Sparta: al pratend terug naar de top

Na een lange periode van zestien jaar zonder Europees voetbal, is het dit jaar wederom niet de doelstelling om Europees voetbal te halen. Handhaven zonder degradatie is wat men eist, eindigen in het linkerrijtje en zodoende meedoen met de play-offs de ambitie. Een jaar lang voetballen, om als uitschieter bij de beste vijftig procent te horen, een realistisch maar even bedroevende gedachte. Als je sportman bent of wilt zijn, dan wil je kampioen worden en niet anders. Toch worden deze doelstellingen als logisch gezien en over het algemeen geaccepteerd. Zo bij Sparta niet anders.

Een supporter wil meer, meer dan een wedstrijdje zien en achteraf horen dat dit een acceptabel of ingecalculeerd verlies is. In Rotterdam schreeuwen dat ze de enige echte voetbalclub zijn, op de Coolsingel staan met de schaal boven het hoofd van Tinus Bosselaar ( ter toelichting voor onze beginnende Spartanen, dat is hét voetbalicoon van Sparta). Schallen over het stadhuisplein: “De club gaat nooit verlohoren, SP-AR-TA”.

Maar die tijd is ver weg, als hij er ooit gaat komen. Goede spelers zijn aanwezig, de wil om te winnen is daar en ook het complex is bijzonder fijn vertoeven. Er zijn sponsoren, een redelijk tot goed bestuur en ditmaal een goede trainer om de zaken in de juiste banen te leiden. Overal in de wereld zijn verbeterpunten, maar er is in ieder geval een gegronde basis bij de voetbalvereniging Sparta Rotterdam: geld, leidinggevenden, talenten, accommodatie, het is er. Maar de chemie er tussen, de formule om deze componenten als één groot geheel te laten werken, die is nog in ontwikkeling: Communicatie.

Het bestuur is onder Leo van den Berg op de goede weg, het geld wordt niet slecht besteed en Sparta is financieel grotendeels er weer bovenop na de investeringen in 2003. De zakenlieden hebben een rood-wit hart en nu trekken de supporters, inclusief zij zelf, daar profijt uit. De jeugdopleiding gaat als een trein en de plannen voor een nieuw stadion liggen bij de gemeente. Van den Berg is dan wel geen Joop Munsterman, maar de keuzes zijn verantwoord, verstandig en toekomstgericht.

Met Frans Adelaar hebben ze de juiste keuze gemaakt voor duidelijkheid en directe communicatie. Geen charismatisch persoon als Ruud Gullit of een ruimtegevende trainer als Ronald Koeman, maar een harde hand zoals Gert-Jan Verbeek. Dat zijn ook het type mensen waar Rotterdammers van houden en zich mee kunnen identificeren en aangezien de talenten net als de supporters, veelal Rotterdammers zijn, is ook deze lijn der communicatie gedekt. Toch is de cirkel niet helemaal rond.

Bestuur, stadion, een duidelijke trainer en talentvolle spelers, dat is allemaal aanwezig, maar dat zijn slechts de randvoorwaarden. Uiteindelijk moet het op het veld gaan gebeuren en ook daar is “chemie” nodig, het beetje extra wat individuen een team maakt, communicatie. En het is precies daar waar het aan schort. Hoe kan het zijn dat een jonge jongen als Kevin Strootman aanvoerder is? Natuurlijk is hij een vechter en intelligente speler, maar hij is aanvoerder omdat hij de mensen weet neer te zetten. Maar hij is nog geen twintig jaar oud en lost de ervaren verdediger Sander van Gessel af. Dat zet je toch aan het denken: is Strootman zo uitzonderlijk goed, of is er geen vervangingswaardige aanvoerder?

Communicatie begint normalerwijze bij een keeper en zijn achterste lijn. Daarin bevindt zich zo een 75% van de aanvoerders, maar anders zijn er altijd nog centrale middenvelders die de taak op zich nemen. Als je echter bij Sparta achterin kijkt, bestaat de achterste linie voor zestig procent uit buitenlandse spelers. Spelers die in hun rug moeten vertrouwen op informatie uit de achterste linie lopen in eerste instantie al tegen een taalbarrière aan. En eerlijk is eerlijk, onze Afrikaanse beulen achterin staan in de mandekking hun mannetje, maar zijn tactisch gezien niet de nieuwe Napoleons. Met Van Gessel uit de basis, voor de talentvolle Nick Viergever, heb je een speler die wel potentie heeft, maar toch veel bezig is met zijn eigen spel. Dus dan zou het moeten komen van je linksback en doelverdediger. Ruud Knol doet wat hij kan, maar vanuit zijn positie kan je niet je gehele elftal coachen, dus dan vestig je alle hoop op de keeper.

Een Sloveen, die moeite heeft met Engels, en met zijn 29 jaar al lang geen talent meer te noemen. Bovendien is deze goalie onzeker in zijn eigen gebied voor de onderscheppingen en laat hij de bal vaker los dan dat hij hem klemvast heeft. Afgezien van de taalbarrière, heeft deze keeper dus ook niet de rust en overtuiging om een goed coachende medespeler te zijn. Zo mis je de simpele dingen als 'rechts, 'links', 'tijd, 'in je rug': dingen die het voetbal zo eenvoudig kunnen maken..

Maar zo halverwege de competitie kijkt Sparta ook vooruit, vooruit naar volgend jaar. Een seizoen waarin misschien wel eer te behalen valt, een seizoen waarin talenten doorgroeien en waarin de jonge leider ervarener wordt. De vraag is, heeft een goede jonge kapitein genoeg in zijn mars om een zware slag aan te gaan voor Europa, zonder een ervaren eerste officier? Of wordt Sparta weer de wind uit de zeilen genomen en vertrekt hij naar een ander, succesvoller vlaggenschip?

Een gouden tip: investeer in de toekomst, verbeter de communicatielijnen voor de toekomst. Haal een oude rot voor op het dek en verbeter de schatkist van de kapitein van het schip. Dan varen we vanzelf de juiste koers richting Europa.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door 7bergen)

Je kan dan geen fan zijn van Seliga maar ik vind het een beetje sneu dat je nu in je beide columns hem apart (nu meer dan de verdediging) eruit licht alsof het feit dat jullie niet top zijn aan hem ligt.
Verder een degelijk stukje, maar met dat van Seliga scoor je toch wel minpunten.
3 sterren.

28 januari 2010 om 12:20

Je hebt gelijk en je hebt een bijzonder goed geheugen. Wellicht kijk ik te kritisch naar deze jongen. Aan de andere kant wilde ik ook een column die aan zou sluiten op het vorige stukje, zodat er een lijn in zit. Wellicht is het een zwak stuk daardoor, maar ik hoop dat ik het goed kan maken met mijn overgang naar het volgende stukje betreffend communicatie en het veldspel van Sparta.

Ik wil graag een samenhangend geheel maken, in plaats van een aantal losse columns, desalniettemin zal ik zeker wat doen met deze kritiek!

28 januari 2010 om 12:35

Het is geen zwak stuk (3 sterren uit 5 is een voldoende) maar je hebt nu in beide columns extra kritiek op een specifieke speler. Dat vind ik een beetje zonde en overdreven.

28 januari 2010 om 17:41

Daarbij heeft Seliga ook een paar degelijke wedstrijden gespeeld en in Varkevisser heb je al helemaal geen vervanger.

De harde hand van Adelaar zoals jij schrijft doet de spelers geen goed. Ze hebben 1 punt minder na 19 wedstrijden dan vorig seizoen. Dat er duidelijkheid is dat is waar, maar ik vind, en dat lees ik ook wel in het stuk dat Adelaar te vroeg afscheid heeft genomen van Rose en Slot. Zij waren de ervaren voetballers die in staat zijn het team te dragen en Slot om het team ook te leiden. Van Gessel loopt al het hele seizoen, voor zo ver hij speelt zichzelf te zoeken. Strootman is inderdaad nog te licht om deze verantwoording te dragen. De keeper daar heb jij gelijk in , spreekt geen nederlands, net zoals meerdere spelers in de nederlandse competitie. Dit is erg hinderlijk, maar vergeet niet dat deze keeper ook wedsrtijden heeft gewonnen voor sparta. Ik denk dat het hele collectief in een dip zit. Sparta zal nog flink aan de bak moeten willen zij uit de degradatiezone blijven. Toch een leuk stukje om te lezen, leest lekker.

Ik weet niet of Sparta de potentie heeft om weer mee te gaan doen om Europees voetbal. Ik denk dat daar in elk geval veel meer bij komt kijken dan alleen verbeterde communicatie.
De basis ligt er in ieder geval wel met een uitstekende jeugdopleiding.
Ik vind het overigens wel terecht dat je Seliga een veeg uit de pan geeft. Het lijkt erop alsof Heerenveen van tevoren wist dat het dit jaar met Sparta zou concurreren
Maar zoals Kasper aangeeft, je moet er misschien geen gewoonte van maken in je columns.

Verder goed geschreven, leuke stijl en daardoor makkelijk leesbaar.

28 januari 2010 om 12:40

sparta heeft zeker wel de potentie om weer meer te gaan doen in europa
als je alleen al kijkt dat sparta hofleverancier is van jong oranje...
en wat de keeper betreft vind ik ook dat je een punt hebt.
coachen is 1 van de belangrijkste dingen van een keeper (naast ballen tegenhouden natuurlijk)
zo zorg je voor structuur en een goeie organisatie

28 januari 2010 om 16:54

het zegt niet zoveel dat Sparta hofleverancier is van jong oranje,
hoe vaak zie je dat die jongens doorstromen naar het echte oranje.

verder leuk geschreven.

Deze column roept 1 quote bij me op:
" Kein gelul! Fussball spielen ".
Praten is zo overschat in de voetballerij. Ik word er soms zo moe van. Weet je wat er wel nodig is de voetballerij? Juist ja; kwaliteit. Ik vrees dat Sparta, ondanks hun prima jeugdopleiding, door hun beperkte budget te weinig kwaliteit heeft voor Europa.
Sorry hoor, maar wat boeit het of Seliga coacht of niet? Nee, hij zal geen Oliver Kahn worden, de meest coachende en irritante keeper ooit, maar hij staat er primaire om ballen te pakken. Ik hoop vooral dat Sparta er in lengte van jaren in de Eredivisie blijft. Mooi club met een mooi clublied.
Al met al 3 sterren.

28 januari 2010 om 17:27

Kein gelul! Fußball spielen.
Moet jij zeggen met je columns over analisten en Derksen als held, niet dat ze niet goed waren hoor je columns. Maar toch dan is dit commetaar wel heel krom.

28 januari 2010 om 18:19

Dan zijn we het op dit vlak totaal oneens. Ik ben van mening dat een keeper zijn taak is doelpunten te voorkomen en hoe eerder hij dat doet, hoe beter. Dus coaching, onderscheppingen, zweefduiken, zwaaien met zijn tampeloerus, het maakt niet uit, als hij maar de nul houdt.

Persoonlijk vind ik zelfs dat lijnkeepers als Buffon, Kahn en Cesar zwaar overrated zijn. Al dat vliegen door het doel is zeker entertainment, maar niet effectiever dan keepers die minder opvallend zijn in samenvattingen doordat ze de hele wedstrijd voorzetten plukken en diepe ballen wegtrappen.

De beste keeper is diegene die schoon van het veld komt met nul goals tegen, die hebben namelijk samen met de verdediging geen kans weggegeven!

Ik denk dat Sparta over een paar jaar weer mee kan doen in Europa. Nu zijn de jonge jongens nog te wisselvallig maar als er nog genoeg bij Sparta voetballen over een paar jaar en dus wat ouder zijn niet meer waarschijnlijk.. Mis alleen wat over de jeugdopleiding. 3,5 sterren maar omdat dat niet kan maar naar boven afgerond

Ondanks dat ik de kans klein acht dat Sparta ooit weer Europa in gaat of een landstitel wint vind ik deze column wel goed. Hoop voor Sparta dat ze misschien eens de beker winnen of iets in die richting, voor de rest heeft Sparta te weinig potentie qua achterban. Voor de Eredivisie hebben ze zeker bestaansrecht, maar verder dan de middenmoot zullen ze het waarschijnlijk niet schoppen.

ik ben zelf geboren in rotterdam nu woon ik in brabant en de wijk waar ik ben opgegroeid en mijn ouders vandaan komen delftshaven daar is het merendeel voor sparta of exelsior niet Feyenoord.

Tuurlijk is feyenoord een grotere club ook in rotterdam maar Sparta is de club van de echte rotterdammers Feyenoord is de club van zuid nog niet zo lang geleden bestempelt als de boeren zeide waar vroeger vooral brabanders kwamen wonen vanwege de vele werkgelegenheid in de rotterdamse havens nu wonen er op zuid vooral buitenlanders maar dat is wat anders.

Feit is dat Sparta een helemooie club is met misschien wel het mooiste stadionnetje maar die plannen voor het nieuwe stadion hoor ik ook al een tijdje.sparta's achterban zal helaas nooit zo groot worden als die van feyenoord en spelers die met hun kop boven het maaiveld uitsteken vanwegen hun kwaliteiten zullen altijd worden opgehaald door of feyenoord of een andere grotere club een subtopper zullen ze daarom denk ik nooit worden.ook vanwege de hoeveelheid clubs die regio rijnmond telt zoals dordrecht,exelsior, en feyenoord ook ligt op steenworp afstand nog Den Haag.

Wat ik wil zeggen is Sparta is zeker de club van Rotterdam maar zal nooit (meer) Rotterdams grootste zijn maar 5 sterren voor je mooi verhaal

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. OkoyeKeeper
D. AbelsVerdediger
T. BeugelsdijkVerdediger
A. DrakpeVerdediger
H. FraserVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren