Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Adriaanse: ‘Net als in het coachvak zijn ze schaars, dat is meetbaar’

Laatste update:

Co Adriaanse noemt het ‘merkwaardig’ dat er in het Nederlandse voetbal maar weinig trainers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond actief zijn. De ex-trainer van onder meer Ajax en AZ heeft de constatering bij de KNVB op de agenda gezet, meldt hij in gesprek met het NRC Handelsblad.

/

“In Nederland ken ik maar weinig gekleurde bestuurders. Net als in het coachvak zijn ze schaars. Dat zie je, dat is meetbaar”, begint de oud-trainer van AZ en Ajax zijn relaas. “Die vaststelling heb ik ook neergelegd bij de KNVB. Ik vind het vooral merkwaardig dat er zo weinig coaches van Turkse en Marokkaanse afkomst doorstromen in Nederland. Terwijl ze als voetballers wel een hoog niveau halen.”

In de Verenigde Staten is er bij het American football de regel dat een club minimaal een gegadigde met een donkere huidskleur moet uitnodigen bij een openstaande positie. Dean Gorré, bondscoach van Suriname, is van mening dat dit een goed idee is. “Ik vind niet dat je een job moet krijgen puur omwille van je huidskleur. Maar als je de kans niet krijgt om je te profileren, jezelf te verkopen en te laten zien wie je bent, waar je staat en wat je hebt gedaan, houdt het gelijk op. Daarom vind ik het een fantastische regel.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind dat Adriaanse vaak goede dingen aandraagt maar ben het niet altijd eens met zijn conclusies. Ook in dit geval niet; je moet iedereen gelijke kansen geven en de beste uitnodigen en nergens binnen het proces onderscheid maken vanwege oorsprong, geslacht, huidskleur, geloof etc. De optie die hij hier aandraagt geeft mensen met een donkere huidskleur een voordeel ten opzichte van anderen en waar je de een bevoordeelt, sluit je een ander uit.

Daarnaast is het inderdaad wel opmerkelijk maar kunnen er ook andere redenen zijn waarom een bepaalde groep geen (top)trainers levert en de andere juist heel veel. Er zijn ook heel weinig trainers van onder de 30, nauwelijks vrouwen etc etc. Geen waardeoordeel en deels goed te verklaren, maar wel een feit

8 november 2016 om 17:19

Waar ben je het dan niet mee eens?
Adriaanse vindt het alleen merkwaardig dat een bepaalde groep nauwelijks vertegenwoordigt is in een trainer- en/of bestuursfunctie. Het is Dean Gorrã© die voorstander is om minimaal 1 gegadigde uit te nodigen voor een openstaande positie. Ik zie Adriaanse daar niets over zeggen, laat staan voordragen.

Overigens is dit helemaal niet vastgesteld door Adriaanse maar door Jacco van Sterkenburg, sportsocioloog aan de Erasmus Universiteit, die heeft daar 2 jaar geleden onderzoek naar gedaan en dit verhaal (maar dan veel uitgebreider) was 4 dagen geleden te lezen in de Nrc.

8 november 2016 om 17:29

Oh je hebt gelijk, ik heb niet helemaal goed gelezen. Dan ben ik het in dit geval eens met Adriaanse maar niet met Gorrã©

8 november 2016 om 20:13

Wanneer je binnen een bepaald vakgebied een afwijkende afspiegeling van de samenleving constateert, is er al sprake van discriminatie.

Het is een leuke theorie, en in een ideale wereld zou het werken wat je zegt, maar in de praktijk blijkt dit dus niet het geval te zijn.

Dat je dan de discussie op gang brengt om een verklaring te zoeken, en/of daarin verandering aan te brengen, zoals Adriaanse hier doet, is alleen maar goed.

Het is zeker een interessante vraag waarom dat het geval is inderdaad. Ik heb deze discussie een tijd terug ook gevolgd toen deze gehouden werd in Engeland. Daar werd ook gesproken over waarom dat dan het geval is. Daar werd echter al snel de "racisme kaart" getrokken door een zwarte trainer en toen is de discussie eigenlijk gestaakt! Hij wilde ook een regel invoeren zoals deze hier omschreven staat maar om eerlijk te vind ik dat echt Belachelijk. Echt Ronduit belachelijk..

Je moet juist zoeken naar een manier om ook andere mensen enthousiast te krijgen voor het trainersvak, niet op deze achterlijke voet te werk gaan.. Dat neigt zeer sterk naar positieve discriminatie. Het is ook weer typisch Amerikaans: minimaal 1 donkere/gekleurde/etnische kandidaat uitnodigen. Dat vreselijke politiek correcte van ze. Dat ze bij MVV ook Seedorf maar uitnodigen voor een gesprek want anders zitten ze niet aan hun kleurenquota? Belachelijk. Vraag je eens af waarom Turkse en Marokkaanse spelers geen trainer willen worden, of beter nog ga het ze vragen! Misschien dat je er dan achterkomt! In plaats van dit soort rare dingen te bedenken.

8 november 2016 om 19:36

Het is ook weer zo simpel om voorbeelden aan te dragen. Rijkaard won de CL met Barcelona. Menzo, Seedorf, Hasselbaink en Davids zijn trainer geweest op verschillende niveaus, Reiziger zit bij Sparta op de bank. Kluivert is TD bij PSG en Allach bij Vitesse. En zo zullen er wel meer voorbeelden zijn binnen Nederland.

8 november 2016 om 19:37

Vergeet de conclusie. Met kleur zal het dus niks te maken hebben, eerder met de groep waarover het gaat en daarin lijkt Allach een uitzondering te zijn.

Dit is toch ook een vorm van discriminatie net zoals wat ze vanuit de politiek doen van er moet minimaal zoveel procent vrouw zijn. Dat is toch onzin als een man gewoon beter gekwalificeerd is dan is dat toch logisch en hetzelfde geldt in het voetbal als een Turkse Nederlander geschikt is zal hij het worden en als het een Surinaamse Nederlander is dan wordt die het. Je moet niet gaan zeggen er moet minimaal 1 gekleurd persoon bij de club zitten dan ga je juist krijgen dat er iemand komt die er niet bij past en die krijgt alle ellende over zich heen.

8 november 2016 om 16:38

Helemaal mee eens. Met dit soort maatregelen geef je als maatschappij juist alleen maar aan dat je onderscheid maakt. Zo zie ik het in ieder geval.

8 november 2016 om 18:21

"in de Verenigde Staten is er bij het American football de regel dat een club minimaal een gegadigde met een donkere huidskleur moet uitnodigen bij een openstaande positie."

Oftewel dat zegt ook niemand, dat maak jij er van.

Verder wel met je eens overigens hoor, "positieve" discriminatie is net zo hard discriminatie wat mij betreft.

Voor wat betreft Adriaanse met zijn opmerkingen.

"ik vind het vooral merkwaardig dat er zo weinig coaches van Turkse en Marokkaanse afkomst doorstromen in Nederland. Terwijl ze als voetballers wel een hoog niveau halen."

Ik meen dat ooit iemand gezegd iets in de trant van een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Lijkt dat Adriaanse die uitspraak zelf alweer vergeten is.

8 november 2016 om 20:17

Leprof,

Ach jongen toch. Hij betwijfelt of het aan de ambitie ligt, of aan het selectiebeleid wanneer hij die vergelijking trekt. En terecht.

8 november 2016 om 20:22

Wanneer is iemand aantoonbaar beter? Hoe kunnen wij dat beoordelen wanneer die keuze in de selectieprocudere gemaakt word? Wanneer een autochtoon net zo goed is als een allochtoon, voor wie word er dan gekozen?

Wanneer we dus niet actief het aantal vrouwen, of allochtonen in leidende posities stimuleren, komen die er dan wel? Hoe kun je je profileren, wanneer je de kans er niet voor krijgt?

Het is makkelijk om de kaart van gelijkheid te spelen wanneer je zelf niet gediscrimineerd wordt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren