Kees Jansma: ‘Als ik dat nu had gedaan, was ik ontslagen!’

Donderdag, 5 mei 2022 om 16:15Justus Dingemanse • Laatste update: 17:28

Geridderd journalist Kees Jansma liet in aflevering een van het tweede seizoen van Kopstukken vanuit Bar & Restaurant NOLA in Utrecht het achterste van zijn tong zien. Na de strenge selectieprocedure haalden niet al zijn verhalen de uiteindelijke aflevering, maar daarmee mogen zij niet verloren gaan. In de bonusaflevering Fragmenten & Feitjes vertelt Jansma onder andere over zijn ‘mislukte’ boek over Wesley Sneijder en het moment dat hij brutale fans het liefst te lijf gaat.

Door Justus Dingemanse en Kevin van Buuren

Na een roemrijke carrière werd het tijd om WK-finalist, Champions League-winnaar en recordinternational Wesley Sneijder te vereeuwigen in inkt. De pen van Jansma leek daarvoor het meest geschikt, gezien hij Sneijder van dichtbij meemaakte in zijn periode als perschef van Oranje. Toch waren zowel Sneijder als Jansma zelf beiden niet tevreden over het boek: "Ik denk dat we elkaar te goed kenden, te veel van elkaar wisten om nog een keer tot een soort intimiteit te komen. Dat is gewoon niet goed gelukt", analyseert Jansma.

Dat lag overigens niet aan Sneijder, benadrukt De Badmuts als hij de herinneringen aan het schrijfproces ophaalt: “Op sommige dingen vroeg ik niet door. Dan dacht ik, dat komt er toch wel uit. Maar het kwam er niet uit toen ik achter mijn typmachine zat.” Al erkent hij wel dat ook Sneijder niet altijd evengoed meewerkte, bijvoorbeeld toen hij een afspraak voor het boek afzegde om te gaan vissen met zijn broer. Jansma reed die dag het hele Amsterdam-Rijnkanaal af om de voormalig nummer tien op te sporen en had vervolgens een kostelijke middag aan het water.

Mark van Bommel ontvangt het eerste exemplaar van 'Sneijder', geschreven door Kees Jansma.

De carrière van Sneijder, die Jansma in het boek beschrijft, bouwde de oud-international gestaag af. Na zijn topjaren bij Internazionale koos hij voor transfers naar respectievelijk Galatasaray, OGC Nice en het Qatareese Al Gharafa. Zo ontsnapte hij de negatieve behandeling die profs soms krijgen aan het einde van hun loopbaan, wanneer het lijf de geest niet meer bij kan houden. Een behandeling die schaatser Sven Kramer ooit kreeg voor de neus van Jansma. “Iemand zei na een wedstrijd tegen hem ‘Jezus, wat ben jij slecht!’. Zo’n man kan ik bijna te lijf gaan.”

Respect en bescherming voor de sporter, dat praktiseerde Jansma zijn gehele carrière. Zo verzuimde hij in ’88 zijn journalistieke plicht, toen hij voor de menigte verzweeg dat spelers van het Nederlands elftal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ierland langs haptonoom Ted Troost gingen voor mentale steun. “Daar kreeg ik ook iets voor terug: vertrouwen van de spelers”. Spijt daarvan heeft Jansma overigens allerminst, al benadrukt hij ook dat het een andere tijd was: “Als ik dat nu had gedaan, was ik waarschijnlijk ontslagen geweest!”

Gelukkig hoefde Jansma niet te denken aan een carrièreswitch, al had hij daar gedurende zijn loopbaan wel de mogelijkheid toe. Als trainer van Ajax nomineerde Marco van Basten de toenmalig perschef in 2008 voor het directeurschap bij de Amsterdamse club. In een eerder stadium had ook Feyenoord al 150.000 gulden en de sleutels voor een nieuwe auto klaarliggen. “Die aanbieding had ik thuis liggen, dat heb ik toen niet aangedurfd”, herinnert Jansma zich zijn ‘lafhartige’ reactie op het aanbod. Ook bij Ajax kwam het niet verder dan één gesprek: “Zij vroegen: ‘Hoe zie jij als nieuwe directeur onze rol?’ Nou... niet. Als je een directeur aanneemt, moet je die wel laten werken.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door rutgerrr)

Ligt het aan mij of is Kees Jansma best wel een bang mens?

Jansma schreef het slechtste sportboek uit de geschiedenis: de bio van Sneijder, getiteld Sneijder. Zie de website Goodreads voor de score en vooral de hilarische comments op het boek van lezers. Jansma is iemand die zo graag omgaat en in de aanwezigheid verkeert van voetballers dat hij totaal niet kritisch is, praat in clichés om zijn contacten warm te houden, en als een trouwe hond alles over zijn kant laat gaan, zoals een Sneijder die er met de pet naar gooide tijdens het schrijfproces van het boek. Jansma had toen de handdoek in de ring moeten gooien maar zijn ego en ouwe lobbes-houding verhinderden dat. Punt dat ik maak: ga van je oude dag genieten en verschijn niet in talkshows en dit soort podia. Maak eindelijk plaats voor een nieuwe (kritischere) generatie.

4 mei 2022 om 11:39

Die recenties zijn best vermakelijk inderdaad. En ik ben het er grotendeels mee eens. Waar ik Basta (van Basten) in één stint heb uitgelezen blijf ik bij Sneijder haken na ieder hoofdstuk. Zo jammer, want volgens mij heeft Jansma zat anekdotes die in het boek geplaatst hadden kunnen worden over Sneijder. Maar hij durft het niet aan. Je merkt het in ieder hoofdstuk als er getracht wordt enigszins diepte te vinden. Waar ik bij andere boeken eigenlijk moet stoppen met lezen bij het einde van een hoofdstuk, en toch begin aan een nieuwe, heb ik dat bij Sneijder precies andersom. Afijn, hopelijk brand een van Egmond nog eens zijn vingers aan Sneijder, want er is zo ontzettend veel meer te schrijven over Wesley.

Jansma is oude jongens krentenbrood. Past niet meer in deze tijd, deelt de echt leuke verhalen niet uit angst om zelf in een slecht daglicht te komen en imagoschade op te lopen en kan zich beter gaan richten op zijn favoriete amateurclub dan continu met oude koeien te komen waar niemand op zit te wachten.

5 mei 2022 om 16:22

Of je opent het niet en bespaart enkele minuten van je leven. Dat je niks met Jansma hebt is prima toch, maar als je dan toch het artikel leest en de tijd neemt om hier je negatieve onzin neer te zetten, is dat opmerkelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Perschef Oranje
2 fans
74 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 24 juni
Manchester United is in de markt voor Yannick Carrasco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren