerste divisie

Niet dat het wat uit maakt. Het sterrenteam van meesterbrein Vos heeft nog geen kans gecreerd. Wel veel tegenkansen.

Het is ook competitievervalsing. Je speelt tegen het halve eerste en dat kan niet de bedoeling zijn. Ze beïnvloeden teveel het verloop. De ene week staat het echte jong Ajax er. Dus verliest en nu sta je tegen het halve eerste. Dit team wat nu tegen Cambuur speelt kan nooit zo laag staan als deze spelers structureel meespelen. Ze moeten een competitie starten voor 2e elftallen dan kunnen oudere spelers die terugkomen van blessures ook meedoen. De talenten kan je ook verhuren. Kijk naar Dordrecht, heeft via Feyenoord wat talenten binnen en draaien bovenin mee. Als het meezit promoveren ze en heeft Feyenoord een opleidingsploeg op ED niveau. Maar je voorkomt op deze wijze wel dat een club invloed heeft op het seizoen in negatieve zin.

Dit soort clubs willen toch promoveren.. Dan zijn ze bang voor spelers als. Gooijer en medic? Dan verdien je t ook niet.

Allemaal tweede garnituur. Hou op

Er is hier toch totaal niets aan de hand? 5 van deze 7 spelers zouden in een normaal Ajax-seizoen sowieso altijd al voor Jong hebben gespeeld en nooit zoveel minuten in Ajax 1 hebben gemaakt.



De enige van dit 7-tal met talent is Rijkhof. Als je als ervaren ex eredivisie elftal al niet eens kunt winnen van deze zeer matige voetballers dan ligt dat niet aan competitie vervalsing.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren