Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Clattenburg keek ogen uit als scheidsrechter van Ajax: ‘Wat een speler’

Laatste update:

Mark Clattenburg geldt als een van de beste scheidsrechters van zijn generatie. De Engelsman floot tussen 2004 en 2017 op het hoogste niveau in zijn eigen land en had gedurende zijn carrière de leiding over internationale topwedstrijden, zoals de finales van de Champions League en het EK in 2016. In een column voor de Daily Mail blikt de voormalig arbiter, inmiddels 45 jaar, terug op zijn loopbaan. Hij schaart Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez onder de beste voetballers met wie hij ooit gezamenlijk op het veld stond.

Clattenburg kan zich nog goed herinneren wanneer hij voor het eerst een wedstrijd floot waarin Suárez speelde. Dat was in augustus 2009, in de play-offronde van de Europa League. Ajax won thuis met 5-0 van Slovan Bratislava en Suárez scoorde viermaal. "Toen ik thuiskwam, zei ik tegen mijn vrienden: 'Ongelooflijk, wat een speler!' Hij speelde soms op het randje, een beetje zoals Diego Costa, maar hij had toen al enorm veel talent", weet Clattenburg nog. "Ik was blij toen hij Liverpool ging, want ik wist dat de Premier League een fantastische speler mocht verwelkomen. Hij was iemand die altijd de grens opzocht en daar moest je als scheidsrechter mee omgaan. Hij schold je altijd uit in het Spaans. Maar ik heb overal ter wereld gefloten en ik ken alle scheldwoorden, dus soms riep ik wat terug. Daar schrok hij van. Als scheidsrechter moet je proberen bij te dragen aan het voetbal. Daarvoor moet je weten hoe je omgaat met spelers als Suárez. Als je dat niet kan, stapelen de problemen zich alleen maar op."

Het Ajax dat in augustus 2009 de strijd aanbond met Slovan Bratislava.

Zijn eerste kennismaking met Messi was een stuk later, in de kwartfinale van het Champions League-seizoen 2014/15. "Toen ik voor het eerst een wedstrijd van Messi floot, was ik eerlijk gezegd geschokt. Het was een wedstrijd van Barcelona tegen Paris Saint-Germain. Ik weet nog dat ik zo dicht bij hem stond, en dacht: mijn God, dit is niet te geloven. Als scheidsrechter let je meestal op de bal. Maar als hij de bal had, raakte je die soms uit het oog. Kun je nagaan hoe het voor de verdedigers was", grapt Clattenburg. "Als hij aan de bal was, moest ik de wijze waarop ik situaties beoordeel bijstellen. Hij was namelijk technisch zo goed, dat zijn tegenstanders andere dingen deden om hem af te stoppen: soms proberen ze dat met hun voeten, soms met hun bovenlichaam. Toen hij in die wedstrijd zelf op de voet van een tegenstander ging staan, moest ik hem waarschuwen. Hij klaagde niet. Hij zei eigenlijk helemaal niets. Dat is wie hij is. Maar toch zie je ernaar uit om als scheidsrechter op hetzelfde veld als Messi te staan, want je weet dat het een bijzondere wedstrijd kan worden."

Ook voor Ronaldo heeft Clattenburg bijzonder veel waardering. "Wat ik bovenal bewonder aan Ronaldo, is zijn vermogen om te komen bovendrijven als zijn ploeg in de problemen zit. Ik heb wedstrijden van hem gefloten in de Premier League toen hij nog een jonge speler was, en later ook bij Real Madrid. Hij liet het altijd zien", weet de oud-toparbiter. "Je besefte gewoon dat je het veld deelde met een unieke speler, die de wedstrijd op ieder moment kan doen kantelen." Ook persoonlijk had hij een goede verstandhouding met de Portugees. "Toen ik na de EK-finale van 2016 op de trap liep om mijn medaille op te halen, probeerde hij me nog even een knuffel te geven. Dat was het respect dat we voor elkaar hadden. Het was jammer dat hij zo vroeg in de finale geblesseerd raakte, want de wedstrijd moest verder zonder een grote speler. Maar ik heb hem nooit anders behandeld dan iedere andere speler en ik denk dat we juist daarom een goede band hadden. Ik kan me nog herinneren dat er na een wedstrijd een ondertekend shirt bij mijn kleedkamer werd gebracht. 'Voor Mark. De beste wensen, Cristiano Ronaldo', stond erop. Ik had er niet om gevraagd. Het was zo'n mooi gebaar. Volgens mij heb ik Ronaldo nooit een kaart uitgedeeld, misschien gaf hij me daarom dat shirt", grapt hij.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ach Clattenburg was een goede scheidsrechter als je het mij vraagt, beter dan Howard Webb bijvoorbeeld. Toch vind ik het raar dat hij de baas van t scheidsrechters korps werd in Saudi Arabie, echt vreemde baan, maar ja, geld bepaalt veel. Heerlijk die pot van Suarez tegen Bratislava, wat was het toch als voetballer een geweldenaar in Amsterdam, deed het echt heel vaak in zijn eentje. Die wedstrijd was ook de wedstrijd waar Atouba als LB met hakjes ging spelen, die is nog aan komen waaien via Mino Raiola, wat een grap.

8 mei 2020 om 22:44

Zoals je zegt geld beïnvloed de keuzes. Ik moet zeggen dat ik voor dat soort bedragen ook die kant op zou gaan. Leuk om af en toe dit soort scheidsrechters te horen.

8 mei 2020 om 22:52

Ach ik heb er geen zin in om daar heen te gaan, maar als iemand met zakken geld aankomt ben ik ook weg voor een jaartje of twee.

8 mei 2020 om 23:04

Hij verdient daar iets van 5 ton per jaar. Dat is echt gigantisch veel geld voor een scheidsrechter.

8 mei 2020 om 22:55

Scheidsrechters krijgen niet zoveel. Ik snap wel dat je als scheids dan je zakken vult na je carriere.

9 mei 2020 om 06:39

Ik snap ook niet dat scheidrechters weinig verdienen. De bonden hebben geld zat en het beroep heeft een beste verantwoordelijkheid. Plus het feit dat als ze meer verdienen minder vatbaar zijn voor omkoping

9 mei 2020 om 08:13

Vergis je niet, veel scheidsrechters zijn best succesvol in hun leven buiten het voetbal. Zo heeft Kuipers meerder supermarkten en had je zelfs die Zweedse scheidsrechter die miljonair is geworden dankzij de verkoop van aandelen. Bovendien krijgen scheidsrechters ook niet slecht betaald hoor. Anders ben je inderdaad vatbaar voor omkoping.

9 mei 2020 om 00:11

Wat vreselijk hè dat niet alleen het Westen alles en iedereen uit kan kopen? Enorm raar ook dat mensen dit soort jobs aannemen zowel om geld te verdienen als mindere voetballanden een betere structuur aan te meten.

Ik snap werkelijk het probleem niet. Wat moest hij dan voor 1/3de van waarschijnlijk een miljoen minder verdienen in het o zo arme Europa.

De een keert 2 ton uit de ander 4 ton. Ach het geld bepaalt veel.

Wat ik vooral apart vind is dat Clattenburg zich gewoon laat uitschelden en hier niks aan doet. Ik vind dit toch wel erg slecht eigenlijk. Je kan moeilijk iemand een kaart geven, als je niet weet wat diegene zegt natuurlijk. Maar als je weet dat hij je uitscheld, dan geef je diegene toch gewoon een kaart? Verder vond ik Clattenburg eigenlijk nooit opvallen en dat is naar mijn mening altijd een positief punt voor een scheidsrechter. Beter dan een Lahoz bijvoorbeeld die er zijn eigen show van maakt af en toe. Al kan die ook wel sterke wedstrijden fluiten overigens hoor.

9 mei 2020 om 09:44

Ik vind het eigenlijk juist heel goed. Op moment dat de scheids meegaat in de emotie van de spelers krijg je vaak wedstrijden met vele gele en rode kaarten en een grimmige sfeer. Daarnaasr denk ik, als spelers zien dat schelden niet werkt, dat ze het dan daarbij laten en gewoon verder gaan met de wedstrijd. Misschien is dat een reden waarom je zelf zegt dat Mark nooit opviel. Gewoon omdat hij de wedstrijd een leidt zoals hij moet doen.

11 mei 2020 om 23:21

Ik vind het altijd zo mooi dat mensen verschillend naar bepaalde situaties kunnen kijken. Ik vind jou uitleg ook wel wat hebben inderdaad, maar toch zou ik het niet pikken wanneer ik in zijn schoenen had gestaan.

Leuk om te lezen dat het spel van Messi ook voor een scheidsrechter een uitdaging kan zijn. Daarnaast ook wel een mooie geste van Ronaldo. Dat Suárez een wereldspeler is weten we in Amsterdam natuurlijk al wat langer.

9 mei 2020 om 10:06

Terwijl Suarez zich pas echt stormachtig is gaan ontwikkelen bij liverpool. Wat een voortschrijdend inzicht hadden ze dan in Amsterdam!

11 mei 2020 om 17:32

Suarez was bij Ajax al geweldig. Was er iemand in Nederland beter op dat moment?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren