Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

AS Roma en Mourinho lachen om Financial Fair Play-boete van UEFA

Laatste update:

AS Roma heeft op het laatste moment mogelijke sportieve sancties van de UEFA ontweken. De club wordt al langer door de Europese voetbalbond in de gaten gehouden wegens eerdere overtredingen van de Financial Fair Play-regels. Om een sportieve straf te voorkomen moest Roma vóór 1 juli dertig miljoen euro bezuinigen of verdienen en daar is de club op een paar miljoen euro na in geslaagd. Roma krijgt een boete van ongeveer vijf miljoen euro, maar dat betaalt het graag. De clubleiding bepaalde dat dat een betere optie was dan zijn selectie verder te verdunnen.

Volgens persbureau ANSA is Roma is tevreden met het werk van technisch directeur Tiago Pinto, die deze zomer Benjamin Tahirovic (Ajax), Justin Kluivert (Bournemouth), Cristian Volpato, Filippo Missori (beiden Sassuolo) en Carles Pérez (Celta de Vigo) verkocht voor een bedrag van ongeveer 28 miljoen euro, net onder het doel van 30 miljoen. Met de 28 miljoen aan inkomsten vergaarde Roma echter een dusdanig hoog bedrag, dat de sportieve sancties van de UEFA niet van toepassing zijn en dat de boete is verlaagd naar vijf miljoen euro. Door het accepteren van de boete voorkomt de club van trainer José Mourinho dat het Nicola Zalewski of Roger Ibañez van de hand moet doen. Laatstgenoemde wordt wel veelvuldig in verband gebracht met meerdere Premier League-clubs.

Naast het behouden van bovengenoemde basisspelers ontloopt Roma ook sportieve sancties van de UEFA. Zo leek het er bijvoorbeeld op dat Roma komend seizoen met een gereduceerde selectie deel zou moeten nemen aan de Europa League, maar dat is dus niet het geval. Het was wel nog even de vraag of Roma überhaupt tot het bedrag van 28 miljoen euro zou komen. De transfer van Pérez werd pas op 30 juni officieel, terwijl Volpato en Missori ook pas op het laatste moment verkocht werden aan Sassuolo. De algemeen directeur van die club, Giovanni Carnevali, laat tegenover Sky Sport Italia weten dat de club graag haast maakte om de transfers van Volpato en Missori voor Roma's deadline rond te maken.

"We hebben een goede relatie met Roma", vertelt de bestuurder. "We hebben Volpato en Missori voor 30 juni overgenomen omdat dat nodig was voor Roma. Als je elkaar kunt helpen, dan moet je dat doen." De verkoop van Missori en Volpato leverde Roma tien miljoen euro op. Door de financiële restricties heeft Roma deze zomer nog geen transfersommen overgemaakt voor nieuwe spelers. Wel werden Houssem Aouar en Evan Ndicka transfervrij overgenomen en keren de nodige spelers terug van verhuurperiodes. Door het vermijden van de restricties heeft Roma wat ademruimte gekregen op de transfermarkt en mogelijk levert de goede band met Sassuolo nog meer op voor de club. I Giallorossi hebben hun pijlen namelijk gericht op Sassuolo's Davide Frattesi, die ook in de nadrukkelijke belangstelling staat van Internazionale.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je zou bijna kunnen stellen dat het loont...

2 juli 2023 om 23:11

Nee het loont niet. Dit artikel is een beetje raar opgeschreven, wellicht vertaald ofzo.

Roma moest voor 1 juli voor 30 miljoen euro verkopen om FFP sancties te ontlopen. Alleen wilde Mourhino graag de selectie intact houden. Er is daarom geen sterspeler in de aanbieding gedaan. Men heeft ervoor gekozen hun grote jeugdtalenten in de aanbieding te doen. Op die manier werd vrij snel voor 28 miljoen euro aan spelers verkocht.

Daarmee is de kou uit de lucht, de overschrijding is per 1 juli slechts 2 miljoen euro en daarop staat een financiële sanctie. Een extra overhaastte verkoop was dus niet meer nodig, men betaald de sanctie. Daarmee heeft Roma haar selectie in tact weten te houden.

En dan gaan velen kritiek uiten op PSG en Man City als zondebok die "lachend" boete uit eigen zak betalen. Wat zijn nu de reacties als Roma "dit doet"?

2 juli 2023 om 20:33

Net zo schandalig. De FFP is een schijn-systeem net als die stomme RESPECT campagnes van ze terwijl ze Mourinho niet voor het leven schorsen omdat ie een scheidsrechter opwacht.

2 juli 2023 om 20:35

Ze hebben flink verkocht en kwamen slechts 2 miljoen tekort om aan de regels te voldoen. Dat is toch wel andere koek dan wat de andere twee clubs hebben lopen doen.

2 juli 2023 om 20:56

@Viswoestijn

Ja ze hebben veel verkocht, maar nog steeds te weinig. Ik vind het bespottelijk dat het op deze manier opgelost wordt. Ze hadden Roma gewoon uit de Europese competitie moeten halen. Wat een farce is dit zeg. Je wordt dus nog steeds beloont door wanbeleid te voeren, als je maar een beetje verkoopt daarna. Niet te veel, de rest koop je gewoon af. Wat heeft de FFP dan voor zin?

2 juli 2023 om 21:09

En als je 5 kilometer te hard rijd dan moet je rijbewijs ook maar meteen ingeleverd worden voor een jaar? Ik vind het een prima straf voor Roma.

2 juli 2023 om 22:06

@Viswoestijn, nee ze gingen dus 54 km te hard, om in jouw vergelijk te blijven. Dat ze daarna heel hard remmen zodat het nog maar 5 km is, doet niets af aan het feit dat ze veel te hard reden. Hadden ze normaal beleid gevoerd, hadden ze niet hals overkop spelers hoeven te verkopen. En dat hebben ze alsnog te weinig gedaan.

2 juli 2023 om 20:37

Met 'eigen zak' bedoel je natuurlijk zak van de sjeik? De sjeik die Roma niet heeft. Vind ik wel een verschil ja

2 juli 2023 om 21:20

Maar wel steenrijke Amerikanen...

2 juli 2023 om 21:18

Zermatt. Grappig, je probeert een punt te maken dat er nu geen kritiek zou komen en in de comments is er verder haast alleen maar kritiek te lezen

Tja die hele FFP is gewoon een wassen neus.

2 juli 2023 om 21:20

Valt wel mee, Roma heeft voor 28 miljoen verkocht waar ze voor 30 miljoen moesten verkopen. Dus volgt nu een boete.

2 juli 2023 om 21:51

Ja maar de straf is te licht als de clubs op deze manier gaan redeneren. 'Voor 5 miljoen kunnen we onze belangrijkste spelers aan boord houden'.

2 juli 2023 om 22:06

Het gaat over twee miljoen euro. Dat is bij Roma geeneens een bankzitter, is een jeugdspeler van 17 jaar.
Het gaat dus niet om belangrjke spelers.
5 miljoen boete voor een overschrijding van 2 miljoen klinkt toch echt als een behoorlijke straf.
Verder werkt het door, FFP gaat om meerjaars gemiddelden. Ze zullen dus ook komend jaar op moeten passen.

Missori en volpato worden 'verkocht' aan Sassuolo voor boekhoudinge winsten te kunnen noteren, overevalueren van spelers, laat dat net de reden zijn waarom Juve minpunten heeft gekregen...

Stel u maar eens voor dat dit over Juventus en niet Roma ging. Kranten wekenlang vol, serie B voor de ene, -15 punten voor de andere... . En nu wordt er om gelachen en vinden ze het goed opgelost. Ik weet dat je tegen corruptie niet kunt winnen maar ik zal Juve online altijd verdedigen met feiten en waarheden. Ik ben wel blij dat hierover in de internationale pers een artikel wordt gemaakt zodat sommigen (die willen en niet anti zijn) het meer en meer beginnen te snappen hoe het werkt in Italie met als gevolg de neergang van de serie A.

2 juli 2023 om 21:18

Wat heeft dit te maken met Italie of met de serie A?

FFP is van de Uefa. Er dreigde sancties zoals uitsluiting van Europese toernooien voor Roma
Roma moest 30 miljoen verkopen. Het werd 28 miljoen. Daarom krijgen ze nu een boete.

2 juli 2023 om 22:11

Zie de reactie boven de mijne.

2 juli 2023 om 22:28

Ja en? Volpato is een 19 jarige aanvaller die in Italie o21 speelt. Is verkocht voor 7,5 miljoen euro. Lijkt me gewoon markt conform.

Missori is ook 19 jaar. Gekocht voor 2,5 miljoen euro. Rechtervleugelverdediger die deze zomer met Italie o19 het Europees kampioenschap speelt. Ook gewoon een markt conform bedrag.

Roma heeft haar grote talenten verkocht voor markt conforme bedragen. Zoals Tahirovic voor 7,5 mjoen euro aan Ajax is verkocht.

Heeft niets te maken met de Arthur Melo praktijken die we kennen van Juve.

3 juli 2023 om 02:27

Huh nu is ineens Arthur overpriced omdat hij flopt. Arme Mudryk en consoorten. Het is allemaal marktconform wanneer het over andere teams gaat lol. Maar als Juve dit deed was het kot te klein. Deals maken met een andere voorzitter oioioi.

3 juli 2023 om 09:47

Nee dat maak jij ervan.

Arthur is helemaal niet gekocht maar geruild met Barcelona voor Pjanic. Waarbij beide spelers een enorme waarde werden toegekend.

quote van qn-sport:

"barcelona stuurt Arthur nu richting Turijn en krijgt in ruil daarvoor Pjanic plus tien miljoen terug. Die tien miljoen zal de Catalanen op het eerste gezicht niet zoveel verder helpen, maar vanwege de manier waarop de clubs spelerstransfers in de boekhouding opnemen mag zowel Barcelona als Juventus een paar dagen voor de sluiting van het boekjaar nu opeens een winst van zestig miljoen bijschrijven.".

2 juli 2023 om 21:22

Hele betoog over Juve en er dan nog in zetten ''van corruptie kun je niet winnen''.

2 juli 2023 om 22:12

Dit bedoel ik dus met mensen die willen en niet anti zijn.

Het is toch te idioot voor woorden dat ffp overtredingen worden bestraft met verdere financiele klappen? Wie helpt dit nou? Clubs die in zwaar weer zitten worden verder de put ingeduwd en clubs die opzettelijk een loopje nemen met de regulaties zoals City en PSG voelen dit soort straffen niet omdat hun sugardaddy's de boete voor hun rekening nemen. Voor hen is het een soort steekpenning geworden om te doen en laten wat ze willen.

Tegelijkertijd is het ook voor iedereen een vraag wat er nou eigenlijk met die boetes gebeurt. De Uefa geeft een of andere vage uitleg voor het gebruiken van de boetes om te herinvesteren in het voetbal, specifiek onder aan de pyramide maar er is geen enkel orgaan dat het geld volgt en in de gaten houdt wat er gebeurt. Dat geld verdwijnt ergens achter gesloten deuren, hoogstwaarschijnlijk in de zakken van de hoge pieten bij Uefa zelf. Uiteindelijk is die hele ffp een farce gebleken, een manier voor de Uefa om meer geld in eigen zakken te kunnen steken ten koste van het voetbal en niets meer.

2 juli 2023 om 22:09

FFP heeft niets te maken met 'zwaar weer'. Het is een middel om te voorkomen dat miljardairs kleine clubs kopen en die opblazen tot enorme hoogte door geld te blijven storten.
FFP beperkt de uitgaven aan spelers door een relatie met de inkomsten aan te brengen.

2 juli 2023 om 23:14

Het is een middel om te voorkomen dat miljardairs kleine clubs kopen en die opblazen tot enorme hoogte door geld te blijven storten.

Ja dat is het dus exact niet. Ipv simpelweg 300M in de club te investeren moeten ze nu enkel 300M investeren 40M 'boete' betalen. Dat weerhoudt die lui er echt niet van hoor.

Die clubs lijden er dus niet onder. Die betalen gewoon een klein percentage extra. Het zijn clubs als Sevilla en Roma en Marseille die eronder lijden want die hebben geen suikeroompje. Die clubs worden voor financiele tekorten bestraft met meer financiele lasten. Alsof dat hen enigszins vooruit helpt?

2 juli 2023 om 23:25

Nee dat is niet waar. Als er grote overschrijdingen zijn, dan volgt tegenwoordig uitsluiting van Europees voetbal. Je kan dat niet meer afkopen.

Roma moest daarom verkopen. En dat hebben ze ook gedaan. Alleen hebben ze voor 28 miljoen euro verkocht, waardoor er nog twee miljoen euro teveel uitgegeven was. Dat is gewoon een zeer klein bedrag in het voetbal.

3 juli 2023 om 00:38

Nee dat is niet waar. Als er grote overschrijdingen zijn, dan volgt tegenwoordig uitsluiting van Europees voetbal.

Met alle respect maar dat is onzin. Dat is wellicht de theorie maar in praktijk gebeurt dat niet. Neem PSG, die zaten honderden miljoenen boven hun limiet, spendeerden 109% van hun omzet aan salarissen terwijl boven 70% als ongezond wordt gezien en wat was het gevolg? Een boete van 72M waarvan 45M voorwaardelijk. Grap voor hen natuurlijk.

3 juli 2023 om 09:51

Dat was zo jaren geleden, voor Corona. Toen werden er boetes uitgedeeld.

Tijdens de Corona epidemie is FFP gepauzeerd. Nu is FFP weer actief en volgt er uitsluiting bij grote overtredingen.

3 juli 2023 om 12:46

Neen dat was afgelopen zomer.

3 juli 2023 om 13:58

Die boete van afgelopen zomer was gebaseerd op de verliezen in corona tijd. Corona was in 2019/20 en in 2020/21 mocht er geen publiek in stadion en de UEFA heeft het versoepeld / gepauzeerd tot vorig jaar, omdat covid nog nadruk gaf en clubs de ruimte wil bieden niet direct na covid streng te straffen en hun tijd te gunnen financien op orde te krijgenn na covid debacle.

Wordt eens tijd dat Voetbalzone en Nederlanders in het algemeen stoppen met het constant negatief framen van AS Roma omdat Roma toevallig een Nederlandse club heeft uitgeschakeld. Wat een enorm suggestieve titel en desinformatie in het artikel.
1. Wat heeft Mourinho te maken met deze sanctie en met de besluiten om een boete te aanvaarden? Niets. Dus er is geen sprake van Mourinho die lacht om een boete.
2. Waarom zou er überhaupt sprake zijn van lachen om een boete? Dit is een vooraf bepaalde sanctie wanneer Roma niet zou voldoen aan de beloofde inkomsten voor 30 juni en naar rato berekend op basis van het verschil. In dit geval ca. 5 miljoen boete ten opzichte van 2 miljoen tekort.
3. Er is geen sprake van het willen behouden van ALLE basisspelers. Sterker nog: Ibanez is de eerste die op de nominatie stond en staat om te vertrekken. Maar omdat hij een behoorlijke marktwaarde vertegenwoordigt zou het dom zijn om hem voor de FFP deadline te verkopen, omdat het dan wel heel aantrekkelijk wordt voor andere clubs om hem op te pikken, wetende dat Roma MOET verkopen.

Roma heeft dus als volgt beredeneerd: we behouden voorlopig basisspelers met een x waarde en verkopen spelers die we (in ieder geval nu) niet nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Kluivert. Wanneer wij alvorens de FFP deadline niet voldoende inkomsten hebben aanvaarden wij de boete. Vervolgens kunnen wij andere spelers verkopen voor de waarde die ze daadwerkelijk vertegenwoordigen in plaats van ze in de uitverkoop te zetten. Het verschil tussen verkoopwaarde nu en een week geleden is waarschijnlijk een hoger bedrag dan de betaalde boete van 5 miljoen.

Kortom: ze hebben door betaling van de boete een meer comfortabele positie gecreëerd als verkopende partij. Behoorlijk logische bedrijfsvoering.

Zo, zijn jullie ook weer bijgepraat. Als voetbalzone nog eens een factcheck wil doen alvorens louter negatieve artikelen rondom AS Roma te plaatsen ben ik bereikbaar :-)

2 juli 2023 om 23:12

Mooie uitleg👌🏼 Zullen ze vast niet willen doen want de negatieve vibe rond Mourinho moet blijven. Het feit dat er heel weinig artikelen over echte corruptie bij de FIFA en UEFA voorbij komen zegt ook waar sites als voetbalzone staan. PSG en City zijn al jaren corrupt bezig en spelen onder 1 hoedje met de FIFA en UEFA. Overduidelijk zelfs gezien de sancties die zij ontvangen hebben. Maar goed, deze reactie zal vast niet lang blijven hier.

2 juli 2023 om 23:19

Goede uitleg en ben het ook wel met je eens voetbalzone is altijd bijzonder negatief wanneer het aankomt op ploegen getraind door Mourinho.

Waarom heeft Roma eigenlijk besloten om talentvolle jonge spelers weg te doen ipv spelers die op de bank zitten? Volpato is volgens mij een aardig talentje en ook over die jongen die naar Ajax is gegaan lees ik goede dingen. Zou die jongen eerder behouden dan spelers als Shomurodov, Solbakken, Karsdorp of een Gonzalo Villar

2 juli 2023 om 23:56

Dat was de keuze die ze gemaakt hebben. Het in de aanbieding doen van jonge talenten heeft weinig impact op komend seizoen en voor de prijzen die ze vroegen hoefde clubs ook niet na te denken, ze waren zo verkocht.

Dat zou eigenlijk ook de strekking van dit verhaal moeten zijn. Roma heeft haar probleem op de korte termijn opgelost door haar talenten te verkopen. Op de lange termijn kunnen ze weleens spijt krijgen, zeker als de verkochte talenten doorbreken de komende jaren.

2 juli 2023 om 23:59

Goede vraag, antwoord is vrij complex. Heb je even?FFP gaat niet alleen zozeer om het platte geld op basis van winst of verlies maar ook om iets wat ze in Italië plusvalenza en minusvalenza noemen. In het Nederlands zou je dit kunnen zien als een soort overwaarde of onderwaarde na afschrijving. Vb: je koopt een auto nieuw voor 20.000 euro. Je besluit hem te verkopen wanneer er 10.000 euro is afgeschreven dus de restwaarde is 10.000 euro. Als je hem verkoopt voor 12.000 euro (goede deal) heb je weliswaar 8.000 euro verlies maar toch 2.000 euro aan plusvalenza terwijl je 2.000 euro aan minusvalenza hebt als je hem verkoopt voor 8.000 euro.Terug naar voetballers: deze vertegenwoordigen een bepaalde marktwaarde op basis van verschillemde factoren. Denk hierbij aan aankoopwaarde, leeftijd, rendement, contractduur, afkomst, aantal interlands, potentieel, blessureverleden en zo kan ik nog wel even doorgaan. De spelers die jij noemt zijn, behalve Solbakken daar hij transfervrij gehaald was, niet in staat om een goede plusvalenza te genereren om uiteenlopende redenen. Die van Karsdorp (blessures) is ons allen bekend.Om even de bovenstaande reacties van Juve supporters te tackelen: deze dynamiek is precies waar Juve gesjoemeld heeft door onrealistische transferwaardes toe te dichten aan spelers die dat niet waard waren.Waarom dan talentvolle jeugdspelers wel? Simpel. Deze zijn zelf opgeleid of op jonge leeftijd voor een laag bedrag aangekocht. Bijna iedere euro waarvoor zij verkocht worden kunnen gezien worden als plusvalenza die meetelt voor het FFP systeem. Als we Roma als specifiek voorbeeld pakken hebben zij gekozen om spelers te verkopen die reeds hun debuut gemaakt hebben, zeer talentvol zijn maar niet op relatief korte termijn invloed gaan hebben op de sportieve resultaten of uitzicht hebben op veel speeltijd. Om toch in de toekomst nog deels mee te kunnen profiteren is in deze gevallen een doorverkooppercentage opgenomen (zoals bij de in het artikel genoemde Frattesi van 30%) of een terugkoopclausule (zoals bij onze huidige captain Pellegrini van 10 miljoen teruggekocht van Sassuolo terwijl andere clubs al interesse hadden om hem voor hogere bedragen over te nemen). Zo zorg je dus niet alleen nu maar ook in de toekomst voor plusvalenza om je boekhouding weer recht te trekken.Tenslotte nog een leuk feitje over Frattesi: Roma heeft inderdaad interesse net als nagenoeg de hele Italiaanse top. Mocht Roma hem kopen tegen 30% minder van zijn eigenlijke waarde: mooi. Mocht er een biedingsoorlog ontstaan tussen de anderen: ook mooi. Hoe meer hij opbrengt, hoe hoger het bedrag dat Roma uiteindelijk opstrijkt.

3 juli 2023 om 14:14

Hoe bepaal je of een bedrag "onrealistisch" ten opzichte van "waarde"? Een speler is toch zoveel waard als een gek daarvoor geeft? Marktwaarde kun je niet feitelijk meten. Dat is slechts een ïntuitive inschatting.

3 juli 2023 om 11:26

Klasse reactie! Helemaal met je eens!

3 juli 2023 om 18:21

Zolang een club/speler geen “tiki taka” speelt, geen barcelona heet of messi heet zal er altijd negatief gedaan door nederlanders. Ik ben er zelf een, maar het is qua voetbal gewoon een zeer bekrompen volkje.

Qua mourinho. Resultaten > mooi voetbal.

En de grotere clubs ontspringen keer op keer de dans.. Een grote wassen neus dat FFP.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren