‘Zaalvoetbal is harder en fysieker dan heel veel mensen denken’

Donderdag, 9 december 2021 om 15:45Justus Dingemanse • Laatste update: 13:52

Als je aan Futsal denkt, komen de namen van de beste voetballers ter wereld waarschijnlijk niet in je op. Toch zijn wereldsterren als Lionel Messi en Ronaldinho opgegroeid met het spelen van Futsal op de pleintjes. De sport wint wereldwijd steeds meer aan populariteit onder zowel profvoetballers als amateurs. In aanloop naar het UEFA Futsal EURO 2022 in Nederland, dat van 19 januari tot 6 februari 2022 gehouden wordt, volgt Voetbalzone alle ontwikkelingen op de voet. Maar wat houdt het kleine broertje van het voetbal eigenlijk precies in en wat zijn de exacte regels?

Futbol Sala (zaalvoetbal), zoals Futsal voluit heet, ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw afzonderlijk van elkaar in zowel Brazilië als Uruguay. In Montevideo ontwikkelde de Argentijnse gymleraar Juan Carlos Ceriani de officiële regels die hij afleidde uit verschillende sporten als basketbal, handbal en waterpolo. In 1989 nam de FIFA de sport over en werd voor het eerst een wereldkampioenschap georganiseerd, dat werd gewonnen door Brazilië. Het eerste Europees kampioenschap Futsal werd in 1996 gespeeld en werd sindsdien zeven van de elf keer gewonnen door Spanje.

De sport wordt gespeeld op een veld van veertig bij twintig meter met doelen van drie bij twee. Elk team bestaat uit vier veldspelers en een keeper. Doorlopend wisselen is toegestaan. Er wordt twee keer twintig minuten gespeeld met zuivere speeltijd. Dat betekent dat de tijd stilstaat als het spel stilligt. Bij Futsal gebruikt men geen normale voetbal, maar een zogeheten 'plofbal' die amper stuitert.

Futsal is op professioneel niveau veel harder en fysieker dan veel mensen denken. Zelfs slidings op de bal zijn toegestaan in de zaal. Als er wel een fout wordt begaan, volgt er na de zesde en elke achtereenvolgende overtreding een directe vrije trap van buiten het doelgebied. Bij een overtreding in het doelgebied volgt een penalty van dichterbij. Bij een rode kaart moet de speler de zaal verlaten en mag de vervangende speler pas na twee minuten het veld in, tenzij er voordat die tijd verstreken is een doelpunt gemaakt wordt.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

De wedstrijden van het Europees kampioenschap worden in de MartiniPlaza in Groningen en de Ziggo Dome in Amsterdam afgewerkt. In totaal doen er zestien landen mee. Nederland is als gastland automatisch gekwalificeerd en ingedeeld in een poule met regerend kampioen Portugal, Servië en Oekraïne.

Tickets voor UEFA Futsal EURO 2022 zijn nu te verkrijgen op futsaleurotickets.nl!


Poll

Ga jij UEFA Futsal EURO 2022 volgen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door blaugrana11)

Bij zaalvoetbal moet je een beter conditie hebben dan veld vind ik zelf. Tis steeds heen en weer rennen, je moet technisch balvaardig zijn om op kleine ruimten dingen te kunnen forceren, ikzelf vind het geweldig. Zowel veld als zaal gespeeld en zaal is toch net iets leuken voor mijzelf dan.

8 december 2021 om 12:05

Je hebt voornamelijk een ander type conditie nodig. Zet een veldvoetballer in de zaal en diegene is na 30 min leeg. Zet een zaalvoetballer in het veld en diegene is na 30 min leeg. Zelf heb ik het ook beide gedaan. Technisch ben ik niet zeer goed onderlegd, maar fysiek sterk waardoor veldvoetbal mij beter ligt. Maar beide zeer mooie interessante sporten

8 december 2021 om 12:15

Ik denk dat het een ander soort conditie is wat je nodig hebt bij zaalvoetbal. Toen ik nog voetbalde kon ik op het veld best veel lange sprints trekken en in de zaal kon ik aan een stuk door rondjes rennen, maar het korte sprinten wat je tijdens zaalvoetbal moet doen kon ik niet volhouden.

8 december 2021 om 12:19

Carsi_1 hangt er natuurlijk wel vanaf of je regelmatig wisselt bij zaalvoetbal of niet. Zelf ook beide gedaan, zaalvoetbal op aardig niveau, veldvoetbal op kneuzen-niveau, maar toch vond ik veldvoetbal nog steeds zwaarder omdat de af te leggen afstanden groter zijn, er minder gewisseld wordt en de fysieke onderlinge duels met je directe tegenstander veel meer energie kosten. Bij zaalvoetbal is het meer schaken soms om een gaatje te vinden, dus dat heen en weer rennen herken ik niet. Wel met veldvoetbal kleine Al met al vond ik veldvoetbal wel leuker en veelzijdiger, maar futsal vond ik ook fantastisch.

8 december 2021 om 13:19

Het hangt ook van je positie af. Als je in het veld voorin staat heb je meer rustmomenten. In de zaal moet je blijven gaan.

8 december 2021 om 15:16

Zeg dat wel moest vroeger na de wedstrijd futsal bijwijzen van aan de beademing. Veld kan je verstoppen uitrusten heb je niet echt een topconditie voor nodig, als je maar goed staat en slim bent.

Vrienden van mij waren altijd helemaal futsal gek, zelf minder fan.
Zij waren ook op het veld de typische pingelaars terwijl ik meer van de dieptes/ruimtes zoeken was op grotere oppervlakten.
Plus ik stiekem ook erg kon genieten van een vieze broek en tackle 😉

8 december 2021 om 12:53

In het professionele futsal is het ook heel fysiek. Er worden zelfs een soort van slidings getolereerd.

8 december 2021 om 13:54

Maar geen blubber op het broekje toch? 😉

8 december 2021 om 19:13

Wel stukjes plastic van de vloer.

Volgens mij foutje Vz!
Bij een gele kaart mag je er pas na 2 minuten in of na een doelpunt!
Bij een rode kaart volgt zoals ook in het normale voetbal uitsluiting…..

8 december 2021 om 12:23

Er zit verschil tussen de spelregels bij de amateurs en de professionele spelregels bij Futsal. Dit zijn in elk geval de regels die zullen gelden tijdens het UEFA Futsal EURO 2022.

8 december 2021 om 12:45Dan moet je de FIFA regels toch beter lezen. Bij een rode kaart word de speler uitgesloten, en zijn Vervanger mag na twee minuten / bij het volgende doelpunt terug het veld op.

De speler met rood mag het veld niet meer op.

8 december 2021 om 13:53

We hebben de woordkeus wat aangepast. Vanzelfsprekend mag de speler met de rode kaart niet terug het veld in, maar gaat het om een vervanger.

9 december 2021 om 08:57

In de kelderklasse zaalvoetbal is de tijdstraf bij rood zelfs 5 minuten. Tenminste zo wordt het toegepast

Na jaren gestopt te zijn met veldvoetballen zijn we nog enkele jaren in de zaal gaan voetballen. Dat was echt leuk om te doen. Eerste wedstrijd met 18-0 verloren, helemaal scheel getikt en na 10 minuten was iedereen helemaal kapot. Toen we het spel begonnen te snappen ging het steeds beter. Conditioneel is het echt slopend, je kunt geen 2 tellen stilstaan.

Goed dat hier meer aandacht aan geschonken wordt. Zou het helemaal prima vinden als hier ook meer artikelen over verschijnen. Kampioen van Nederland, Europa, de wereld. Natuurlijk niet van hetzelfde kaliber als veldvoetbal, maar wát meer aandacht voor deze vorm van voetbal zou helemaal niet misstaan op deze site

8 december 2021 om 12:52

De Champions League kun je helaas alleen via Barsa TV volgen. In de final 4 staan grote clubs als Benfica, Sporting en ons eigen clubje.

De laatste jaren van mijn voetballeven doorgebracht in de zaal. Heel leuk en tegelijkertijd nog zwaarder dan veldvoetbal. Heb helaas wel mijn knieën kapot gevoetbald in de zaal.

Zaalvoetbal op internationaal niveau gaat er fysiek idd best wel hard aan toe. Maar op amateur niveau in NL wordt er bij elke beetje contact best snel gefloten.

Jammer dat er voor deze sport zo weinig aandacht is in de nederlandse media. Ik vind het persoonlijk echt een fantastische sport om te doen en te volgen. Voetbal zelf inmiddels al een aantal jaar zowel op het veld als in de zaal en je merkt toch dat je bij beide een compleet andere conditie nodig bent

8 december 2021 om 17:06

Snap dat ook niet want ik denk dat je bij zaalvoetbal toch wel meer amusument hebt, doordat er over het algemeen vaker wordt gescoord en meer acties/creativiteit

9 december 2021 om 17:06

Acties valt heel erg mee hoor. is vooral heel tactisch bij de profs. Echter is er gewoon weinig vraag naar om het te bekijken. Ik woon toevallig bij ASV Lebo in de buurt en daar ga ik soms kijken naar het eerste. Zitten misschien 50 man bij zon potje. Niveau is ook niet super denderend hoor in nederland vergeleken met landen als Spanje waar het echt een veel grotere sport is. Veel profzaalvoetballers spelen hier ook gewoon ergens op amateurbasis in het eerste in de hoofdklasse oid.

Hi VZ. Even een voorstel, misschien lijkt dit jullie wel wat.

Waarom organiseren jullie niet een keer een soort zaalvoetbal toernooi ergens in Nederland waar leden van VZ een keer een middagje kunnen voetballen samen? Is dat geen leuk idee?

9 december 2021 om 11:30

Lijkt me niet heel erg slim.

Gaat iedereen Japie Krekel tackelen

9 december 2021 om 15:06

Haha ik wilde dit net over mijzelf zeggen. Mooi dat blijkbaar ''iedereen'''dit denkt! haha nee hoor Japie grapje natuurlijk.

9 december 2021 om 17:06

Ik wil Japie ook wel is in het echt zien hahaha. Kijken of ie een beetje een balletje kan trappen.

9 december 2021 om 17:07

Ja echt lachen idee hahaha. Zie het alleen niet gebeuren maar zou sowieso meedoen.

Erg mooie sport. Zeker om te doen maar ook om te kijken. De ene tel voor je eigen goal en de andere bij de tegenstander. Gemiddeld toch wel 10 doelpunten per wedstrijd. Futsal is de meeest vereenvoudigste vorm van voetbal......oh nee eigenlijk is dat 4 tegen 4.

In Nederland zijn slidings bij zaalvoetbal strikt verboden tenzij er geen tegenstander in de buurt van de bal is.

9 december 2021 om 09:33

Maat ik heb eredivisie gespeeld. Je mocht sliden. Top zaalvoetbal hele andere regels. Zvv AVANTI destijds.

9 december 2021 om 17:08

Hoelang geleden en waarom gestopt dan?

Boys Falcao was de beste hè

9 december 2021 om 11:16

Wat een geweldenaar was dat zeg, kijk nog met regelmaat stukjes terug. Voornamelijk zijn vrije bal was werelds

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

3782 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 12 1 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren