Bom barst bij LaLiga-club: fans vernietigen president na nieuwe provocatie

Maandag, 14 februari 2022 om 21:00Mart van Mourik • Laatste update: 21:03

Het bezoek van Rocío Monasterio aan het Copa del Rey-duel tussen Rayo Vallecano en Real Betis (1-2) heeft voor opschudding gezorgd in de Madrileense straten. Het parlementslid van de rechts-populistische partij Vox was op uitnodiging van Rayo-president Raúl Martín Presa aanwezig in Vallecas, maar haar bezoek aan het stadion werd allerminst gewaardeerd door de ultralinkse harde kern van de club, los Bukaneros, uitgesproken sympathisanten van de linkse partij Unidos Podemos. Volgens de aanhang was de uitnodiging van Martín Presa provocatief van aard. Er volgden beledigingen en spreekkoren, die overigens niet geheel onverwacht kwamen en slechts het topje van de ijsberg vormen.

Door de fans van Rayo werd het eerste duel in de halve finale van de beker gezien als ‘de wedstrijd van de eeuw’. Het was tenslotte een zeer bijzondere ontmoeting voor los Rayistas, die bijna veertig jaar geleden voor het laatst de halve eindstrijd van de Copa del Rey haalden. Wat een historische avond had moeten worden, draaide uit op een deceptie. Niet alleen vanwege de 1-2 nederlaag, die overigens nog wel rechtgezet kan worden in de return in het Benito Villamarín op 3 maart, maar ook vanwege de ongewenste aanwezigheid van Monasterio. De politica werd, net als de president, negentig minuten lang uitgejoeld, beledigd en met spreekkoren belaagd. De schurende verstandhouding tussen Martín Presa (en genodigden) en de supporters van Rayo heeft een lange historie.

In mei 2011 werd 98,6 procent van de aandelen van het noodlijdende Rayo overgenomen door zakenman Martín Presa. Tot de bewuste datum was Rayo op sterven na dood. Onder leiding van de voorgaande eigenaren, de familie Ruiz-Mateo, was de club beland in een sportieve malaise, waren de schulden opgelopen tot ongekende hoogten en konden de spelerssalarissen niet meer worden betaald. Martín Presa herstelde de financiële onrust, en daarmee ook direct de sportieve noodsituatie. Alle salarissen werden op tijd betaald, Rayo promoveerde naar de Primera División en het daaropvolgende seizoen werden grote namen als Diego Costa, Raúl Bravo en Koke (Sergio Contreras Pardo, niet te verwarren met Jorge Resurrección Merodio) binnengehaald.

Ondanks de zo cruciale reanimatie leven de politiek rechtsgeoriënteerde president van Rayo en fanatieke, linkse aanhang van de club al jaren op gespannen voet. Vallecas, de Madrileense wijk waar het gelijknamige stadion gelegen is, staat bekend als ‘volksbuurt’ waar hardwerkende arbeiders zijn opgegroeid. De groep los Bukaneros werd in 1992 opgericht door zeven jongens uit de, naar eigen zeggen, arbeidersklasse. De radicale kern verzet zich tot op de dag van vandaag onder meer tegen racisme, fascisme, het ‘moderne’ voetbal en kapitalisme. “Wij willen geen Rayo voor publiciteits- of propagandadoeleinden, maar alleen de club die het ooit was en soms zijn ware geest laat zien wanneer er afstand genomen wordt van andere belangen”, pronkt er onder meer op de website van de groep extreemlinkse fans. Zacht gezegd leidde het verschil in politieke opvatting de afgelopen jaren tot de nodige frictie binnen de club.

President Raúl Martín Presa

De verstandhouding tussen de fans en Martín Presa bereikte het eerste serieuze dieptepunt in januari 2017, toen de aanhang van Rayo voor de transfer van Roman Zozulya ging liggen. De president dacht met de Oekraïener een versterking binnen te halen, maar door de felle protesten van de supporters ketste de deal af. Waarom? Zozulya verscheen op diverse foto’s met symbolen die gelinkt werden aan de Nazi’s en hij is uitgesproken sympathisant van rechtsextremistische groeperingen. Dat botste. In december 2019 keerde Zozulya als speler van Albacete terug in Vallecas om in LaLiga2 aan te treden tegen Rayo. Na spreekkoren, met teksten als puto Nazi (vrij vertaald: fucking Nazi), aan het adres van de Oekraïener werd het competitieduel op het tweede Spaanse profniveau gestaakt. Vervolgens sloeg het coronavirus wild om zich heen, waardoor de wedstrijd pas in juni werd uitgespeeld en de boeken inging als de ‘langste wedstrijd’ in de Spaanse voetbalgeschiedenis.

Een seizoen later trad Albacete, met Zozulya als wisselspeler bij de selectie, opnieuw aan tegen Rayo. De president had in het betreffende duel een onaangename verrassing in huis voor de, vanwege de geldende coronamaatregelen, afwezige supporters. Martín Presa had namelijk zowel Monasterio als Vox-lijsttrekker Santiago Abascal uitgenodigd om de wedstrijd vanuit de skyboxen bij te wonen. De politici gingen dankbaar in op het aanbod, tot frustratie van de fans van Rayo. De woedende harde kern bestempelde de presidentiële uitnodiging van leden van de rechts-populistische partij uitgerekend in het duel tegen Zozulya als een provocerende actie. Na afloop ging een groep supporters naar het stadion om letterlijk alles te ontsmetten. Ook de aanwezigheid van Monasterio tijdens de voor Rayo historisch bijzondere bekerwedstrijd tegen Betis is volgens de aanhangers van de club een sneer van de president.

Eind januari haalde Martín Presa zich ook al de woede van de aanhang op de hals. Ditmaal was het vanwege de terugkeer van trainer Carlos Santiso bij het vrouwenelftal van Rayo om de ontslagen Miguel Ángel Queijo te vervangen. Santiso werd zeven maanden eerder weggestuurd bij Rayo Vallecano Onder 12 vanwege uitgelekte audiofragmenten waarin hij de technische staf ‘aanspoorde’ tot groepsverkrachting. “Deze staf is geweldig, maar er ontbreekt iets. (...) We moeten er eentje neuken, maar ze moet wel ouder dan achttien zijn om gezeik te voorkomen”, zo klonk het bericht dat Santiso destijds zijn baan kostte. Te gast in een radioprogramma van Cadena SER erkende de coach zijn fouten, sprak hij van een ‘vergissing’, een ‘hele slechte grap’ en benadrukte hij dat het niet meer was dan ‘informeel geklets tussen vrienden’. Eveneens gaf Santiso aan spijt te hebben van zijn woorden.

Juist die spijtbetuiging viel in de smaak bij Martín Presa. De president besloot Santiso zeven maanden na zijn ontslag dus terug te halen bij de club om hem ‘een tweede kans te geven’. Het besluit om Santiso in genade aan te nemen en hem bovendien als trainer van het vrouwenelftal aan te stellen, schoot volledig in het verkeerde keelgat bij de aanhang. Unidas Podemos, de feministische partij gelieerd aan Unidos Podemos en gesteund door de harde kern, protesteert nog dagelijks vandaag tegen de rentree van Santiso en eist een onmiddellijk vertrek. Vooralsnog zonder resultaat, want afgelopen donderdag verdedigde Martín Presa, te gast in El Partidazo van de radiozender COPE, zijn besluit publiekelijk.

"De vrouwen - en als iemand iets anders beweert dan liegt ze tegen je - voelen zich erg op hun gemak met Santiso. Iedereen die ik heb gevraagd heeft me verteld dat het een vergissing zou zijn om het zonder deze coach te stellen. Dit is de enige waarheid”, bevestigde Martín Presa, die ontkende dat er ook maar een speelster is die zou aandringen op een vertrek van Santiso. "Ik heb speelsters huilend in mijn kantoor gehad die me vertelden dat wat ze Carlos Santiso aandoen, super oneerlijk is. Iedereen verdient een tweede kans. Wanneer iemand spijt heeft, moet je diegene kunnen vergeven."

Ondanks de felle strijd, kritiek en zelfs haat van de aanhang van Rayo, lijkt zowel de trainer van het vrouwenelftal als de president voorlopig niet te vertrekken bij de club. In mei 2021 gaf Martín Presa in een groot interview nog aan dat het kopen van Rayo de ‘beste beslissing uit zijn leven was’. Hij lijkt dan ook niet onder de indruk van de hoge druk vanuit de volledige wijk om op te stappen. “Presa, vete ya!”, scandeert het aanwezige publiek ieder thuisduel weer om hem te herinneren aan het feit dat hij niet gewenst is. ‘Presa, wegwezen’ galmt eveneens door de straten in Vallecas, waar op iedere lantaarnpaal stickers te vinden zijn met een foto van Martin Presa en het onderschrift ‘Presa carapollas’ (dickhead, red.). Volgens El Confidencial kreeg Martín Presa afgelopen zomer de kans om de club te verkopen voor circa zestig miljoen euro, maar die optie veegde hij resoluut van tafel. “Dit is waarschijnlijk het beste Rayo uit de clubgeschiedenis.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door aardbei)

Mooi dat de harde kern zich hardop uitspreekt tegen racisme en de vrouwen in bescherming neemt. Vraag me alleen af waarom ze worden gelabeld met extreem links.

12 februari 2022 om 09:47

Omdat we alles een label geven, omdat we het dan (denken te) begrijpen .

12 februari 2022 om 09:57

Klopt, Podemos is een linkse partij maar niet extreem, terwijl VOX die hier rechts populistisch wordt genoemd wat redelijk positief klinkt, echt een extreem rechtse partij is, met veel Falangisten en Franco aanhangers in hun gelederen.

12 februari 2022 om 10:15

Extreem duidt meestal op een bereidheid om desnoods fysiek op te treden om je standpunten te verdedigen, dus rellen en dergelijke.

12 februari 2022 om 10:44

En dat doet de Podemos dus niet, zijn wel linkser dan de PS beetje tussen de PS en de Communistische partij in, zijn wel activistisch, maar niet fysiek

12 februari 2022 om 11:01

Dat viel me ook op tijdens het lezen van dit artikel, ondanks alle wrevel en zelfs haat gaan ze niet over tot rellen en fysieke bedreigingen. Je kunt het met hun eens zijn of niet maar dit is bij de meeste ultras wel nog wat anders, waar je al vaak rellen ziet bij het minste dat verkeerd gaat.

12 februari 2022 om 11:34

Tegenwoordig als je je druk maakt om basale mensenrechten ben je plotseling extreem links.

13 februari 2022 om 09:35

Links geweldadige clubjes als antifa zijn anders al jaren bezig met geweldadige optochten door steden en blijven activistisch genoemd worden en als je tegenwoordig rechtser bent dan D66 en de VVD wordt je al extreem rechts genoemd.

13 februari 2022 om 23:39

Er is helemaal geen clubje antifa, er is geen overkoepelende organisatie. Antifa protesten zijn zelfstandige optredens van losse groepen.

14 februari 2022 om 22:03

Antifa is gewoon een afkorting van Antifascistisch. Tis geen organisatie. Een antifa is iemand die tegen fascisme is. Niks mis mee zul je zeggen. Toch zijn er anti antifa mensen. Zijn dat dan fascisten? Zul je wel denken. Boos worden op mensen die tegen fascisme zijn is best raar.

14 februari 2022 om 22:29

Lekker bagatelliseren Paul. Jij weet ook dat er mensen onder de noemer Antifa protesteren, en niet bepaald vredelievend. Of ben je Hamburg vergeten?

15 februari 2022 om 10:26

De ironie is juist dat Antifa fascistische tactieken toepast. Je denkt toch echt niet dat dat een fris groepje mensen is?

15 februari 2022 om 11:41

PETA vermoord dieren om te laten zien dat het vermoorden van dieren slecht is.
De enige partij die tegen de verplichte coronavaccinatie is is de 'far-right politieke organisatie' in het kabinet van Oostenrijk. Terwijl 'far-right' wordt geassocieerd met 'autoritarisme'
Hetzelfde geldt voor Antifa. Zogenaamd tegen fascisme zijn en dan gewelddadige optochten organiseren en fascistische tactieken toepassen.
Het label klopt niet altijd.

15 februari 2022 om 08:13

Maar andersom hebben ze het over extreem rechts wat gezien wordt als gevaarlijk. Als ik de hele tekst lees dan lees ik vooral hoe "gevaarlijk" links is ipv rechts. Ik ben zelf 1x bij Rayo geweest en er hing een aparte sfeer met veel agressie buiten het stadion.
Ik lees vooral een eigenaar dat ervoor heeft gezegd dat Rayo een gezonde club is en het nastreeft om een rol te kunnen betekenen in La Liga. Ik snap alleen niet waarom hij dat doet als het volk zo ondankbaar is. Ik zou mijn handen er vanaf trekken en hopen dat ze een andere leiding krijgt en de club weer brengt waar het vandaag komt. Een subtopper in de sugenda.

Dat de idealen van de voorzitter niet matcht met de "harde kern" kan maar geeft dat het totale beeld van de gehele club aan? Ik kan mij ook niet voorstellen dat Ajax luistert naar wat de harde kern van ajax wilt als zij een bepaalde gedachten heeft.

15 februari 2022 om 11:43

Ofwel, zowel extreem rechts als extreem links is gevaarlijk. En oppassen met het labelen van personen en partijen

Mooi artikel,

Die president is ook een aparte vogel. Zoekt wel grenzen op. Helemaal gestoord om die Oekrainer aan te nemen, terwijl hij schurkt met extreem-rechts.

Extreem sociaal van ze!

Misschien denken die fans dat de salarissen van de spelers uit een subsidiepotje komen.
Livorno is ook zo, al die fans altijd met hun che vlaggen en lopen in militaire kleding.
Kreeg er altijd een erg nare smaak van in mijn mond.
De schande van italie vonden de meesten

12 februari 2022 om 10:43

Dus moeten ze hun ziel verkopen voor het geld? Juist mooi dat mensen nog voor rechtvaardigheid en hun principes opkomen. Racisme en fascisme moet je altijd bestrijden hoe mooi ze het ook proberen te verkopen.
Dat de voorzitter een nazi fanaat wou en een coach terughaalt die voor de grap iemand wou naaien zegt wel genoeg. Hij gaat deze strijd vroeg of laat verliezen.

12 februari 2022 om 12:55

Vrijwel iedereen verkoopt zijn ziel als het om de juiste bedragen gaat en er zelf beter van kan worden, dat heet menselijk.
Dat ze zelf openlijk links/communistisch zijn prima, maar dat clubs uit die hoek altijd door de meerderheid als ‘goed/cult’ worden neergezet vind ik persoonlijk irritant.

12 februari 2022 om 13:44

Snap wel dat je dat vindt, aangezien je zelf al aangeeft geen moreel kompas te hebben.

12 februari 2022 om 17:11

Zelfde geldt voor st pauli in Hamburg. Noemen zich ook lekker links en sociaal. Ben bij veel clubs geweest maar heb me nog nooit zo onwelkom gevoeld als daar.

13 februari 2022 om 00:07

De schande van Italië is toch echt wel Lazio Roma. Die fascisten zijn een schande voor de mensheid. Het is roch bizar dat in landen als Spanje en Italië de hitlergroet als normaal wordt gezien? Gelukkig zijn er linkse clubs die zich hiertegen verzetten door middel van het socialisme. Om er een paar te noemen; Ahtletic Bilbao, Rayo, Celtic, Livorno, Sankt Pauli.

13 februari 2022 om 08:33

Dit vinden de meeste italianen niet.
Vind zelf dat voetbal en politiek en geloof etc helemaal niks met elkaar te maken zouden moeten hebben. Geloof en politiek is prive.

Mooi en informatief artikel, Voetbalzone. Dank daarvoor!

Mooi artikel, maar Koke heeft nooit bij Rayo gespeeld toch?

12 februari 2022 om 11:27

Ik kan het nergens vinden in het artikel (zal wel weggehaald zijn), maar Koke heeft nog nooit een wedstrijd gespeeld voor een andere club dan Atletico. Hij komt wel uit de wijk Vallecas, waar Rayo ook vandaan komt.

12 februari 2022 om 12:33

Gaat over een andere Koke.

12 februari 2022 om 12:46

Ik zie dat ze het hebben aangepast nu

Rechts-populistisch, ja, VZ? Zouden jullie dat ook zeggen over Duitse partij wiens kopstukken openlijk Hitler verdedigen en verheerlijken?

12 februari 2022 om 14:40

Heel bizar dat Vox als een rechts-populistische partij wordt omschreven. Het zijn gewoon die hard facisten. Hun hele aanhang bestaat uit falangisten. En zoals Almogaver al aangeeft, zijn de falangisten gewoon vergelijkbaar met neo-nazis. Maar waar er in Duitsland ten minste nog een denazificatie heeft plaatsgevonden, is dat in Spanje helaas nooit het geval geweest. Het enige voordeel van het bestaan van Vox is dat de (extreem)rechtse partijen in Spanje enorm versplinterd zijn, waardoor de regionale partijen wat meer in de pap te brokken hebben gekregen. De tijden dat maar twee partijen Spanje konden regeren is gelukkig voorbij.

12 februari 2022 om 22:39

Ik ben het met je eens hoor, maar hitler en Franco vergelijken vind ik wel een beetje ver gaan.

12 februari 2022 om 23:17

Dan zou ik eens wat boeken van Almudena Grandes lezen, of op Netflix de 5 delige Duitse documentaire de waarheid over Frankrijk kijken, misschien niet zo massaal, maar net zo niets ontziende dictator, alleen hij deed alles alleen in Spanje

12 februari 2022 om 23:51

Mag je uitleggen hoe. Zijn het de massagraven (waarvan de lijken nog steeds niet een behoorlijke laatste rustplaats hebben gekregen)? Zat paquito niet vuistdiep genoeg in dolfje? Had de blauwe brigade groter moeten zijn? Te weinig steden gebombardeerd? Niet autoritair genoeg? Te weinig concentratiekampen? Was zijn coupe democratischer dan de overwinning van de linkse partijen tijdens de verkiezingen? De culturele genocide die hij trachtte te plegen?

Misschien eens lezen over "the white terror". Daarna mag je nog eens aangeven of het "een beetje ver gaat" of niet.

13 februari 2022 om 00:31

Franco vergelijken met Hitler is wel degelijk toepasselijk. Zonder Hitler had Franco nooit zijn staatgreep kunnen plegen en de daaropvolgende burgeroorlog kunnen winnen. Duitse piloten die Spaanse steden bombardeerden, Duits materieel en Italiaanse fascisten die met Franco mee vochten. Tienduizenden Spaanse facisten die aan het oostfront meevochten voor Nazi Duitsland en waarvan zelfs de SS vond dat het barbaarse moordenaars waren. Wist je dat Spanje, na Cambodja, het land is met de meeste ongeborgen lichamen in massagraven is in de hele wereld? Meer dan 150.000 lichamen liggen in massagraven door heel Spanje.
Het probleem is dat in tegenstelling tot Hitler en Mussolini, die omkwamen en waarbij veel betrokken werden gestraft, Franco tot aan zijn dood, begin jaren 70, aan de macht bleef. Feitelijk werd Spanje aan zijn lot overgelaten. Enerzijds omdat de geallieerden klaar waren met oorlog voeren na WO2, en anderzijds omdat ze (met name de VS) liever fascisten in Spanje aan de macht zagen dan socialisten.

Wat hier niet in het artikel staat, maar ook wel bijzonder is om te vermelden, dat het dit seizoen nog heel lang niet mogelijk was om een seizoenskaart te halen bij Rayo. Ook was het onmogelijk om online kaarten te kopen en begon de kaartverkoop bij het stadion pas een paar dagen voor de wedstrijd, waardoor er ongelofelijk lange rijen stonden en het stadion in het begin lang niet vol zat. Voor de kwartfinale van de Copa (Rayo heeft nota bene nooit in de halve finale gestaan) was het heel lang muisstil en werd 2 dagen van te voren opeens bekend dat mensen bij het stadion kaarten konden halen, waardoor vele seizoenskaarthouders en trouwe fans buiten de boot vielen voor die wedstrijd. Die voorzitter van Valencia staat bekend als enorme clown omdat hij niks geeft om de club, maar deze man doet er gewoon zo veel mogelijk aan om de supporters tegen te werken.

Merk dat veel mensen hier geen idee hebben van extreem links. Die richting is primair verantwoordelijk voor de grootste wandaden in de wereldgeschiedenis met Stalin, Mao en Pol Pot. Tientallen miljoenen mensen lieten het leven. Overigens was Hitler de leider van de Nationaal Socialistische DAP. Op de een of andere manier is dat ineens vervormd naar rechts in de geschiedschrijving. Bijzonder.

12 februari 2022 om 15:09

Ja en Noord-Korea heet officieel gezien "People's Republic", en toch heeft het volk daar 0.0 te zeggen.


Ik raad je aan om wat speeches van Hitler te beluisteren om eens te zien wat hij nou vond van het communisme en socialisme. Er is een reden dat in 1933 de Nazi's er voor zorgden dat de liberalen, joden, communisten en socialisten niets meer te zeggen hadden. Alle partijen werden illegaal gemaakt (waaronder, inderdaad, de socialistische partij en de communistische partij).

12 februari 2022 om 18:53

Er is altijd één iemand die met de onzin over Hitler komt en nationaalsocialisme. Misschien heb je het niet door maar nazisme is afkorting van nationaalsocialisme dat verwant is aan fascisme. Probeer het niet anders te verkopen.

13 februari 2022 om 07:30

En facisme komt van Mussolini en dat was een overtuigd Marxist.

12 februari 2022 om 23:22

Maar Wat heeft dat te maken met de bewegingen genoemd in dit artikel? Stalin Mao Pol Pot waren communisten, geen links progressieven socialisten. Vox lijkt qua ideeën meer op Hitler als je die vergelijking al wil maken.

12 februari 2022 om 23:42

Niemand die hier doet alsof we allemaal communisten moeten zijn en er wordt, volledig terecht, kritiek geleverd op het feit dat een extreem-rechtse, dictator verheerlijkende partij "rechts populistisch" genoemd wordt. Maar er moet weer iemand aankakken die:

1. niet begrijpt wat het nationaalsocialisme is, maar wel graag doet alsof en;
2. de grootst mogelijke lulkoek wil verkopen alsof er een piswedstrijd plaats moet vinden tussen extreem-rechtse partijen en een drietal monsters die van hun eigen, oorspronkelijke, ideologie afweken.

Dat is pas bijzonder. Terug de schoolbanken in, jij!

14 februari 2022 om 21:48

Hahaha socialisme is van oudsher mondiaal bedoeld. Iedereen gelijk. Consumeren en werken naar behoefte. Utopie natuurlijk. Helaas heeft Iedereen gelijk nooit voet aan de grond gekregen. Nationaal Socialisme is gericht op eigen volk eerst mentaliteit. Uitsluiten van gekleurde mensen, joden,homo's, zigeuners, andersdenkenden. Dat was vanaf het begin 1 vd pijlers. Marx heeft Het Kapitaal geschreven niet met de bedoeling een Stalin of Zedong uit te poepen. Misbruik vd macht. Communisme werkt alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan. En das tegen de natuur vd mensen in. De 1 wil meer dan de ander soms. Hebzucht staat gelijkwaardigheid in de weg.

14 februari 2022 om 21:54

In z'n vroege leven was El Duce idd een sympathisant van het Marxisme. Later is ie 180 graden gedraaid. Fascisme is iets anders. Kopie,
Waarom liegen extreemrechtse mensen als Cliteur toch steeds over het feit dat hun ideologie juist iets links zou zijn?

Paul Cliteur is mede- oprichter van het FvD, ideoloog en prominente extreemrechtse geleerde. Onlangs deelde hij op LinkedIn een artikel waarin hij beweert dat Hitler eigenlijk links was.
Dit soort schandelijk gedrag is een smet op de hele Nederlandse academische gemeenschap die hem in niet mis te verstane bewoordingen zou moeten veroordelen.
Maar waarom deelt Cliteur zo'n overduidelijke leugen?

Extreemrechts probeerde al in de tijd van Hitler verwarring te zaaien over waar ze nu eigenlijk voor stonden. Dat is de enige reden dat ze zich nationaalsocialist noemden. In werkelijkheid vermoordden de nazi's juist socialisten/communisten in concentratiekampen.
Na de oorlog spuugde natuurlijk iedereen op de nazi's, en wilde niets meer met ze te maken hebben. De overgebleven oude nazi's besloten om hun ideologie te vermommen als iets anders, wat hipper klonk dan 'nazi' of 'rassentheorie'. Racisten hebben het sindsdien vooral over cultuur in plaats van ras, hoewel ze daar precies hetzelfde mee bedoelen.
Later bedacht de extreemrechtse denktank GRECE, waar een aantal oude nazi's bij betrokken waren, daar een nieuwe laag bij. Ze begonnen juist links te beschuldigen van de misdaden tegen de menselijkheid die ze zelf hadden gepleegd. Tegenwoordig presteert de PVV het zelfs om op vier mei een krans te leggen 'voor de slachtoffers van het (nationaal)socialisme'.

𝐇𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐮𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐞𝐞𝐧 𝐥𝐞𝐮𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬𝐦𝐞 𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐚𝐥𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬𝐦𝐞 𝐨𝐩 𝐞𝐥𝐤𝐚𝐚𝐫 𝐳𝐨𝐮𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧, of dat Hitler links was.
Nationaalsocialisten/ fascisten willen extreme ongelijkheid, een maatschappij waarin het recht van de sterkste geldt, en een mensenleven niets waard is.
Veruit de meeste fascisten zijn ook nog eens diep racistisch & seksistisch, en vinden bijvoorbeeld dat LHBTQI+'ers en mensen met een beperking geen bestaansrecht hebben. (Dat is eigenlijk nog te netjes gezegd want “de nazi’s schoven hun slachtoffers letterlijk de ovens in) Al deze haat past binnen hun ideologie van ongelijkheid en geweld.
Socialisten / linkse mensen willen precies het omgekeerde, ze willen meer gelijkheid. Socialisten en de nazi's staan dus juist recht tegenover elkaar. Overigens zijn er naast socialisten natuurlijk ook andere antifascisten).

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐞𝐞𝐫𝐭 𝐂𝐥𝐢𝐭𝐞𝐮𝐫 𝐧𝐮 𝐣𝐮𝐢𝐬𝐭 𝐥𝐢𝐧𝐤𝐬 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧?
Zegt hij zomaar wat? Waarom deelt een hoogleraar als hij een tekst die overduidelijk leugenachtig is?
Heeft het eigenlijk wel zin om zulke overduidelijke leugens van een factcheck te voorzien?
De beroemde filosoof Hannah Arendt deed haar hele leven onderzoek naar fascisme. Haar boeken bieden ons een behulpzame gids voor het interpreteren van de taal van fascisten.
Hannah Arendt signaleerde hoe vrijzinnige en fatsoenlijke mensen in het Duitsland van de jaren dertig de nazi’s factcheckten, alsof hun bizarre claims over joden bedoeld waren als feitelijk.
Wat zij niet begrepen, suggereert Arendt, was dat de jodenhaat van de nazi’s niet het verkondigen van feiten was, maar het verkondigen van hun bedoelingen.
Dus wanneer iemand de joden de schuld gaf voor Duitslands nederlaag in de Eerste Wereldoorlog, dan probeerden naïeve mensen dat tegen te gaan door te zeggen dat er geen bewijs voor was.
Wat de nazi’s echter omschreven, was niet de waarheid, maar wat er waar zou moeten zijn, om de volgende stap te rechtvaardigen van wat ze hadden gepland om te gaan doen.
Dat is ook hoe we Paul Cliteur moeten begrijpen als hij roept dat Hitler links was. Het is een poging om links te ontmenselijken. Cliteur geeft ons dus eigenlijk een kijkje in de keuken van extreem rechts Nederland !

Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen.[4][5]

Het fascisme minacht eigentijdse conservatieve instellingen.[4][5]

Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, voor zover dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde.

Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven.

Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur.

Het fascisme streeft naar een totalitaire staat — de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties.

Het fascisme is extreem nationalistisch.

Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten.

Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse.

Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen.

15 februari 2022 om 11:46

Lekker kort verhaal. Ik zal je een nog kortere antwoord geven: zowel extreem rechts als extreem links is gevaarlijk

15 februari 2022 om 12:00

Heb t gelukkig niet zelf hoeven typen grotendeels. En idd,alles wat tot totalitair neigt is niet goed. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het Rijnlands Model.

15 februari 2022 om 12:09

Gelukkig maar . In Nederland hebben we het poldermodel, wat grotendeels wel overeenkomt met het Rijnlands Model. Is dit dan het beste model of zou het nog beter kunnen?

15 februari 2022 om 12:14

Heren (of dame wellicht, dan alvast excuses),

Zullen we deze discussie hier stoppen? Graag! Hoewel interessant, wijken we nu toch teveel af van het topic, dus hierbij het verzoek om nummers uit te wisselen en prive verder de discussie te voeren.

Dank en groet,
Aardbei

16 februari 2022 om 16:59

Nr11 binnen bepaalde sectoren mag de marktwerking van mij verdwijnen. We krijgen er jaarlijks steeds meer miljonairs, maar ook steeds meer voedselbankbehoeftigen,(geestezieke) daklozen bij. Daartussen mag van mij wel nivellering gecreëerd worden om de koopkracht iets eerlijker te verdelen. Voedselbanken zijn niet nodig. Daklozen hoeven er in principe ook niet te zijn. Tot zover de ruimte voor verbetering.
Vergelijkende met de rest vd wereld zitten we in een uitstekend land om in te leven.

15 februari 2022 om 11:56

Ik denk dat we meer moeten focussen op de daden die zijn gepleegd. Niet steeds gaan discuseren over de exacte definities van woorden maar de strekking daarvan. Definities veranderen ook in de loop der tijd.

Bijvoorbeeld: het woord 'radicaal' is niet per definitie slechte of zorgt voor geweld. Toch wordt vaak gezegd dat radicaal links of radicaal rechts een groot probleem is en zorgt voor geweld.

Ander voorbeeld: de politiek zegt steeds dat ze nooit een vaccinatiedrang zullen doen, maar enkel een vaccinatiedwang. Echter, met drang bedoelen ze dat ze niet naar je huis komen en je een prik forceren. Als je gewoon kijk naar de huidige situatie, wordt men gewoon gedwongen om een vaccinatie te nemen om een beetje normaal te leven. Dit werd ook vroeger gelabeld als een ''conspiracy theory'', zodat jij er niet zorgen over hoefd te maken. Alleen ''gekken'' geloven hier in.

Stalin, Mao, Pol Pot, Hitler zijn allemaal klootzakken. Of ze nou extreem recht of extreem links zijn.

16 februari 2022 om 17:01

Absoluut, pure slechtheid.

Antifa, 80 jaar geleden noemde we dat gewoon de geallieerden. En mensen die Podemos op hetzelfde niveau inschatten als Vox moeten even zich wat beter inlezen over de Spaanse politiek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Rayo Vallecano

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Sevilla0-1
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Sergio MorenoAanvaller
Diego LópezKeeper00
Miguel MorroKeeper00
I. BalliuVerdediger10
CatenaVerdediger10
F. LejeuneVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Rayo Vallecano.

In de wandelgangen

Donderdag 18 augustus
Juventus heeft haast met de transfer van Memphis Depay. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren