Soufiane Touzani: ‘Velen zien zaalvoetbal als een cafésport’

Woensdag, 19 januari 2022 om 17:15Justus Dingemanse • Laatste update: 11:09

Het is bijna zover! Woensdag 19 januari begint het UEFA Futsal EURO 2022, het Europees kampioenschap zaalvoetbal dat gehouden wordt in Nederland. Zestien sterke teams nemen het tegen elkaar op en uiteindelijk wordt op 6 februari een winnaar gekroond. Voetbalzone blikt met prominenten rondom het toernooi alvast vooruit.

Soufiane Touzani, ambassadeur van het toernooi, geeft aan dat futsal een heel tactisch spelletje is: “Alle looplijnen zijn van tevoren heel erg getraind. Je denkt natuurlijk: zaalvoetbal is alleen maar trucjes”, zegt hij tegen Voetbalzone. “Maar nee, balverlies is dodelijk, dus dit wordt een schaakspel. Velen zien zaalvoetbal misschien wel een beetje als een cafésport, als iets wat je vroeger weleens hebt gedaan. Terwijl hier atleten tussen zitten, jullie gaan echt een spektakel te zien krijgen. Het wordt vuurwerk.”

Oud-bondscoach van Oranje Futsal, Vic Hermans, benadrukt met name het moordende tempo van de sport: “Zaalvoetbal gaat echt niet meer alleen op techniek, het gaat razendsnel. De omschakeling gaat binnen een paar seconden en je schiet als ploeg zo vijftig keer op doel in een wedstrijd. Het is veel mooier om te zien dan gewoon voetbal. De sport krijgt minder aandacht dan dat het verdient.”

De recordinternational van het huidige Oranje Futsal, Jamal El Ghannouti, is het daar hartgrondig mee eens: “Het is heel uniek dat we dit toernooi naar Nederland hebben kunnen halen. Het wordt het grootste EK ooit, met de beste ploegen. Regerend Europees kampioen Portugal zit zelfs bij ons in de poule. Jullie gaan topzaalvoetbal zien en dat is alleen maar mooi, een goede reclame voor de sport.”

Woensdagavond speelt Oranje futsal zijn eerste duel tegen Oekraïne. Dit duel is live te volgen via de NOS.

De coach van Portugal, Jorge Braz, kan haast niet wachten tot het toernooi van start gaat. “Het is een groot genoegen om in Nederland te mogen zijn. Ik kan niet wachten om alle vrienden van futsal te ontmoeten. Ik kijk echt uit naar het toernooi. De beste spelers van Europa zijn hier aanwezig, de grootste artiesten.”

Over wie de grootste kanshebbers voor de titel zijn, daar zijn Touzani, Hermans en ook de huidige bondscoach van Oranje Futsal Max Tjaden het unaniem over eens. Portugal, Kazachstan en Spanje worden door hen de grootste kans op eremetaal toegedicht. “Kazachstan heeft Higuita in het doel staan, dat is een keeper van Brazilaanse afkomst. Geweldig om naar te kijken”, vertelt Tjaden. “Het mooie aan zo’n toernooi, dat zul je altijd zien, is dat er leuke outsiders zijn om naar te kijken.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Poll

Ga jij kijken naar het eerste duel van Oranje futsal?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door homelander)

Nou ik zie zaalvoetbal alles behalve als cafésport. Was voor mij wel een sport waar ik beter niet aan mee kon doen. Dat was beter voor mijn eigen lichamelijke gesteldheid en dat van de tegenstanders. Of ik ging zelf door mijn enkel of door mijn onhandigheid kon de tegenstander worden afgevoerd. Conditioneel vond ik het ook heel pittig. Was beter in de kantine met uitzicht op het zaalveld, dus wellicht was het voor mij dus wel een cafésport😉

19 januari 2022 om 18:56

Hahaha.... Ik heb m'n kruisband afgescheurd door een potje zaalvoetbal. Nu keep ik af en toe.... Neem geen risico meer...

Wij deden zaalvoetbal wel altijd voor de gezelligheid, meestal voornamelijk voor de 3e helft. Echter speel ik veldvoetbal net zo goed voor de gezelligheid eromheen. Zaalvoetbal is veel intensiever, waardoor ik het minder als cafésport zie.

Ik zie zaalvoetbal als iets wat je doet tijdens gym op de middelbare school.

18 januari 2022 om 11:50

Dan heb jij een leuke middelbare school gehad, want wij mochten altijd turnen en rennen voor de piepjestest

18 januari 2022 om 11:53

Ook dat moesten we doen. Ik zie niet hoe je een heel jaar alleen maar turnt en rent. Voetbal was overigens nooit onderdeel van het curriculum, we deden het gewoon wanneer 'de les' voorbij was.

Hoe kunnen wij dit op TV volgen ?

18 januari 2022 om 11:47

Nos zend de wedstrijden van Nederland uit en de knockoutfase

18 januari 2022 om 11:47

De NOS zendt de duels van Oranje futsal, de halve finales en de finale live uit.

Nou, heb nog nooit iemand dit een cafe sport zien noemen. Is ook echt ongelofelijk zwaar hoor, met hele andere looplijnen. Als je 1 keer je man ook kwjjt bent is het ook bijna altijd raak. Speel zelf zaal 1e klasse en onze aanvoerder heeft eredivisie zaal gespeeld. Nou als die meedoet winnen we alles, is ie er niet krijgen we vaak pakkie hahaha.

18 januari 2022 om 12:19

Ik vind het ook veel zwaarder. Als je op een redelijk niveau speelt ga je echt helemaal stuk. Zelfs met 3 wissels vind ik het veel zwaarder dan veldvoetbal. Zeker als aanvaller heb je daar zo nu en dan een rustmoment op het veld.

18 januari 2022 om 18:40

Is een beetje relatief denk ik. Ik ben een zaalvoetballer, die later op het gras ging spelen. Vond die lange afstanden heel beroerd en was toen ook snel kapot, terwijl ik in de zaal juist een loper ben haha. Zal andersom waarschijnlijk ook zo zijn. In de zaal kan je zo even wisselen als je moe bent. Het is net wat je gewend bent.

18 januari 2022 om 21:12

Het is een ander soort conditie inderdaad. In de zaal zijn het continu korte sprintjes. Op het veld is het vooral als middenvelder meer een duursport.

Ons zaalvoetbal is wel degelijk een cafésport. In de donkerste en diepste krochten van de laagste divisie spelen wij (normaliter) iedere week een wedstrijd tegen halve bejaarden, andere dertigers die net iets te lang doorgaan en jonge gasten die eigenlijk een divisie of twee hoger ingeschaald hadden moeten worden.

Zonder te trainen en dat werpt z'n vruchten af, want we verliezen bijna alles. Maar het is wel altijd leuk en daarna was het (toen we nog in de 20 waren vooral) zuipen in de kroeg en de wedstrijd analyseren. Die analyse had altijd dezelfde strekking overigens.

Anyway. We zijn een keer bij NL-RU geweest in Zwolle en dat ging echt super snel en het was super technisch. Buiten het feit dat het spel steeds stil lag was het echt wel top wat je daar zag.

Ik zie het totaal niet als cafesport. Al was dat op mijn niveau wel het hoogtepunt van de avond. Wel een mooie tijd geweest

Ik zie darten als cafesport, maar zaalvoetbal? Gaat dan misschien om de derde helft, maar dat geldt bij amateurvoetbal op de velden toch net zo? Beetje vreemd.

18 januari 2022 om 12:04

Ik ben hier echt zoo blij mee zaalvoetbal is de shit je conditie moet echt hoog zijn dit zijn in mijn ogen de meest technische voetballers Lets Goo!!!!

18 januari 2022 om 12:17

Valt wel mee. meeste zaalvoetballers spelen senioren zo rond de 1e klasse, wat hoog niveau is maar ook wel weer best ver van profvoetbal af.

18 januari 2022 om 12:24

Het is een andere sport. Het draait veel meer om wendbaarheid. Op het veld kun je als lompe verdediger best ver komen. In de zaal wordt je helemaal weggespeeld. Aan de andere kant heb je ook zaalvoetballers die op het veld fysiek worden weggeblazen. Het is jammer dat we in Nederland geen grote competitie hebben. Ik kijk wekelijks het Barcelona futsal team en dat is echt genieten. Vroeger was Inter Movistar genieten met Ricardinho. Tegenwoordig hebben wij zoveel goede Brazilianen en domineren wij in Spanje. Ferrao is een fenomeen. Net als Spaans international Lozano die er eindelijk weer bij is. En Freixas als keeper is ook echt genieten.

18 januari 2022 om 12:27

Ja klopt. In Spanje is het niveau veel hoger. Komen ook best veel mensen kijken daar volgens mij naar die potjes en wordt ook op tv uitgezonden. Hier spelen ze gewoon in een sporthalletje in amsterdam west oid.

18 januari 2022 om 21:13

Het is jammer dat Nederland te klein lijkt voor dit soort sporten. Bij basketbal komen ook niet genoeg mensen kijken om mee te kunnen doen Europees.

18 januari 2022 om 14:39

Ik denk dat het vooral een beetje zijn perceptie is waarom zaalvoetbal niet echt populair is. Uiteindelijk gaat er gewoon weinig geld in om, zijn de commerciele belangen nihil en is de aankleding van de sport in alles kleiner dan het veldvoetbal. Bovendien (zoals blaugrana11 al aangeeft) is het niveau van de profs in het zaalvoetbal terugvertaald naar het veld niet heel indrukwekkend. Het echte talent gaat toch veelal voor een carriere als veldvoetballer, al moet je die twee takken misschien scheiden als we het over talent hebben.

Heb zelf 21 j zaalvoetbal gespeeld, het is alles behalve een café sport

Vind het opvallend dat een Kazachstan, in het normale voetbal toch een dwerg, in het zaalvoetbal wel een grote speler is.

18 januari 2022 om 14:18

Komt door de vele import die ze hebben. Ook is Karat Almaty een grote speler op zaalvoetbalgebied. Het nationaal team is daarom ook bijna een kopie van die club. Ze spelen het hele jaar samen..

Als talentloze linksback was mijn techniek ook te traag voor zaalvoetbal. Als jeugdspelertje vond ik het wel leuk, maar per jaar werd de zaal voor mijn gevoel kleiner waardoor ik ruimte te kort kwam. Een cafesport heb ik het nog nooit iemand horen noemen, maar behalve dat je in de zaal ook de bal met de voeten beweegt is het niet te vergelijken met veld voetbal

19 januari 2022 om 17:32

Ik voel volledig met je mee man, hahaha. Heb zelf een half jaartje gespeeld met een zogeheten ‘fantasy team’ in mijn stad. Alles wat ik op een veld kon compenseren bij gebrek aan techniek, viel in de zaal weg. Had vooral te doen soms met m’n teamgenoten in de zaal 😅.

Ik ga zeker kijken, het is heel intens zonder veel onderbrekingen, je kan 2-0 voorstaan en binnen 4 minuten 2-4 achterstaan. Dat is het mooie van deze sport, het kan alle kanten opgaan tot de laatste fluitsignaal

Vindt het zeker geen cafesport.
Prachtig om naar te kijken.
Niets voor mij, ben altijd rechtsback of laatste man geweest.
Heb wel is in de zaal gespeeld als inval bij mijn broer maar ben net een locomotief haha je hoort mij op 100 meter al aan komen, slecht voor mijn knieeen

Iemand enig idee hoeveel kwaliteit nederland heeft? Gaan ze ver komen?

18 januari 2022 om 18:37

Nederland heeft best een degelijk team, wat nu al best een paar jaar samen speelt. Echter zou ik doorgaan in de poule al als een stunt zien. Nederland is niet te vergelijken met een Spanje of Portugal. Dat zijn gewoon profs en trainen elke dag. Nederland zou je meer als semi-profs kunnen zien. Maar zeker leuk om te kijken en een echte aanrader! Veel meer actie dan een gemiddelde veldvoetval wedstrijd.

20 januari 2022 om 02:35

Bedankt voor de reactie, zag idd dat nederland als 36e op wereld ranklinst staat en de rest top 15

Ik kan me niet voorstellen dat we hier heel goed in zijn. Volgens mij draait het in de zaal vooral om een goed techniek, hoge handelingssnelheid en heel snel je tactische plan aanpassen. We hebben in Nederland niet veel spelers die dit goed kunnen.

Tis vast supertof, maar net als bij het vrouwen ek ga ik ook dit ondanks de poging tot hype niet kijken. Overigens is darten een cafesport. Zaalvoetbal lijkt me er onhandig.

Als zeer matige amateur back vond ik zaalvoetbal altijd fantastisch om te bekijken. Zelf spelen was niet aan mij besteed, dat lag of aan de bal of aan mijn kwaliteiten - ik denk de bal. In het dorp werd voor NL ook hoog gespeeld met een hele lekkere afdronk erna. Zeker geen café sport

Moet je wel een flink café hebben, denk ik... Dat het niet op hetzelfde niveau wordt gezet als "normaal" voetbal, is niet zo gek natuurlijk, maar het is gewoon een sport die serieus beoefend wordt op het hoogste niveau en daaronder ook een stuk minder serieus. Dat geldt voor vele sporten of misschien zelfs wel alle sporten.

Zegt Touzani in dat filmpje nou dat zaalvoetbal meer een contactsport is dan veldvoetbal? Hij zegt je mag zelfs slidings maken, terwijl dit volgens mij toch juist verboden is?

19 januari 2022 om 13:50

Meer dan veel mensen denken. Op topniveau mogen slidings inderdaad, kijk vanavond maar eens naar Oranje futsal!

Zaalvoetbal is gewoon een onwijs leuke sport en je moet onwijs getalenteerd en met hoge concentratie spelen om met zo'n hoge intensiteit en techniek te kunnen spelen. Voor mij was het niet weggelegd in ieder geval, ik deed liever handbal om ongeveer dezelfde intensiteit te ervaren en hoefde niemand m'n gebrekkige techniek te zien Doe mij maar gewoon een grasveld ik ben meer van de passing en meters maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

Correspondent
6 fans
35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren