Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voormalig ADO-speler Cibicki vier jaar geschorst wegens matchfixing

Laatste update:

Pawel Cibicki mag van de FIFA vier jaar lang niet voetballen. De Zweedse aanvaller met Poolse roots is volgens Aftonbladet namelijk schuldig bevonden aan matchfixing. De 28-jarige speler, met een kortstondig verleden bij ADO Den Haag, ging in 2019 in de fout, toen hij onder contract stond bij IF Elfsborg. Hij nam destijds geld aan om bewust een gele kaart te pakken.

Cibicki, sinds 2020 speler van het Poolse Pogon Szczecin, gaf zelf aan dat het om een lening ging en dat hij volkomen onschuldig is. De FIFA gelooft deze lezing echter niet en legt daarom een schorsing van maar liefst vier jaar op. Diezelfde straf kreeg Cibicki in een eerder stadium al opgelegd door de Zweedse voetbalbond. De omkopingszaak kreeg in de afgelopen periode bijzonder veel aandacht in de Zweedse media. Hoeveel er precies aan de aanvaller is betaald is overigens niet bekend.

Openbaar aanklager Christine Stridsberg heeft geen medelijden met Cibicki. "We zijn tevreden met de straf, al hadden we gezien de ernst van de overtreding ook niet anders verwacht. Het is tegenwoordig heel makkelijk om naar een ander land te gaan, om zo je straf te kunnen ontlopen", zo klinkt het in gesprek met SVT Sport. Naast Cibicki zijn er twee spelers verdachten voor zes jaar geschorst, een daarvan speelde in het verleden voor het futsalteam van Zweden. De veroordeelden kunnen nog hoger beroep aantekenen bij de nationale sportraad in Zweden. Mocht deze instantie anders oordelen dan de Zweedse voetbalbond, dan is het mogelijk dat de FIFA de schorsing van Cibicki ongedaan maakt.

Cibicki was in het seizoen 2019/20 op huurbasis verbonden aan ADO. Een daverend succes werd dat echter niet, want de aanvaller kwam in totaal tot slechts drie optredens: drie in de Eredivisie en een in de TOTO KNVB Beker. In januari 2020 werd de huurdeal met Leeds United definitief stopgezet. Cibicki werd door de Engelse club ook verhuurd aan Molde FK en Elfsborg. In de zomer van 2020 vertrok hij richting Pogon Szczecin.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toch knap hoe ze daar achter komen. Lijkt me als je het gewoon cash doet en communicatie f2f houdt, dat er nooit iemand achter kan komen.

20 januari 2022 om 12:36

Wedkantoren zien gewoon dat er hoog wordt ingezet op zo'n specifieke situatie dus het is vrij makkelijk op te merken.

20 januari 2022 om 12:50

Dit is een typische “ik las alleen de eerste zin” reactie.

20 januari 2022 om 15:57

Klopt Vladovski dit is topje van een ijsberg

Ik vraag me altijd af hoe dit te bewijzen valt zonder concreet bewijs van een afspraak. Misschien is dat er hier wel hoor, maar stel alles is alleen mondeling gegaan, dan kan een overschrijving van geld toch nooit voldoende zijn? Laat staan als het cash is.

20 januari 2022 om 13:50

Er zal wel een overschrijving zijn van een bepaald bedrag dat gelinkt is aan iemand die betrokken is geweest bij het aanbieden van dit soort bijverdiensten aan spelers die dit niet mondeling hebben geregeld. Bedoel het is niet alsof je zomaar aanbelt bij iemand en een voorstel doet, er zal toch wel iets van digitaal contact zijn geweest in de vorm van telefoontjes, mail of chat.

Maar ik denk dat het bij ons in de lagere divisies maar ook in Denemarken,Noorwegen, Finland meer voorkomt dan wij denken. Het is niet alsof ze bij Eskilstuna, Gävle, Sundsvall wellicht of daaronder zoveel verdienen dat het niet hoeft.

100.000 Sek ofzo voor een gele kaart pakken lijkt onschuldig en kan er redelijk verleidelijk uitzien als je maar 50.000 sek verdient (of zelfs minder)

21 januari 2022 om 06:00

De rechter zal daar toch wel een reden voor hebben? Waarschijnlijk zijn er voldoende mailtjes/appjes, getuigenissen, digitale voetsporen, etc die het bewijzen.

Voetbal Mafia van Knipping en van Duren gelezen. Het verbaast mij niks dat er in Zweden nog steeds aan matchfixing wordt gedaan.

benieuwd hoe dit bewijs tot stand is gekomen
eigenlijk moet dit makkelijker te achterhalen zijn
begod weet hoevaak dit nog in het professionele voetbal plaats vindt zonder dat iemand ervan af weet
eigenlijk te triest voor woorden
zo zie je maar wat mensen voortaan allemaal over hebben voor geldt helaas

20 januari 2022 om 15:29

Is denk ik niet heel lastig. Er wordt plots veel geld ingezet op een gele kaart van een speler en die speler pakt ook geel. Dan is het al verdacht en kan je het gaan onderzoeken. Het gebeurt waarschijnlijk niet vaak dat iemand bijvoorbeeld €10.000 inzet op een gele kaart voor een willekeurige speler.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren