Geef mij een voetbalgod op tien!

Mijn alltime-favoriete voetballer om te zien is de levende legende Dennis Bergkamp. Dennis coacht sinds enige tijd de D-pupillen van Ajax. Hij loopt dus weer in een Ajax-trainingspak en dat doet mijn Ajax-hart kirren van genot. Niet alleen omdat hij die jonkies vast een hoop bij kan brengen qua techniek en levensinstelling, maar ook omdat de nieuwe generaties Ajacieden een echte nummer tien binnen de gelederen hebben om tegenop te kijken. Die is er namelijk al een poosje niet meer.

Een echte nummer tien dient een aantal specifieke eigenschappen te bezitten; hij speelt immers op een zeer specifieke positie. Zo moet hij tactisch sterk zijn en oog hebben voor zijn medespelers. Hij moet ballen opeisen en weten wie er wanneer waar loopt. In een perfecte wereld bezit hij net als Bergkamp een fabelachtige trap- en dribbeltechniek en is hij een killer voor de goal. Wat snelheid is altijd meegenomen en een beetje fysiek is ook nooit weg. Naast een specialist moet een nummer tien namelijk ook een allround-aanvaller zijn die in zoveel mogelijk spelsituaties het beste uit zichzelf en zijn teamgenoten weet te halen.

De meeste elftallen die met een nummer tien spelen, zijn voor hun aanvallende impulsen voor een groot deel afhankelijk van deze verbindingsspeler tussen middenveld en aanval bij uitstek. Vele grote nummers tien hebben hun steentje aan Ajax bijgedragen en elke keer weer zag ik ze als mijn helden. Jari Litmanen, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en ook Kenneth Perez zijn voetballers waarvoor je naar het stadion gaat, die een wedstrijd uit het niets kunnen beslissen en waarvan je altijd weet dat ze tegenstanders met hun aanwezigheid alléén al ontzag inboezemen.

Zoals Martin Jol ook na de wedstrijd tegen Utrecht constateerde hebben we op Bergkamp na niet de beschikking over zo’n speler. Die kan en mag natuurlijk niet meer meedoen (hoewel, als het aan mij lag!) en daarom moet er naar alternatieven gezocht worden. Opvallend is wel dat Ajax dit seizoen eigenlijk niet met een echte tien speelt, zoals Siem de Jong, die er wel echt één zegt te zijn, onlangs terecht opmerkte. Dat zal wel vooral te maken hebben met het gebrek aan een tien die goed genoeg is, lijkt mij zo.

Miralem Sulejmani werd binnengehaald als die speler maar bakte er op zijn ‘favoriete positie’ maar weinig van onder Marco van Basten. Eigenlijk op geen enkele positie heeft hij zich tot nu toe echt bewezen ook al laat hij bij vlagen in Jong Ajax en Servië U21 zien dat zijn kwaliteit niet verdwenen is. Dário Cvitanich zou ook op tien uit de voeten kunnen maar vooralsnog is er van die claim weinig terecht gekomen. Als spits is hij eigenlijk al niet goed genoeg voor het niveau dat Ajax zou moeten nastreven, laat staan op de nummer tien waar meer dan wat scorend vermogen vereist is.

Ismaïl Aissati is creatief, heeft een steekpass en een lekker schot maar is nog te jong, te onervaren en te zwak in de duels om het verschil te kunnen maken. De rustige ex-PSV-speler wordt nu in een minder vrije rol door Jol ingezet en kan zich nog niet profileren als een speler waar de tegenstander van moet schrikken. De Jong laat af en toe zien dat de leiding vertrouwen in zijn toekomst moet behouden, maar komt eigenlijk in het huidige systeem te weinig aan spelen toe. Ik vind het verschrikkelijk moeilijk om te zeggen welke van deze twee jongens genoeg potentie bezit om een toekomstige Ajax-tien te zijn. Misschien allebei, maar misschien ook wel allebei niet.

Mijn hoop heb ik dus maar gevestigd op de nieuwe Michael Laudrup, zoals hij door sommigen al liefkozend genoemd wordt: Christian Eriksen. Deze zeer getalenteerde Deen laat elke week in de A1 zien dat hij het niveau daar ontgroeid is met prachtige goals, heerlijke passjes en vooral heel veel spelplezier. Zijn naam wordt in de wandelgangen van de Arena steeds vaker genoemd en hij heeft zelfs Rodney Sneijder naar de achtergrond verdrongen, die werd gezien als het belangrijkste Ajax-talent van de laatste jaren.

Eriksen is nog maar zeventien jaar oud en eigenlijk mag ik niet teveel van hem verwachten. Talent moet langzaam gebracht worden want het is teer als een bloem en kan met een verkeerde behandeling verwelken. Of Jol zijn entree serieus overweegt is dus nog maar de vraag.. Toch lijkt overheveling naar de selectie een optie; Jong Ajax wordt naar alle waarschijnlijkheid overgeslagen. Dat moet toch iets betekenen? Die heerlijke pegels kan hij toch ook produceren richting een Eredivisiedoel?

Misschien klink ik wat wanhopig maar je moet het maar gaan doen, Christian. Ik ben al een poosje op zoek naar een nieuwe voetballiefde, een nieuwe tien om te bewonderen, een nieuwe god om te adoreren. Je voetbalt bij een club met een mooie traditie op je positie, Christian. Maak Dennis trots! Wees onze onverslaanbare nummer tien!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door mrkoel)

Een heel mooi stuk, al vindt ik dat Aissati eerst puur om 10 moet worden gezet! Een half seizoen lang, ik weet zeker dat hij dan de 10 voor de komende jaren kan zijn.

Alleen Ajacied023..een perfecte 10 alleen is helaas ook niet altijd voldoende voor prijzen.

13 december 2009 om 21:24

Waar baseer je dat in godsnaam op die jonge heeft nog helemaal niets laten zien bij Ajax. En het lijkt hem aan de mentaliteit te ontbreken om het te maken bij Ajax. Telkens speelt die draken van wedstrijden. Daarnaast lijkt hij zich meer bezig te houden met leuke maniertjes te verzinnen om zijn onbelangrijke goals te vieren dan om nou echt eens belangrijk te zijn voor Ajax. Hij is nog steeds het kleine mannetje van 16 dat bij Psv het grote talent was. Hij is ontzettend slap en verliest elk duel wat een beetje kracht vraagt. Ik snap niet dat hij daar niet eens wat aan doet, is het teveel gevraagd voor een profvoetballer om eens flink aan krachttraining te doen zodat je ook het lichaam krijgt van een topsporter?

Hij heeft genoeg geklungeld in het eerste het is tijd voor een nieuwe jonge die wel alles geeft en trots is om het shirt van Ajax te dragen, in plaats van een jonge die denkt aan het ballen te zijn op het voetbalveldje om de hoek.

Goed stuk!
Lekker geschreven en ik ben het ook met eens.
Wat ik wel jammer vind is dat er steeds meer analyses die samen komen uit reacties van anderen en minder echt eigen inzichten worden gegeven in Clubexperts. Best jammer.
Niet specifiek op jou stuk gericht, dat verdient gewoon 4 sterren.

Lekker geschreven, leest vlot weg. Alleen ik zie hier verder niks nieuws in. Zoals Kasper aangeeft zie je overal al teksten over Eriksen. Veel lof en noem maar op. Probeer voortaan iets meer diepte in het verhaal te krijgen

Je moet eens bij Reunie kijken, Ferdy Raaben! Gezegend met 2 benen en 1 hand. <33333333

he jongen rodney sneijder is een meer centrale mid een type xabi alonso niet te moeilijk te doen tikke terug en controleren op het middeveld erikson is een aanvallende mid en heeft nooit rodney verdrongen ze speelden altijd al samen op mid de een aanvallend de ander meer centraal verdedigend

maar desondanks niet slecht 4 sterren

11 december 2009 om 10:49

Bedankt voor jullie reacties en beoordelingen!

Ik weet dat Rodney een meer controlerende speler is, maar nergens in het artikel zeg ik dat hij een concurrent voor Eriksen is qua positie.. Gaat me er meer om dat ik en m'n maten het eerst altijd hadden over die Rodney, die komt eraan, en nu is hij als supertalent naar de achtergrond verdrongen omdat Eriksen de aandacht opeist.. Snappie?

Redelijk stuk. Begrijp wel dat je een 10 wilt. Alleen dan moet je wel een heel ander systeem spelen. Met dit systeem krijg je moeilijkheden als je met een 10 gaat spelen. Een de Zeeuw kan dan minder snel zijn diepgang zoeken dan dat hij nu doet. Maar het is wel mogelijk natuurlijk. Eerste helft Utrecht speelde Ajax ook met Aisati op 10. Wat niet onverdienstelijk ging. Het ontbreekt alleen die jongen aan zelfvertrouwen en bluf. Hij is een jongen die elke week moet spelen en onbetwistbaar vertrouwen van de coach moet hebben. Dat ga je bij Ajax natuurlijk niet zo maar krijgen.

Een nummer 10 heeft nog iets wat jij nog niet beschreven hebt. Het moet een bijna egocentrisch iemand zijn die continu de bal wil hebben. Aanspeelbaar wil zijn. Continu betrokken wil worden in het spel. Een aanwezige persoonlijkheid. Met veel zelfvertrouwen (wat niet altijd op de realiteit gebaseerd is). Oog voor het spel. Het spul kunnen lezen en begrijpen. Het vraagt iets extra's. Zoveel extra dat je medespelers je ook graag aan willen spelen. Dan moet je ook iets uitstralen.

Siem de Jong heeft dat absoluut niet. Bijna apathisch mannetje die niet de bal wil hebben. Wat over het veld toffelt. Het spel niet leest. Niet begrijpt. Niet dat zelfvertrouwen heeft. Niet dat beetje extra creativiteit. Niemand wil die jongen graag aanspelen.

Mickey heeft dat ook niet in zich. Kan dat spel ook niet lezen. Heeft ook niet dat beetje extra. Over Dario ga ik maar niet eens beginnen denk ik.

Redelijk bericht. Redelijke mening. Redelijk geschreven. Gewoon redelijk. Niet iets extra's zoals een nummer 10 betaamd of dat stukje spelinzicht...

11 december 2009 om 14:34

Wat betreft aanwezige persoonlijkheid ben ik het absoluut niet met je eens. De beste nummer 10 die ik bij Ajax heb zien spelen (bergkamp speelde bij Ajax niet op 10) is Litmanen. Deze twee heren zijn alles behalve dwingende persoonlijkheden, maar weten door hun uitzonderlijke kwaliteiten en inzicht wel veel ballen op te eisen. Bij Ajax is op dit moment de enige die dat kan Aissati. De Jong vind ik sowieso meer een middenvelder dan een 10, en zou verhuurd moeten worden om maar eens te laten zien of hij uberhaupt in de buurt van het Ajax niveau komt.

11 december 2009 om 14:47

Ik vind dat we Aissati tijd moeten geven. Hij was een aantal jaar geleden nog één van de beste spelers op het jeugd EK. Hij heeft een schitterende balbehandeling en vooral zijn pass/inzicht is fenomenaal. Hij kan alleen vooralsnog niet echt scoren en voor zijn gebrek aan duelkracht moet hij echt iets verzinnen.
Toch zou ik hem graag dit seizoen het voordeel van de twijfel willen geven. Hij krijgt trouwens niet echt de kans op 10, want hij staat vaak aan de zijkant. Deze jongen kan zo verschrikkelijk goed voetballen, laten we hopen dat dit er een keertje helemaal uitkomt..

11 december 2009 om 20:18

Helemaal mee eens. Op de nummer 10 positie wordt hij verdedigend ook meer ontlast dan op de linkshalf positie!

leuk stukje om te lezen... Ajax mist idd weer een spelverdeler, de Zeeuw probeert het, maar is het net niet vooral tegen Utrecht zag je dat hij het spel niet kon maken als er volle bak druk op word gezet, verder uitstekende speler, die wel spelinzicht heeft en de rest beter laat voetballen

Eriksen is nog (te) jong, maar dat hij binnen afzienbare tijd word doorgestroomd naar het eerste elftal bestaat geen twijfel over, zie vaak samenvattingen van Ajax A1 en daar komt hij altijd erg sterk over, het eerste elftal van Ajax is natuurlijke een grote stap en zoals wel vaker met de jeugd van Ajax is de stap te groot (zie Martina, Blind en in mindere mate de Jong), maar het zou fijn zijn als Eriksen de kwaliteiten beschikt om een echte nummer 10 te worden, dat Jol of ander toekomstige trainer de speelstijl weer aanpast zodat we weer met een echte nummer 10 spelen

leuk stukje. Ben toch wel erg benieuwd naar die Ajax-generatie in de A1. Vooral Rodney Sneijder schijnt erg goed te zijn maar als deze jongen nog beter dan wordt het straks nog leuk daar in Amsterdam..

jozefzoon niet te vergeten man de nieuwe suarez supersnel behendig en technich

Dromen van 'een voetbalgod' op tien mag uiteraard, maar erg realistisch is dat niet.
De verhoudingen in het internationale voetbal zijn nu eenmaal zo dat een speler die zich boven het maaiveld verheft direct wordt weggekocht en dat geldt zeker voor een nummer tien.
Een nieuwe Bergkamp zal daarom hooguit kortstondig te bewonderen zijn in de jeugd van Ajax.

Desalniettemin een leuk stukje om te lezen.

Waren er in de gouden jaren van ajax (1995 en 1996) niet ook meerdere debutanten van 17? Kluivert? Seedorf? (ookal was die geloof ik 18).......die kregen de kans en zie hoe! Ik ben het wel met je eens! Goed stuk

Goed stuk!
Leest lekker weg.
Aissati is toch ook gehaald voor de nummer 10 positie? Of vergis ik mij hier in?
Maar die heeft het tot nu toe ook nog niet echt waar gemaakt.

Leuk stuk.
Ik zeg 4 ster

Redelijk stuk, maar je kunt een stuk beter heb je in je volgende clubexperts laten zien. Deze is ietwat dromerig voor mijn gevoel.

Ook weer een lekker stuk. Leest lekker weg, die teksten van ajacied023.

OT: Ik ben het helemaal met je eens over het langzaam moeten brengen van talent. Daarom ben ik ook nu al bang dat de naam van Christian Eriksen teveel rond gaat. Darko Bodul was vorig jaar de hoop in bange dagen en die zit nu bij Sparta (welliswaar gehuurd, maar toch). Ik hoop net als de auteur dat er een nieuwe nummer 10 opstaat. En een nieuwe Bergkamp: Daar wordt de hele voetbalwereld blij van!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren