Feyenoords' eerste seizoenshelft verloopt 'normaal'

Maandag, 21 december 2009 om 23:43 door Helden

De eerste seizoenshelft van Feyenoord kun je misschien wel het best bestempelen als 'gewoon'. Als je urine op komt zetten zoek je zo gauw mogelijk een watercloset, ook dat is gewoon. Feyenoord luidde dit seizoen in met uitgesproken terughoudendheid, maar hoe kan je een seizoen beginnen zonder hoop op meer? Natuurlijk droomde iedere Feyenoorder stiekem van Mario Been met de kampioensschaal op de Coolsingel. Echter bleven we als nuchtere Rotterdammers weer gewoon ons werk doen en maar hopen dat de boys niet denken dat ze groter zijn dan de rest. Dat doen ze toch alleen in Amsterdam?

Het seizoen begon veelbelovend. Ik persoonlijk sprong een gat in de lucht toen het laatste fluitsignaal klonk in het Estadio Jose Alvalade. Feyenoord had Sporting Lissabon met 1-2 verslagen en ik ging nog maar snel de beelden van 1993 terugkijken. Dat kunnen alleen wij Feyenoorders: blij zijn om een gewonnen oefenwedstrijd van een toch wel Europese grootmacht. Nergens op deze planeet is de hunkering naar succes zo groot als in Rotterdam. Geduld hebben, dat is zo'n beetje de standaardslogan van een Feyenoorder. Toch werd er in het begin van dit seizoen ook goed voetbal gespeeld.

Gelderland bleek een strijdbare vesting waardoor er tegen NEC en Vitesse met moeite vier punten werden overgehouden door de mannen van Mario Been. Ondertussen borg ik mijn video's van de jaren negentig weer terug in de kast. Ooit zouden ze nog wel van pas komen... Toch ging het, de derde speelronde, Feyenoord gemakkelijk af. Roda JC had niets in te brengen tegen de Rotterdamse equipe en Feyenoord hield voor de derde keer de nul, terwijl het doelsaldo met vier punten omhoog schoot. Feyenoord liet zien dat het een team was en onder leiding van spits Jon Dahl Tomasson speelde Feyenoord pressing voetbal in de Kuip, precies zoals Co Adriaanse had geopperd in elk blad of programma waar hij acte de présence gaf. Die Co.

Tegen FC Twente werd het een zenuwslopend schouwspel waarin beide ploegen uiteindelijk hadden kunnen winnen. Eindelijk zag Het Legioen weer een strijdbaar Feyenoord wat ook nog eens bovenaan stond. Snel even teletekst pagina 819 aangezet op de televisie van de plaatselijke voetbalvereniging! PSV komt op bezoek. De echte serieuze test of Feyenoord klaar was voor de titel. Kon Feyenoord het PSV van Fred Rutten in bedwang houden? Nee! Feyenoord liet helemaal niets zien van wat we in het begin van dit seizoen zagen, van wat we tegen Twente zagen, van wat we willen zien. Hardhandig kwam Feyenoord met beide benen terug op de grond en Rotterdam wist het: geen zorgen Aboutaleb, het feest gaat niet door.

Deze wedstrijd was een keerpunt in de eerste seizoenshelft. Na de wedstrijd straalde de ploeg niets uit van wat er tegen FC Twente loskwam in de ploeg. Toch bleef Feyenoord op een paar slippertjes na ongeslagen en met de vierde plek mogen we zeker niet klagen. Want als je alle wedstrijden grondig analyseert mogen we hemeltjelief blij zijn dat we op de vierde plek staan. Gewonnen wedstrijden tegen Heracles, NAC, ADO, VVV, NEC, FC Groningen en Heerenveen hadden zomaar andersom kunnen zijn en het lijkt erop dat na het dramatische vorige seizoen het geluk onze kant heeft gekozen.

Maar toch heeft Feyenoord die wedstrijden gewonnen. Voetballend zijn we iets zekerder geworden, we hebben eindelijk weer een centraal duo waar we trots op mogen zijn, maar verder is er voetballend eigenlijk niets noemenswaardig te melden ten opzichte van vorig jaar. Been is in staat om de ploeg op sleeptouw te nemen middels een grapje of lolletje, maar blijkt nu ook in staat om wedstrijden zakelijk op te lossen. Langzaam aan zie je dat er vertrouwen ontstaat in de groep wat vorig jaar zo erg gemist werd en deze groep ziet dat er mogelijkheden zijn.

Aan Mario en consorten om dat uit te buiten. Theoretisch gezien is de vierde plaats het hoogst haalbare, maar ook al mag het eigenlijk niet, stiekem dromen wij van de...........

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 24 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door SCF_zuid)

Dromen jullie nog van de titel of dromen jullie in het algemeen van de titel?
Aardig stuk, maar niet vernieuwend, nieuwe insteek of een echt verfrissende mening.
3 sterren.

22 december 2009 om 08:48

Euhhh stiekem dromen we van de derde plaats natuurlijk.

Zeer verrassend stuk. Heldere analyse die duidelijk maakt dat er nog veel moet gebeuren.
De 2e helft kan Feyenoord europees voetbal brengen maar net zo goed kan Feyenoord weer als 6e eindigen met dus helemaal niets.........

Feyenoord zit in een flow en heeft de wind dan nu eens mee. Dat helpt de ploeg in opbouw natuurlijk enorm. Hopelijk voor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt kunnen Been en Beenhakker deze lijn voortzetten.

Nou, nou, dat pressing voetbal valt ook nog wel mee hoor. Zoals je al aangaf, zaten er wedstrijden bij die Feyenoord weliswaar gewonnen heeft, maar ook had kunnen verliezen. En waarom nou altijd iedereen over één kam scheren? Moest die niet onderbouwende mening van jou over 'de Amsterdammers' nou echt in je stuk voorkomen? Want zo heb je er bij elke club wel een paar lopen die zichzelf beter vinden dan de rest.
Absoluut krijgt Feyenoord het krediet dat het nu zakelijker speelt en ietsjes beter dan voorheen. Tegenstanders komen weer langzamerhand met vrees naar De Kuip toe. Maar voor hoe lang is dat nog? Want de laatste weken loopt het weer wat minder. Wedstrijden worden maar moeizaam over de streep getrokken.

Ik vind het niet echt een boeiend stuk om te lezen om eerlijk te zijn. Er zitten teveel foutieve feiten in. En ja, als je met winst op Sporting al opgewonden wordt in een niets-zeggend oefenpotje, dan is er ook structureel iets mis met de supporters. Die weten dan gewoon niet wat ze willen.

2 sterren.

22 december 2009 om 08:47

jij bent raar chukkels? Hij mag Amsterdammers niet raar vinden, maar als supporters al blij zijn met een overwinning in een oefenpotje op het scherpst van de snede, dan is structureel iets mis met de supporters en dat mag je wel zeggen? Dat van hem was sakarstisch dat druipt eraf, maar volgens mij is dat van jou gemeend.

Het stuk is goed geschreven laat duidelijk zien hoe zeer de supporters (zelfs in oefenduels) Feyenoord een warm hart toe dragen. Ook laat het zien dat met bijna hetzelfde spelers materiaal er toch wel gewonnen kan worden, ook als het niet altijd even goed is.

Maar om Sporting een Europese grootmacht te noemen gaat me dan weer te ver hoor.

Het komt allemaal wel goed in Rotterdam.

22 december 2009 om 09:29

Hij geeft aan wat in het legioen de algemene gedachte over Amsterdammers is. Persoonlijk vond ik dit wel een leuke opmerking en je moet je niet gelijk zo aangesproken voelen. En welke feiten kloppen dan niet, teneerste is het een subjectie tekst en hij brengt vrij weinig dingen als feiten dus ik ben benieuwd waar je de fouten ziet.

22 december 2009 om 16:47

Door het gebruik van die zin over Amsterdam, weet je dat er mensen zijn die daarop gaan reageren. Ik kan me er ook sterk aan ergeren. Je bent een clubexpert, geen oproerkraaier.

25 december 2009 om 12:20

Heb je dat tegen Iraniangangster ook gezegd over Kuyt zijn verhaal?
Ik denk dat 9 van de 10 clubexperts er alles aan doen om hun eigen club in het zonnetje te zetten ten opzichte van alle andere clubs.
En ook dat gaat samen met oroerkraaien.
Ik vind het wel een goed stuk.
Ik als Feyenoordsupporter ken het verhaal natuurlijk al wel maar het is voor alle hersenloze schreeuwende hier op voetbalzone wel even netjes op een rijtje gezet

24 december 2009 om 23:25

Het zegt al genoeg dat je niet eens een favoriete club hebt, Chukkels, maar wel Feyenoord als minst favoriete club.... Echt triest.
Met je opmerking dat er structureel iets mis is met supporters als je blij wordt van zo'n potje is gewoon pure jaloezie naar Het Legioen toe dat ze zo graag willen en moeilijke tijden hebben doorgemaakt...

We hebben nu gewoon leuke resultaten geboekt ten opzicht van vorig seizoen. Nu hebben we tenminste een goede centrale duo achterin. Daar kan je een team op verder bouwen. Misschien is Ron Vlaar als hij een seizoen lang fit blijft wel kandidaat om me te gaan naar het Wk??
Ben ook erg blij met Leroy Fer. Die jongen kan een hele grote worden. Nu nog verder ontwikkelen. Nog teveel jeugdige foutjes, maar heb veel vertrouwen in hem.
Been heeft het de eerste competitiehelft gewoon goed gedaan. Hoop dat ze nu deze lijn voortzetten en niet weer afzakken naar plaats 6,7 maarja nu staan we niet bovenaan of tweede dus is er ook geen druk. Zet hem op boys, vandaag eerst maar eens winnen van AZ in de beker en dan kan je met een goed gevoel de winterstop in gaan.

Nog even mijn favoriete opstelling voor de tweede competitiehelft.

v dijk
leerdam
vlaar
bahia
bronckie(c)
Landzaat
fer
babovic
wijnaldum
tomasson
cisse
22 december 2009 om 08:44

Volgens mij vergeet je De Guzman, of laat je die op de bank zitten?

24 december 2009 om 09:43

Omdat ik denk dat hij weggeaat in de winterstop en als hij niet weggaat dan is hij toch weer snel geblesseerd en ik denk dat Babovic een goede vervanger is voor Guzzie. Vind het wel super jammer dat Guzzie altijd geblesseerd is. Echt een topvoetballer als ie topfit is.

22 december 2009 om 14:58

In de tweede competitiehelft zal Dani Fernandez aansluiten dus heb ik liever Dani Fernandez dan Leerdam op rechts.

23 december 2009 om 14:38

Fernandez is pas eind maart weer speelklaar dus laat Leerdam nog maar ff staan. Doet het toch verrassend goed daar rechtsachter.

Ah een zeer leuk stuk om te lezen..ik was ook blij toen we van sporting wonnen had het live gezien..het ging voor ons niet om het winnen maar hoe we wonnen...het tekende voor het legioen dat dit seizoen gewoon anders ging worden dan het vorige..en ja SL een grootmacht??

je had ook kunnen vertellen van Sampdoria..die draaien volgens mij nu ook ergens bovenin de Serie A..maar goed, leuk stukkie..

4 sterretjes voor vanavond in de kuip. (als het doorgaat)

Als je realistisch kijkt weet je dat Feyenoord qua voetbal wederom een bar slecht seizoen draait, net als de voorgaande jaren. Als supporter van Feyenoord leer je daarmee leven, tegenwoordig ben je gewoon uiterst tevreden met elke driepunter die je haalt. En dan maakt het nauwelijks uit wat ze in die 90 minuten hebben gedaan.

Het is dan ook puur geduld hebben als Feyenoorder: voor betere tijden financieel, voor betere tijden prestatief en betere tijden qua voetbal. Maar dat mag je in onze situatie niet wensen, wij zullen door bezuinigingen komende seizoenen eerder onder de doelstelling eindigen dan erboven. En laten we hopen dat we in al die jaren niet elk jaar een nieuwe trainer krijgen en dat we nog meer geduld kunnen opbrengen.

22 december 2009 om 15:05

Ik hoop toch echt dat je niet met alles zo pessimistisch in het leven staat...
Een qua voetbal bar slecht seizoen vind ik zwaar overdreven. Volgens mij blijven alleen de slechte helften in jouw geheugen hangen.
Ik noem ff snel uit m'n hoofd de eerste helft tegen Roda, Twente, AZ en laatst nog Willem 2. En natuurlijk de 2e helft tegen Groningen.

Het is alleen allemaal nog te wisselvallig, maar dat wordt ook toegegeven door Mario. Ik ben er van overtuigd dat daar aan gewerkt wordt en ik zie de 2e competitiehelft dan ook met vertrouwen tegemoet.
Je kunt veel zeggen, maar ik ga in ieder geval weer een stuk vaker met een goed gevoel naar het stadion dan vorig seizoen

Goed stuk, niks mis mee denk ik..

Goed stuk. Het klopt ook dat Feyenoord na de wedstrijd tegen Psv het niveau van tegen Twente niet meer haalde. Die eerste helft tegen Twente die heb ik nooit meet terug gezien in de rest van het seizoen. Feyenoord durft iets minder na de wedstrijd tegen Psv. Daarvoor gingen ze na elke kans gelijk weer op zoek naar de volgende totdat er doelputnen kwamen en wanner het 2/3-0 stond ging Feyenood zakeljik voetballen en op de counter, maar nu doet Feyenoord dat al bij de 1-0. Daardoor word het steeds spannender tot het eind of Feyenoord het vast kan houden. Ik hoop dat Feyenoord in de tweede helft weer durft door te drukken.
Dit is mijn favoriete opstelling voor 2010. Darley krijgt de voorkeur boven van Dijk want Darley heeft iets meer show en gaat gelijk op zoek naar een doelpunt. De verdediging is een zekerheidje. De meest solide verdediging van de Eredivisie. Ik denk ook dat zo de middenvelders en aanvalllers het best tot hun recht komen. Landzaat vind ik dat Feyenoord neit echt meer nodig heeft. Is ene goede voetballer maar daar hebben we er genoeg van en een hoop die wat jonger zijn en die de voorkeur gewonn krijgen.

Darley
Dani/Leerdam
Vlaar
Bahia
Gio
Fer
Wijnaldum
Tomasson
Babovic
Makaay
Cisse

Leuk stuk om te lezen, goed objectief gehouden. Laten we hopen dat Feyenoord de tweede seizoenshelft sommige wedstrijden met wat meer overtuiging en doelpunten gaat winnen

Hehe dit is dan weer moeilijk te beoordelen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik als ajacied snel op mijn pik getrapt was toen je weer over de boys uit Amsterdam begon die alleen arrogant zijn (zo komt het op mij over). Terwijl er genoeg 'realistische' ajacieden zijn die begrijpen dat Twente en PSV simpelweg beter zijn op dit moment. En je geeft zelf ook al aan dat dit gedrag normaal is bij een grote club die smacht naar succesen (lijken we toch meer op elkaar dan we denken).

Maar daar moet ik even overheen lezen. Aangezien die irritatie meer over mij zegt dan over jou. Cest ca.

Voor de rest wel een erg bevlogen stuk. Veel passie. Aan het einde realistisch en zelfkritisch. Leuke mix. Ik zou als ik het kon en mocht je 3,5 ster geven. Ik geef je 4 omdat het toch een fijne gedachte is dat vet smachten naar succesen (die voor beide gevallen niet snel zullen komen heb ik zo het vermoeden) ons toch een beetje verbroederd.

Goed gedaan.

Goed stuk. Je mag altijd dromen van de titel en ik vind dat een club als Feyenoord dat altijd moet doen. Maar op dit moment zou ik tekenen voor een 4de plaats. Ik geef Feyenoord wel een grote kans op de beker, zou type ploeg vind ik het wel. Cupfighters.

hoezo normaal? feyenoord doet het gewoon bovenverwachting clubs als utrecht,az en mishien heerenveen hebben beter material maar feyenoord doet het gewoon goed dat ze boven deze clubs staan.

Stiekem dromen we dat Ajax achter ons eindigt en met dubbele cijfers en met nul punten de kuip verlaat.

Je brengt de gedachte van de meeste feyenoorders precies op kaart.

netjes gedaan.

Sorry ik ben geen prater maar obseveer liever.....
Mijn waarnemingen zijn sterren waard....

5 sterren

22 december 2009 om 15:22

En in je bericht staat 1 ster?

22 december 2009 om 16:44

Waarom rate je jezelf?

22 december 2009 om 17:44

Omdat ik een reactie op Radar10 gaf en toen kon ik het gemiddelde niet meer zien. Het gemiddelde van op dat moment was 4 sterren, dus gaf ik mezelf 4 sterren.

Ik vind deze column 5 sterren waard *****
Ik had alleen een fout gemaakt!!!!

Oproep....kan iemand ervoor zorgen dat Helden van mij alsnog 5 sterren krijgt???

b.v.d ((((((((((radar10))))))))))))

Zit je niet mee zeg, twee mensen die vijf sterren wilden geven maar er per ongeluk één gaven! Van mij krijg je er vijf, hopelijk lukt het mij wel. Erg leuk stuk. Enige schoonheidsfoutje: je noemt Feyenoord-roda JC 4-0 als derde speelronde, maar dat was de vierde. De derde was de 0-1 tegen Heracles, een stuk minder makkelijk.

Mwah, matig stuk. En je zet de toon gelijk in het begin met je: 'dat doen ze toch alleen in Amsterdam?'

Groot gelijk dat ze het daar doen, daar hebben ze tenminste iets. Flink wat kapitaal en de rijkste club van Nederland. (ondanks hun schulden)

Nee, had beter gekund. Manier van schrijven is ook niet echt boeiend. En de wedstrijden die jij mentiont, als wij gewoon de kansen hadden afgemaakt en de tegenstander ook, dan hadden we alsnog gewonnen. Je moet niet doen alsof Feyenoord maar een middelmatig ploegje is, want dat is het zeker niet.

23 december 2009 om 10:01

Jou bericht klinkt zo uhhhm??? jaloers....
Hoe komt dat?

Mooi stuk, vind ook dat je compleet gelijk hebt met dat Ajax geval, en voor de mensen die Sporting Lissabon niet een Europese grootmacht is : Dat doelpunt in de blessuretijd tegen Heereveen. Zo'n treffer kan alleen door een Europese grootmacht gemaakt worden. Feyenoord moet wel meer druk zetten op de helft van de tegenstander, want ze winnen wel veel wedstrijden, maar bijna alles wordt met 1-0 gewonnen en hun doelpuntenmoyenne per wedstrijd is maar 1,5 ongeveer. En als je Makaay in de 16 van de tegenstander laat spelen en vaak op de helft van de tegenstander speelt kan hij er 20 maken. En als Feyenoord zo blijft spelen, zouden ze ajax wel kunnen inhalen. Ajax vind ik zelf veel minder doen.
Trouwens heb ook een opstelling gemaakt van hoe Feyenoord het best in de 2e seizoenshelft kan spelen. Rob van Dijk in het doel das logisch. Dani Fernandez als linksback als ie weer hersteld is zoniet dan gewoon leerdam. Vlaar natuurlijk en ook Hofland. Blijf dat een goede verdediger vinden en laatst ook scoorde. En v. Bronckhorst als rechtsback als logische keuze. Als Feyenoord met 3 centrum middenvelders speelt zit het wel goed zo. Babovich, Fer en Landzaat. Landzaat blijft een goede speler die ook nog de 'eer' van Feynoord heeft gered tegen ajax. Fer ontwikkelt zich goed en verdient ook een basisplaats en babovich is voor mij zelf een twijfelgeval maar heb hem er gewoon in gedaan. Als aanvallende middenvelders de guzman en tomasson en makaay in het centrum. Cisse staat niet in mijn opstelling omdat ik het niet echt een geschikt speler vind voor feyenoord, hoewel hij het nou aardig doet.
5 sterren

van Dijk
D. Fernandez
Vlaar
Hofland
Gio
Landzaat
Fer
Babovich
De Guzman
Tommason
Makaay

Heel goed stuk , lekker om te lezen

Maar als je in de laatste minuten tegen Hereveen net nog gelijk speelt , ben je na mijn weet geen Europese grootmacht

Opzich wel een mooi stuk, voor de niet Ajax supporters is de laatste zin van de eerste alinea wel grappig

Opzich wel een mooi stuk, voor de niet Ajax supporters is de laatste zin van de eerste alinea wel grappig

Prachtig stuk! Leuk om te lezen!

ik denk dat we erg tevreden moeten zijn met hoe het nu gaat feyenoord speel eindelijk eens erg stabiel . we morsen weinig punten tegen mindere ploegen en we staan weer eens in de top 5 . Feyenoord heeft ook best veel keuze voor het middenveld en de aanval . En we hebben met een jonge selectie en een goede jeugdopleiding wel een goede kans om gewoon in de top 5 te blijven spelen ondanks de financiele problemen.

mijn favoriete opstelling voor 2de seizoens helft
rechtsback dani of leerdam ik heb dani nog niet echt zien spelen en weet niet of die het goed gaat doen

van dijk
dani/leerdam
vlaar
bahia
gio
de guzman
fer
babovic
wijnaldum
tomasson
cisse

Leuk stuk om te lezen.

Echter bleven we als nuchtere Rotterdammers weer gewoon ons werk doen en maar hopen dat de boys niet denken dat ze groter zijn dan de rest. Dat doen ze toch alleen in Amsterdam?

grappig stukje hierboven.
en succes met je volgende colums ga zo door

Darley
Leerdam
Vlaar
Bahia
Gio
Landzaat
Fer
Babovic
Wijnaldum
Tomasson
Cissé

Stiekem hopen we om dat stuk onkruid uit amsterdam in te halen.
3e plek we komen eraan!

Goed stuk trouwens.

Volgens mij denkt de schrijver van deze tekst zelf dat Feyenoord beter is dan anderen... En Ajacieden mogen dat wel denken, maar dat zie je bij elke club..
Bijvoorbeeld Feyenoorders (en fans) denken ook nog steeds dat ze kampioen kunnen worden maar ze zijn tegenwoordig niet meer dan een middenmoter..

@ Murtenn,
Welk stuk onkruid uit Amsterdam bedoel je dan?

23 december 2009 om 16:57

Ik weet dat iedereen daar nu overeen valt, maar dat ene zinnetje was gewoon sarcastisch bedoeld.

23 december 2009 om 17:12

OK, dat is te vergeven want het gebeurd andersom ook

dromen van de titel? met een failliete club?! je mag blij zijn dat ze 4de staan. Is toch netjes? 1ste word feyenoord toch niet meer, maar 3de is nog haalbaar

24 december 2009 om 11:41

Je mag toch altijd dromen!!
RKC droomt ook van de titel. Elke club droomt van de titel in de Nederlandse Eredivissie! Dus dat is nog niet o gek hoor. 3e of 4e is ook netjes in deze tijd maar langzamerhand moetne wel wel weer iets naar hoog naar de 1e 2e of 3e plaats.

Deze opstelling vind ik beste voor 2e helft seizoen, slory misschien nog voor wijnaldum voor de rest is het beste opstelling zo

Darley
Fernandez
Vlaar
Bahia
Gio
Landzaat
Fer
Wijnaldum
De Guzman
Biseswar
Tomasson

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. BijlowKeeper50
R. HapsVerdediger52
B. NieuwkoopVerdediger50
M. SenesiVerdediger51
L. FerMiddenvelder50
S. BerghuisAanvaller56
B. LinssenAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren