Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De bouw van een talentfabriek

Laatste update:

Gary Cook, directeur van Manchester City, kondigde gisteren aan dat zijn club ging stoppen met enorm kopen, en zich ging focussen op een systeem ‘zoals Arsenal heeft’, met zowel nationale als internationale jeugd die ook echt doorbreken en spelen. Ietwat prematuur, want zoveel hebben de jeugdspelers (op uitzonderingen na) nog niet bereikt. Maar wat is nou een jeugdopleiding, en hoe creëer je er een? En waarom duurt het zolang voordat er Engels talent doorbreekt? Ik hoop dat nu aan te kaarten.

In 1996 kwam Arsene Wenger aan de macht bij Arsenal. Een Fransman, die eerder al manager was geweest van Monaco, Wenger is een enorme fan van jeugdopleidingen. Daar zijn redenen voor: Monaco heeft veel Frans talent en bovendien ook veel talent dat oorspronkelijk uit Afrika komt. Daar kon Wenger van profiteren. Hij merkte, dat talent zelf opleiden er voor zorgt dat spelers jouw systeem beter begrijpen. Dus ging hij dat toepassen. Spelers die doorkwamen, zoals Emmanuel Petit, konden veel beter begrijpen wat er van ze verwacht werd. Ook had Frankrijk een heel ver gevorderd nationaal systeem: academiën als Clairefontaine en anderen leverden elk jaar talent op, die dan als zestienjarige opgeslokt werden door de slimme clubs. In Engeland was dit echter helemaal anders.

De FA was een sloom, oubollig monster. Men geloofde niet in nationale systemen: er waren een aantal academiën, maar die waren vooral commercieel, en niet heel succesvol. Sir Alex Ferguson was de eerste hervormer. Hij zocht in plekken als Salford, armere wijken met veel voetballers, naar jonge spelers. Er is immers de regel dat je jeugdspelers alleen binnen een bepaalde radius mocht contracteren en dit beperkt heel veel clubs. Voor uitzonderlijke talenten, als Giggs en Beckham, maakte hij een uitzondering: die liet hij met ouders en al overkomen. Ferguson deed er echter ook ruim tien jaar over, voor zijn systeem helemaal goed was. Hij had bovendien het geluk dat Salford en de rest van Greater Manchester een uitzonderlijke groep talent had, die hij goed wist te vinden en herkennen. Hij won er titels mee.

Wenger wist dat hij dat ook moest doen. Een van de eerste dingen die hij deed, was het opzetten van een echte academie op de Hale End. Hij had echter het probleem dat het jaren (ongeveer tien) duurt voordat dit enig succes op ging leveren. Waarom? Je moet scouts aantrekken, die talent herkennen. Je moet connecties hebben bij scholen, sportverenigingen, je moet voetballeraren hebben en je moet een rapport opbouwen. Je moet weten waar je moet scouten, en dat duurt even. Je hebt natuurlijk uitzonderingen, spelers als Ashley Cole, maar verder was het weinig soeps. De beste talenten waren dan ook Frans: Anelka, Vieira, Henry. Omdat het systeem daar wel klopte. Arsenal had bovendien nog een ander probleem: Noord-London.

Neem bijvoorbeeld Leeds. Dat is een (arbeiders)stad met meer dan zevenhonderd duizend inwoners, en maar één profclub. Die profiteren dus keihard. Daar komen dan ook ongelooflijk veel talenten uit voort. Arsenal ligt in Noord-London, in hippe wijk Islington. Daar wonen weinig families, die vooral verhuizen naar het platteland. Bovendien is het een rijke wijk, en in Engeland is voetbal nog steeds een ‘volkssport’. Daardoor hebben ze een kleinere poel om uit te vissen. Het kost dus veel tijd, voordat je resultaten haalt. Traditioneel zijn er succesvollere clubs: West Ham, Everton. Clubs uit minder welvarende delen van grote steden. Manchester United idem. Daar komt echt talent door. Dat wordt niet begrepen.

Wenger moest jarenlang terugvallen op buitenlanders, soms met succes en veel vaker zonder: er zijn tientallen flops te bedenken. Nu gaat het goed. Er komt veel talent door. Het heeft ook voor scouts bij buitenlandse spelers jaren geduurd voordat duidelijk was wie kaf was en wie koren. Het duurde jaren voordat Arsenal een klein beetje een opleiding op gang had. Dat zien sommigen niet. Wat zij ook niet zien, zijn de jeugdspelers zelf. Het is heel makkelijk om denigrerend te zijn over talenten die je zelf nooit hebt gezien. De huidige generatie, zowel Brits als buitenlands, die bij Arsenal speelt is speciaal. Liam Brady maakte laatst de opmerking dat Gibbs, Ramsey en Wilshere ‘de top van de ijsberg’ zijn: er zit nog zoveel meer onder.

Waarom zijn ze speciaal? In de gehele academie spelen ze een 4-3-3 zoals Arsenal nu doet. Overal ligt de nadruk op techniek, en balbezit. Wenger is bovendien een perfectionist en elk minuscuul detail overziet hij. Veel coaches behoren tot de besten en veel scouts zijn vertrouwelingen van Wenger. Wenger schijnt bijna alle jeugdspelers te kunnen opnoemen en welke plek ze spelen. Hij heeft er jaren over gedaan, maar nu is alles naar zijn wens. En dan krijg je speciale resultaten.

Sommige clubs hebben een paar toptalenten. Charlton heeft Shelvey. Aston Villa heeft Albrighton en Delfouneso. Tottenham heeft Bostock. Liverpool heeft Buchtmann. Maar clubs die jarenlang echt gewerkt hebben aan hun opleiding, hebben er veel meer. Everton heeft Rodwell, Vaughan, Baxter, Gosling en veel meer. Manchester United heeft Macheda, Pogba, Wellbeck, Ljajic, Cleverley en meer. Bij West Ham spelen fantastische jongelingen, bijna allemaal uit de buurt, dus uit Oost-London of Essex. En dan heb je Arsenal… De vruchten worden afgeworpen. Op Ferguson na is Wenger de belangrijkste pionier. Maar wanneer wij zijn lofzang zingen, of onze talenten noemen, worden wij bekritiseerd. Blindelings. Dat is jammer.

De reden voor een gebrek aan Engels talent is kraakhelder, maar wordt nu overwonnen. Fabio Capello heeft al heel vaak de lofzang gezongen van het systeem van Arsenal, en hoe goed de jongens zijn die doorkomen. Wanneer anderen, zoals Harry Redknapp en Lord Tiesman, dat ook doen, zegt dat wel wat. Ik begrijp heel goed dat het raar is dat er weinig Engelsen doorgekomen zijn: maar dat is zo, en er is heel weinig aan te doen. Maar het is geen falen van Wenger. Wij Arsenal fans hebben echter het recht om blij te zijn met onze jeugd. En ik als persoon vind het leuk om anderen daarvan op de hoogte te brengen. Het team dat vorig jaar de jeugd-dubbel won was speciaal, en grotendeels Engels. Kijk naar de Carling Cup en je ziet de toekomst.

Het bouwen van een jeugdopleiding is een lang proces. Ferguson deed er jaren over, en dat is een van de beste managers allertijden. Wenger is ook nog lang niet klaar, maar het project begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Zowel Britse spelers als buitenlanders. Kijk eens naar Spurs: eerst Frank Arnesen, daarna Damien Comolli. Gooi er miljoenen tegenaan en hopen op talent. Zo werkt het niet, en dat blijkt maar weer eens door de verandering die Manchester City wil bewerkstelligen. Je moet een systeem bouwen. Dat duurt even. Wij zijn eindelijk zover dat het resultaten op gaat leveren. Wacht maar, ze komen eraan.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk stuk maar volgens mij moet je voor een echt goede jeugdopleiding juist niet in de toplanden kijken. Dat komt omdat de jeugd in die landen vaak moeilijker door kan breken omdat het niveau daar hoger is. De tussenstap zoals de Eredivisie is voor de talenten die goed zijn maar geen Messi of Fabregas broodnodig. Dat is ook een van de redenen waarom clubs als Ajax, Sporting Lissabon en Partizan zulke goede jeugdopleidingen hebben, misschien wel de beste van de wereld.
Voor een topland heeft Arsenal natuurlijk wel een uitzonderlijk goede jeugdopleiding.
3(,5) sterren
Edit: Ik fabriek wel fout gekozen. Ik weet zo snel niet wat er anders zou moeten staan maar het gaat wel om mensen, jonge mensen, vaak wordt er op VZ verontwaardigt gereageerd als er weer zo'n talent van 13 uit een ander land wordt weggeplukt, dus fabriek is hier nog al een foute keus.
Tip: Ken je doelgroep

19 november 2009 om 18:37

Fabriek is juist expres gekozen om een beetje evocatief te zijn...
Ik heb geen doelgroep, want men moet zelf maar beslissen of ze het lezen: concessies vind ik niet nodig.

20 november 2009 om 09:58

Prima artikel hoor. Ben zelf wel groot fan van Arsenal en ook zeker de jeugdopleiding. Er zit ook genoeg Engels talent, dat is zeker, met Gibbs, Walcott, Lansbury, Bartley, Simpson enz.

Prima gekozen titel ook. Zo werkt het tegenwoordig vaak. Massaproductie aan jeugdtalenten

prima 4 sterren

20 november 2009 om 23:21

Laten we maar doorgaan met Gilbert, Hoyte, Aneke, Afobe, Sanchez Watt. Wat heeft Arsenal toch een jeugd om van te smullen

Een prima stuk, beetje algemener dan de vorige stukken over de jeugdopleiding, waar individuen werden behandeld. Ik vind het leuk om te zien dat een club met een goede jeugd enigzins succesvol kan zijn. Daarmee doel ik op geen tastbare prijzen, maar toch in de top van Europa meevoetballen en meestal met een van de mooiste zoniet het mooiste spel.

Nu de vraag is, denk je dat ze door kunnen stormen naar het eerste elftal? Ik hoor veel positieve berichten over jongens uit de jeugd, maar als ik het nu al bekijk in het 1e elftal van Arsenal spelen al een aantal getalenteerde jongens. Zal dit niet de doorstroom vermoeilijken?

4 Sterren voor je stuk! Erg goed, 5 sterren is absolute top, en daar zit je net onder

goed stuk dat er inhoudelijk wel diep op ingaat. Gelukkig eens iets
anders dan die talentenstukjes, niet dat ze slecht waren, maar zo snel
achter elkaar was een beetje teveel van het goede.

een minpuntje vind ik de interpunctie, het heeft geen effect op mijn
beoordeling, maar het leest wel minder prettig. Voor mij dan althans

ik zou wel eens een artikel willen lezen waarin de opleidingen van Everon, Man Utd en Arsenal worden vergeleken, maarja dan heb je een mix nodig van verschillende club-experts denk ik

19 november 2009 om 18:36

Helemaal gelijk, maar dat zou mij best leuk lijken, een algemeen artikel waarin vergeleken wordt.

Ja, mijn interpunctie is bagger. Daar ga ik toch aan werken. Je hebt ook gelijk dat ik te snel schreef: een nadeel van enthousiasme.

Dank voor je punten.

Heel goed stuk, 4 punten. Knap dat je er zo veel vanaf weet, vooral fan ben ik van die aparte stukjes wat je schrijft over jeugdspelers van Arsenal. Ik hoop dat er daar meer van komen en 1 per week ofzo doet.

Uitstekend verhaal waar ik bij je andere artikel al een compliment voor gaf. Op het moment kan ik hier niets aan toevoegen en vooral dat punt over de regios is cruciaal; Arsenal heeft nou eenmaal een piepklein vijvertje om uit te vissen.

Off: Wat weet je van Jamie Edge? Had z'n transfer een beetje gevolgd maar verder niets meer van gehoord verder...

19 november 2009 om 19:49

tja, dat verhaal is lastig uit te leggen want de regels zijn heel erg vaag en bovendien heb je maar een beperkt aantal woorden...

Jamie Edge is erg goed. Centrale verdediger of middenvelder die flink kan tackelen en springen maar ook goed gecultiveerd is, kan veel plekken bezetten en is een echte actieve speler. Heb ik twee keer zien spelen. Is geblesseerd geloof ik. Was volgens de baas van Cheltenham (geloof ik) hun grootste talent ooit. En door hem te kopen en royaal te betalen heeft Arsenal die club gered van de afgrond: ook aardig

19 november 2009 om 20:04

Dat van die transfer had ik nog meegekregen ja, voor de verandering was het eens een transfer waar alle partijen vrede mee hadden. Ik hoorde ook veel goede dingen over hem, maar vroeg me al af waarom ik niets van hem hoorde. Een blessure zou alles verklaren.

pogba speelt toch niet bij manchester ik dacht bij le havre nog verder een wereldstuk je bent een echte kenner ga zo door 5 sterren

19 november 2009 om 21:31

Pogba is vorig jaar overgekomen van Le Havre naar Man U, maar zowiezo indrukwekkend dat je weet dat hij daar vandaan kom!

19 november 2009 om 21:45

het is wel sowieso he martijn(a)

Goed stuk en goed uitgelegd, heel af en toe lees het niet zo heel fijn door maar dat kan gebeuren als je zo een lang stuk hebt. De vergelijkingen mochten wat verder uitgewerkt worden, bovendien mis ik bij Villa Fabian Delph.

4*

19 november 2009 om 21:47

Vind ik toch meer een aankoop, Delph is fantastisch maar deze zomer op 19 jarige leeftijd gekocht. Voor mij te oud om als opleidingsexponent te tellen.

19 november 2009 om 21:49

Dat is wel waar ja, maar dan vind ik Pogba ook een aankoop, ik weet dat Delph al ouder is maar het is niet een speler die zich al op hoog niveau bewezen heeft.

22 november 2009 om 10:13

Delph is toch meer een jeugdtalent van Leeds en een aankoop van Villa. Hij is binnengehaald om het vertrek van Barry een beetje op te vangen. Heb je trouwens nou 1 ster gegeven? Is dat niet nogal overdreven?

Wederom een heerlijk stukje Mart, Ga zo door ! uiteraard 5 sterren

Arsenal produceert nu allemaal talenten met een magnifieke techniek, maar de harde werkers moeten zeker van buitenaf gehaald worden. De nadruk ligt bij de jeugd van Arsenal op techniek, balbehandeling en -snelheid. Zeker goed, want hoe speel je goed positiespel zonder een goede techniek. In de jeugd winnen ze (bijna) alle wedstrijden met redelijk groot gemak. Maar tegen de echte grote ploegen die ook voetbaltechnisch heel sterk zijn, win je wedstrijden in details en op karakter.

Dan leg je het vaak af tegen spelers die altijd hebben moeten knokken voor hun carriere en vele tegenslagen hebben gekent. Spelers die je met een opdracht het veld in kan sturen ( als je begrypt wat ik bedoel). Zulke spelers heb je ook nodig. Nu heeft Arsenal 2 a 3 van zulke spelers in hun selectie en ik hoop dat Wenger ook daar naar kijkt en dan hoop ik dat Arsenal weer grootse dingen gaat doen in de toekomst, want het is genieten geblazen met de Gunners op het scherm.

Mooi en interessant stuk, een keer iets anders dan over het vlaggenschip of gevestigde toppers te lezen.

Goed stuk, weer 4 vier sterren. Reden voor het ontbreken van de vijfde ster is een stukje reflectie. Zelf vind ik dat je als Arsenal fan machtig trots mag zijn op de jeugdopleiding, maar er echt mee pochen is misschien wat voorbarig. Daarvoor mogen er eerst wat betere "producten" uit voort komen. Ben het er wel helemaal mee eens dat wat Wenger hier neerzet voor Arsenal op langere termijn echt geweldig gaat zijn. Het Spurs "wij hebben zoveel Engelsen" verhaal gaat er dan bij mij ook niet in. Gewoon (te) dure aankopen allemaal.

Verder ben ik benieuwd of Arsenal zo niet een probleem zal krijgen als wat Ajax ook heeft gehad, namelijk dat de weerstand op jeugdniveau zo laag is, dat de spelers een stukje mentale weerbaarheid zullen missen. Ik ben erg benieuwd wat Wenger, Brady e.d. hiervoor bedacht hebben.

20 november 2009 om 09:34

Ik dacht dat ik hier al het een en ander aan zelfreflectie en waardering voor anderen had ingegooid? (ik zeg in de introductie dat het iewat prematuur is van Cook, toch?)
Dat mentale is zeker een kwestie maar wij weten ook hoe slechte Wenger zulke spelers tolereert, dus die breken dan gewoon niet door.

20 november 2009 om 09:39

Excuus, het woord reflectie is hier door mij verkeerd gekozen inderdaad. Je doet dit inderdaad zowel aan het begin en het eind van het artikel. My bad.

Probleem is dat je met clubsexperts (ondanks dat je hier een poging tot gedaan hebt) binnen een club blijft. Een echte vergelijking Man Utd was misschien leuker geweest, maar daar heb jij waarschijnlijk minder inzicht in.

Wat betreft de mentale begeleiding ben ik het met je eens: Pennant, Bothroyd en Bentley zijn mooie voorbeelden.

20 november 2009 om 09:47

Wat ik eerder al zegt is dan toch wat ons dwars zit: een echte vergelijking duurt te lang (je hebt een beperkt aantal woorden) en bovendien trek je aan het eind een conclusie. Als ik die in het voordeel trek van Arsenal verlies ik hier mijn geloofwaardigheid (want dan ben ik een Arsenal fan met een roze bril) en als ik Man U het voordeel geef lieg ik gewoon Maar ik vind het een interessant idee en ik ga eens kijken of ik iets hierover kan doen, met 20legend bijvoorbeeld.

aardig stukje, maar je vergeet wat mij betreft één belangrijk feit:
Voor clubs als west ham en everton is het opleiden van talenten vaak succesvoller omdat het niveau van het eerste team lager licht. Het niveau van hun opgeleide spelertjes hoeft niet zo hoog te zijn als dat het niveau van de jeugdexponenten van de traditionele top 4. Hierdoor slagen een stuk meer eigenopgeleide spelers bij de andere clubs dan bij de top-4.

Goed geschreven, maar persoonlijk word ik een beetje moe van al die eenzijdige Arsenal verhaaltjes...je kan wel zeggen dan moet je niet lezen (maar dat bepaal ik zelf nog wel :-) in principe elk stuk over een veotbalteam wil ik wel lezen... Je schrijftstijl is volgens mij wel in orde maar het onderwerp wordt zo zzzzzzzaai

20 november 2009 om 09:33

Dat zegt dan meer over of de afwezigheid, of het lage niveau van de andere clubexperts. Zelf lijkt me dat eerste het meest waarschijnlijk.

20 november 2009 om 09:37

Tja, dat krijg je als je over een club schrijft met een goede en zelfvoorziene toekomst. Dan worden mensen enthousiast en gaan ze er optimistisch over schrijven. Beetje het doel van clubexpert, je eigen mening geven over de club waar je van houdt en veel van weet en dit is mijn mening: het gaat goed met Arsenal, ondanks het Engelse jeugd systeem, en dat is te danken aan pioniers als Ferguson en Wenger. En dat men niet moet zeuren over talentartikels, de meesten vinden dat leuke artikels.

20 november 2009 om 10:17

Ik persoonlijk vind dat je ook een overload aan talenten artikels kunt schrijven.. met veelal dezelfde info! maar begrijp me niet verkeerd ik waardeer het wel dat jullie (arsenalfans) veel schrijven over jullieclub..en qua tekst opbouw etc etc zit het ook in dit artikel goed inelkaar...

Trouwens club met een goede en zelfvoorziene toekomst...weet niet of ik dit als een soort van aanval moet zien..maar vooruit ik laat het een keer langs mij heengaan zonder in discussie te gaan over de vele talente afkomstig uit de EU die in de jeugd spelen van Arsenal...

Ik zal deze keer niet zeuren..

4 sterren.. vooral omdat ik dit al eens gelezen had in onze vorige discussie. maar leuk stukje...

20 november 2009 om 10:51

Naja, ik heb het enigzins aangepast he...
Maar ga maar zeuren, van jou kan ik het hebben. Ik geloof dat er wat zelfkritiek in zit, hier en daar...

20 november 2009 om 10:59

Hier en daar ja.... Mag van mij nog wel wat feller... :P Maar goed ik heb makkelijk praten. Ik kan me voorstellen dat zo'n stuk schrijven alleen al veel tijd en onderzoek vraagt. Daarvoor alleen al respect. Ik zou iets feller willen zien dat er zo weinig spelers doorkomen. Dat vraagt tijd... En iets over dat je een bepaalde verantwoordelijkheid naar je land toe hebt dat je talenten van je eigen land moet laten doorstromen. Stel je nou eens voor dat er een 5+6 regel komt.. Wat dan? Moet je dat ook niet een stap voor zijn? Is het alleen al niet uit moreel oogpunt. (wat op zich al een interessante discussie is). Ik zie wel vooruitgang trouwens. Iets meer zelfkritisch. Dat mag van mij nog wel wat steviger. Maar ik begrijp ook dat het in het aard van het beestje zit.

Haha wat prachtig, nu blijkt dus gewoon dat sommigen liegen over hoeveel sterren ze geven. Hilarisch.

20 november 2009 om 11:09

Hé je kan veel van mij zeggen.. maar ik ben wel eerlijk naar je toe..

20 november 2009 om 11:12

Niet alleen naar mij... ik ben net clubexpert artikelen gaan kijken en veel mensen zeggen dat ze iets geven en geven dan iets anders. Dat gebeurt bij iedereen. Het grappigste: het zijn vooral de clubexperts zelf die het doen, omdat ze op die ranglijst hoog willen staan

20 november 2009 om 11:49

Wat ook opvalt is dat de meeste mensen het idee hebben dat zodra ze het er niet mee eens zijn, het gelijk waardeloos is en het 1* geven. Zie ik vooral terug bij mijn nogal kritische artikelen.

20 november 2009 om 11:23

Dit is inderdaad uiterst komisch, weet je meteen wie je serieus moet nemen en wie niet! Zie ook dat ik dit nog geen beoordeling heb gegeven, erg handig. Chapeau voor deze toevoeging, hopelijk zorgt dit voor een wat redelijkere discussie en beoordeling.

20 november 2009 om 12:23

Even een stomme vraag.. Hoe stem je nu? Want ik heb op een topic gereageerd waar ik nog niet gestemd heb maar ik heb wel gereageerd.. Er blijft echter staan dat ik pas kan stemmen als ik gereageerd heb...

20 november 2009 om 12:38

Nog een keer reageren.... lijkt me.

je hebt gelijk pogba is naar manchester gekomen op 6 oktober 2009 maar was vorig jaar al aangelegd oh en gosling is twee jaar geleden overgekomen van plymouth dus dat is ook een aankoop toch??

20 november 2009 om 12:19

Ja, beiden overgenomen. Maar beiden op een leeftijd dat ik vind dat ze gewoon gelden als jeugdspelers, maar, zoals ik hieronder bij Tonymonty zeg, de definitie daarvan moet in het vervolg duidelijk gemaakt worden.

Heel leuk stukje. Maar persoonlijk vind ik dat wanneer je spelers op hun 16de of later naar je club haalt dat ze dan eigenlijk niet echt als jeugdproducten mogen gezien worden. Topclubs zoals Arsenal, Manchester, Chelsea,... scouten over heel de wereld om dan jongens vanaf hun 12de ofzo weg te plukken. Maar ik vind dat dit dan eerder valt onder een uitstekende jeugdscouting meer dan onder een uitstekende jeugdopleiding. Bijvoorbeeld manchester haalt jongens als Ljajic en Pogba dat zijn in mijn ogen geen jeugdspelers meer maar gewoon jongens die vroeg doorbreken. Of stel bijvoorbeeld dat Chelsea Lukaku van Anderlecht haalt, nu 16 jaar, en ze zetten die jongen dan 3 jaar terug naar de beloften en op de dag dat hij doorbreekt bij Chelsea zal men opeens spreken van een speler opgeleid door chelsea terwijl hij eigenlijk gedurende 11 a 12 jaar in belgie is opgeleid en dan 3 jaar in engeland.
Maar nog eens dit is gewoon mijn mening en moet je dan ook absoluut niet als kritiek zien.

20 november 2009 om 12:00

(opbouwende) Kritiek is heel welkom en gewaardeerd. En enigzins heb je gelijk. Maar een 16 jarige zal negen van de tien keer niet in het eerste team terecht komen en dus eerst jaren in de jeugd doorbrengen en is daarom in mijn ogen een jeugdproduct. Maar ik kan het onderscheid in het vervolg wel beter duidelijk maken, dat merk ik. Dank je!

wel leuk stuk 4 sterren!

Weer een leuk stukje over de jeugdopleiding van Arsenal.
Er breken inderdaad steeds meer spelers van een goed niveau door;
Ben zeer benieuwd wat dat oplevert de komende jaren!

Voor mij blijven Barcelona en Arsenal de voetbalclubs die ik het liefst zie spelen. Niet alleen vanwege het feit dat ze altijd trachten attractief te voetballen, maar ook vanwege het groot aantal spelers dat uit de eigen jeugdopleiding komt!

4(,5)*

Waarom geen 5?
Ik vind het een geweldig stukje, maar ik ben van mening dat ik je alleen 5 sterren kan geven als het zo goed is, dat ik het bij wijze van spreken nog een keer over zou lezen! Dat is mijn persoonlijke mening.

Je raakt een aantal belangrijke punten aan. Vooral wat betreft de regelgeving voor jeugdwerking in Engeland moet er echt iets gebeuren. Het is gewoon ronduit belachelijk dat jeugdscouting binnen zo'n kleine radius van de thuishaven moet gebeuren.
En welke reden ze er ook voor mogen hebben, het schiet volgens mij z'n doel voorbij als het dan wel mogelijk blijkt om 16-jarige Italianen naar de stad te halen.
Weet je trouwens hoe het precies zit met die regelgeving? Geldt dat enkel voor het adres van de speler in kwestie? Of geboorteplaats? En tot welke leeftijd geldt dit precies?

Een negatief puntje vind ik is dat je een aantal spelers noemt die ik zeker niet als jeugdproduct zou omschrijven, nu toch zeker nog niet. Bijvoorbeeld Pogba en Aaron Ramsey. Die zitten nog maar net bij de club (ramsey goed 1 jaar, Pogba een paar maand) en zou ik in dit verhaal dan toch niet echt vernoemen. En Ljajic komt in januari pas definitief naar Manchester

Al bij al kijkt Arsenal toch een hele mooie toekomst tegemoet denk ik. Niet alleen vanwege die talenten, maar ook vanwege de financiële slagkracht die het zal hebben in de nabije toekomst. Qua omzet al een van de grootste clubs ter wereld en waar heel wat van dat geld voorlopig nog naar afbetalingen en investeringen gaat, zal dit in de toekomst veranderen.
Arsenal zal ook met miljoenen kunnen gaan smijten als ze dat willen. En dan is het maar de vraag of ze aan die verleiding kunnen en zullen weerstaan. Iets wat Ferguson uiteindelijk niet gedaan heeft. Hij is meer een systeem gaan gebruiken van jeugdig talent ontwikkelen, gecombineerd met dure aankopen waar nodig.

Ben weer een stuk wijzer geworden en heb een hoop geleerd . bedankt Mart.
Goed geschreven en laat wederom je passie zien. Dit keer zelfs met wat zelfkritiek.

leuk stuk om te lezen hoe het gaat met de jeugdopleidingen..

Als eerste bedankt voor deze uitgebreide versie van clubexperts.

Ik waardeer het enorm wat je hier hebt beschrevenen eigenlijk zou een Manchester United expert dit ook moeten doen en dan vergelijken. Ik vind het mooi dat je de hele opkomst beschrijft. Want het is een stuk gemakkelijker om over een klein ding te praten, bijvoorbeeld de spelers van het afgelopen jaar. Ik vind het ook zeer netjes dat je er Ferguson bij betrekt, want doordat die twee blijven concureren, kunnen beide clubs er van profiteren.
Ook is het goed om te weten, dat clubs zich maar in een bepaald stuk mochten richten, dit is zeer belangrijk, want anders snap je de opzet al een stuk minder.
kortom respect.

Heel goed stuk. Ik moet overigens wel zeggen dat ik altijd van jouw stukjes geniet. Ik ben blij met aandacht voor de Arsenal Academy, want het is geweldig wat Wenger heeft neergezet. Men onderschat vaak wat Wenger allemaal voor Arsenal heeft gedaan en hoe belangrijk hij daarmee is geweest.
Het blijft trouwens genieten als ik naar wedstrijden in de Carling Cup of in de Youth Leagues kijk.

Leuk stuk, volgende keer misschien over wat anders dan talenten?

ze bieden gewoon op gatusso en inzaghi enzo hoor, ze zoeken geen jeugd

yo mart nu ljajic??? niet naar united gaat moet je hem wel effe eruithalen

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren