FC Twente grijpt na beste start sinds 1999 vierde plaats in Eredivisie

FC Twente is voorlopig de nieuwe nummer vier van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans was zondagmiddag met 2-1 te sterk voor RKC Waalwijk, nadat er binnen vijf minuten al een 2-0 voorsprong op het scorebord stond door doelpunten van Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap. RKC, dat een kwartier voor tijd de gelijkmaker afgekeurd zag worden, blijft door de nipte nederlaag in De Grolsch Veste steken op de veertiende plaats in de Eredivisie.

De wedstrijd tussen Twente en RKC kende een spectaculair begin, want al na tien minuten stonden er drie doelpunten op het scorebord. Het duurde slechts twee minuten voor Ricky van Wolfswinkel de score opende. Via Michel Vlap, Virgil Misidjan, Dario Van den Buijs én Etienne Vaessen viel de bal voor de voeten van de spits, die het leer moeiteloos in het lege doel schoof. Drie minuten later was het andermaal raak voor de thuisploeg: Michal Sadílek vond Vlap binnen het strafschopgebied. Vlap kapte zijn opponent uit, vond de lange hoek en bracht Twente op de snelste 2-0 voorsprong sinds oktober 1999 (destijds tegen FC Den Bosch).

RKC liet zich niet volledig uit het veld slaan door de dramatische start, want de bezoekers slaagden er al snel in om terug te komen in de wedstrijd door een fraaie treffer van Jens Odgaard. Daarmee werd het treffen tussen Twente en RKC het eerste Eredivisie-duel sinds 15 februari 2015 (Cambuur - Heerenveen 2-1 na acht minuten) met drie doelpunten in de eerste tien minuten. De eerste helft had nog meer doelpunten kunnen opleveren, maar een poging van Vlap werd geblokt en de rebound van Misidjan ging naast.

Dat Twente de marge met 53 minuten op de klok niet verder opvoerde, was een klein wonder. Vaessen kopte de bal tegen Van Wolfswinkel aan, maar de spits kon de bal voor een leeg doel niet onder controle krijgen. De rebound van Misidjan werd vervolgens onschadelijk gemaakt. Twente stapelde in de eerste fase van de tweede helft kans op kans, via Misidjan, Van Wolfswinkel en Vlap. De 3-1 leverde dit echter niet op en daardoor bleef RKC lang in de wedstrijd.

De bezoekers werden richting het laatste kwartier steeds gevaarlijker, via onder meer Odgaard. Finn Stokkers schoot de bal zelfs tegen de touwen, maar die treffer werd daarvoor al geannuleerd door scheidsrechter Pol van Boekel wegens een overtreding. Nadat invaller Shawn Adewoye een rode kaart kreeg na een harde overtreding op Dimitris Limnios was het verzet van RKC definitief gebroken. Vaclav Cerny liet nog een mogelijkheid na om de score verder op te voeren, waardoor het in De Grolsch Veste bij 2-1 bleef.

2

Hier komen wij goed weg. Wat een fout van van Boekel! En de tweede helft was het voor het doel bizar slecht. 3 of 4 (bijna) 100% kansen gemist. Dat moet echt beter. Wel weer 3 punten en (tijdelijk) naar de 4e plek.

12 december 2021 om 14:21

Nu krijgen ze tenminste kansen, vorige wedstrijden werd er helemaal niets gecreëerd. Ik zie dit als vooruitgang 😉

12 december 2021 om 14:26

Dat is waar. Maar laten we eerlijk zijn, de kansen kregen we letterlijk van/door RKC. Dat lijkt toch helemaal nergens op, daar achterin.

Twente verdiend gewonnen, laat ik dat voorop stellen. Ze hadden zich allang moeten belonen met een derde treffer. Nu is het zo dat ze dat niet doen en staat het 2-1. Het is toch wel heel treurig dat wederom een scheidsrechter de wedstrijd beïnvloed met een enorme fout. Je hebt de VAR en zelfs dan krijg het nog voor mekaar zo'n cruciale fout te maken. Er was letterlijk niks aan de hand, Unnerstall maakt gewoon een behoorlijke fout door die bal los te laten. Hoe kan de scheidsrechter een overtreding constateren? Er gebeurt niks! Laat dan doorspelen en dan kan de VAR achteraf altijd nog ingrijpen. Wat een aanfluiting die Pol van Boekel! RKC toch wel een puntje door de neus geboord, die aan het einde misschien heel cruciaal kan blijken.

12 december 2021 om 14:39

Mee eens met het doorfluiten, zeker waar.
Echter maakte die aanvaller daarna 'aanvallend hands' en was die goal daarna ook afgekeurd.

13 december 2021 om 12:27

Er gebeurde niets? Van Boekel floot voor aanvallend hands, niet voor aanvallen van de keeper.

Toen Unnerstall de bal los liet, kwam die op de bovenarm van de RKC-er...Terecht afgekeurd.

Twente had allang de wedstrijd moeten beslissen, maar dat neemt niet weg dat de scheidsrechter uiteindelijk een negatieve invloed heeft gehad op de uitslag. Schandalig.

12 december 2021 om 14:19

Onbegrijpelijk dat hij inderdaad zo vroeg floot. Desalniettemin erg blij met de 3 punten! Wat een kansen..

Ongelooflijk dat je na zo'n tweede helft blij moet zijn dat de scheidsrechter de 2-2 van RKC onterecht afkeurt. Er was werkelijk niks aan de hand, en alleen in de tweede helft had Twente er 5 moeten maken. En ik gun Cerny z'n comeback met een doelpunt ook wel, maar vandaag kostte die optie twee zekere goals, dus dan moeten we wel prioriteiten stellen jongens.

Nooit kun je eens als Twente supporter rustig achteruit gaan zitten.
5 kansen missen voor open doel, waar gaat het over.. Maargoed volgende week Zwolle, aan de stand verplicht daar 1 of meer punten weg te halen, margoed, wij zijn Twente..

12 december 2021 om 14:30

Zeg maar rustig drie. Zwolle is dit seizoen de lamme en de blinde

12 december 2021 om 14:36

Het blijft Twente, heb dit seizoen nog geen wedstrijd rustig uit kunnen kijken, ook deze had maar zo in 2-2 kunnen eindigen, je staat in de eerste 7 minuten met 2-0 voor en nog weet Twente het spannend te houden.

12 december 2021 om 14:41

Dat klopt. Gvd wat een kansen vandaag. Hadden er 4 of 5 in moeten trappen. Nee houd dat RKC in leven

13 december 2021 om 13:36

Ja maar wij zijn Twente, en wij zijn ook vaak genoeg een wonderdokter geweest voor een club in nood, dus zeg nooit, nooit.

Schandalige beslissing van een scheidsrechter weer. Hier wordt de 2-2 gewoon door je neus gebeurd.

Een wonder dat het slechts 2-1 is geworden. Nog nooit zoveel 100 procent kansen om zeep geholpen zien worden. Zerrouki weer ijzersterk, Misidjan was dreigend (al had hij oogkleppen op). Dissonant was eigenlijk Daan Rots. Verloor bijna alle duels, had veel balverlies en ik vond 'm aan de bal (zoals wel vaker) behoorlijk zwak. Die jongen moet je gewoon gebruiken als invaller voor in de spits. Dat is geen buitenspeler. Verder wel blij met het feit dat er zoveel kansen gecreeerd werden, want dat was in de voorbije weken een probleem. Ook een belangrijk resultaat, want daardoor hoef je nu minder naar onderen te kijken. Vlap speelde zowaar een leuke wedstrijd, al verwacht ik nog steeds meer van hem. Die afgekeurde goal van RKC ging overigens nergens over. Ik heb nog steeds geen hands of overtreding kunnen bespeuren.

Man man man dat het maar 2-1 is gebleven, Twente had er nog minstens 3 moeten scoren, doelpunt van RKC had nooit afgekeurd mogen worden, hoop wel dat RKC degradeert, nu nog een beetje hulp van Heracles en Twente blijft deze ronde 4e staan, anders 5e, doe ik het ook voor

Denilho Cleonise verdiend een betere kans. Alhoewel hij niet scoort op het einde zie je wel meteen dreiging wanneer hij erin komt. Meer dan wat Rots brengt en die staat iedere week basis?? Al met al doet Ron Jans het natuurlijk prima met deze selectie!

Twente is in mijn ogen al de terechte kampioen in: kansen missen. Man man man, hoe krijgen ze het voor elkaar. Op de training gewoon een uurtje erbij plakken om te oefenen op afwerken?