Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Binnen tien jaar verkoop ik een speler voor een miljard euro’

Laatste update:

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Dennis Man, aanvaller uit Roemenië.

Door Gijs Freriks

Paul Pogba keerde in de zomer van 2016 terug bij Manchester United en met een transfersom van 105 miljoen euro loste hij Gareth Bale af als duurste voetballer aller tijden. Sindsdien is dat record vijf keer gebroken: Ousmane Dembélé, Cristiano Ronaldo, Philippe Coutinho, Kylian Mbappé en Neymar transfereerden voor nóg meer geld. De recordsommen schuiven op richting de driehonderd miljoen euro en als het aan Gheorghe Becali ligt, verkoopt hij binnen tien jaar een voetballer voor één miljard euro.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De baas van FCSB, het voormalige Steaua Boekarest, claimde in januari twee biedingen op Dennis Man te hebben afgeslagen. Het ging om voorstellen van tien en veertien miljoen euro. “Ik heb gezegd dat ik bij minder dan 25 miljoen euro niet wil praten. Dit is de beste speler van Steaua. Florinel Coman en Man zijn briljant. Ik ben benieuwd hoe ze het de komende twee jaar gaan doen. Binnen tien jaar wil ik namelijk een speler voor een miljard verkopen”, vertelde Becali in een interview met Digi Sport.

“Onthoud deze woorden goed. Welke dag is het vandaag? 8 januari? Perfect, dan praten we op 8 januari 2028 met elkaar verder. Ik zou Man morgen voor veertien miljoen kunnen verkopen, maar dat wil ik niet. Binnen tien jaar verkoop ik een speler voor een miljard.” Het gebruiken van gespierde taal is Becali wel toevertrouwd, maar zijn woorden gaven wel aan hoezeer hij gecharmeerd is van de voetballer Dennis Man. De rechtsbuiten is pas negentien jaar, maar nu al een van de beste spelers van zijn land.

Man werd geboren in de regio van Transsylvanië en begon zijn loopbaan bij Atletico Arad. Als twaalfjarige werkte hij een proefperiode af bij Manchester City en in 2014 maakte hij promotie naar het grotere UTA Arad. Na 15 doelpunten in 34 wedstrijden had Becali genoeg gezien en haalde hij het talent naar de hoofdstad. Na een moeizaam begin ontpopte Man zich tot een van de sterren van FCSB. Inmiddels staat de teller op 15 treffers en 10 assists in 64 optredens. In maart debuteerde hij zelfs voor de nationale ploeg.

In de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Zweden deed Man drie minuten mee en drie maanden later kwam hij 26 minuten in actie tegen Finland (2-0 winst). Dat duel, dat werd afgewerkt in het Ilie Oana Stadion in Ploiesti, werd bekeken door José Mourinho. “Manchester United heeft geïnformeerd en ik heb gezegd dat ik dertig miljoen euro voor Man wil hebben. Ik wil hem niet kwijt en weet dat ze dag bedrag toch niet zullen betalen”, vertelde Becali in juni. Manchester United is echter niet de enige club die belangstelling heeft voor de belofte.

Ook AS Roma, Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt en Anderlecht zitten achter de inmiddels tweevoudig international aan. Vasile Miriuta, die onder meer Energie Cottbus en CFR Cluj trainde, hoopt dat zijn landgenoot aan de slag gaat in Duitsland: “Hij heeft laten zien dat hij het aankan. De grootste Duitse clubs hebben mij naar hem gevraagd. De grootste clubs, het is zinloos om die namen nog te noemen. Ze waren benieuwd wat voor speler het is. Ik heb gezegd dat ik denk dat Man er klaar voor is.”

“Hij zou honderd procent in Duitsland passen. Hij is snel, heeft een goede dribbel en staat fysiek zijn mannetje. Dat wordt geen probleem”, aldus Miriuta tegen ProSport. Becali mikt op de hoogst mogelijke transfersom voor Man, maar voormalig trainer Laurentiu Reghecampf denkt dat de topman van FCSB zich uiteindelijk coulanter zal opstellen: “Dennis Man is momenteel de beste voetballer in Roemenië. Ik denk dat clubs vijftien tot zeventien miljoen willen bieden, maar dat als Becali twintig miljoen euro ontvangt, hij dat bod wel accepteert.” Het contract van Man loopt nog door tot de zomer van 2022.

Naam: Dennis Man
Geboortedatum: 26 augustus 1998
Club: FCSB
Positie: rechtsbuiten
Sterke punten: dribbel, snelheid, scorend vermogen

Denk jij dat er binnen tien jaar een speler voor één miljard euro wordt verkocht?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

"Paul Pogba keerde in de zomer van 2016 terug bij Manchester United en met een transfersom van 105 miljoen euro loste hij Cristiano Ronaldo af als duurste voetballer aller tijden. " Volgens mij was Bale toen die tijd duurste aankoop aller tijden.

Verder lijkt het me sterk dat er ooit iemand een miljard voor een speler uit de Roemense competitie. In mijn land wordt er weleens veel over hem gepraat als the next big thing. Heeft goede dribbels maar is voor de rest wel oke. Ik zie hem wel als toegevoegde bij een subtop eredivisie.

25 augustus 2018 om 12:45

Ben wel benieuwd welke Nederlandse suptopper 25 miljoen euro kan betalen. Zal wel naar Engeland gaan dan.

27 augustus 2018 om 13:21

Bale ging voor 91 miljoen, waarbij Ronaldo van united naar Real ging voor 100.

Potvernonderju, zo zie je toch maar dat er wat gebeurt als je wat doet. Deze beste jongen is op dezelfde dag geboren als ik en ik zit met een biertje in mijn hand een artikel over hem te lezen. Ben benieuwd of het ooit wat met hem wordt overigens.

Binnen 10 jaar zit Becali vast.

Een miljard is niet terug te verdienen. Ik zie dat echt niet gebeuren. Of de euro moet ineens door inflatie geen flikker meer waard worden.

25 augustus 2018 om 12:43

Lijkt inderdaad veel, maar het ligt er echt aan hoe het voetbal zich verder gaat ontwikkelen in bijv de VS en China. Dan kan het wel snel gaan.

25 augustus 2018 om 12:48

Heeft weinig met terugverdienen te maken maar met de inkomsten van de topvoetbalclubs die blijven stijgen om de beste spelers te kunnen kopen. Man United zit al richting de 700-800m euro aan inkomsten. Als ze binnen 10 jaar 2 miljard euro per jaar verdienen is een speler kopen van een miljard wel mogelijk. Ik betwijfel echter dat het binnen 10 jaar zal zijn. Die 200m van Neymar is ook wel uitzonderlijk. De top gaat voor 100-150m nu. Binnen 10 jaar zal dat mss 300-400m zijn met een uitschieter richting 500m misschien. Maar enkel als de inkomsten van voetbalploegen zo blijven stijgen.

25 augustus 2018 om 14:08

@fizmo

Je schrijft: "heeft weinig met terugverdienen te maken maar met de inkomsten van de topvoetbalclubs die blijven stijgen om de beste spelers te kunnen kopen. Man United zit al richting de 700-800m euro aan inkomsten. Als ze binnen 10 jaar 2 miljard euro per jaar verdienen is een speler kopen van een miljard wel mogelijk"

Je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt. Die 700 miljoen waar je het over hebt, is de begroting en dan heb je het niet alleen over inkomsten, maar ook over uitgaven. De grote clubs hebben niet alleen torenhoge inkomsten, maar ook torenhoge schulden en uitgaven en die moeten ook betaald worden. De veronderstelling dat Manu 700 tot 800 miljoen winst zou maken (daar heb je het namelijk over als je het over "verdienen" hebt) is volstrekt bespottelijk. De winst die de grote clubs maken bedraagt in werkelijkheid nog geen 10 procent van de begroting, al ze er al in slagen om winst te maken. De laatst bekende omzetcijfers van Manu bedroegen 658 miljoen met een winst van 44 miljoen. De schuldenlast bedroeg echter 241 miljoen Euro en met die cijfers ga je natuurlijk nooit een transfer van 1 miljard euro kunnen bekostigen.

De hoge verdiensten van een club als Manu komen voor het grootste gedeelte uit de tv inkomsten. En daar is pas een nieuw contract voor afgesloten, dat nog jaren doorloopt en waar derhalve geen winst meer op te behalen is. Het is kinderlijk naief om te denken dat de groeimogelijkheden van een voetbalclub onbeperkt zijn en de inkomsten maar oneindig door kunnen groeien. En de gedachte dat de begrotingen van de topclubs binnen 10 jaar bijna zullen zijn verdrievoudigd (daar heb je het namelijk over als je van 700 miljoen naar 2 miljard gaat), is nog naiever. De kans dat er ooit een speler voor een miljard verkocht gaat worden, is nihil. Dat dat binnen tien jaar zal gaan gebeuren ondenkbaar. De bazen van PSG hebben zoveel geld tot hun beschikking dat ze nu al een miljard zouden kunnen betalen, maar in de praktijk kan dat eenvoudigweg niet zonder de financiele spelregels te overtreden. PSG was dit seizoen al verplicht om uitverkoop e houden omdat de club in problemen was gekomen door de Neymar transfer, terwijl de kosten daarvan "maar"❠een kwart van dat bedrag bedroegen. Een miljard betalen om een arbeidscontract af te kopen, is volslagen krankzinnig en volstrekt immoreel en zover gaan de bonden en de politiek het nooit laten komen. De Fifa en Uefa hebben te maken met de publieke opinie en wat het voor dergelijke organisaties die volledig afhankelijk zijn van sponsoring, betekent als de publieke opinie zich tegen hen keert, heeft de zaak-Blatter m.i. meer dan genoegzaam aangetoond. Het is bovendien nog maar zeer de vraag of dergelijke uitgavenpatronen ooit mogelijk zullen zijn en tegen de tijd dat de begrotingen zo hoog zijn dat ze mogelijk zouden kunnen zijn, is het transfersysteem al lang en breed afgeschaft.

25 augustus 2018 om 15:25

Ik weet heus wel wat het woord 'omzet' of 'begroting' inhoudt hoor. Natuurlijk staan er uitgaven tegenover inkomsten. Dat weet elk kind.

Heb die wall of text niet helemaal gelezen maar feit is dat hoe hoger je inkomsten hoe hoger je financiã«le capaciteit om hoge transfers te doen. Een club met 100m inkomsten zoals Ajax kan dat nooit doen in tegenstelling tot een club met inkomsten van 700m.

Kijk eens naar de evolutie van de inkomsten van de topclubs. Van 200m 15 jaar geleden naar 700-800m nu, x3 of x4. Waarom zou dit niet kunnen verdubbelen in 10 jaar tijd? Alleen al door inflatie stijgt het zowiezo. Daarnaast kunnen prijzen van buitenlandse tv rechten nog stijgen in Engeland. Topclubs kunnen per wedstrijd online bekijken geld vragen zoals je per film 1 ticket koopt. Nog zeer veel potentieel om de inkomsten te zien stijgen.

En ik denk dat jij niet weet hoe het werkt. Transfers worden boekhoudkundig verspreid over de jaren van het contract van de speler. Een speler die je koopt voor 200m kun je boekhoudkundig over 4 jaar verspreiden dus het is perfect mogelijk om binnen 10 jaar een speler van 500m te kopen en die aankoop boekhoudkundig te verspreiden over 4 of 5 jaar wat 100m per jaar is. Kan perfect.

25 augustus 2018 om 17:37

@fizmo

Je schrijft: "... maar feit is dat hoe hoger je inkomsten hoe hoger je financiã£â«le capaciteit om hoge transfers te doen".

Onzin. Hoeveel geld je over hebt om spelers te kopen hangt niet alleen af van je inkomsten, maar ook van je verplichtingen. Als je als club veel spelers onder contract heb en daardoor hoge salarisverplichtingen, kan je dat geld dat je aan salarissen moet uitbetalen natuurlijk niet gebruiken voor andere doeleinden. En dat geldt ook voor het geld dat je moet betalen om torenhoge schulden af te lossen en rente te betalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een club met 100 miljoen inkomsten en 80 miljoen aan verplichtingen kan net zoveel geld uitgeven als een club met een begroting van 700 miljoen aan inkomsten en 680 miljoen aan verplichtingen.

Je schrijft: "en ik denk dat jij niet weet hoe het werkt. Transfers worden boekhoudkundig verspreid over de jaren van het contract van de speler. Een speler die je koopt voor 200m kun je boekhoudkundig over 4 jaar verspreiden dus het is perfect mogelijk om binnen 10 jaar een speler van 500m te kopen en die aankoop boekhoudkundig te verspreiden over 4 of 5 jaar wat 100m per jaar is. Kan perfect".

Als dat allemaal perfect kan, mag je mij uitleggen hoe het kan dat een steenrijke club als PSG dit jaar spelers moet verkopen om aan de FFP regels te kunnen voldoen. En dat geldt niet alleen voor Psg, vele topclubs krijgen daarmee te maken omdat ze teveel geld uitgeven. Je hebt alleen maar oog voor de inkomsten en bent blind voor de uitgaven. Zelfs als het in theorie zou kunnen, geldt dat niet voor de praktijk omdat een club natuurlijk niet 1 speler in 5 jaar tijd koopt, maar tientallen. En dan kom je al na 1 of 2 jaar vanzelf in de knel, zelfs als je kosten over een langere termijn uitspreidt. Dat is hetzelfde als kopen op afbetaling, als je dat maar vaak genoeg doet, komt er vanzelf een moment waarop je de aflossing niet meer kunt betalen. Zoals er voor een club een moment komt dat de uitgaven niet meer kunnen worden afgedekt zonder de FFP regels te overtreden.

Vervolgens schrijf je: "daarnaast kunnen prijzen van buitenlandse tv rechten nog stijgen in Engeland. Topclubs kunnen per wedstrijd online bekijken geld vragen zoals je per film 1 ticket koopt. Nog zeer veel potentieel om de inkomsten te zien stijgen".

De PL clubs hebben hun televisierechten voor 8,3 miljarden verkocht aan Sky Sports. Jij bent kennelijk in de veronderstelling dat Sky Sports een dergelijk monsterlijk bedrag voor de rechten op tafel gaat leggen en de clubs vervolgens ook nog eens het recht geeft om die (deels) zelf te vermarkten. Hilarisch!

Tenslotte schrijf je: "kijk eens naar de evolutie van de inkomsten van de topclubs. Van 200m 15 jaar geleden naar 700-800m nu, x3 of x4. Waarom zou dit niet kunnen verdubbelen in 10 jaar tijd?"

Omdat dat geld voor 60 tot 70 procent komt uit sponsoring en merchandising. En omdat de bedragen die sponsors willen uittrekken om een voetbalclub te promoten niet oneindig zijn. Een sponsor is geen liefdadigheidsinstelling, maar een bedrijf dat dat beter wil worden van het geld dat het in een voetbalclub stopt en op het moment dat de kosten hoger worden dan de baten, trekt een bedrijf er heel snel de stekker uit. Als er over een paar jaar weer een economische crisis komt, bijv. als gevolgen van de Brexit, is het eerst waar bedrijven op gaan besparen als de inkomsten terug lopen, de sponsoring. En de verwachting dat de shirtjesverkoop van een club ieder jaar met tientallen procenten toeneemt, is ook volstrekt irreeel. Die markt is op een gegeven moment verzadigd waardoor ook die inkomstenbron haar limiet bereikt. In de wiskunde zijn er oneindige limieten, maar die gelden natuurlijk niet voor de economie. Daarin heeft alles heeft een limiet. Ook de financiele groeimogelijkheden van een voetbalclub. En hoe harder de omzet van een club groeit, hoe eerder die limiet wordt bereikt. Datzelfde geldt voor de televisierechten in GB. Die zijn dit jaar met 2,5 miljard gestegen ten opzichte van vorig jaar en je hoeft geen wiskundig wonderkind te zijn om te kunnen beseffen dat met een dergelijke toename van de kosten, het moment dat Sky Sports haar limiet heeft bereikt omdat het bedrijf dergelijke bedragen niet meer kan terug verdienen, ieder jaar dichterbij komt. Omdat er limieten zijn aan groei en aan de markt. En hoe sneller die groei is, hoe eerder de limieten van de markt zullen worden bereikt en de groei zal stagneren of als het een beetje tegen zit zelfs inkrimpen. Dat zijn economische wetmatigheden die ook opgaan als je ze ontkent en je kop in het zand steekt.

inderdaad is de verwachting dat de transfersommen blijven stijgen. Maar ik vraag me af hoe lang?
Tijden van crisis zijn vaak dichterbij dan we hopen of verwachten, de economie in de wereld is op dit moment niet de meest stabiele factor, dus ik kan me ook zo maar voorstellen dat ze ook weer dalen of stabiliseren met enkele uitzonderingen daargelaten.

Mocht er weer een crisis uitbreken, zoals we pas een aantal jaar ondervonden hebben, dan kunnen dit soort megalomane uitspattingen wel eens een paar clubs de kop kosten. Als de tv-gelden overeenkomst in 2022 aflopen (5 miljard euro voor drie seizoenen) is het de vraag of er weer een partij voor dat geld de rechten wil bemachtigen. In GB is de top bereikt en stabiliseert het.
Als de partijen niet hun inleg terugverdienen is het de vraag of volgende partijen dit soort bedragen voor de rechten over hebben. Enige groei potentieel is eventueel het buitenland.

Mocht dit mislopen dan zijn de clubs die op deze tv-gelden teren wel zeer kwetsbaar. De meestal langlopende contracten met spelers, in de hoop op nog hoge transferinkomsten, zullen dan een loden last kunnen blijken.
In dat geval hebben de clubs die niet meekonden in de race misschien wel de gezondste financiële huishouding.

uiteraard kan het ook hosanna blijven en krijgen we wel transfersommen van een miljard.
ben benieuwd wat de toekomst brengt....

Dat risico is veels te groot want een bedrag van 1 miljard verdien je niet zomaar terug en voor hetzelfde geld breekt hij zijn enkel bij de eerste training en wat dan?

Miljard zullen ze denk ik nooit betalen. Evengoed wel een slimme zet, een klassieke methode om de aandachtig op te eisen, en de prijs op te drijven.

Koekkoek wat een dwaas.

Denk jij dat er binnen tien jaar een speler voor één miljard euro wordt verkocht?
61% stemt nee? Ik neem aan dat ze toch bedoelen dat dit al binnen 5 jaar gaat gebeuren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren