DFB laat transgender en non-binaire personen voortaan zelf team kiezen

Donderdag, 23 juni 2022 om 17:37Wessel Antes • Laatste update: 17:44

Na een besluit van de Duitse voetbalbond DFB kunnen transgender en non-binaire personen in het Duitse amateurvoetbal voortaan zelf kiezen of ze aan mannen- of vrouwenvoetbal willen deelnemen. Het maakt dus niet meer uit of voetballers als jongen of meisje geboren zijn.

De discussie was opgerakeld in het land doordat het in Duitsland sinds 2018 mogelijk is om bij persoonlijke identificatiedocumenten naast ‘man’ of ‘vrouw’ het vakje divers aan te vinken. Nu heeft de DFB de beslissing genomen amateurvoetballers voortaan zelf te laten kiezen in wat voor elftal ze willen spelen. Non-binaire personen voelen zich niet specifiek man of vrouw. Een transgender is iemand die van geslacht wil veranderen, of al is veranderd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Momenteel is er in de sportwereld nog geen universele regel voor deelname van trans of non-binaire atleten. Daarom is het voor elke bond mogelijk eigen regels te maken. Dat is dan ook het advies van het Internationaal Olympisch Comité. De nieuwe regel geldt vanaf het komende seizoen in het Duitse amateurvoetbal. De nieuwe regel helpt voor transgenders ook in hun transitieproces: ze kunnen nu zelf bepalen of ze blijven spelen voor hun huidige team of juist overgaan naar een team van hun nieuwe gender.

Christian Rudolph, hoofdcontactpersoon voor gender en seksuele diversiteit bij het DFB, is erg tevreden over de beslissing die de bond heeft genomen.”Het is erg belangrijk dat de DFB opheldering heeft gegeven over dit onderwerp. Amateurvoetbal moet voor iedereen mogelijk zijn. Het was een lang, maar belangrijk proces. Dit is een grote stap naar zelfbeschikking voor amateurvoetballers in Duitsland.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

95 reacties (laatste reactie door lierse1997)

Kan dit alleen maar toejuichen. Misschien wordt vrouwenvoetbal zo nog echt leuk ook. Hebben de commentatoren bij vrouwenvoetbal ook gesprekstof zo. Gaat tenminste nog ergens over. Het is allemaal maar een spel en men neemt dit spel soms echt veel te serieus. Iedereen die wil voetballen moet kunnen voetballen.

23 juni 2022 om 18:08

Tja, als je dit soort ongein blijft opdringen wordt men vanzelf cynisch. Pay peanuts get monkeys.

23 juni 2022 om 18:24

Stel je niet zo aan, Fossen. Wat wordt jou opgedrongen met dit nieuws? De DFB geeft een groep mensen een keuze, nou zeg, wat voelt dat opdringerig.

Jij hoeft of moet niks. Duitse spelers hoeven of moeten ook niks. De DFB gaat nu niet ineens jeugdspelers dwingen om transgender te zijn.

Echt waar, wat kunnen sommige mensen zich aanstellen zeg.

23 juni 2022 om 18:39

Ze geven inderdaad een kleine groep mensen de keuze. Is het niet een klein beetje oneerlijk naar de geboren vrouwen die met hun (gemiddeld genomen) minder gespierde vrouwenlichaam die nu niet langer de keuze hebben om tegen gelijke tegenstand te spelen.

Het lijkt me geen reden tot paniek maar ik vind het wel krom en zorgelijk dat er om kleinere groepen te pleasen grote groepen moeten bukken.

23 juni 2022 om 18:42

"Moeten bukken"

Alsof het om slavernij gaat. Beetje overdreven wat mij betreft.

23 juni 2022 om 18:48

Tsja. Dat mag je overdreven vinden en misschien heb je wel gelijk. Het is ook maar amateur voetbal natuurlijk.

Maar als ik me dan probeer in te beelden hoe dat voor een geboren vrouw voelt dan voelt dat toch erg verkeerd. En er zullen vast genoeg vrouwen net als ik twee linker voeten hebben en slecht tegen hun verlies kunnen. Ook als amateur probeer je toch iedere keer weer je best te doen..

23 juni 2022 om 19:44

Ach dat kun je vinden, maar ik leef liever niet in een samenleving waarin we elkaar maar een beetje voor de gek houden door dit soort onzin te accepteren, in plaats van daadwerkelijk problemen aan te pakken, proberen te voorkomen en deze mensen te begeleiden. Maar nee, we denken dat we een soort maakbare samenleving kunnen creeeren waarin niemand zich gekwetst hoeft of kan voelen, en daar geven we gewoon maar de waarheid voor op. Als ik alleen een mening zou mogen hebben over dingen die mij direct aangaan dan krijgen we een vrij aparte samenleving.

23 juni 2022 om 18:18

"Iedereen die wil voetballen moet kunnen voetballen.“

Volmondig eens.

In plaats van vrouwen die als vrouw geboren zijn en zich nog steeds als vrouw identificeren(zeg ik het zo goed? Verwarrend allemaal) te discrimineren en tegen geboren mannen die zich nu als vrouw identificeren een fysiek oneerlijke strijd te laten vechten zouden de transgenders en elke andere groep ook gewoon hun eigen competitie kunnen oprichten.

Of geboren mannen spelen gewoon mannen voetbal. Tegen tegenstanders geboren in vergelijkbare lichamen. Of zeg ik nu iets heel erg verkeerd?!

23 juni 2022 om 19:34

Ja, een beetje.

23 juni 2022 om 19:39

Kun je me dit ook uitleggen dan?

Wel prettig als je net te weinig talent hebt om het in het mannenvoetbal te redden. Je verklaart jezelf gewoon Non-binair en schiet de vrouwencompetitie aan gort.
De deuggemeenschap werkt langzaam toe naar het einde van vrouwensport.

23 juni 2022 om 17:58

Ja je zal echt enorm veel geld kunnen verdienen in het vrouwelijke amateurvoetbal. Het geld dat daar in omgaat!

23 juni 2022 om 18:05

Niet alles draait om geld. Dit draait om al die meiden die alles op alles zetten om uit te blinken in de sport waar ze zo van houden, maar die het nu altijd zullen afleggen op fysieke kracht. Hoe denk je door te breken in het professionele voetbal als je op amateurniveau niet kan uitblinken?

23 juni 2022 om 18:06

In het vrouwelijke amateurvoetbal niet. Maar hoor hier vaak dat mannelijke jeugdelftallen een hoger niveau hebben dan het hoogste niveau vrouwenvoetbal. Dus of je speelt als man 2e of 3e klasse amateurvoetbal bij de mannen, of je bent in Engeland, Frankrijk, Spanje of Amerika de ster van het vrouwenvoetbal.

23 juni 2022 om 18:23

Als een minderheidgroepering ergens voor strijd, zijn er altijd mensen die hoe gestoord de ideeën ook zijn voor ze op de barricade gaan.

23 juni 2022 om 18:47

Ik vind het eerder gestoord te doen alsof dit een groot probleem is. Want dit is gewoon van een mug een olifant maken. Hoeveel transgenders spelen er momenteel in de mannelijke amateurreeksen bijvoorbeeld?

23 juni 2022 om 19:07

Als jouw buurman zich identificeert als 12 jarig meisje, mag hij dan met alles meedoen met jouw hypothetische 12 jarige dochter? Jouw buurman is 1 van de weinige, dus wat maakt het uit he..

23 juni 2022 om 19:10

De onevenwichtige machtsrelatie tussen een 12-jarige en een volwassene vergelijken met een transgender die mee voetbalt met een amateurdamesteam.

Slechte poging tot een analogie.

23 juni 2022 om 19:18

Dus fysieke verschillen zorgen niet voor een onevenwichtige relatie? Waarom wil je het dan alleen in het amateurvoetbal zien?

23 juni 2022 om 19:23

Zeg ik dat? Ik zeg dat het gewoon absoluut niet te vergelijken is met de onevenwichtige machtsrelatie tussen een 12-jarige en een volwassene. Bij de profs is het anders want dan hoort er een financiële factor bij. En net die factor zorgt vaak voor wantoestanden.

Ik zie niet in waarom dit per se een probleem zou moeten vormen. Dus als deze vorm van inclusie gewoon blijkt te werken, waarom zou je er dan tegen zijn? Als het niet blijkt te werken dan kan je de regels nog altijd aanpassen natuurlijk.

23 juni 2022 om 19:25

Het verschil tussen een persoon geboren als man van pak ‘m beet 28 en een persoon geboren als vrouw van pak ‘m beet 19 is net zo onevenwichtig. Bij fysieke activiteiten (voetbal, vechtsport, zwemmen, atletiek etc) heeft het mannelijke geslacht gewoon een genetische voorsprong. Het is gewoon beter om deze groep mensen een eigen categorie te geven, want dat is denk ik het eerlijkste voor iedereen. En daar draait het toch om?

23 juni 2022 om 19:32

Bij het zwemmen en atlethiek verdien je ook heel weinig, maar daar is het een groter wordend probleem. Ik sta ook volledig achter de FINA die trans-vrouwen nu verboden hebben om bij de vrouwen mee te doen als ze na de pubertijd van geslacht veranderd zijn.

23 juni 2022 om 19:37

Het is grappiger wanneer je beseft dat de beste voetballer aller tijden een Argentijnse dwerg is van 2 centimeter lang en dat de nummer 2 op dat lijstje nog een Argentijnse dwerg was die warempel nog aan toe nog kleiner was ook. Maar ja, fysieke dominantie enzo. Boeiend. We hebben het niet over prof-competities, maar over amateurvoetbal. Waar mensen soms stomdronken het veld over strompelen en dan gek genoeg beter spelen.

23 juni 2022 om 19:39

Daar sta ik ook achter. Aangezien het daar duidelijk problemen veroorzaakt. Alleen gaat het daar ook wel gewoon om profcompetities volgens mij.

23 juni 2022 om 18:04

Precies dit. Volgens mij is dit ook al een keer voorgekomen met een tennisster dacht ik. Had de fysieke bouw en de slag van een man, maar speelde in het vrouwencircuit mee.

Als we dan alles een eigen naampje willen geven, moeten we misschien naast het mannen- en vrouwenvoetbal ook maar beginnen met het voetbal voor transgenders en non-binaire personen.

23 juni 2022 om 18:13

Misschien is het maar een aanname, maar van wat ik gezien heb zijn de 'jongens' die zich als een meisje identificeren niet vol van testosteron en spierballen. Ik denk dat dat je een klein beetje overdrijft met 'einde van vrouwensport'. Volgens mij gaan de meeste transgenders en non-binaire mensen niet heel veel boven de gemiddelde vrouw uitsteken in sport.

23 juni 2022 om 18:33

Totale onzin. Het is algemeen bekend dat mannen vele malen meer testosteron hebben dan vrouwen. Daar heeft het feit of ze non-binair zijn of dat ze geen spierballen hebben niets mee te maken.
Een vrouw heeft gemiddeld 15 tot 70 ng/dl testosteron. Bij een man wordt alles onder 300ng/dl al gezien als een te laag niveau.
Een mannenlichaam heeft gewoon vele malen meer kracht en spiermassa dan een vrouwenlichaam, hierdoor is er nooit sprake van gelijke competitie.

23 juni 2022 om 21:43

Het is wellicht minder dan bij een 'normale' man, maar het is nog altijd heel wat meer dan bij een vrouw. Vergeet bovendien dat het niet uitmaakt of je nou man of vrouw bent, een atletisch lichaam krijg je niet zomaar. Daar moet je serieus voor trainen. Mannen zijn daar sowieso veel gevoeliger voor op dat gebied en maken daardoor meer testosteron aan.

Daarnaast gaan mensen er misbruik van maken. Sporters zoeken altijd de limieten op en dat gaat ook voor die gevallen gelden. Transgenders die hun medicijnen of behandelingen minimaliseren om betere prestaties te behalen en noem het allemaal maar op. Dit moet je gewoon niet willen. Acceptatie en respect is belangrijk, maar er moeten wel grenzen zijn.

23 juni 2022 om 18:49

Er zijn ook goede dingen aan de gang. Bijvoorbeeld bij het zwemmen zijn de trans mannen verbannen. Omdat het simpelweg oneerlijk is. Je mag alleen meedoen als je voor je 12e in transitie bent gegaan. Hierdoor maak je geen mannelijke hormonen aan. En sta je op hetzelfde niveau als vrouwen. Verder hoop ik dat ze snel stoppen met dit soort onzinnigheden. Dit zorgt er voor dat vrouwen willen stoppen met dit soort sporten. Omdat je simpelweg niet opkan tegen een man verbouwd als vrouw.

23 juni 2022 om 18:54

Heb je enige rationele en objectieve onderbouwing dat vrouwen door dit besluit ervoor zorgt dat vrouwen gaan willen stoppen met amateurvoetbal in Duitsland?

23 juni 2022 om 19:05

Als je straks een groeiende groep hebt van transexuele in die sporten. Zal er een oneerlijk niveau verschil komen. Hierdoor zullen de er zeker steeds meer vrouwen stoppen. Kijk alleen al naar het algemeen gevoel onder de vrouwen tegenover de transexuele mannen in de sport.

23 juni 2022 om 19:07

Maar zijn er dan indicaties dat er een dergelijke groeiende groep zal zijn in het amateurvoetbal?

23 juni 2022 om 19:49

Nou dan gaan wij nu meemaken. Maar het gaat om het idee überhaupt al. Het is een totaal onnodig iets. Ze kunnen beter een eigen competitie krijgen. Gezien het geen eerlijke competitie zal zijn.

23 juni 2022 om 19:55

Dat gaan we inderdaad meemaken en het lijkt me opportuun pas dan conclusies te trekken.

Verder durf ik te betwijfelen dat er genoeg animo is voor een dergelijk competitieformat.

23 juni 2022 om 22:59

Lijkt mij niets raars wat juvedeef zegt. Het ‘eerst zien en dan geloven’ wat jij hanteert vind ik een beetje makkelijk en ouderwets. Je hoeft niet overal indicaties voor te hebben als je een beetje nadenkt over hoe iets kan ontstaan en hoe ergens misbruik van gemaakt kan worden.

24 juni 2022 om 06:13

Wel als dat alleen op onderbuikgevoelens en niet op basis van cijfers is. Want tot op heden kom niemand hier verder dan “ik denk dat…”.

Dan kunnen ze beter definitief het mannen en vrouwen voetbal afschaffen! Er is niet voor niets een scheiding daartussen. Wanneer ik als "normale" vrouw (genderbewust) aan wil schuiven bij het mannenvoetbal mag dat dus ook? Of wordt daar dan weer onderscheid tussen gemaakt?

Dit vind ik waanzin. Ik ben echt helemaal voor dat iedereen doet waar ze zelf zin in hebben zolang het geen negatief effect heeft op anderen. Dat is hier gewoon niet zo.
In Amerika is de top zwemster op collegiate niveau een transgender persoon die 2 jaar daarvoor iets van 133 was bij de mannen.
Stel je voor dat je als kind van jongs af aan met je hele familie bezig bent om naar die lessen te gaan, die competities, elke weekend weer, je doet stinkend je best en dan word je 2de of mis je het podium omdat iemand met een overduidelijk fysieke voorsprong nu een vrouw is? Echt walgelijk en verschrikkelijk oneerlijk.
Om nog maar even een beeld te schetsen, het nationale vrouwen elftal is tegen de onder -15 jongens elftal kansloos ten onder gegaan met 7-0... Iedereen moet doen met zichzelf wat ze willen, maar dit is gewoon oneerlijk, je hebt gewoon een gigantische fysieke voorsprong hoe erg je ook met hormonen therapie enzo bezig bent.

23 juni 2022 om 18:00

Het gaat over het amateurvoetbal dus je paniekbeeld is nogal overbodig.

23 juni 2022 om 18:43

Wat maakt het uit of het op amateur niveau is of prof? Het blijft compleet gestoord. Een transgender man of non binaire man die bij de vrouwen mee gaat doen heeft fysiek gewoon een paar streepjes voor. Diegene kan dan wel een vrouw willen zijn, zich zo kleden en zich zo voelen, maar lichamelijk ben je dat niet.

23 juni 2022 om 18:48

En wat is er precies gestoord? Je gelooft toch zelf niet dat de amateurreeksen in Duitsland nu gedomineerd gaan worden door hele horden transgenders?

23 juni 2022 om 18:53Je denkt er denk ik te makkelijk over Lierse, ik denk dat hier heel veel gedonder mee gaat komen tijdens voetbalwedstrijden, veel getreiter, veel gepest, veel mensen die het lariekoek vinden als een vrouw zich tussen de mannen begeeft of vice versa en dat ook zo gaan uiten en dat dit juist meer bij amateurvoetbal zal zijn dan bij semi prof of iets dergelijks.

23 juni 2022 om 19:13

Wat er gestoord aan is? Dat mensen met het fysiek van een man een oneerlijke voordeel hebben. Het boeit ook niet of er hordes met transgender en non binaire mee gaan doen. Al doet er maar een mee, het blijft oneerlijk tegenover de rest van de vrouwen.

23 juni 2022 om 19:17

Heeft Messi dan ook een oneerlijk voordeel omdat hij zo belachelijk veel aangeboren talent heeft?

23 juni 2022 om 19:23

Een domme vergelijking is altijd de perfecte manier om een discussie dood te knuppelen.

23 juni 2022 om 19:26

Ik maak een domme vergelijking als reactie op een domme opmerking.

Alsof een man per definitie altijd een fysiek voordeel heeft. Alsof fysieke voordelen niet sowieso een gigantisch belangrijke factor in sport zijn.

23 juni 2022 om 19:37

@Lierse1997

Je geeft hier dus eigenlijk je eigen ongelijk toe: ja, fysieke voordelen zijn een gigantisch belangrijke factor in sport. En ja, daarom is het voor vrouwen dus oneerlijk als een tegenstander eigenlijk een man is, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat mannen (in 99 vd 100 gevallen) fysiek superieur zijn aan vrouwen en dat ze daarnaast veel en veel meer testosteron aanmaken.

Fijn dat deze discussie nu dus voorbij is.

23 juni 2022 om 19:40

Nee de discussie is niet voorbij. Want dan ga je er even van uit dat deze nieuwe regel tot ongelijkheid zal leiden. Dat is natuurlijk mogelijk, maar allerminst zeker.

Laten we gewoon even afwachten wat het geeft voordat we het absoluut willen tegen gaan.

23 juni 2022 om 19:41

Nee een man heeft niet per definitie een fysieke voordeel, maar over het algemeen wel. Als je uit gaat van uitzonderlijke situaties waarin een vrouw fysiek meer voordeel heeft, tja dan kan je net zo goed van elke sport een gemengde sport maken.

23 juni 2022 om 20:11

Volgens die redenering zou je ook geen gemengde sporten kunnen hebben. Maar uiteindelijk zijn die er wel. Zoals ik al eerder aangaf lijkt het me perfect mogelijk eerst af te wachten hoe de zaken lopen voordat het plan afgeschoten wordt.

23 juni 2022 om 20:40

Ja zo'n sport heb je: korfbal. Immens populair en van een hoog niveau met hoge tempo. Een sport waar jongens en meisjes samen spelen, maar een jongen mag geen meisje verdedigen en vice versa. Je mag niet lopen/rennen met de bal waardoor de fysieke voorsprong van een man(snelheid) weg valt en je mag elkaar ook niet raken. Heerlijk zo'n gemengde sport...

23 juni 2022 om 20:50

Daar zeg je iets goeds. Aangeboren! Je wordt geboren als jongetje of als meisje. Er is geen andere optie. Ha je zelf tegen de natuur in, dan moet je niet zeiken en zet je jezelf buitenspel.

23 juni 2022 om 20:53

Gender is een concept. Sekse is biologie. Twee zeer verschillende dingen.

23 juni 2022 om 21:41

Gender is een concept zijn ook verdeelde meningen over. Dat is het standpunt van het extreme links. Daar is de overgrote meerderheid van de bevolking het ook niet echt mee eens hoor. Al wordt het door de meesten wel getolereerd.

Je argument over gemengde sporten vind ik ook niet erg terecht. In gemengde sporten zoals korfbal heeft elk team alsnog evenveel vrouwen en mannen en mogen mannen daarnaast niet op vrouwen verdedigen maar worden onderlingen duels altijd binnen het geslacht uitgevochten maar dat terzijde.

23 juni 2022 om 21:43

Ach ja en zo heb ik tijdens mijn voetbaljaren gestudeerd en als vertegenwoordiger gewerkt terwijl mijn rechtstreekse tegenstanders vaak sinds hun 18e als bouwvakker of havenarbeider werkten. Die jongens hadden doorgaans ook een groot voordeel op vlak van spiermassa. In de amateursport vind ik dat verwaarloosbaar hoor als er een transgender tussen zit.

23 juni 2022 om 22:09

Ik zie niet echt in hoe je kan betwijfelen dat gender een concept is. Het is namelijk een perceptie van onszelf over onszelf. Een perceptie die een zelfbewustzijn vereist en een perceptie die ondersteunt wordt door onze maatschappijvorm, die op zichzelf ook een constructie is.

Ik geloof er namelijk niet echt in dat een leeuw of een mier beseft dat hij een mannetje is en wat het inhoudt dat te zijn aangezien ik niet meteen geloof in een zelfbewustzijn bij dieren. En volgens die visie kan je alleen maar tot de conclusie komen volgens mij dat gender (en dus de Nederlandstalige variant niet de Engelse) een concept is.

Heb ik vandaag ook wel geleerd dat ik extreem-links ben, Raoul zal tevreden zijn 😉.

23 juni 2022 om 22:32

Toen ik dit topic ging openen wist ik wel weer dat meneer Lierse bloed fanatiek zal zijn om zijn pro-gender gelijkheid verhaal meermaals te vertellen. Een soort linkse propaganda machine die perfect bij de NOS kan werken. Verder natuurlijk complete onzin. Want als je als man geboren bent heb je simpelweg veel meer spiermassa en testosteron. Dus dit wordt een soort competitievervalsing als dit daadwerkelijk wordt doorgezet. Nu is het nog op amateurniveau, straks is het op professioneel niveau. Wat in sommige sporten al duidelijk kenbaar is.

23 juni 2022 om 22:46

Natuurlijk ben jij niet perse extreem links. Omdat je toevallig akkoord bent met 1 gedachtestrekking van een bepaalde groep behoor je nog niet per definitie tot die groep. (misschien ben je dat toevallig wel maar daar kan ik niet over oordelen, dat weet jij het beste ) Ik ben het ook eens met bepaalde ideeen van het extreme links hoor. Weinig, maar ze zijn er wel.

Over mieren kan ik niet spreken maar zoogdieren beseffen maar al te goed dat ze een mannetje of vrouwtje zijn en welke rollen daarbij horen, 100. Er is bij de meeste zoogdieren toch een overduidelijke structuur/hierarchie en rollenverdeling? Dat is echt geen constructie hoor, dat is gewoon biologisch zo geprogrammeerd en er zijn duidelijke biologische verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes om die rollen zo goed mogelijk te vervullen terwijl die dieren niet beschikken over de perceptie die daar zogezegd voor nodig is. Daar is geen discussie over mogelijk lijkt me. In het dierenrijk zijn gender en sekse 1 en hetzelfde en zijn er duidelijke genderrollen.

voor ons mensen zijn genderrollen niet meer relevant natuurlijk in onze moderne maatschappij dus dat we daar sinds een jaar of 60 van af aan het stappen zijn vind ik alleen maar prima. Los daarvan is ook in de mensheid gender en sekse al 200.000 jaar lang 1 en hetzelfde. Stellen dat gender per definitie een constructie/concept is ben ik het niet mee eens. Dat zou inhouden dat de eerste mensen of zelfs de voorgangers daarvan in staat waren zulke ingewikkelde concepten te bedenken en in een maatschappij te integreren wanneer er nog niet eens een gesproken taal was en alles op instinct gebeurde. Dat is men nu de laatste pakweg 20-30 jaar van elkaar aan het loskoppelen. Daar heb ik overigens helemaal geen problemen mee hoor. Onze maatschappij verandert steeds aan een versnellend tempo en daar horen zulke ingrepen dan bij. Het beinvloedt mij persoonlijk niet en als daarmee gemarginaliseerde groepen geholpen worden vind ik het allemaal prima. Dat betekent imo niet dat men daar zulke frappante slogans en beargumentatie bij moeten verzinnen en daar ga ik ook zeker niet mee akkoord.

24 juni 2022 om 06:19

Ik durf te betwijfelen dat een leeuw beseft dat het een mannetje is en dat het beseft wat het inhoudt een mannetje te zijn. Want zoals gezegd is daar een zelfbewustzijn voor nodig. Waar ik nog geen wetenschappelijke bewijzen van heb gezien. En dat er een hiërarchie is bij leeuwen zegt toch niet zoveel? Dat is er bij zowat alle diersoorten, maar die zal eerder verderkomen uit fysieke kenmerken en instincten dan een zelfbewustzijn durf ik te beweren.

Uiteindelijk zijn alle concepten die over ons zelfbewustzijn gaan constructen van onze maatschappij en onze opvoeding. Over de vraag wanneer dergelijke concepten hun intrede gedaan hebben in de maatschappij (en misschien nog wel belangrijker, het moment waarop men zich bewust werd van die concepten) zou ik niet weten eerlijk gezegd. Lijkt me wel interessant om meer van te weten.

24 juni 2022 om 17:51

Dat is net mijn hele punt? Dat gender en genderrollen aanwezig zijn bij dieren terwijl die bewustzijn missen. Ergo het is instinctief en dus per definitie geen concept.

Een leeuw wordt geboren en het duurt toch niet lang voor die instinctief weten wat hun rol is? Moet ik voor de kinders zorgen, zogen en jagen? Of moet ik met andere mannetjes knokken om de baas te zijn over deze 'pride' (troep?) en mijn vrouwtjes op te eisen, te dekken en verder weinig anders te doen dan tam zijn?

Je kan toch onmogelijk betwisten dat gender (en de bijhorende rollen) aanwezig zijn bij leeuwen zoals ik hierboven beschrijf. Of zowat elk ander zoogdier overigens. Noch dat gender en geslacht onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn bij deze dieren?

24 juni 2022 om 17:57

Ter aanvulling: bij zoogdieren (die in groep leven) zijn er hele duidelijke verschillen in rollen en taken voor mannetjes en vrouwtjes. Er is niemand die hen even uitlegt dat het zo werkt en ze zich daar naar te schikken hebben lijkt me? Dat is instinctief.

Nogmaals: dat betekent niet dat wij als mensen aan die genderrollen moeten blijven vasthouden. Sterker nog, ik denk dat het alleen maar productief is als we die volledig laten varen als maatschappij. Ook hoeven gender en geslacht bij ons mensen wat mij betreft niet langer aan elkaar verbonden te zijn. Ik denk niet dat dat een productieve impact heeft wanneer we die loskoppelen maar ik zie ook niet meteen een negatieve impact. Dat betekent niet dat gender een sociaal concept is. Dat is vanuit een biologisch en evolutionair standpunt simpelweg een pertinente onwaarheid.

24 juni 2022 om 20:07

Het bewustzijn van gender, dus beseffen ik ben een man en ik doe daarom deze dingen, impliceert een zelfbewustzijn, net zoals elk concept dat doet. Daarom is de vergelijking met dieren intrinsiek gewoonweg fout aangezien die geen zelfbewustzijn en zelfreflectie bezitten. Verder moeten we instinct ook niet gaan vergelijken met een zelfbewustzijn.

Voor mensen is gender een concept, voor dieren niet want die ontberen het noodzakelijk element zelfbewustzijn. Het grootste bewijs van het feit dat gender een concept is, is het feit dat dat het eigenlijk niet universeel te definiëren valt. Sekse is biologisch gezien objectief weer te geven in wetenschappelijke termen. Probeer dat maar eens met 'gender' te doen. Wat zie jij bijvoorbeeld als de kenmerken van het mannelijke gender? Want als het biologisch gezien een pertinente onwaarheid is dat gender een biologisch gegeven is, dan moet er weldegelijk een welomlijnde definitie zijn. Anders is die bewering niet te staven.

Te idioot voor woorden dit,je ziet dit in amerika al heel vaak en het maakt met name de vrouwen takken van sport kapot.
Het is naar mijn weten zelden tot nooit voorgekomen daar dat een vrouw die als man wil leven meedoet aan een mannen competitie,andersom gebeuet het wel en die slopen de vrouwen bij de vleet.
Je ontneemd dus een hoop meiden een eerlijke strijd en kansen in hun sport.

Sjonge jonge jonge... Dan krijg je dalijk dus mannen met een mannelijke bouw die zich identificeren als vrouw en mee gaan doen aan het vrouwenvoetbal, dat is toch niet leuk voor de echte vrouwen met een vrouwelijke lichaamsbouw..?

Kijk dit is nou mooi. Nu hebben we een topic waarop we massaal op de barricade kunnen springen om de eer en integriteit van het vrouwenvoetbal te redden! Dit is wel een vervelende discussie, want het lijkt me evident dat iemand die als man geboren is over het algemeen voordeel heeft tegenover die als vrouw is geboren, maar als je dit aankaart loop je hier en daar nog wel eens de kans om voor transfoob te worden uitgemaakt en dat kan een deugstruik als ik natuurlijk niet aan.

23 juni 2022 om 18:08

Zolang het in het amateurvoetbal is, zie ik er het probleem niet zo van in aangezien er totaal geen financiële incentive is om er misbruik van te maken.

En verder is het ook weer zo een typisch probleem dat veel groter gemaakt wordt dat het is. Als je sommige moet geloven dan gaat het Duitse amateurvoetbal nu overspoeld worden met transgenders of iets in die aard. Ik durf te opteren dat de gevolgen hiervan heel goed zullen meevallen.

23 juni 2022 om 18:14

oh is het alleen bij de amateurs? Misschien moet ik wat vaker een heel artikel lezen. @VZ kunnen jullie wat interessantere artikelen schrijven, dan zal ik ze voortaan lezen.

23 juni 2022 om 20:52

De financiële kant is toch totaal niet relevant. Je wilt winnen in je sport. Doping wordt ook niet toegestaan, ook niet in de amateursport.

23 juni 2022 om 21:37

Doping wordt niet toegestaan in amateursport? Tja ik heb 15 jaar voetbal gespeeld op amateurniveau tem de 4e divisie in Belgie. In 15 jaar heb ik niet 1 dopingtest moeten afleggen hoor. Niemand die het wat kan schelen op dat niveau. Als jij je lichaam op lange termijn wil verneuken voor een potje voetbal op amateurniveau of voor 100 euro per punt moet je dat lekker zelf weten.

23 juni 2022 om 22:34

Ook op amateurniveau hoort dit gewoon niet. Bovendien is een financieel kenmerk heus niet de enige maatstaf in de sportwereld. Ook op amateurniveau wil je tenslotte winnen. Alleen in de F-jes is het misschien nog relevant ''meedoen is belangrijker dan winnen''.

23 juni 2022 om 19:20

Over het algemeen is nog zwakjes uitgedrukt denk ik. Onlangs een indrukwekkende statistiek gelezen: in de VS in de middelbare school atletiek teams alleen liepen er vorig jaar meer dan 4000 jochies van 17 en 18 jaar een betere tijd op de 400m dan de vrouw die olympisch goud won. Overigens lijkt het er steeds meer en meer op dat ze dit in alle sporttakken gaan verbieden op professioneel niveau en ook in de VS op middelbare scholen om zo te voorkomen dat transgenders er met studiebeurzen aan de haal gaan die voor vrouwelijke atleten zijn bedoeld. In het zwemmen is het sinds deze week verboden. Ik denk dat er verder niemand maalt om amateur sport. Lastig als je als damesteam op zondagmiddag plots een spits van 2 meter met de longinhoud van een paard tegenkomt maar ik denk dat die frustratie het voor de meeste mensen best waard is voor de inclusiviteit. Zolang dit niet het geval is wanneer er grotere belangen bij gemoeid zijn zie ik er weinig graten in.

23 juni 2022 om 19:31

Ik snap niet goed waarom je hier per se op voorhand een probleem van moet maken. Zijn er potentiële nadelen? Dat zal niemand ontkennen volgens mij. Is het zeker dat die nadelen tot reële problemen gaan zorgen? Lijkt me allerminst zeker.

Je kan het ook gewoon proberen en als het problematisch blijkt te zijn dan pas je de regels aan. Maar om het nu per definitie af te schieten in de amateursport.

23 juni 2022 om 21:35

Dat doe ik toch niet? Ik zeg dat niemand er om zal malen in de amateursport (tenminste dat denk ik, ik iig niet) zolang dit niet het geval is in de professionele takken waar de belangen groot zijn.

Als de vrouwen er zelf op tegen zijn ligt het anders. Het is immers hun tak, dan moet men daar ook gehoor aan geven. Voorlopig lijkt dat echter niet het geval. Sowieso zijn transgenders maar een heel klein percentage van de bevolking en heb ik niet het gevoel (puur gevoelsmatig, geen statistische onderbouwing voor) dat die mensen snel aan contact-/teamsport deelnemen. Dan lijkt de kans dat er een transgender in je competitie rondloopt vrij klein. Niet de moeite om een probleem van te maken imo en als het helpt met de inclusiviteit van transgenders in de maatschappij dan is dat de moeite waard wat mij betreft.

23 juni 2022 om 22:10

Ik ben het volledig eens met je post, ik zal je eerste fout geïnterpreteerd hebben. Excuses daarvoor.

23 juni 2022 om 22:35

Over het algemeen interpreteer je alles verkeerd. Echt bizar hoe sommige mensen kunnen denken.

23 juni 2022 om 22:49

Geen enkel probleem hoor.

De iets te zware Janny van de Beukering voorin bij Vitesse vrouwen lijkt mij wel wat haha. On topic, het voordeel is evident maar een transgender competitie zal er niet komen dus lastig lastig. Je kan het niet iedereen naar de zin maken.

Als een man van de ene op de andere dag zichzelf non binair verklaard, mag je dan ook mee douchen bij de vrouwen? Ik moest dit vragen van een vriend.

23 juni 2022 om 18:35

Je vriend heeft humor😂

23 juni 2022 om 18:57

Volgens een grote groep mensen zijn dan de mensen die je tegenhouden allemaal-fobisch

Binnenkort wordt het de verplichting mee te doen hiermee.

Gewaagde en gedurfde stap, maar een belangrijke eerste stap denk ik. Goed om eerst bij het amateurvoetbal te beginnen. Dat kan het wat beter landen en kan je het altijd nog invoeren bij de profs/volledig afschaffen.

Maar om te controleren of je de waarheid spreekt, lijkt me dat wel een lastige. Bij de eerste paralympische spelen was het Spaanse basketbalteam volgens mij ook helemaal geen gehandicaptenteam, maar hadden ze zich aangepast alsof ze handicaps hadden. Ik heb nog geen idee hoe je dit soort problemen zou kunnen tackelen.

Dus als je geen verblijfsvergunning kan krijgen, dan verklaar je jezelf non binair. Je gaat voetballen bij de dames, blinkt uit en bayern trekt je aan voor hun damesteam

Misschien een aparte afdeling voor
mannen, vrouwen, transgenders, non-binairen, de groep die ik ben vergeten en combinaties niet te vergeten.
Ik wil dit niet belachelijk maken hoor, maar het is wel een verdomd lastig probleem. Met een beetje mazzel maak ik het allemaal niet mee

23 juni 2022 om 19:11

Misschien beter lezen. Het gaat over amateurvoetbal dus je verhaaltje over Bayern slaat als een tang op een varken.

Net een dag nadat men in het zwemmen eindelijk hun verstand heeft gevonden en transgenders die als man geboren zijn niet meer toelaat in het vrouwenzwemmen komt de Duitse bond hier mee op de proppen. Overigens nooit gedacht van Duitsland, leek me altijd zo'n nuchtere bedoening als je het vergelijkt met de UK of US.

Dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Een middelmatige mannelijke voetballer die verklaart non-binair te zijn, is in de vrouwencompetitie een top voetbalster. Maar het zou me ook niet verbazen dat als er ex-vrouwen zij die aan de mannen competie mee gaan doen, dan opeens gaan zeuren dat het te hard is en dat de regels aangepast moeten worden zodat ze geen nadeel ondervinden. Je ziet dit bij de Amerikaanse marine waar vrouwen minder zware training hoeven tw doen. Maak dan een trans-league dan kunnen zich allemaal samen speciaal voelen.

Binnenkort dus een omgebouwde man topscorer met 95 goals.

Het vrouwenvoetbal is ook ergens begonnen, net als het mannen voetbal, laten ze dat dan ook doen voor transgenders, hoe bizar ik dit ook vind. Alles beter dan mannen toelaten bij vrouwenvoetbal die zich identificeren als vrouw.

PS: probeer maar geen discussie te voeren met je vrouw dan wordt ze nog boos ook

Dit is heel onverstandig. Dan ga je ongetwijfeld transgenders krijgen die hun behandelingen e.d. minimaliseren om zo krachtig mogelijk te blijven. Dan krijg je straks min of meer een vent met lang haar en make-up die het vrouwenvoetbal aan flarden schiet. Dat moet je gewoon niet willen.

Met alle respect voor transgenders natuurlijk en het is natuurlijk een lastige discussie. Echter wordt die discussie er niet makkelijker op als dat bovengenoemde scenario ooit werkelijkheid wordt. Dan kun je de klok erop gelijkzetten dat speelsters er niet goed op reageren.

Dit moet je gewoon niet willen. Het is oneerlijk, maar omdat mensen feiten, biologie en wetenschap buiten dit soort discussies laten en gelijk emotionele onzin blaten, komen bonden met dit soort dingen om 'vernieuwend' te zijn. Met andere woorden: Je staat er goed op bij mensen die dit soort acties door de strotten drukken.

23 juni 2022 om 21:54

Op welke lage trede van de maatschappij vind je malloten die zich speciaal op die manier laten ombouwen om in de amateur (!!!!) sport uit te blinken?

In de professionele sport waar je als gemiddelde mannelijke atleet de wereldtop van de vrouwentak kan domineren en jezelf financieel onafhankelijk kan spelen is dat iets anders maar daar gaat het hier niet om.

23 juni 2022 om 21:59

Vergeet niet dat een mannelijke amateurspeler die aardig tegen een bal kan trappen al heel snel uitblinkt in een nationaal vrouwenteam, in acht nemend dat die elftallen regelmatig met flinke cijfers verliezen tegen amateurteams.

23 juni 2022 om 22:06

Akkoord maar alsnog. Is dat de moeite? Die vrouwen verdienen nauwelijks genoeg aan interlands om je oestrogeen te betalen als transgender. Daar kan je echt niet van leven hoor. Daarvoor moet je als vrouw ook gewoon bij een professionele club onder contract staan en zelfs dan is het nog geen eitje om een bovengemiddeld inkomen bij elkaar te voetballen.

23 juni 2022 om 22:12

Daar gaat het niet over. Die persoon zou dan verregaande besluiten nemen over het lichamelijke om te kunnen uitblinken in de Duitse amateurdivisies bij de vrouwen? Geloof je het oprecht zelf?

dit is ziek geen enkele vrouw kan het niveau van mannen voetbal bijbenen zelfs een 14 jarige jongen op een schoolplein die goed kan voetballen zou de beste vrouwelijke vroetballer allertijden vernederen.
en emoties zijn nooit belangrijker dan feiten je kan een vent zijn en je vrouw voelen of een vrouw zijn en je een vent voelen. maar als je sterft en ze graven je 25 jaar later op en ze doen een DNA test dan is de omgebouwde man een vent en de omgebouwde vrouw een vrouw. en je kan mensen dwingen om te liegen en ze in de gevangenis gooien als ze niet buigen voor jou leugens en bedrog. maar dat maakt het nog niet de waarheid. dus de persoon die dit steunde en bedacht heeft is een idioot. en nu zullen linkse mensen over dit bericht vallen maar kom niet met emoties maar reageer op de feiten wil jij beweren dat een transgender man een echte man is en een transgender vrouw een echte vrouw is? en als je dat beweerd dan hoor je thuis in het gekkenhuis want dan geloof je vast ook dat mannen zwanger kunnen worden want dat zou ook betekenen dat ik mezelf een neger kan noemen en het n woord mag gebruiken. of dat ik me 2 meter mag noemen met een bankrekening van 10 miljoen en dat jullie dat moeten erkennen, terwijl beiden niet waar zijn. de conclusie feiten doen ertoe

Waar gaat het heen ? Maak dan een competitie met alleen trans personen man en een competitie trans personen vrouw. Zo blijft het eerlijk. Nu kan je als geboren man dus lekker mee ballen met de vrouwen ? en ik lees hierboven dat het bij de amateurs is dus dat het financieel geen gevolgen heeft. Dat is natuurlijk onzin, er zijn genoeg amateurs waar je vorstelijke betaald krijgt. Nu is dat bij de vrouwen nog niet het geval maar dat zal ook niet lang meer duren voor dat het wel gaat gebeuren.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Duitsland

FIFA ranking: 13
164 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SorgUnknown
M. NeuerKeeper
K. TrappKeeper
J. TahVerdediger
B. HenrichsVerdediger
T. KehrerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren