Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax' partner Sochi bestormt de markt

Laatste update:

Achter FC Zhemchuzhina-Sochi schuilt een markant verhaal. De club uit de Russische rivièra werd in 2003 uitgesloten van het spelen van professioneel voetbal wegens financiële problemen, in 2007 kende de club haar wedergeboorte en strijdt momenteel mee om promotie naar de Premjer Liga en richt men zich op het verwerven van naam en aanzien.

Eén jaar na het faillissement richtte Oleg Shinkaryov met Sochi-04 een nieuwe club op, maar ook zij kregen problemen en zagen twee jaar geleden hun licentie afgepakt worden door de Russische voetbalbond (RFU). In 2007 was Zhemchuzhina terug in het professionele voetbal en trainer annex vicevoorzitter Arsen Naydyonov leidde zijn ploeg middels de tweede plaats naar de Tweede Divisie Zuid. Kort hierna verwierf de club de huidige naam en door het kampioenschap promoveerde men naar de Eerste Divisie. De jeugdige ex-trainer Oleg Vasilenko, bij promotie slechts 35 jaar, stuntte en gooide momenteel óók hoge ogen met de club uit de Russische badplaats. Met de huidige vijfde plaats doet de promovendus het boven verwachting en met sléchts één punt achterstand op nummer drie FK Krasnodar blijft opnieuw promotie een reële kans.

De Parels sloten in april een samenwerkingsverband met Ajax voor drie tot vijf jaar. De Amsterdammers ontvangen elk jaar één miljoen euro en daar tegenover staat dat Ajax de Russen helpt met opzetten van de jeugdopleiding. “Ik kan zeggen dat de infrastructuur voldoet aan alle normen en ik hoop dat meer Russische clubs ervoor kiezen hun voorbereiding te houden in Sochi”, zei woordvoerder Aleksey Spirin onlangs. In 2014 zullen de Olympische Winterspelen worden gehouden in Sochi, al is de lokale bevolking van mening dat dit enkel een publiciteitsstunt is en het enkel geld kost. Voorzitter Dmitry Yakushev doet er alles aan reclame te maken voor Sochi en de club op de kaart te zetten, ook op internationaal niveau. Een billboard met David Beckham als clubaanhanger, een promotiefilmpje ontwikkeld door de Franse topregisseur Bruno Aveyan, een indrukwekkende ‘reclamebegroting’ en door de beroemde modeontwerpster Alyona Akhmadullina ontworpen tenues zijn hier voorbeelden van. Ook de Russische voetbalcommentator Vasily Utkin, Guus Hiddink en de ‘Russische Paris Hilton’ Ksenya Sobchak verschenen ter promotie van Sochi op reclameborden in de stad. De heuse ‘reclamecampagne’ kreeg nog meer gestalte toen de club in samenspraak met de autoriteiten eigen Sochi-bier ontwikkelde. “Het verhaal is simpel”, legt zakenman Eugene Mukhin uit. “Wij krijgen de reclame goedkoper dan in andere plaatsen, maar dan met ons clublogo. Sochi heeft al eigen tijdschriften, kranten en zelfs radio- en televisiekanalen. Ook produceren we per dag al ongeveer duizend liter bier met een oranje label van Sochi, geen probleem.”

De club hoopt echter dat het succes buiten het veld zich vertaald naar de sportieve prestaties. Die doelstelling werd in de afgelopen winter, voorafgaande het huidige seizoen, aangehaald en die haalt men met verve. Met slechts één punt achterstand op de virtuele promovendus FK Krasnodar is met nog één speelronde te gaan alles mogelijk. Aankomende vrijdag gaat Sochi op bezoek bij het verrassend slecht presterende Dinamo Briansk. Concurrent Krasnodar speelt op verplaatsing tegen Shinnik Yaroslavl, maar met veel fiducie zal de ploeg uit het district Adlerski niet naar Briansk afreizen. Hoofdtrainer Vasilenko nam op 1 augustus ontslag, maar de reden is nog altijd onbekend. Sportief directeur Zurab Sanaya verving Vasilenko en hierna werd er gewonnen van Dinamo Sint-Petersburg en Shinnik. Het gerucht doet de ronde dat Sochi ter promotie een ‘grote naam’ als hoofdtrainer wil aanstellen en de naam van Ruud Gullit viel door het samenwerkingsverband met Ajax in de Russische media al snel.

Begin februari organiseerde de club al een toernooi ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Austria Wien, BATE Borisov en Viktoria Plzen participeerden mee en ook dit illustreert de reclamedrang van Sochi. “Toernooisponsors waren Oostenrijkse bedrijven die geïnteresseerd zijn in Sochi en Rusland in het algemeen”, zegt Vyacheslav Protsenko, FIFA-agent. “Dat was de perfecte tijd en plaats om je op het seizoen voor te bereiden. Dit is opgemerkt door coaches. Het is door het competitieschema duidelijk dat we geen clubs konden werven uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Maar voor Oostenrijkers en Tsjechen zijn deze data erg handig.” Hoewel Sochi door twee nederlagen (0-2 van BATE, 1-1 en verloren na strafschoppen van Plzen). “De voorwaarden zijn prachtig, je kunt er alleen van dromen. Ze zijn perfect en dat zeg ik niet omdat het Sochi is, maar omdat het zo is. We hebben plannen om van dit toernooi een traditie te maken. Als de verwachtingen worden waargemaakt, dan gaan we hiermee door tot 2014.”

De sportieve aandacht lijkt door de vele perspublicaties en bekommernis van de ‘reclamecampagne’ onder te sneeuwen, maar niets is minder waar. In zijn laatste grote interview als eindverantwoordelijke bij Sochi bracht Vasilenko de sportieve aspiraties nog in beeld. “Wij willen ons ontwikkelen, om voor u de speciale club te zijn. Prachtig voetbal spelen dat mensen aanspreekt. We bouwen aan sterke club waarop de stad trots kan zijn, maar op een dag, misschien wel het hele land. Wij willen aanvallen, gepassioneerd en met onze ziel. Er kunnen dingen misgaan, maar van principes moet je niet afwijken. Want in de eerste plaats is voetbal genot. Aanvallen! Mensen moeten naar het stadion komen waar ze vreugde van krijgen. Dat is belangrijk.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In zin 1 staat al een storende fout , gezien de jaartallen die genoemd worden moet het stukje ''en zagen twee jaar geleden '' , zijn ''en zagen twee jaar later''.

Interessant stuk over een club die ik alleen ken vanwege het samenwerkingsverband met Ajax. Ik vind het boeiend om te lezen hoe zo een club zich in Rusland ontwikkelt door het geld en commercie te gebruiken om beter te presteren op het veld. Rusland is in zulk opzicht heel wat spannender dan Nederland. Daar kan een club zich veel sneller ontwikkelen en omhoog werken door de ruimere mogelijkheden (ook met betrekking tot het oneindige geld natuurlijk).
Het stuk is ook geschreven met een frisse stijl die erg prettig leest.

Redelijk interessant stuk vind ik dit, moet zeggen je moet er wel even de tijd voor nemen om dit rustig te lezen.

Heel interessant stuk over een club uit een voormalig en toekomstig voetbalgrootmacht. Het artikel heeft een hoge journalistieke gehalte vanwege de vele quotes en feiten.

Ik zou je als tip willen meegeven om aan VZ te vragen de quotes schuin te drukken, omdat je veel quote. Zo maak je het artikel nog overzichtelijker.

Verder zie ik hier en daar wat spel- en grammaticafouten, maar dat is niet onoverkomelijk. Als je wil kan ik ze wel pm'en oid.

Slim van je om ''ajax'' in de titel te verwerken, dat is toch een stuk aantrekkelijker voor de meeste lezers hier. Ik ben eerlijk gezegd opgelucht dat het niet over Ajax zelf ging hehe.

Nu heb ik een vraag over de spelersgroep van deze club, zitten daar een paar (potentiele) toppers bij of staat alles echt nog in de kinderschoenen?

Zoals je misschien weet heb ik een zwak voor Rusland, ik hoop dan ook dat het WK van 2018 daar gehouden wordt. Ik hoop dat je in de toekomst meer artikelen schrijft over de ontwikkelingen van het voetbal daar. Volg je ook de Russische Futsal teams?

12 augustus 2010 om 13:25

Er zitten wel aardige voetballers bij, maar ik ben toch altijd benieuwd hoe die spelers zich op het hoogste niveau gaan redden. Maar Sochi is vooral een ervaren ploeg met spelers als Maksim Demenko, Ruslan Baltiev, de topscorer van vorig jaar Stanislav Dubrovin en Vladimir Shishelov die vorig seizoen zestien doelpunten maakte. Verder zitten er zeker wel spelers bij die zeker in de Premjer Liga zouden kunnen spelen (doelman Baranovsky, verdediger Osipov, Gudzha Rukhaia, Robert Zebelyan en Shishelov. En natuurlijk ook middenvelder Ricardo, die in januari voor drie ton werd overgenomen van FK Krasnodar. Toch moet ik zeggen dat Sochi boven verwachting presteert, want Baltika Kaliningrad, Dinamo Briansk, Ural en misschien nog Khimki hebben betere selecties, maar Sochi houdt hen allemaal onder zich. Wel moet er zeker nog wat gebeuren, want veel spelerscontracten lopen af en dus zal men zich moeten roeren.

Nee, ik volg geen Futsal

12 augustus 2010 om 13:45

Oke bedankt, ben benieuwd of we over een aantal jaar meer van deze club gaan horen.

Jammer dat je geen Futsal volgt, zeker als Rus. Rusland heeft een sterk elftal en de jeugd wint bijna elk toernooi. Dat is ook niet zo gek want het landklimaat is niet zo geschikt voor trapveldjes. Ook is de sport an sich in een minder ver stadium omdat het een vrij jonge sport is. Daarom kunnen Oost-europese landen, Rusland en bijv. ook Iran er vanaf het begin bij zijn ipv een achterstand op te lopen zoals bij het veldvoetbal wel het geval is (geld en kennis speelt bij veldvoetbal een veel grotere rol). Futsal is puur talent. Daar onderscheiden de raspaarden zich van de rest (zo staat Engeland 104e ofzo op de wereldranking haha). Vind je Futsal niet leuk of heb je nooit de moeite genomen je erin te verdiepen?

Zeer boeiend om te lezen, het gaat mijn kennis ver te buiten maar het is altijd leuk om iets te leren over bepaalde dingen, goed geschreven, heel goed, het duurt niet lang meer tot Rusland echt top de absolute topcompetities behoort denk ik, als je kijkt hoeveel geld erin rond gaat staan ze al erg hoog.

Erg intressant !
Een lang stuk om te lezen maar het was de moeite waard.

Heb hier nog niet eens wat over gehoord.
Wel een lang verhaal trouwens....

Interessant stuk joun kracht is mensen de russische competitie te laten leren kennen.
Over die faillisment enzo dat breng jij iedereen bij jij bent hier net een leraar die precies weet wat ie moet vertellen om zijn stuk interressant en mischien ook nog wel voor sommige leerzaam te maken.
Ga zo door

Het blijft altijd leuk om stukken te lezen over onbekende competities en onbekende clubs. Blijf daar vooral mee doorgaan. Het enige wat ik hier mis is misschien wat meer informatie over de spelersgroep, stadion en begroting. Maar dat is zeker niet storend. Sterk geschreven!

13 augustus 2010 om 12:10

Begroting 11,8 miljoen euro, stadion is het Sochi Central Stadion waar ruim tienduizend supporters inkunnen. Het is een multifunctioneel stadion, maar het wordt vooral gebruikt voor de wedstrijden van Sochi. Het ligt in het Khostinsky-gebied en aan de Zwarte Zee. Het bezit een megagroot elektronisch scorebord, kenmerkend voor het voetbal in het Oostblok. Het stadion wordt ook wel het Metreveli-stadion genoemd, als knipoog naar het verleden; naar de oud-voetballer Slava Metreveli. Het stadion is in 1964 gebouwd, maar zoals gezegd, wil Sochi het stadion uitbreiden en is men ook bezig met het verbouwen van de trainingsvelden. Dit alles gaat in samenwerking en overleg met Ajax.

Prima clubexpert. De club zelf ken ik ook alleen maar vanwege de samenwerking maar als ik die ambities lees die jij publiceert heb ik er alle vertrouwen dat Sochi een prima stad kan zijn om een WK te houden. Ze zijn zo te zien heel erg creatief bezig daar en daar hou ik wel van.

Je artikel verdiend dan ook de volle 5 sterren van mij.

Geinig stukje om te lezen, mijn complimenten. Wel wat taalfoutjes hier en daar, persoonsvormen etc. Misschien kun je die eruit halen met spellingcontrole van je tekstverwerker of browser.
Ik vind het altijd wel interessant als een club zoveel ambitie toont en er daadwerkelijk een heel eind mee komt, maar ik zie het nut niet van David Beckham op een billboard eerlijk gezegd. Pure geldverspilling als je het mij vraagt. Als je als club presteert komen er vanzelf wel mensen, en als je echte fans wilt krijgen dan moet daar wat tijd overheen gaan. Al ga ik dan wel uit van een club die echt op nul begint, als ik het goed begrijp is dit een beetje een oude club die al meerdere namen heeft gehad. Zo zal het althans wel een beetje worden gezien. Verder moet je als club denk ik onderscheidend zijn om sympathie te wekken, bijvoorbeeld door met veel eigen jeugd of jongens uit de streek te spelen of een kenmerkende speelstijl te hebben.

Interessant om te lezen! Steeds meer nederlandse clubs gaan samewerkingsverbanden aan met russische clubs.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren