Een van Overmars' grootste missers bij Ajax is dicht bij toptransfer naar Zenit

Woensdag, 22 juni 2022 om 13:11Yvo van Dorst • Laatste update: 13:11

Mateo Cassierra is volgens het Russische Championat dicht bij een overstap naar Zenit Sint-Petersburg. De 25-jarige spits van PFK Sochi, die eerder door het ijs zakte bij Ajax, maakt naar verwachting voor vier tot vijf miljoen euro de overstap naar de Russisch kampioen. De gesprekken tussen beide teams bevinden zich in de eindfase.

Cassierra maakte in de zomer van 2021 de overstap van Belenenses uit Portugal naar het Russische PFK Sochi. Voor de Portugese club speelde hij in twee jaar zeventig wedstrijden, waarin hij dertien keer wist te scoren. Sochi betaalde 1,8 miljoen euro voor de Colombiaanse spits, die een goed eerste seizoen in de Russische competitie kende. Met 14 goals en 6 assists in 22 wedstrijden was hij van grote waarde voor zijn club.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Met hoge verwachtingen werd in 2016 de binnenkomst van Cassierra aangekondigd bij Ajax. De Amsterdammers maakten onder het bewind van toenmalig directeur spelerszaken Marc Overmars 5,5 miljoen euro over naar het Colombiaanse Deportivo Cali, waar de spits sinds zijn jeugd speelde. Echter kon Cassierra het in de drie seizoenen die hij bij de club onder contract stond niet waarmaken. De rechtspoot speelde 21 wedstrijden voor Ajax in de Eredivisie en wist daarin 3 keer het net te vinden. Tussentijds werd hij nog een keer verhuurd aan FC Groningen en het Argentijnse Racing Club.

Cassierra's huidige club Sochi eindigde afgelopen seizoen verrassend tweede in de Russische Premier Liga achter Zenit. De club uit Sint-Petersburg is met vier kampioenschappen op rij de laatste jaren de absolute alleenheerser in het land. De zaakwaarnemer van Cassierra, Nikos Petropoulos, vertelde al eerder dat naast Zenit ook River Plate, Rode Ster Belgrado, Olympiakos en Fenerbahçe interesse hebben in de spits. De club uit de Russische miljoenenstad lijkt echter aan het langste eind te trekken en legt Cassierra naar verluidt voor drie jaar vast in de Gazprom Arena.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Normaal een mooie transfer natuurlijk, maar nu blijf je wel erg geïsoleerd. Anderzijds zal er maandelijks een prima beloning tegenover staan...

21 juni 2022 om 22:23

Denk dat hij zich daar wel thuis zal voelen, bij Zenit zal hij met een andere Colombiaan voetballen en samen met 6 Brazilianen, dus het is daar een mix van Zuid Amerikanen en Russen.

21 juni 2022 om 23:24

Ik bedoelde eigenlijk dat je bij een Russische club nu enkel nationaal kan spelen. Wellicht nog een oefenpot tegen een ploeg uit Belarus.. ;-)

22 juni 2022 om 15:54

Dit is natuurlijk geen toptransfer, hoe komen ze erbij.

Nou nou nou, overdreven titel vind ik. Ja hij heeft het nooit laten zien, maar hij had volgens mij dezelfde zaakwaarnemers als Sanchez waardoor ze samen kwamen. En er zijn veel grotere miskopen die ik kan bedenken. Maar leuk dat Cassierra toch zijn talent op het hoogste niveau laat zien. Bij Jong Ajax al kampioen geworden door zijn goals en nu dit. Vind het alleen niet echt een toptransfer, Zenit speelt niet in Europa, hij had beter naar het buitenland kunnen gaan.

21 juni 2022 om 22:43

Ik werd op dit forum voor gek verklaard dat ik potentie in hem zag. Maar het heeft er bij hem altijd wel ingezeten. Hij is snel, heeft een actie en is erg actief en beweeglijk. Ik kan een wedstrijd herinneren waarin hij moest invallen tegen PSV en hij echt een constante bron van gevaar was met zijn loopacties en snelheid. Het was alleen wat druistig. In 17/18 schreeuwde het publiek ook een tijd om hem toen Dolberg en Huntelaar geblesseerd waren, maar Ten Hag koos voor Siem de Jong. Leuk dat hij het nu ergene anders weet waar te maken.

21 juni 2022 om 22:50

Ik was niet zijn grootste fan, want we hadden een monster rondlopen met Dolberg waar het er toch wat beter en gelikter uit zag. Maar hij had zeker potentie ja. Met name zijn loopacties waren bijzonder intelligent en hij was zeker bewegelijk. Die wedstrijd tegen PSV ken ik nog ja, hij speelde zichzelf vaak goed vrij maar 4 of 5x steeds net niet. Tot Klaassen die wereldgoal maakte. Dus verbaast me niet echt dat hij alsnog ergens slaagt. Misschien schopt ie het wel verder dan Dolberg, zou wel grappig zijn. Scouting is niet volledig blind geweest dus.

21 juni 2022 om 22:50

Precies, ben het helemaal eens met je. Ik was ook een van de weinige die het zag zitten in Cassierra. Die wedstrijd tegen PSV speelde hij inderdaad goed toen hij na 10 minuten inviel voor Dolberg. Kreeg volgens mij 4 goede kansen om te scoren en scoorde ook 1x, maar die goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Maar hij speelde gewoon prima en had een groot aandeel in het doelpunt van Klaassen in die wedstrijd, met een goede en handige overstapje. In 17/18 was de roep inderdaad groot om Cassierra en hij was op dat moment ook gewoon een optie, alleen maakten zowel Keizer als ten Hag in dat seizoen weinig tot geen gebruik van hem. Dat seizoen daarna op huurbasis bij Groningen was hij wel minder en viel hij tegen verwachting in tegen en daarna heb ik hem niet echt gevolgd. Wist wel dat hij toen naar Portugal vertrok en daarna naar Rusland, maar mooi dat hij het de afgelopen jaren goed heeft gedaan.

21 juni 2022 om 23:09

Heb Casierra nog vaak live zien spelen bij Jong Ajax, maakte de competitie kapot en droeg ze naar het kampioenschap. Niet het niveau dat je moet nastreven natuurlijk. Maar toch hij had een beter moyenne dan brobbey Danilo etc.

22 juni 2022 om 08:15

Cassierra speelde bij Cali eigenlijk altijd in een 442 systeem en dat paste hem ook het beste. Hij moet om iemand heen spelen en niet met zijn kont in de goal hangen. Ik snapte de aankoop daarom ook niet helemaal. Qua potentie zat het best goed, maar hij paste totaal niet in het spel.

22 juni 2022 om 15:05

@thiagoa - Betere moyenne dan Danilo? Als je naar aantal wedstrijd kijkt, dan wel, maar als je kijkt naar het aantal minuten, dan niet. Cassiera heeft 4005 minuten gespeeld, terwijl Danilo op 3312 minuten zat voor Jong. Cassiera heeft in die 4005 minuten 29 goals gemaakt en 12 assists gegeven, terwijl Danilo op 31 goals zat en 6 assists. Dat is dus 138 minuten per goal en 98 minuten per goal contributie, terwijl Danilo op 107 minuten per goal en 90 minuten per goal contributie zat. Daarnaast moest Danilo vaak opdraven vanuit de flanken, terwijl Cassiera in de punt stond met toevoer van De Jong, Van de Beek, en Nouri. Brobbey heeft trouwens qua minuten ook een betere moyenne dan Cassiera, want hij heeft in 33 wedstrijden maar 1831 minuten gespeeld. Daarin heeft hij 17 goals gemaakt (107 minuten per goal) en 5 assists gegeven (83 minuten per goal contributie).

21 juni 2022 om 23:16

Ik vind het ook overdreven, en snap ook niet zo goed waarom hij de transfer maakt. In 70 wedstrijden in Ajax 1 had hij ook wel 13 doelpunten gemaakt. Het zijn nou niet echt bepaald indrukwekkende cijfers waarmee hij half Europa achter zich aan krijgt.

22 juni 2022 om 08:23

Belenenses scoort opvallend weinig, 52 goals in 2 seizoenen, als je als spits daarvan een kwart van de goals maakt is dat denk ik niet heel slecht. Al begrijp ik zeker dat het niet overtuigend klinkt haha

21 juni 2022 om 23:36

Ik vond dat hij heel goed begon, maar Dolberg was consistenter en dan vooral ook in Europa. Daardoor is hij toen meer als wisselspeler ingezet en is het niks meer geworden naar mijn idee.

Heeft vriend en vijand verbaasd daar in Rusland dit seizoen. Logisch ook dat hij in de belangstelling staat van Zenit.

22 juni 2022 om 08:06

Daarom staat er ook ‘één van zijn grootste’ miskopen. Suggereert dat er meer zijn, dat bevestig jij dan ook.

22 juni 2022 om 11:27

Ik vind Magallán pas een Miskoop. Cassiera is voor Ajax begrippen gewoon een koopje, maar geen miskoop.

Leuk voor hem, dat hij stappen maakt. Jammer dat het in Rusland is, maar he...hij zal beter dan 3 jaar terug verdienen. Daar doe je het uiteindelijk voor als je daar speelt.🤷🏾‍♂️

22 juni 2022 om 16:16

Westermann was toch ook nog door Overmars binnengehaald? Ik breng nog maar even een magistrale miskoop in herinnering...

In vergelijking daarmee viel het met Cassierra inderdaad wel mee, al had ik nooit verwacht dat hij toch het niveau van Zenit nog zou gaan aantikken.

22 juni 2022 om 20:12

Het was een package met Sanchez. Ajax moest beide kopen. Sanchez bracht veel geld op, Cassierra werd uitgeleend.

Ik wist nog toen deze jongen in Nederland voetballen dat ik niet kon begrijpen hoe hij bij Ajax terug was gekomen. In de KKD schoot hij ze erin maar in de Eredivisie was hij echt slecht. Deed het volgens mij ook niet goed bij Groningen. Deed het bij Sochi echt heel goed en schoot alles erin wat voor zijn voeten terechtkwam. Ook niet heel gek dat hij een transfer weet af te dwingen bij Zenit want Sochi wordt gezien als Zenit-2.

Cassierra kwam in 2016 samen met Davinson Sanchez naar Ajax.
Cassierra kostte toen 5,5 miljoen en kwam duidelijk te kort voor Ajax.
Sanchez kostte 5 miljoen en bracht een jaar later 42 miljoen op (spurs).

Maw, you win some, you lose some.
Maar om Cassierra als een van de grootste missers te bestempelen, gaat mij een beetje te ver.

Mooi voor hem dat hij een transfer maakt. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden.
Nu is hij 25 jaar, ervaring opgedaan en dus een stuk verder. Prima!

22 juni 2022 om 10:44

Natuurlijk is het wel een van de grote missers van de afgelopen jaren. Als je het in perspectief zet met Sanchez dan is het een ander verhaal. Maar als je de transfer van Cassiera op zichzelf ziet dan is het natuurlijk wel verloren geld. Maakt natuurlijk niets uit als je de afgelopen jaren voor honderden miljoenen verkocht hebt. Precies zoals je zegt: you win some, you lose some.

22 juni 2022 om 11:45

Kijk, jij nuanceert het een beetje door het woord 'grote' missers te gebruiken. Persoonlijk zie ik dit soort aankopen als onderstroom. Voor (relatief) weinig geld een talent halen en het kan goed uitpakken (sanchez) of slecht (cassierra).

De grootste missers qua naam en transfersom vind ikzelf Sulejmani (16 miljoen), Magallan (9 miljoen), Albert Luque (8 miljoen). Twee hiervan zijn niet door Overmars gehaald.

Uiteindelijk gaat het om wat je onderaan de streep overhoud.
En Overmars heeft in 9 jaar tijd voor ruim 600 miljoen verkocht.

22 juni 2022 om 20:13

Je kan het niet in perspectief zetten want Ajax moest beide kopen, anders kwam Sanchez niet. En daarmee verdiende Ajax een hoop geld aan deze deal.

Cassierra de man die zelfs bij groningen dramatisch slecht was, kon er oprecht helemaal niks. 1 van de weinige huurperiodes waarvan ik me kan herinneren dat het vroegtijdig stopt, omdat de speler zo slecht is.

Hier lag Feyenoord dus weer te slapen, past mooi bij de andere Jong Ajax-aankopen

22 juni 2022 om 07:13

We hebben 0 jong Ajax aankopen gedaan. Stop nou eens met dat droevige provoceren

22 juni 2022 om 08:27

Ik dacht ook dat Danilo nog wel wat wedstrijden voor Jong had gespeeld. 9 voor Jong Ajax en 13 voor Ajax 1. De term 'jong ajax-aankopen' ligt wel gevoelig merk ik al.

Voor vier tot vijf miljoen euro van Sochi naar Zenit is nu ineens een toptransfer? Wat was die transfer voor 5,5 miljoen van Cali naar Ajax dan? Een megatransfer? Bovendien, als Zenit een speler haalt voor slechts 4-5 miljoen is dat doorgaans gewoon een speler voor de breedte.

22 juni 2022 om 08:29

Lijkt me ook een breedte aankoop met Dzyuba in de spits. Als ik flashscore kijk, zijn er wel opvallend veel geblesseerde spelers.

22 juni 2022 om 08:31

Vroeger was dit een bedrag waarvan je inderdaad zou zeggen, dit is een breedte aankoop voor Zenit. Maar heeft de oorlog nog invloed op sponsorcontracten van Zenit? De winst van Gazprom lijkt me iets gedaald te zijn namelijk, al zou dat ook juist kunnen stijgen door de toenemende gasprijzen. Zijn hier kenners?

Wat is dit toch met de titels op VZ? Het lijkt steeds erger te worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren