Ongeloof bij FC Groningen na afgekeurde goal: ‘De scheids trapte erin’

Vrijdag, 1 oktober 2021 om 23:24Chris Meijer • Laatste update: 23:26

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof had vrijdagavond tijdens het duel tussen FC Groningen en FC Twente (1-1) zijn handen vol. Er werden twee doelpunten van Michael de Leeuw geannuleerd, terwijl spelers van FC Groningen meenden dat er mogelijk een overtreding voorafging aan de treffer van FC Twente. Vooral de eerste afgekeurde goal van De Leeuw na een vermeende overtreding op Robin Pröpper zorgde voor het nodige ongeloof bij FC Groningen.

“Ik nam een lange bal perfect aan en was meteen weg. Ik raakte Pröpper heel licht en hij maakte daar optimaal gebruik van. Ik vind dit geen overtreding. Dit is voetbal. Ik ontwijk hem en toucheer hem en gaat hij liggen terwijl hij was uitgespeeld. De scheids trapte er helaas in”, zegt De Leeuw in gesprek met ESPN. Hij krijgt bijval van zijn trainer Danny Buijs, die na het zien van de beelden ook niet begrijpt dat de treffer werd afgekeurd voor Van den Kerkhof.

“De eerste goal kon ik niet zien vanuit mijn positie. Ik hoor wel dat het discutabel was, het is wel een cruciaal moment natuurlijk”, geeft Buijs aanvankelijk te kennen. Na het zien van de beelden vervolgt hij: “Als ik dit zie, kan ik niet begrijpen dat ‘ie wordt afgekeurd. Maar ik kijk ook door een gekleurde bril.” De trainer van FC Groningen kon zich overigens wel vinden in het besluit om de tweede treffer van De Leeuw te annuleren wegens een handsbal van Cyril Ngonge. Buijs snapte eveneens dat er niet gefloten werd voorafgaand aan het doelpunt van FC Twente. “ Al is er wel lichamelijk contact. Bij de eerste goal van De Leeuw was er nog minder lichamelijk contact.”

Pröpper vindt echter dat er terecht een streep ging door het doelpunt van De Leeuw. “Heel simpel: diepe bal, ik loop voor hem en hij raakt mij op mijn rechterbeen. Daardoor kwam ik ten val. Ik ben de laatste man, ik kan het nog redden en hij tikt mij aan. Het kan licht zijn. Maar als hij mij daar raakt, is het niet meer dan logisch dat er voor gefloten wordt”, zegt de verdediger van FC Twente. Ook Van den Kerkhof staat na afloop nog altijd achter zijn besluit om het eerste doelpunt van De Leeuw te annuleren.

“Ik zie in het veld al dat De Leeuw op de hak van Pröpper loopt. Dat is heel ongelukkig, onbewust, maar het brengt hem wel ten val. Ik kreeg direct het advies van mijn assistent om hiervoor te fluiten, dus we hadden dezelfde mening”, verklaart Van den Kerkhof. “Je kunt vanuit de camera achter het goal heel goed zien dat De Leeuw hem raakt, daardoor komt Pröpper ten val. Ik denk dat het een goede beslissing is. Natuurlijk is voetbal een contactsport, het is ook geen bewuste actie. De VAR had ‘m misschien ook goedgekeurd als ik het had laten gaan. Je kunt twee kanten op, maar vanwege het contact is er geen sprake van een duidelijke fout van mij.”


Poll

Vind jij dat de eerste treffer van Michael de Leeuw terecht afgekeurd is?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door gofcte)

Tja, er is mijns inziens 1 duidelijk beeld (van achter het doel) van het contactmoment wat ESPN aan zowel de Leeuw als Buijs niet laat zien, dus dan krijg je dit soort reacties. Het is misschien nog steeds discutabel, maar het verklaart wel waarom de VAR niet ingreep. Op basis van dat beeld kun je niet stellen dat de scheids iets fout gezien heeft.

2 oktober 2021 om 00:16

Hou toch op.. wereld actie van de Leeuw en hij raakt hem echt niet zo hard dat die ten val gaat. Propper doet dit heel slim maar een beetje VAR of scheidsrechter geeft gewoon een goal

2 oktober 2021 om 00:40

Een VAR geeft geen goals, dat is het hele punt. De scheidsrechter is nog altijd de leider van de hele gang van zaken die enkel gecorrigeerd wordt als hij/zij fouten maakt. Als een VAR bewijs vind van wat de scheids gezien heeft, grijpt deze niet in. In dit geval was dat bewijs er, en gaat de goal niet door. Wat boeit het dan of De Leeuw een 'wereldactie' maakt?

2 oktober 2021 om 04:38

Een lekker stevig duel moet ook kunnen toch, het is niet dat Michael pootje haakt of iets vies doet en het is geen zaalvoetbal. Hij streed als een vent en verdiende een goal maar blijkbaar mag dat niet.

2 oktober 2021 om 10:47

Een VAR moet bewijs vinden wat er niet is.. als je elk beeld zo langzaam maakt lijkt het bij elke actie een overtreding. Propper is zijn man volledig kwijt gaat de verkeerde kant op en kruist met de Leeuw en denkt als ik nu val dan krijg ik misschien nog voordeel voor een hele lichte overtreding die in mijn ogen niet is gemaakt. Blijft een contact sport maar door dit soort acties is elke wedstrijd beladen

2 oktober 2021 om 01:39

Als contact een overtreding betekent kan je niet beweren dat de goal van Groningen wel afgekeurd zou moeten worden en die van Twente niet. Beide zouden goedgekeurd moeten worden en daarmee zijn we voor de tweede thuiswedstrijd op rij zwaar benadeeld.

2 oktober 2021 om 07:10

Het hele punt is dat de scheids de beslissing maakte bij de 1ste! Hierdoor is het aan de VAR om te beoordelen of het een 100% fout is. Bij die van Twente werd niet gefloten en was het ook geen 100% fout van de scheids. Als de situatie was omgedraaid (scheids fluit wel bij FcT goal en nu bij FcG) dan was het gewoon 2-0 gebleven en waren de beslissingen ook blijven staan. Dat is wat ze willen uitleggen op TV

2 oktober 2021 om 13:14

Ik wil ook niet zeggen dat contact gelijk staat aan een overtreding, maar het is vrij duidelijk na 3 jaar VAR dat ze reageren op beslissingen van de scheidsrechter. Ze zijn niet hun eigen rechter die opnieuw oordelen over een situatie. Dus in het verlengde daarvan vind ik het logisch dat ze niet ingrepen in deze situatie, maar ik denk dat het andersom hetzelfde zou zijn. Zonder fluitsignaal had de goal van De Leeuw gewoon geteld.

2 oktober 2021 om 03:21

Volgens mij raakt De Leeuw hem helemaal niet, en als hij doet al doet, is het zó minimaal. Ik vind het echt bizar dat dit afgekeurd wordt. Slaat werkelijk nergens op

2 oktober 2021 om 04:41

Bij de kleinste windvlaag liggen ze al op de grond in de hoop een vrije trap te versieren, dat soort acties vind ik niet om aan te zien. We hebben meer Scott Browns nodig in onze competitie, die krijg je pas neer met 3 slidings op de benen en dat vindt hij dat nog mooi ook.

Toch vind ik dit wel een mooie reactie van De Leeuw. Hij ziet ook de slimmigheid van Propper die weet dat hij uitgespeeld is en dit zijn enige optie was om er nog iets uit te halen. Dit soort dingen zou je alleen met een goede Var niet zo vaak meer moeten hebben.

2 oktober 2021 om 14:56

Propper heeft wat dat betreft ook wel een reputatie voor slinkse (jij noemt het slim, het is eigenlijk gewoon theatraal gedrag, hij rolt veel te mooi voor iemand die onverwacht echt geraakt wordt) steken. Jammer dat dit beloond wordt, prachtige actie die dan op een minne manier afgekeurd wordt. Jammer voetbal verliest van theater

Terecht afgekeurd. Propper wordt in volle vaart op de hak getikt al dan niet of wel bewust. Dan val je altijd

Het is precies wat de scheidsrechter zegt, je kan hem afkeuren. Er is contact, dus een scheids kan er voor fluiten. Twente komt zeker goed weg, maar ik snap dat de VAR meeging met de scheids.

2 oktober 2021 om 09:05

Ook al zou het in jullie voordeel en ons nadeel zijn. Laten we asjeblieft deze lichte dingen niet gaan affluiten. Op die manier krijg je net zoals in Spanje en Portugal dat elke speler bij elke aanraking gaat liggen. De scheids fluit het toch wel af.

Jammer voor Groningen. Als die flapdrol van een Kooij gefloten had waren de 3 punten binnen geweest.

Heb de wedstrijd niet gezien, maar gezien de beelden is dit toch een 100% doelpunt? Kerel is al onderweg naar de grond voordat de aanvaller in de buurt is. Dit kan echt alleen in Nederland (en Spanje waarschijnlijk). Fijn dat ik er aan herinnerd word om geen Eredivisie te gaan kijken.

Gewoon terecht. Zijn teennagel raakte de Berghuis van Twente gewoon!

Dit is wel bijzonder 100% goal en toch afgekeurd. Ik ben benieuwd wat van Egmond hiervan zegt. In mijn ogen is dit een van de fouten waar de var moet ingrijpen anders word deze een beetje overbodig.

Onterecht idd, gebeurt dit tegen je, ben je er ook zuur van. Overigens zijn de mannetjes van Groningen wel heetgebakerd, echt bij elke beslissing stonden ze bij de scheids te zeuren. Die Buys ook weer op het eind, het veld op rennend en de scheids nog even vertellen wat hij er van vond. Goed voorbeeld coach.

2 oktober 2021 om 07:28

Niet alleen Buys die naar de scheids ging, zn assistent met zn oortje stond daar ook popie-jopie te doen. Buys liet zn team voetballen hoe hij vroeger ook altijd voetbalde, vooral de 2e helft.

2 oktober 2021 om 09:01

Er was maar 1 trotse koploper met het zeiken bij de scheids en dat was toch echt Brama. Die staat er echt bij elk fluitsignaal bij.

2 oktober 2021 om 10:56

@lord, klopt. Het lijkt wel of Wout Brama aanvoerder is van de Tukkers. In dat geval zou ik het kunnen begrijpen.

Oftewel zo krijg je dat elke speler bij elke aanraking met veel theater gaat liggen. De scheids en de VAR heb je dan toch aan je zijde.

De Leeuw raakt hem heel licht en propper is al uit positie. Als we dit gaan affluiten dan is het einde zoek.

Gezien het standaard opgefokte en misplaatste gedrag van Danny Buijs langs de lijn, hoop ik voortdurend dat FC Groningen vaker punten verspeelt. Enige beschaving en fatsoen is deze trainer vreemd. Ik heb er maar een beschrijving voor: Walgelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.NEC19-4
13.Willem II18-12
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. El HankouriAanvaller150
C. NgongeAanvaller147
J. LarsenAanvaller144
R. PostemaAanvaller130
P. JoostenAanvaller90
A. MortensenAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

32 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren