Canadese internationals in de clinch met bond; selectie weigert nog te spelen

Maandag, 6 juni 2022 om 10:59Tom Rofekamp

De internationals van Canada hebben het oefenduel met Panama op het laatste moment gecanceld. De spelers van de WK-ganger zijn not amused over de gang van zaken bij de nationale voetbalbond en hebben in een open brief hun onvrede geuit. De bond meent op zijn beurt 'een redelijk aanbod te hebben gedaan' en uit zijn onbegrip over het besluit van de selectie om te staken. Het duel met Curaçao komende vrijdag in de CONCACAF Nations League staat daardoor op de tocht.

The Maple Leafs, die zich eind maart na 36 jaar eindelijk weer kwalificeerden voor het WK, verlangt meer inzicht te krijgen in het akkoord van de Canadese bond met Canadian Soccer Business. Het bedrijf vertegenwoordigt de bond bij contractonderhandelingen over uitzendrechten en sponsorcontracten. "We hebben onlangs ontdekt over de overeenkomst met Canada Soccer", schrijft de selectie in de brief, "die het vermogen van de bond om het succes op het veld te benutten volledig heeft gekraakt. We moeten de voorwaarden van deze overeenkomst te weten komen en zorgen dat ze gecorrigeerd worden. We willen weten wie deze deal, die onze bond gehandboeid heeft, getekend heeft. Waarom heeft Canada Soccer de autonomie opgegeven bij de grootste kans om ons nationale voetbal naar een hoger niveau te tillen?"

Naast transparantie verlangen de internationals - die tevens hun excuses aanbieden aan tegenstander Panama en fans van beide landen - onder meer het dichten van de loonkloof met het nationale vrouwenelftal, veertig procent van het prijzengeld op het WK en meer leiderschapsposities voor vertegenwoordigers van de nationale teams binnen de bond. Tevens schrijven ze in maart contractonderhandelingen met Canada Soccer Business te hebben geïnitieerd, maar daar pas in juni reactie op kregen. "Canada Soccer heeft ons team beledigd en onze inspanningen om het Canadese voetbal verder te brengen in gevaar gebracht."

Bondsvoorzitter Nick Bontis is zich echter van geen kwaad bewust. "We zijn teleurgesteld dat de selectie geweigerd heeft te spelen tegen Panama", reageerde hij in een statement. "Canada Soccer is toegewijd aan de principes van eerlijkheid en gelijkheid, en wij vinden dat we een eerlijk aanbod hebben gedaan aan de spelers. We hebben ons aanbod gestaafd met andere nationale teams over de hele wereld. Over het issue van de loonkloof: het aanbod van Canada Soccer beloofde exact dezelfde voorwaarden voor het nationale vrouwenelftal. Het strategisch oogmerk van Canada Soccer is om ieder programma te supporten, van de jongste telgen tot de senioren."

Voor komende vrijdag staat er een CONCACAF Nations League-duel met het Curaçao van Art Langeler op het programma. De selectie van Canada zegt 'te hopen' dan in actie te kunnen komen, maar houdt zich verder stil over de consequenties als het conflict dan nog niet is opgelost. Komende winter speelt Canada zijn eerste WK sinds 1986: het land werd ingedeeld in Groep F met België, Marokko en Kroatië.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door reiniersz)

Dat is voor Kroatië, Marokko en België goed nieuws aangezien Canada het moest hebben van teamgeest en hun frisheid en als dat wegvalt dan blijft er weinig over, toch bijzonder dat een land zich na zoveel jaren weet te plaatsen en dan een bond zo moeilijk doet om een paar centen, dit zal ongetwijfeld wat doen met hun zelfvertrouwen en of moreel.

6 juni 2022 om 11:09

Ik zie niet echt in waarom dit per se de teamgeest zou moeten ondergraven. Het kan zelfs net de teamgeest versterken lijkt me.

6 juni 2022 om 11:11

Idd, je wordt niet uitbetaald door je werkgever, je werkgever doet valse beloftes en laat je keihard vallen maar dit zal de werknemer in dit geval alleen maar versterken en ze gaan nu ipv 100 200% geven voor hun werkgever en de fans, lekker slim 👊💪

6 juni 2022 om 11:16

De groep kan er toch net dichter bij elkaar door komen te staan? Wat de teamgeest versterkt.

Sowieso vind ik het heel raar dat je doet alsof die spelers spelen voor de bondsleiding. Die kan letterlijk hun reet roesten lijkt me dan.

6 juni 2022 om 11:18

Wat in 99% van de gevallen gebeurt is nadat een werkgever weigert te betalen of in de clinch komt te liggen met de werknemers ontstaat er een negatieve werksfeer want het doet onbewust wat met een werknemer en meestal hoeft er maar 1 klein dingetje te gebeuren en de boel ontploft onder de collega's, misschien valt Canada wel onder die 1% uitzonderingen, ik hoop voor ze van wel aangezien ze er na zoveel jaar eindelijk bij zijn hoort het niet zo te beginnen.

6 juni 2022 om 11:26

Maar Moroccogoal, ze zijn toch juist eensgezind in hun besluit niet te spelen? En het gaat toch vooral om structurele vooruitgang van het voetbal? En welke speler denkt nou ooit over de directie van de voetbalbond als hun 'baas' bij het spelen van interlands? De coach is je baas!

6 juni 2022 om 11:33

Laat ik een voorbeeld in de praktijk geven : Stel Alphonso Davies roept jongens stel je niet zo aan ik wil dat WK gewoon spelen laten we stoppen met die boycot en vervolgens roept een jongen uit de Canadese competitie : Ja jij hebt makkelijk praten met je miljoenensalarisje van Bayern München ik heb dat geld van de Canadese bond keihard nodigt voor mijn familie en toekomst ! Heb je al een eerste stukje gezeik in de groep, ik hoop natuurlijk niet dat dit gaat gebeuren want dat gun ik ze niet maar de Canadese bond is aardig bezig om alles wat mooi is te verpesten.

6 juni 2022 om 11:39

Veel canada spelers verdienen niet veel en hebben die geld nodig. Dus nee de team geest zal niet zo goed zitten.

6 juni 2022 om 11:57

Ja want een speler uit de Canadese competitie gaat een WK willen missen omwille van gesteggel met de bond?

6 juni 2022 om 11:59

@marocco Alleen roept Davies dit niet en staan ze als team volledig achter hun beslissing. Lijkt mij gezien dit besluit dat het team nogal sterk van geest is anders zou je zo’n stap niet nemen. Ik begrijp dat jij het ontzettend hoopt, alleen dit zou je sowieso niet nodig moeten hebben als Marokko zijnde. Je hebt gewoon de betere spelers. Daarnaast hebben ze als team een conflict met de bond en niet onderling. Beetje wishful thinking…

6 juni 2022 om 12:06

Ik geef een paar keer aan dat ik het ze niet gun en hoop dat ze het kunnen oplossen, dat we betere spelers hebben dan Canada zegt niet zo heel veel aangezien het lastig inschatten is hoe Canada gaat spelen en ze toch een paar goede spelers hebben met Alphonso Davies en Jonathan David, ook zijn ze 1e geëindigd boven Mexico en de VS in de WK kwalificatie dus zullen ze vast wel wat kunnen.

6 juni 2022 om 12:33

waar haal je die 99 procent vandaan?
1 van de beste manieren om teamgevoel te creeeren is het hebben van een gemeenschappelijke vijand. Bij deze is die vijand er; de bond

6 juni 2022 om 12:49

In een voetbalelftal ligt dat toch vaak anders en al helemaal als je er eentje hebt rondlopen die 10 miljoen netto verdient bij Bayern en een andere die voor 2 ton bruto in Canada speelt.

6 juni 2022 om 13:10

In het verleden hebben andere landen/bonden dat al bewezen, zelfs met veel betere spelers dan dat Canada heeft.. Zie Frankrijk, Ivoorkust, Togo, Duitsland, Argentinie.. Het kan dus wel zeker voor onrust zorgen en de teamspirit afbreken. Hoeven maar 3 a 4 spelers van je elftal te verzaken en je hebt als gezeik en gemor.

6 juni 2022 om 13:25

@lierse1997 Je bent echt koppig jonge. Het is logisch als je niet betaald krijgt dat je moraal niet het zelfde is. Ga jij is werken voor gratis of voor minder dan beloofd. Kijken of je ff snel achter je pc typt of sneller pakketjes gaat bezorgen.

6 juni 2022 om 13:36

Lierse, ik denk dat je ervaring moet hebben in het echte (arbeiders)leven om dit te kunnen voorstellen. Onder geen enkel beding zal de teamspirit versterkt worden als de werkgever zijn beloftes niet nakomt. Slecht van de Canadese bond en ze moeten snel hun beloftes nakomen, en zelfs dan zal er bij een paar spelers iets geknakt zijn

6 juni 2022 om 18:05

Het is toch niet zo moeilijk om te snappen dat er niemand binnen de groep gezeik veroorzaakt? Dit doet letterlijk niks met het moraal van de groep. Vinden ze het leuk dat ze niet betaald krijgen? Nee natuurlijk niet. Maar wat heeft het moraal van de groep daar nou weer mee te maken. Die gasten komen dadelijk voor het eerst in hun leven op een WK met hun land (wat ze waarschijnlijk nooit hadden durven dromen). Die gaan door het vuur voor elkaar joh. Ze steunen elkaar met deze brief, staan 100% achter elkaar.

Een simpel baantje hebben voor een modaal salaris en niet betaald krijgen is zo gigantisch anders dan je droom achterna gaan met de groep waarmee je dat hebt mogelijk gemaakt.. hou op met die onzin

Kijk bij wat voor clubs al die mannen spelen, die hoeven niet op een droog broodje te knauwen hoor.

6 juni 2022 om 11:11

Dit verslechtert de teamgeest niet. Ze hebben geen conflict onderling, maar met de Bond.

6 juni 2022 om 11:15

Als jij met je werkgever in de clinch ligt, doet het 100% wat met de werksfeer en met een slechte werksfeer hoeft er maar 1 klein dingetje te gebeuren en de hele boel explodeert en vaarwel hele teamgeest ✅️

6 juni 2022 om 11:27

Alleen de werkgever hebben ze in dit geval amper direct contact mee die staan niet op t veld, en voetbal is natuurlijk anders dan normale werkplekken. Als ze weer gaan spelen gaan ze alles geven voor hun land.

6 juni 2022 om 14:20

@moroccogoal9
De bond is geen werkgever. Bond wil de spelers gebruiken voor hun sponsors terwijl spelers dit doen voor hun werkgever en hun persoonlijke sponsors.
Denemarken kampt met een gelijkaardig probleem.

6 juni 2022 om 11:29

Paar centen? Op de BBC is vermeld dat de spelers 75 procent tot 100 procent verlangden van het prijzengeld. De bond bood blijkbaar 60 procent, gelijk verdeeld over de mannen en vrouwen. Dan vind ik het bedrag van de bond iets normaler

6 juni 2022 om 14:11

Gelijk verdeeld over de mannen en vrouwen is echt belachelijk hoor.

6 juni 2022 om 16:34

Vanuit welk perspectief? Hier vroegen de mannen letterlijk zelf om

6 juni 2022 om 15:59

Nu ben ik niet echt op de hoogte van de sterkte van Marokko, maar voor Kroatie en Belgie mag Canada eigenlijk geen groot probleem worden. Die hebben veel betere selecties, al is Canada in de afgelopen jaren wel sterker geworden met spelers als Davies en David. Toch is de kwaliteit in die ploeg redelijk beperkt. Net ook even de selectie opgezocht, maar ook Marokko heeft kwalitatief gezien gewoon een sterkere ploeg.

Ik snap nooit zo goed waarom spelers met de nationale bonden in de clinch liggen. Je wilt toch graag uitkomen voor je land. Ik zou het wel begrijpen vanuit de bond zijnde als ze dit geld investeren in faciliteiten voor de jeugd, met wat ze nu extra verdienen door het WK.

6 juni 2022 om 11:10

Ik begrijp jou punt ook goed alleen moet je dan spelers niets gaan beloven, dan kan je liever duidelijk zeggen van we zijn na eventuele WK plaatsing niet van plan om jullie zoveel uit te betalen maar we willen dat investeren in onze jeugd, zo hoort het te gaan ipv ja als jullie je plaatsen krijgen jullie 40% van het prijsgeld en achteraf ga je andere dingen met het geld doen en weiger je uit te betalen, je hebt zo alleen je eigen spelers ermee en werkt ze tegen je in het harnas.

6 juni 2022 om 12:28

Ik snap nooit dat mensen het tegenwoordig normaal vinden om hun normen en waarden aan de kant te schuiven puur omdat ze iets leuk vinden.

6 juni 2022 om 14:05

De bonden willen zich gewoon verrijken met portretrechten terwijl ze niet eens het vast loon betalen van de internationals.
De spelers vertrouwen liever hun eigen sponsors en de sponsors van hun club.

6 juni 2022 om 16:04

Zo vreemd is het toch niet? Zo'n voetbalbond haalt aardig wat geld binnen en aan de hand van die bedragen horen spelers ook adequaat gecompenseerd te worden. Natuurlijk is voor je land spelen een grote eer, maar het is niet de bedoeling dat de bond geld binnen harkt over de rug van de mensen die eigenlijk voor die centen zorgen. Nu weet ik overigens niet of de spelers daar onjuist gecompenseerd worden of dat ze gewoon meer eisen omdat ze vinden/denken dat ze meer verdienen. Het is overigens ook wel vreemd dat er een kloof is tussen het vrouwenelftal, want het lijkt me sterk dat die ploeg wereldwijd gezien meer geld binnenhaalt. Het vrouwenvoetbal is daar populairder, maar ik denk dat een speler als Davies wereldwijd al meer binnenhaalt dan de halve vrouwenploeg. Maar goed, daar ben ik wel aan het gissen.

6 juni 2022 om 16:46

Naast liefde voor het land is dit ook hetgeen wat ze doen om geld te verdienen. Als er over je rug om veel geld wordt verdiend, dan mag je daar ook over klagen, als het naar jou mening te weinig is.

Een delicaat probleem gezien de belangenconflicten met de sponsors van hun werkgevers en hun persoonlijke sponsors. Dan snap ik best dat spelers niet graag instappen voor een goedkoper alternatief bij de voetbalbond.
Behoudens vergissing was dit reeds gebeurd bij Denemarken.

Landen waar ze het voetbal vertalen naar soccer zouden ze sowieso moeten weren voor het wk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Canada

FIFA ranking: 43
5 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Canada2816
2.Mexico289
5.Panama21-2
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
J. HerdmanUnknown
M. BorjanKeeper
S. AdekugbeVerdediger
A. DaviesVerdediger
S. VitóriaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Canada.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Canada.

In de wandelgangen

Donderdag 18 augustus
Juventus heeft haast met de transfer van Memphis Depay. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren