SC Cambuur gaat liggen voor oproep van mogelijke Afrika Cup-debutant

Donderdag, 30 december 2021 om 11:28Jordi Tomasowa • Laatste update: 11:50

SC Cambuur wil David Sambissa niet naar de Afrika Cup laten gaan, zo is donderdag duidelijk geworden. De aanvaller is opgeroepen voor Gabon, maar volgens de Friese club is hij nog herstellende van een blessure. Naast Sambissa heeft ook Issa Kallon (Sierra Leone) een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan het eindtoernooi. Clubs in de Eredivisie moeten Afrikaanse spelers afstaan aan de Afrika Cup.

Cambuur meldt op de clubwebsite dat ‘nog maar sterk de vraag’ is of Sambissa in actie gaat komen op de Afrika Cup. De club heeft zijn oproep geweigerd, aangezien de aanvaller kampt met (de naweeën van) een blessure opgelopen in het thuisduel tegen FC Utrecht (2-1 winst). Cambuur laat weten dat Sambissa momenteel nog geen individuele training heeft afgewerkt en ook nog niet met groepssessies heeft meegedaan.

Er bestaat echter een kans dat Sambissa gewoon in actie komt op de Afrika Cup. De FIFA-reglementen schrijven voor dat de Gabonese Bond hem mag oproepen om zelf een diagnose te stellen. Gabon wacht op de Afrika Cup groepwedstrijden tegen de Comoren, Ghana en Marokko. Kallon, die van Cambuur wel groen licht heeft gekregen, neemt het met Sierra Leone in de poulefase op tegen Algerije, Ivoorkust en Equatoriaal-Guinea.

De Afrika Cup begint op 9 januari met de ontmoeting tussen Kameroen en Burkina Faso. De finale staat gepland voor 6 februari. Vanwege de omicronvariant was er de afgelopen weken bij de deelnemende landen de nodige onzekerheid. Desondanks werd vorige week ruim voor de start van het toernooi besloten om gewoon de duels te laten afwerken. Niet alleen Cambuur moet in de Eredivisie Afrikaanse spelers afstaan. Ajax is Sébastien Haller (Ivoorkust), André Onana (Kameroen), Noussair Mazraoui (Marokko) en Mohammed Kudus (Ghana) waarschijnlijk minstens een maand kwijt. Onana is al opgenomen in de definitieve selectie van Kameroen. PSV heeft met Ibrahim Sangaré (Ivoorkust) ook een international die in januari hoogstwaarschijnlijk zal afreizen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door nrvier)

Die Afrika Cup blijft een bizar fenomeen... Midden in het seizoen je spelers moeten afstaan voor een toernooi. Totaal niet wenselijk voor iedere club waar met dit drukke seizoen en de vele wedstrijden. Of de Afrika Cup gelijk met een Ek bijvoorbeeld houden dan ben je van al het gezeur af.

30 december 2021 om 12:05

Volgend jaar heb je ook een WK midden in het seizoen. Echter wordt de Africa Cup hier niet serieus genoeg genomen en wordt de competitie er niet omheen gepland, zoals bij een EK en WK wel gebeurd. Het argument dat die toernooien in de zomerstop plaatsvinden houdt ook geen stand aangezien het WK volgend jaar in de winter plaatsvindt.

30 december 2021 om 12:13

FR-RKC. Waarom zou je een Europese competitie stilleggen voor een toernooi in Afrika? Heeft weinig te maken met hoe serieus het toernooi wordt genomen, maar gewoonweg dat Europa 0,0 met dat toernooi vandoen heeft. Bij een WK zijn 9 Europese landen betrokken, dat is toch een hele andere situatie? En wat betreft een EK hoef ik het waarschijnlijk niet uit te leggen.

30 december 2021 om 12:45

Het is t m dat de FIFA gezwicht is voor de olie dolars (suprise, suprise) dus het moet en zal in Qatar georganiseerd worden. Maar als het WK in een land georganiseerd wordt waar het niet gevaarlijk heet wordt in de zomer is het natuurlijk ondenkbaar een WK in de winter. Kan me niet voorstellen dat de Europese clubs hier ook voorstander van zijn.

30 december 2021 om 12:50

De Afrika cup vindt sinds 2019 'gewoon' in de zomer plaats. Volgens mij is het nu dit jaar door corona weer verplaatst van zomer 2021 naar januari 2022. Het gebeurt dus al.

30 december 2021 om 12:08

Ach pleur toch op man telkens dat gezeik van Europese clubs over de Afrika Cup. Gabon moet gewoon naar de FIFA stappen als ze hem niet willen vrijgeven. Olympische Spelen werd Pedri toch ook vrijgegeven terwijl hij al een EK had gespeeld. Maar als het om Afrika Cup gaat gelden andere wetten. Copa America hoor ik niemand over Asian Cup hoor ik niemand over EK hoor ik niemand over.

30 december 2021 om 12:28

Dat was net zo goed roofbouw plegen op Pedri en had niet moeten gebeuren… Afrika cup valt midden in het seizoen, met een beetje pech ben je een speler lang kwijt terwijl je competitie en dergelijke verder gaan. Zou een reden zijn een speler niet te halen wat mij betreft…

30 december 2021 om 12:33

Ben met je eens dat Gabon gewoon naar de fifa moet stappen en dat Cambuur niet zo moet zeuren.

Daarnaast waarom worden er 5 ajaxieden benoemt in het artikel, maar andere clubs zoals AZ en NEC niet benoemt?

Maar je andere punt is weer Calimero ten top. Want iedereen ‘haat’ natuurlijk Afrika… Gelden andere wetten?

Denk je oprecht niet dat het te maken heeft met het feit dat Copa America in de zomer plaatsvindt? Dat de asian cup normaal gesproken ook in de zomer plaatsvindt? Olympische zomerspelen wellicht in de zomer?

Hoe denk je dat er gereageerd wordt als de copa america in februari gespeeld zou worden? Er speelt een veelvoud van spelers van die landen tov Afrika bij topclubs.

30 december 2021 om 12:50

Adiltaarabt. Pleur toch op? Lekkere uitspraak. Als ik het goed begrijp gaat het bij Cambuur om een speler die niet fit is. Ik vraag mij dan ook af hoe de communicatie is tussen b.v Gabon en Cambuur. Waarom zou je een niet fitte speler oproepen?

30 december 2021 om 17:04

Leer lezen vent hij is nog geblesseerd. Heeft nog niet normaal kunnen trainen dus volkomen terecht dat ze hem hier houden

30 december 2021 om 12:15

Of je houdt het EK tegelijk met de Afrika cup. Dit is die hooghartige houding waar Haller het deze week over had. Voor de WK kan ineens wel heel de kalender overhoop gegooid worden, maar voor de Afrika cup niet.

Al vind ik persoonlijk wel dat de Afrika cup (en Copa america) ook 1x per 4 jaar moet worden gehouden, zoals de andere continentale toernooien.

30 december 2021 om 12:18

Voor een WK wordt de kalender op de schop gegooid, omdat van elk continent er vertegenwoordigde landen zijn, voor een Afrika cup is dat niet zo. Lijkt mij toch meer dan logisch? Als wij met alle continentale toernooien rekening moeten gaan houden dan kan je het clubvoetbal wel stil gaan leggen.

30 december 2021 om 12:23

Er wordt met het EK wel rekening gehouden. Want dat een zomerstop voor ons in Nederland heel vanzelfsprekend is, betekent niet dat dit overal geldt.

30 december 2021 om 12:29

Volgens mij valt een ek in de zomerstop van bijna alle competities.. totaal niet te vergelijken dus met een toernooi dat midden in een seizoen valt…

30 december 2021 om 12:34

Siepie. Ja, de competities liggen een keertje stil in Europa, dan is het toch ook logisch om dan een EK te houden? Of wil je een EK houden wanneer de Europese competities bezig zijn? Dat is toch extreem onlogisch uit zowel sportief als commercieel oogpunt?

30 december 2021 om 13:09

@markie1984.. Niet in zweden. Maar zij passen ook hun programma aan wanneer er toernooien zijn.

Maar jullie begrijpen het punt niet helemaal. De Afrika cup is gewoon een volwaardig toernooi dat door het klimaat simpelweg niet altijd in (onze) zomer gehouden kan worden. Maar waar de club kalender steeds verder wordt volgepropt, krijgt Afrika nu de verwijten omdat de Europeanen hun spelers even kwijt zijn. Maak de kalender minder vol en pas het gewoon aan zodat een continent waar bijna een kwart van de wereldbevolking vandaan komt, gewoon zijn toernooi kan houden zonder gezeik.

30 december 2021 om 13:28

@siepie, volgens mij zie je de uitspraak van Haller in een verkeerd perspectief: de vraag werd gesteld of hij liever in Nederland zou blijven omdat Ajax dan een paar belangrijke wedstrijden speelt. Het had niets te maken met het overhoop gooien van de competitie voor een WK.

30 december 2021 om 13:37

Siepie. Nou, volgens mij hebben zij in het zuiden van Afrika toch winter als het hier zomer is? Als zij het toernooi ook gewoon 1x in de 4 jaar houden ipv 1x in de 2 jaar scheelt het al een hoop. Doe daarnaast 1x in de 4 jaar in de zomer (dus in het zuiden van Afrika) en daarna 1x in de 4 jaar als het hier winter is (dus noorden van Afrika) en dan scheelt het al een hoop. Missen de clubs 1x in de 8 jaar hun spelers. Zou het van de zotte vinden om de Europese competities op de schop te gooien voor een toernooi in Afrika, waar een hele kleine groep spelers aan meedoen die in Europa voetballen

31 december 2021 om 00:25

1 keer in de 4 jaar lijkt me sowieso een strak plan. Omdat de Afrika Cup een keer per 2 jaar gehouden wordt is het in mijn optiek flink gedevalueerd. Maar ook omwille van de speelkalender zou het handig zijn.

Overigens, heeft het Europese clubvoetbal op dat punt ook boter op zijn hoofd met de nieuwe opzet (meer wedstrijden in de groepsfase), allerlei landen die extra play-offs optuigen voor nationale competities. En dan heb je de UEFA die een 2 jaarlijkse nations League wilt, de FIFA die WK voor clubs wilt met 24 teams en een 2 jaarlijks WK voor landen (met 40 of meer deelnemers).

Teveel mensen en instanties willen teveel geld uit de sport persen, ten koste van de sporters, tradities en de prestige.

30 december 2021 om 12:16

Maar is het wel toegestaan dat ze tegelijk plaatsvinden?

Daarnaast hoor je dit al jaren. Clubs weten waar ze aan beginnen bij het halen van een speler uit Afrika.

Zou wel echt sneu zijn voor die jongen. Als hij maar een klein beetje fit is, zou ik hem sturen. Ook voor Cambuur trouwens, want ze zijn toch al veilig en een international status zal de toekomstige transfersommen flink opkrikken.

Typisch cambuur hoor, bang dat ze dan geen punten kunnen halen na de winterstop zonder die twee ???

30 december 2021 om 12:59

Kallon mag wel gewoon gaan, Sambissa is niet fit. Ik zou iets minder stoer doen zo lang je onder ze staat.

30 december 2021 om 13:19

Lezen is moeilijk dat snap ik. Kallon (die toch een stukje belangrijker is dan Sambissa) gaat gewoon naar de Afrika cup. Voor Sambissa geldt dat geblesseerd is, en net zoals Ajax Kudus niet wil afstaan wil Cambuur ook Sambissa niet afstaan.

Hij is geblesseerd!!!

Ik dacht dat Mazraoui niet geselecteerd was? Daarbij mist VZ nog Aboukhlal van AZ, El Karouani van NEC, Yacine Bourhane van Kowet en vast nog meer

Wat een gezeur zeg. Het WK wordt ook midden in het seizoen gespeeld. En dat een Afrika Cup in de winter gehouden wordt is best logisch. Ga jij maar een heel toernooi houden met 40+ graden.

En nog iets. Iedereen weet dat de Afrika cup eraan komt. Totaal niet onverwachts. Dan kan je als KNVB zijnde toch de winterstop hierop verplaatsen. Of is dit heel gek?

Je kan veel willen, maar als Gabon hem oproept moet je hem laten gaan.
Hij is ''geblesseerd''. En toevallig als Gabon hun 1e wedstrijd speelt op de Afcon speelt Cambuur ook (bij wijzen van) en kan hij wel spelen...

Ze kunnen veel willen, maar als hij opgeroepen is en zelf wilt gaan/niet bedankt heeft, heeft Cambuur geen poot om op te staan!

30 december 2021 om 13:23

De aanhalingstekens kan je weg halen, hij is geblesseerd. Heeft de laatste 6 wedstrijden gemist.

Mazraoui is niet opgeroepen?

Elk jaar dat gezeur van Europese clubs over spelers afstaan. Het is 2021, je kent als club de regels onderhand wel. Maar nee, kiezen voor dit elke keer te benoemen en je speler in een vervelende situatie te duwen.

Wil je je speler niet afstaan in januari, koop hem dan niet. Als je dat toch doet, lekker je mond houden die anderhalve maand.

30 december 2021 om 13:21

Lezen voordat je een conclusie trekt. Sambissa is geblesseerd en net zoals Ajax Kudus niet wil afstaan geldt dit ook voor Cambuur. Kallon gaat gewoon naar de Afrika cup.

30 december 2021 om 14:20

Nrvier, klopt maar er staat dat ze weigeren af te staan. Iets wat ze niet kunnen/mogen. Dit soort fratsen hoor je elke editie. Blessure en 1,5 week na start van Afrika Cup opstellen.

30 december 2021 om 14:25

Sambissa heeft de laatste 6 wedstrijden gemist, dus hij is echt wel geblesseerd.

31 december 2021 om 00:04

De reden van het niet afstaan is dat niet fitte spelers worden opgeroepen en vervolgens te vroeg moeten trainen en spelen en erger geblesseerd terug komen. En dat is bij Ajax al met meerdere landen gebeurd. Er gaan gewoon dingen mis als het gaat om de internationale kalender en hoe er met de fysieke belastbaarheid van spelers omgegaan wordt.

Dat je Haller moet afstaan, Kallon, Sangare, Onana en ga zo maar door: volkomen terecht. Niet over zeuren, accepteren en intern oplossen. Maar dit zijn duidelijk bijzondere gevallen waar echt iets voor te zeggen valt voor het club standpunt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse36-1
9.NEC26-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
H. de JongUnknown
I. KallonAanvaller183
T. BoereAanvaller143
S. StevensKeeper200
A. BanguraVerdediger183
R. UldriķisAanvaller135
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

0 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren