Stekelenburg had Suárez eigenlijk op zijn kop moeten geven

29 april 2007, een van de zwartste dagen in mijn voetbalgeschiedenis, voor veel anderen de mooiste. Ergens op een rustige camping midden in Utrecht zaten mijn neef en ik ieder met een I-podoortje in, twee keer vijfenveertig minuten gekluisterd aan de radio. Armen over elkaars blote ruggen in de zon. Nagelbijten, kreunen bij een goal van PSV of AZ, zachtjes juichen bij een goal van Ajax, Vitesse of Excelsior. Zachtjes juichen, want op de camping moest het rustig blijven. Het leverde onze familie prachtige foto’s op, mijn neef en ik zo aan de radio gekluisterd 90 minuten lang. Mij leverde het niets anders dan tranen op.

Een doelpunt, een doelpunt, vaak denk ik er nog aan terug. Waarom weet ik ook niet, de gedachte is blijkbaar niet uit te wissen. Een verschil van een doelpunt op 34 wedstrijden, zo marginaal en toch zo groot. PSV ging er ondanks alles toch vandoor met de titel en wij moesten ons troosten met een tweede plaats. Hoe het kon gebeuren? Het is een vraag die niet te beantwoorden is. Nooit meer, dat is in ieder geval iets dat wel duidelijk is voor alle Ajacieden.

Afgelopen zondag speelde Ajax een van de beste wedstrijden uit de afgelopen jaren of in ieder geval, de beste helft. Een matig Heerenveen, dat na een 2-3 uitoverwinning in Utrecht er toch weer helemaal bovenop leek, werd zoek gespeeld door een fantastisch Ajax. De ene goal nog mooier dan de ander, prachtig om te zien. Je kon er niet om heen, dit was prachtig voetbal.

Na een kwartier rust komen beide ploegen het veld weer op. 5-1 staat het dan, hoeveel doelpunten kunnen er nog bij komen? Het antwoord is toch enigszins teleurstellend te noemen, als blijkt dat de ruststand ook na 90 minuten nog op het scorebord staat. De afwerking is iets te mooi, iets te nonchalant en vooral iets te recht op de uitstekend keepende Brian Vandenbussche af. Er kan mee geleefd worden in Amsterdam, want met 5-1 winnen van Heerenveen, dat gebeurt nou niet elk jaar. Ook ik kan tevreden gaan slapen.

Maar dan krijg ik die nacht een nachtmerrie, de droom die terug doet denken aan de belachelijk hete lentedag ergens in april 2007. Een doelpunt, een doelpunt, dat spookt er door me hoofd. Dat moeten de spelers toch ook wel eens dromen denk ik dan of zouden ze er nooit meer aandenken. Zouden Gabri, Maarten Stekelenburg en Urby Emanuelson die dag dan verbannen hebben uit hun gedachten?

Zo veel doelpunten heeft Ajax al gemaakt dit seizoen, maar ook zoveel kansen verprutst. Tegen Sparta gingen van de 48 schoten er geen een tegen de touwen. En eigenlijk had in elke thuiswedstrijd van Ajax dit seizoen de score veel hoger kunnen en vaak ook moeten uitvallen. ‘Leren ze het dan nooit?’ Zeg je soms tegen jezelf, als er bij 3-0 alweer vrolijk vijf ballen over geschoten worden. Scoren tot je er bij neervalt moet je!

Als Luis Suárez in de 85e minuut voor de zoveelste keer in het seizoen de bal rechtdoor puntert op de keeper, had Stekelenburg rechtstreeks richting de zestien van Heerenveen moeten rennen om zijn aanvoerder op zijn kop te geven. Het kan hem niet een vreemd gebied zijn, hij is er tenslotte als een keer eerder geweest, daar in de vijandelijke zestien. De datum, 29 april 2007.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door hard)

goed stuk om te lezen, en wat je schrijft klopt. Het zou misschien wel goed idee zijn om bij het stukje wij ons troosten met een 2e plaats dit er bij te voegen: weer geen Europees voetbal. Dat was het jaar van Slavia Praag en Bratislava, als ik me niet vergis En de titel klopt niet echt..

25 november 2009 om 00:40

Zoals ik al had aangegeven, dit was niet mijn titel, maar is door voetbalzone gemaakt.
Mijn titel was:
Scoren tot je er bij neervalt
Ik had dat over Europees Voetbal kunnen doen maar bij mij is de honger naar de titel groter dan die naar de Champions League.

Een heerlijk stukje, lekker geschreven en ik kan me er helemaal in vinden. Ik heb er deze week geen nachtmerries over gehad, maar voelde me echt heel erg naar toen ik op stage in Frankrijk was, deze 29e dag van april, 2007. Het klopt wat je zegt, dacht er laatst nog aan.

Ik geef je 4 sterren, omdat het lekker geschreven is, het leest goed weg, maar brengt nou niet een geweldig nieuwtje, een verrassend feit of een schokkend verhaal. Daarom 4 sterren, maar nogmaals, heel goed geschreven! Keep up the good work!

Ten eerste wil ik zeggen dat ik je andere artikelen die je hebt gepubliceerd sterke artikelen vond.
Deze vind ik echter van een stuk lager niveau, er is geen nieuwe informatie. Ook vind ik het 'nachtmerrie' krijgen na de 5-1 een tikkeltje overdreven. Oké , dat Ajax de titel miste op 1 doelpunt was heel zuur, maar de kans dat dit nog een keer gebeurd is 2 %. Je kan het ook anders bekijken, als ze een keer gelijk hadden gespeeld ipv verloren was die titel ook binnen geweest, het op 1 doelpunt afschuiven is iets te makkelijk.

Conclusie, het leest lekker weg maar er is geen nieuwe informatie en ik vind de boodschap die je wil overbrengen ook niet echt aanslaan.

2 sterren voor jou deze keer.

25 november 2009 om 00:56

Kan me hier in vinden.
Bedenk me eigenlijk als ik jou reactie lees dat dit eigenlijk alleen bij de Ajacieden zal aanslaan omdat zij de situatie herkennen.
En trouwens een nachtmerrie kan je altijd krijgen, juist vaak op de momenten dat je beter in je vel zit. En anders bekijken, ik zou het zo graag anders willen bekijken. Feit wil dat een goal, makkelijker te voorkomen/te maken is dan een of meerdere punten.
Enja, de boodschap van mijn stukje is dan ook voorkomen is beter dan genezen.

25 november 2009 om 09:11

Ik vind het juist eens leuk dat je met een andere manier van schrijven komt. Bij clubexpert zie ik vaak veel feiten, maar weinig meningen en al helemaal weinig onderbouwing. Jij bent hier prima in geslaagd en de boodschap die je wilde overbrengen is duidelijk. Keep up the good work!

25 november 2009 om 16:56

Ik vind precies hetzelfde als wat jij net zegt.. Ajax speelde ook dat seizoen niet een al te best seizoen en als ze 1x gelijk hadden gespeeld in plaats van verloren dan waren ze ook kampioen geweest maar wat ook zo is is dat je dan een hele andere wedstrijd krijgt want az dacht al dat ze het binnen hadden als ajax op dat moment bovenaan stond was az gebrand om te winnen en dat was niet het geval kortom : je kan het van veel kanten bekijken..die 3de ster komt er nog wel jongens :D

Ik kan me het nog zo goed herinneren, tv op balkon en maar 'genieten', heb de hele buurt bij elkaar zitten schreeuwen, gelukkig woon(de) ik in Amsterdam, ze hadden er begrip voor.

Leuk stukje, begint een beetje homo-erotisch, magoed, hoort bij het voetbal..

Die middag van het kampioenschap van PSV kan ik me nog goed herinneren. Omdat ik de verslaggeving van de tv bagger vond ben ik maar gewoon radio 1 gaan luisteren. Was echt tenenkrommend en spannend, met natuurlijk een verschrikkelijke ontknoping voor Ajacieden. Ik denk echter dat het kampioenschap een paar weken eerder is weggegeven, in Waalwijk. Je weet het frustrerende gevoel in dit stuk wel weer prachtig terug te brengen, omdat je schrijfstijl erg goed is.

Inhoudelijk vind ik het echter een wat minder stuk. Het gelijkspel tegen Sparta is niet meer dan incident gebleken. Dat er tegen Heerenveen na rust wat minder goed met de kansen wordt omgesprongen vind ik niet zo'n probleem, zo lang ze bij een 0-0 of kleine voorsprong wel scherp zijn, zoals voor de rust. Je kunt niet elke week met 10-0 winnen. Bovendien mist elk team wel kansen, ook Heerenveen had er een paar in de 2e helft.

Goed stuk. Uitstekend geschreven goed te lezen en prima te begrijpen. Het was inderdaad een dramatische middag voor alle mensen die Ajax in hun hart hebben zitten. Over het gehele seizoen kwam Ajax slechts 1 goal te kort om kampioen te worden. Het was een deceptie. Iedereen dacht dat het AZ of Ajax ging worden. Niemand verwachtten nog dat het Psv zal kunnen worden. Maarja wel hoor,
het werd Psv.
4 sterren zeker waard! Mijn complimenten,ga zo door!

Leuk stuk je herinderd ons er nu alleen aan waar we niet aan herinderd willen worden, beetje tegenstrijdig!

25 november 2009 om 15:41

Hoe erg we (urby, Stekel en Gabri) er dan ook niet aan herinnerd willen worden, we zullen wel onze les eruit moeten trekken.

Ik heb 2 meningen over dit verhaal, om te beginnen vind ik het mooi geschreven en je hebt wel, zoveel scoren als mogelijk is, maar op dit moment denken de teams nog niet aan de titel, ajax staat 3e en moet nog een paar punten inhalen op Twente en Psv, dat is nu de 1ste zorg, die doelpunten komen later wel!

Tja, leuk geschreven hoor, maar dit is weer zo'n column die iedereen in zijn hoofd heeft. Natuurlijk heb je het prachtig in letters overgebracht, maar ik vind eigenlijk dat een clubexpert met nieuwe dingen moet komen, en stil moet staan bij feiten die we nog niet kennen. Hier zit dit beide niet achter en er zit ook geen enkele mening achter, dus deze column vind ik - ondanks de schrijftaal- zeer zwak.

Goed geschreven verhaal: je maakt op een leuk verhalende manier duidelijk waarom doelsaldo van belang is en echte winnaars door moeten gaan.

Je vergeet trouwens bij dat saldo dat scoren maar de helft van het verhaal is: je moet de tegendoelpunten er nog van aftrekken. En is het geen voetbalregel dat de beste verdediging altijd kampioen wordt? Het seizoen 07-08 was daar misschien een uitzondering op, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Voor het goede schrijfwerk vier sterren van een Feyenoorder.

25 november 2009 om 14:51

Klopt maar op de verdediging valt weinig aan te merken dit seizoen, er vliegt wel eens een bal in, door een klein foutje, ja dat is voetbal het zou ook niet leuk zijn als er nooit eens een tegen je invliegt. Vorig jaar was een dramatisch jaar voor onze verdediging, dit jaar staat het gewoon netjes.
Ik kan mij soms hoe mooi er ook gespeeld wordt toch ergeren aan hoe er met grote kansen omgesprongen wordt, dat je echt door je TV heen of van de tribune af wilt rennen en vul maar in...

Ik vind je artikel leuk geschreven, maar zoals bij zoveel van deze clubexperts krijg ik het idee dat het stuk is geschreven door iemand van 15 jaar oud. Je verhaal komt er echt een stuk minder geloofwaardig door over. Probeer eens een mooie zin te schrijven en begin met spelfouten te vermijden. Verder is het een leuk stukje en wat je zegt over kansen verprutsen: daar zit zeker wat in. Ik denk dat het gewoon echt komt doordat Ajax nog altijd een wisselvallig team heeft. In potentie spelen ze waarschijnlijk het beste voetbal van Nederland, maar het komt er lang niet altijd uit. Het moet veel constanter worden. Daar kan Jol waarschijnlijk wel wat aan doen als hij de tijd krijgt. Er zit zeker een stijgende lijn in.

25 november 2009 om 15:07

De werkelijkheid wil dat ik 15 ben... nee ben 19.
Maar opvalllend je zegt dat het leuk geschreven is en vervolgens dat ik mooie zinnen moet schrijven. Een beetje tegenstrijdig.

Ik ben het volkomen met je eens, dit gaat al best lang zo. in principe als elke kans een goal is, wordt Ajax kampioen, aar Ajax scoort gewoon weg veel te weinig en zulen daarom geen kampioen worden.

Mooi stuk! Ik zag het die zelde dag somber in totdat Excelsior begon te scoren.
Ik dacht, ''zou het kunnen'' Na die 90 minuten kon ik wel janken! 1 goal! Echt mooi stuk!

is gewoon goed geschreven!!!
niet zeiken over spellings fouten.
het gaat om de inhoud niet???"

Mooi stukje. Wie verwachtte dat PSV Kampioen zou worden. Ik iig niet. Met een vrolijk gezicht ging ik naar Rotterdam en met een gebroken hart, jankende vrienden en één woord dat klinkte; Hoe?, ging ik terug naar Alkmaar.

Aardig stukje, mooi verhalend je gedachtes op papier (nou ja, papier) gezet.
Je krijgt 4 sterren van me.

Goed stuk! Ik zat met hetzelfde gevoel te kijken!!!

Het drama en de kater van het verdronken verdriet staan me nog steeds bij. Mooi geschrevn dat gevoel wat op dat moment overheerst en wat ook in dit seizoen weer van toepassing kan zijn omdat de topdrie dicht bij elkaar blijft staan. Als PSV en Twente nog punten laten liggen kunnen we weer deze ontknoping krijgen. ieder doelpunt wat je er dus nu inprikt hoef je dan niet in de laatste wedstrijd te maken.

Mooi stuk om te lezen. Vindt dat je het moment voor veel fans goed hebt verwoord.

Leuk geschreven, maar ben het niet helemaal met de inhoud eens. Ik kan me vergissen, maar in het seizoen 2006/2007 speelde Ajax een memorable wedstrijd tegen Sparta, waarin het al vlug 3-0 stond. Ten Cate bracht toen een aanvallende speler (perez) voor een verdediger in (ogararu), om aan het doelgemiddelde te werken. Sparta kwam tot 3-2 terug, waarna het uiteindelijk 5-2 werd...als Ajax die dag niet geforceerd naar doelpunten op weg was gegaan, was die april dag voor jou (en voor mij ook wel hoor) een stuk beter geëindigd.

Daarnaast, 5-1 tegen Heerenveen is een hele goede score. Het hedendaagse voetbal staat voor een groot deel met de mogelijkheid tot doseren. FC Twente is daar dit seizoen een goed voorbeeld van, PSV al een aantal jaren, maar ook internationaal hebben veel ploegen daar succes mee. Want zo vaak zie je geen dikke uitslagen meer. 2-0 is voldoende, de extra energie die 4-0 kost kan je de week daarop net tekort komen.

1 december 2009 om 10:11

Ik zeg nergens dat ze extra moet aanvallen, ik hekel alleen het nonchalante in hoe Ajax bij tijd en wijlen met de geboden kansen omspringt.
Met wrange was trouwens nog dat je in de filmpjes (van ik ben rood, ik ben wit,ik ben Ajacied ook af en toe Cruijff zag die beweerde dat een Ajacied het mooier vond als er bij 3, 4-0 een paar keer op de paal geschoten werd in plaats van op de goal. Dat filmpje hebben we na die wedstrijd in Tilburg nooit meer terug gezien.

Mooi stuk.

Wat ik eruit kan halen is je gevoel en de pijn die je had.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren